EUROLEAGUE

Το Φάιναλ Φορ έχει τον... Theo του!

Madrid 02/05/2006-F4 Eurolegue Basketball 2008-CSKA Mosca vs Maccabi Tel Aviv: Thoedoros Papaloukas del CSKA Mosca beve dalla Coppa dopo la sua vittoria nella finalissima per il 1¡ posto alle Final 4 di Eurolega a Madrid. (© Foto Massimo Deximo Merillo/ProPhotos/ItalyPhotoPress)
Παπαλουκάς PROPHOTOS/ITALYPHOTOPRESS

"Final-4 Stories"συνέχεια με τον... Ελληνορώσο "τσάρο" της διοργάνωσης, τον Θοδωρή Παπαλουκά (video)

Με τα ακουστικά στα αυτιά, τον κόσμο να περνάει έξω από το στούντιο και να ρίχνει κλεφτές ματιές και το On Air αναμμένο, φιλοξενείται τον περασμένο Νοέμβριο σε ραδιοφωνική εκπομπή και μεταξύ άλλων δηλώνει: " Για να γίνεις από καλή ομάδα, πάρα πολύ καλή ομάδα υπάρχει μικρή απόσταση. Για να γίνεις από πάρα πολύ καλή ομάδα πρωταθλήτρια, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη". Οκ, σεβαστή και σωστή άποψη. Όμως, για να λέμε και όλη την αλήθεια, μια ομάδα που θέλει να καλύψει αυτή την απόσταση και να πάει σε Φάιναλ Φορ, πρέπει να έχει τον Θοδωρή Παπαλουκά...

Αν για κάποιους αυτό το "δόγμα" ακούγεται υπερβολικό, οι αριθμοί έρχονται για να επιβεβαιώσουν αυτά που ισχυρίζονται οι λέξεις: τα επτά συνεχόμενα Φάιναλ Φορ, οι τρεις τελικοί (με τους δύο κερδισμένους) και το ένα βραβείο MVP ενθύμιο από την Πράγα το 2006, μοιάζει περιττό να συνεχίσουμε τα επιχειρήματα. Ακόμη και ο Θωμάς ο άπιστος, κατάλαβε έστω και στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ότι ο Ιησούς θα έκανε πράξη την Ανάστασή του. Όπως ο "Τεό" έκανε πραγματικότητα την ανάσταση του Ολυμπιακού και τον πήγε στο κορυφαίο ευρωπαϊκό ραντεβού για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Και αυτός ήταν ένας λόγος (από τους πολλούς) για τον οποίο ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήθελαν από τον περασμένο... Φεβρουάριο την επιστοφή του Παπαλουκά στον Πειραιά (και την έκαναν πράξη τον Αύγουστο με τον Γιώργο Αγγελόπουλο να έχει το ρόλο του... διαπραγματευτή με τους Ρώσους αλλά και με τον παίκτη και επί της ουσίας πιστώνεται ο ίδιος τη μεταγραφή του Παπαλουκά στον Ολυμπιακό!). Διοίκηση και προπονητής ήξεραν πως στο δρόμο για το Βερολίνο έπρεπε κάποιος να κρατάει το τιμόνι και να ξέρει πως να το χειριστεί στις δύσκολες στροφές. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς αφού έπαιζε στο... ρελαντί στις ευθείες (στην πρώτη φάση της διοργάνωσης), ανέβασε ταχήτητα στο Top 16 και μπήκε "πατημένος" στους προημιτελικούς με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι έχει κόλλημα με τα αυτοκίνητα και όχι με τα αεροπλάνα.

Οι δύο πρώτες χαμένες ευκαίριες...

Το 2003 σε ηλικία 26 ετών και όντας "χαμένος" ανάμεσα στα ρώσικα, το κρύο της Μόσχας και την απόσταση που χώριζε τη ρωσική πρωτεύουσα από την Αθήνα ο Θοδωρής Παπαλουκάς πάει για πρώτη φορά σε Φάιναλ Φορ με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τότε, στη Βαρκελώνη με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, ο Έλληνας πλέι μέικερ ήταν ένας παίκτης που... δοκίμαζε (και οι άλλοι τσέκαραν) τις δυνάμεις του στην "ομάδα του στρατού".

Στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα παίζει 13 λεπτά, βάζει μόλις 2 πόντους, την ώρα που ο Τζέι Αρ Χόλντεν αποτελεί το βασικό όπλο στη θέση του άσου, παίζοντας 38 λεπτά, ενώ ο Νίκος Χατζηβρέττας ιδρώνει για 28 λεπτά, όντας το πρώτο... ελληνικό όνομα στην ομάδα της Μόσχας. Η ΤΣΣΚΑ χάνει από τους γηπεδούχους με 78-71 και στη συνέχεια γνωρίζει την ήττα και από τη Σιένα στο μικρό τελικό. Ο Παπαλουκάς; 12 λεπτά συμμετοχής και 4 πόντοι. Τίποτα το εντυπωσιακό.

Ένα χρόνο μετά, η ΤΣΣΚΑ επιστρέφει στο Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ, αλλά εκείνη τη χρονιά η κούπα μοιάζει "κλεισμένη" από τον Πίνι Γκέρσον και τους παίκτες της Μακάμπι. Οι 27 πόντοι του Άντονι Πάρκερ και οι 14 με 7 ριμπάουντ του πλέον συμπαίκτη του Νίκολα Βούιτσιτς αποδεικνύονται ανασταλτικοί παράγοντες και σκορπάνε στην Κόκκινη Πλατεία τα ήδη πολλά εκατομμύρια που ξοδεύει η ΤΣΣΚΑ με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Τα 16 λεπτά συμμετοχής, οι 6 πόντοι (με 4 βολές) και το "0" στις ασίστ, δεν αποτελούν και την καλύτερη συγκομιδή του Παπαλουκά. Αλλά η καριέρα του δεν έχει... αρχίσει ακόμη!

... και η τρίτη και φαρμακερά χαμένη

Στη Μόσχα, το 2005, κανείς δεν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα του Φάιναλ Φορ! Η ΤΣΣΚΑ μοιάζει ανίκητη μέσα στην Ολιμπίσκι Αρένα και σχεδόν είναι αφού μέχρι εκείνο το διήμερο, έχει γνωρίσει μόλις μία ήττα και έχει πετύχει 25 νίκες. Ο ημιτελικός με την Τάου, λογίζεται ως μια πολύ καλή και σκληρή προπόνηση. Βέβαια, λένε, ότι μια προπόνηση πρέπει να "απολαμβάνει" από τους παίκτες τη συγκέντρωση ενός αγώνα. Κάτι, που εκείνο το βράδυ, οι Ρώσοι το ξέχασαν.

Όταν τελειώνει το ματς με τους Βάσκους, ο ηλεκτρονικός πίνακας δείχνει 78-85 με τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας να έχει πετύχει 23 πόντους, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να ετοιμάζεται... να φύγει από την ΤΣΣΚΑ και τον Παπαλουκά να έχει 9 πόντους σε 13 λεπτά και να δηλώνει " δεν θα ψάξω για δικαιολογίες. Χάσαμε δίκαια. Και μπορεί το 25-1 ρεκόρ να φάνταζε εντυπωσιακό, αλλά κανείς δεν θα το θυμάται. Η ιστορία θα γράψει ότι η Τάου πήγε στον τελικό με τη Μακάμπι".

Η χρονιά του καλύτερου Ευρωπαίου μπασκετμπολίστα!

Λίγους μήνες αργότερα, στο Βελιγράδι, η μοίρα κάνει αναστροφή. Με κόκκινο κιόλας. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς "ξυπνάει" σε ένα κρίσιμο σημείο του με τη Ρωσία, την αποκλείει και μετά όλοι θυμόμαστε τι γίνεται. Η Ελλάδα παίρνει το Ευρωμπάσκετ και ο "Τεό" είναι πλέον... χρεωμένος απέναντι στη χώρα στην οποία εργάζεται και έχει πάψει να νιώθει ξενιτεμένος. Σωστός πάντα στις υποχρεώσεις του θα ρεφάρει την επόμενη άνοιξη.

Με τον Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο και τον Παπαλουκά να έρχεται από αυτόν και να "απογειώνει" την έννοια 6ος παίκτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκρίνεται στο Φάιναλ Φορ της Πράγας και το ραντεβού με την επιστροφή στο παρελθόν δεν παίρνει αναβολή. Με 19 πόντους, 2 ασίστ και 4 κλέψιματα οδηγεί την ομάδα του στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (84-75) στον ημιτελικό και στον τελικό αντίπαλος είναι η Μακάμπι.

