Το καμάρι της Κω
Κι αν ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω το 460 π.Χ. και έμελλε να γίνει ο πατέρας της ιατρικής η γυναικεία ομάδα του Ιπποκράτη Κω έχει βαλθεί στην πρώτη της παρουσία στην Α1 να τρελάνει άπαντες με τα επιτεύγματά της. Το Sport24.gr έδωσε τον λόγο στους πρωταγωνιστές
Η παρθενική παρουσία του Ιπποκράτη Κω για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1 μόνο αδιάφορη δεν περνάει χάρη στο ότι έχουνε καταφέρει να πετύχουνε μέχρι στιγμής οι παίκτριές του στον αγωνιστικό χώρο.
Και πως θα μπορούσε άλλωστε καθώς η νεοφώτιστη ομάδα φιγουράρει μετά την 4η αγωνιστική στην 2η θέση της βαθμολογίας κερδίζοντας τον Πρωτέα Βούλας που στοχεύει στην διεκδίκηση του τίτλου και πάλι την Κυριακή να παίξει το ντέρμπι κορυφής στο Ελληνικό.
Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν ήδη για την ομάδα του Μιχάλη Καπλανίδη που κατάφερε στις δύο πρώτες εντός έδρας αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Κω με την Αναγέννηση Νέου Ρυσίου και τον Πρωτέα Βούλας να δημιουργήσει το αδιαχώρητο στο κλειστό του νησιού με ουκ ολίγους να είναι οι όρθιοι για να παρακολουθήσουν τις παίκτριές του και το Sport24.gr έδωσε τον λόγο στους πρωταγωνιστές του Ιπποκράτη.
Η παραμονή και το Final Four
Έστω και μετά από πολύ υπομονή και μέσω των περσινών μπαράζ κόντρα στον Παναθλητικό Συκεών και την νίκη στον πόντο η γυναικεία ομάδα του Ιπποκράτη Κω έκανε πράξη ένα όνειρο ζωής και να πανηγυρίσει την άνοδό του στην Α1 γράφοντας την πρώτη όπως αποδείχθηκε τελικά ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του.
Κι αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε ήταν η πρώτη ενός βιβλίου που μόλις ξεκινούσε και θα είχε συνέχεια και όπως φαίνεται με πολλές ακόμη σελίδες. Οι τέσσερις από τα παιχνίδια στην Α1 είχανε ροζ χρώμα και άπαντες στις τάξεις του νησιού φιλοδοξούν να υπάρξουν πολλές ακόμη στην προσπάθεια καταρχήν επίτευξης του βασικού στόχου. Της παραμονής στην Α1 και ότι ήθελε προκύψει αν και μία επικείμενη πρόκριση επί του Κρόνου στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου λίγο πριν τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιθανό να φέρει το Final Four του θεσμού στο νησί του Ιπποκράτη. Στην πανέμορφη Κω.
Από τον Δρόσο στον Ζωγραφάκη
Μία ομάδα που στηρίζεται στις προσπάθειες των δικών της ανθρώπων και μόνο και όσων την πίστεψαν και αποφάσισαν να την στηρίξουν οικονομικά μέσω του χορηγικού προγράμματος με το σίγουρο να είναι ότι δεν το μετάνιωσαν. Απεναντίας μόνο περήφανοι μπορούνε να αισθάνονται. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος από το καλοκαίρι όλου του Ιπποκράτη Κω, Άκης Ζωγραφάκης, που πήρε την σκυτάλη από το περασμένο καλοκαίρι αποφασίζοντας να πάρει το βάπτισμα του πυρός στα διοικητικά μιας ομάδας. Και πολύ περισσότερο αυτής που είχε αποτελέσει παίκτης μέχρι το 1986 έχοντας αγωνιστεί και στον Διαγόρα Ρόδου.