Ο Παπαλουκάς έχει πάρει φόρα (και από τότε δεν έχει σταματήσει): 18 πόντοι, 7 ασίστ, το βραβείο του MVP δώρο στον Πειρατή που περιμένει στη Μόσχα να γυρίσει το "αφεντικό" και "φίλος" του και το τρόπαιο της Ευρωλίγκα στο παλμαρέ της ΤΣΣΚΑ που 35 χρόνια μετά επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης. " Δεν θα πας πουθενά" λέει ο Μεσίνα στον Παπαλουκά, αναφερόμενος στις προτάσεις που έχει ο "Τεό" από το ΝΒΑ. " Έχασα τρία Φάιναλ Φορ, αλλά πλέον δεν τα θυμάμαι" δηλώνει ο ίδιος...

Σε αυτή τη χρονιά, η οποία ολοκληρώνεται με το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ με την Εθνική ομάδα, ο Παπαλουκάς παίρνει τα πάντα, ακόμη και το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου παίκτη, ξεπερνώντας τους Ντιρκ Νοβίτσκι και Τόνι Πάρκερ! Η απόλυτη αναγνώριση, η απόλυτη προσωπική δικαίωση.

Τα έκανε όλα, αλλά δεν αρκούσαν

Ο στόχος για το 2007 είναι συγκεκριμένος: η ΤΣΣΚΑ θέλει να κάνει το repeat και να κατακτήσει την Ευρωλίγκα μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο ημιτελικός με τη Μάλαγα δεν αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τη ρωσική ομάδα, αλλά ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός έχει έναν απίστευτο πλουραλισμό στον τελικό. Διαμαντίδης, Τομάσεβιτς, Μπατίστ και (κυρίως) Σισκάουσκας είναι πολλοί για να τους κερδίσει μόνος του.

Κι όμως, παραλίγο να το κάνει. Με προσωπικό ρεκόρ στην Ευρωλίγκα τους 23 πόντους, 8 ασίστ και μια εμφάνιση πέρα από κάθε φαντασία ο Παπαλουκάς κοντράρει τον Παναθηναϊκό στα ίσια (93-91). Η ήττα τον βγάζει στους δρόμους της Αθήνας με το αυτοκίνητό του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι χάθηκε το τρόπαιο. Και βάζει στοίχημα: θα το πάρει στη Μαδρίτη.

Μία ίσον καμία (ακόμη και για την Ευρωλίγκα)

Η ατμόσφαιρα που περιβάλλει το Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης όσον αφορά τον Παπαλουκά είναι κάπως... περίεργη. Ήδη πολλοί λένε ότι ο κύκλος του στη Μόσχα φτάνει στο τέλος του ύστερα από έξι χρόνια. Κανείς δεν ξέρει, στην πραγματικότητα ούτε και ο ίδιος. Άλλωστε, προέχει ο στόχος της κατάκτησης του τροπαίου. Στον ημιτελικό με την Τάου η ΤΣΣΚΑ κερδίζει με 83-79, ο Παπαλουκάς βάζει 10 πόντους, ενώ στον τελικό σημειώνει 12 απέναντι στη Μακάμπι, αν και η παρουσία του Ματίας Σμόντις σε αυτό το Φάιναλ Φορ είναι καταλυτική.

"Το 7ο θα είναι πολύ γλυκό"

Αυτή τη δήλωση έκανε προ ημερών μέσω του προσωπικού site του. Προφανώς έχει πολλές προεκτάσεις, αγωνιστικές και συναισθηματικές, αφού και επικρίθηκε για την απόδοσή του στο πρώτο μισό της σεζον και βρέθηκε στο επίκεντρο, αφού αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος ύπαρξής του από τότε που επέστρεψε στον Ολυμπιακό: να δέχεται τα πυρά στα δύσκολα, όντας ο παίκτης που όλοι στον Πειραιά περίμεναν να γυρίσει, ώστε ο Ολυμπιακός να βρει και πάλι το δρόμο του.

Με 8 πόντους και 5.1 ασίστ μέσο όρο, αλλά κυρίως με την εμπειρία και την προσωπικότητά του έχει μετατρέψει τον Ολυμπιακό σε αποπροσανατολισμένη ομάδα σε ένα σύνολο που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και πώς μπορεί να το κερδίσει. Στην προκειμένη, θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης 12 χρόνια μετά. Και έχει για άρχηγο έναν άνθρωπο που ξέρει πως να ανεβαίνει (και να παραμένει) σε αυτήν.

Ο Παπαλουκάς in action

















































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