" Ο πρώτος μας στόχος είναι η παραμονή μας στην Α1. Σε μία κατηγορία που έφθασε να βρίσκεται η ομάδα μετά από προσπάθειες πολλών ετών και ήρθε για να μείνει και όχι για να είναι περαστική. Θεωρώ εξάλλου ότι το έχουμε δείξει μέσα από τις πρώτες μας εμφανίσεις και έχουμε καταφέρει να γίνουμε το καμάρι της Κω όπως φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από την παρουσία του κόσμου στα παιχνίδια μας όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Κάτι που δείχνει ότι όλο το νησί είναι μαζί μας", τόνισε ο πρόεδρος του Ιπποκράτη στο Sport24.gr για να σταθεί αμέσως μετά στο σλόγκαν που έχει ταιριάζει στην γυναικεία ομάδα. " Μία ομάδα, μία οικογένεια, ένα νησί, όλοι μαζί".
Η πρόκληση του Καπλανίδη
Προπονητής της ομάδας ο Μιχάλης Καπλανίδης που το περασμένο καλοκαίρι αποδεχόμενος την πρόταση της διοικούσας επιτροπής του Ιπποκράτη – που αποτελείται από τις Πασπαρά Μένη και Ελένη Δρεττάκη - αποφάσισε τελικά με την σειρά του να πρωτοτυπήσει και αποδεχόμενος την πρόταση που του έγινε να δουλέψει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε γυναικεία ομάδα. " Αποτέλεσε μία πρόκληση για μένα", δήλωσε στο Sport24.gr έχοντας οδηγήσει στο παρελθόν τρεις φορές την ανδρική ομάδα του Ιπποκράτη στην Γ΄ Εθνική ενώ ως παίκτης είχε περάσει από το ρόστερ του, όπως και από αυτά του Δίκαιου και του Ηρακλή 2000.
Γιατί όμως αποτέλεσε πρόκληση για τον ίδιο το ενδεχόμενο να αναλάβει για πρώτη φορά στην καριέρα την γυναικεία ομάδα του Ιπποκράτη Κω όντας γέννημα θρέμμα από το νησί της Κω; " Πρόκληση γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω στο ανώτερο επίπεδο για πρώτη φορά στην καριέρα μου. Στην Α1 με βασικό στόχο την επίτευξη του στόχου της παραμονής μας παρά το ιδανικό και ονειρικό ξεκίνημα που κάναμε και θέλουμε να έχει και συνέχεια σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα".
Για το γεμάτο γήπεδο σχολίασε: " Αποτελεί τον έκτο παίκτη μας δίνοντας σε όλους μας την απαιτούμενη ώθηση για να φθάσουμε στην νίκη όπως έγινε και την Κυριακή με τον Πρωτέα Βούλας. Απέναντι σε μία ομάδα με σαφώς πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από μας και υψηλότερους στόχους". Κι όσο για το δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι κορυφής αυτό της Κυριακής με το Ελληνικό στην Αθήνα είπε: " Θα πάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας όπως κάθε φορά έχοντας την δίψα της πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας στην Α1. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε μέσα από τις εμφανίσεις μας τον σεβασμό όλων και είμαστε περήφανοι για αυτό. Όπως φυσικά και ότι όλο το νησί ζει και αναπνέει για την ομάδα".
Η σταρ Ρασίντ και η μαμά Δρεττάκη
Η Νέβιν Ρασίντ αποτελεί μία ξεχωριστή παίκτρια για τον Ιπποκράτη Κω για τον λόγο και μόνο ότι η φόργουορντ από την Παλαιστίνη αποτελεί την πρώτη μη Ελληνίδα παίκτρια στην ιστορία του. Η κάθε μία τους όμως είναι ξεχωριστή και μεταξύ αυτών η «μαμά» της ομάδας η Ελένη Δρεττάκη που στα 41 της έχει φθάσει να αποτελεί 24 συνεχόμενα χρόνια μέλος του ρόστερ. Μια ζωή ολόκληρη με αφορμή αν και η καταγωγή της από το Ηράκλειο το ότι ο πατέρας της πήρε την οικογένεια στην Κω για δουλειές και εκείνη μετακόμισε από την ΓΕΗ στον Ιπποκράτη και έγινε ένα μαζί του.
" Αισθάνομαι σαν την μαμά της ομάδας", τόνισε χαρακτηριστικά η Δρεττάκη στο Sport24.gr και πρόσθεσε: " Μπορεί να έχω φθάσει στα 41 μου αλλά το απολαμβάνω. Εξάλλου χρειάστηκε να περιμένω 24 χρόνια για να φθάσουμε με τον Ιπποκράτη στην Α1. Δεν ήταν και λίγα", και δεν έκρυψε πως: " Αν και στα 41 μου πάντως έχω ακόμη χρόνια να δώσω. Όσο αντέχω και γιατί όχι μέχρι να δω την κόρη μου στην θέση μου.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι στην ομάδα για την μέχρι στιγμής πορεία μας και το γεμάτο γήπεδο. Κυρίως από οικογένειες που τους κάναμε να έρθουν κοντά στο μπάσκετ και να το αγαπήσουν την στιγμή που πολλοί από αυτούς είμαι σίγουρη δεν ξέρανε καν πως ήταν η μπάλα του μπάσκετ", ενώ για την Νέβιν Ρασίντ που έχει τραβήξει τα βλέμματα πάνω της υποστήριξε: " Είναι χαμηλών τόνων και έδεσε με τις υπόλοιπές μας. Μέσα από τα νούμερά της δείχνει ότι είναι η σταρ μας αλλά το σίγουρο είναι ότι αισθάνεται το ίδιο χρήσιμη όπως όλες μας και όλοι μας που βρισκόμαστε στην ομάδα που παίζουμε για την φανέλα που φοράμε. Είμαστε μία οικογένεια, καθημερινά μαθαίνουμε και αυτό μας βγαίνει σε καλό μας".
Κάτι που μόνο ψέματα δεν είναι καθώς στην γυναικεία ομάδα του Ιπποκράτη Κω οι γηγενείς παίκτριές του δεν πληρώνονται όντας μια γροθιά με όλες τις υπόλοιπες που είναι εκτός νησιού και συγκεκριμένα τις Χελιώτη, Κεχαγιά, Ρασίντ, Κουφογιάννη και Ισκιόγλου. Ενώ όσον αφορά την επιλογή του Μιχάλη Καπλανίδη για την θέση του προπονητή της ομάδας ως μέλος της διοικούσας επιτροπής δήλωσε: " Είναι από το νησί, τον πιστέψαμε θεωρώντας τον ικανό και τον επιλέξαμε".
Δίδυμο (Κεχαγιά και Κουφογιάννη) Θεσσαλονίκης
Οι Ζωή Κεχαγιά και Ηρώ Κουφογιάννη αποτελούνε το δίδυμο του Ιπποκράτη Κω με κοινό παρονομαστή την Θεσσαλονίκη και αμφότερες επέλεξαν το περασμένο καλοκαίρι να βρίσκονται στο ρόστερ του παρά το γεγονός ότι είχανε προτάσεις για να επιστρέψουν στην βάση τους. Η Κεχαγιά κυρίως από τον ΠΑΟΚ αλλά και τον Άρη και η Κουφογιάννη από τον Άρη.
Η Κεχαγιά μάλιστα αφού τα κατέκτησε όλα με τον Αθηναϊκό την τελευταία τετραετία, ακόμη τρεμπλ, δείχνει να απολαμβάνει την παρουσία της στο ρόστερ του Ιπποκράτη Κω και να μην αρνείται να αγωνιστεί ακόμη και τραυματίας όπως την περασμένη Κυριακή κόντρα στον Πρωτέα Βούλας. " Είχα ξανάρθει στο νησί για διακοπές και είχα διαπιστώσει την αγάπη που υπήρχε για το μπάσκετ και δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου καθώς εισπράττω την εμπιστοσύνη από όλους".
Για να παραδεχθεί η έμπειρη γκαρντ του Ιπποκράτη Κω αμέσως μετά: " Το περασμένο καλοκαίρι ήθελα μία αλλαγή στην καριέρα μου μετά από τέσσερα χρόνια στα κόκκινα με τον Αθηναϊκό και ήρθε η πρόταση του Ιπποκράτη που την αποδέχθηκα. Και εδώ βέβαια υπάρχει στόχος που είναι αυτός της παραμονής και θα πρέπει να παλέψουμε μέχρι το τέλος και με νίκες όπως αυτές επί του Πρωτέα Βούλας μας κάνουνε πιο δυνατές για την συνέχεια.
Σε ένα παιχνίδι όπου αγωνίστηκα με ένεση γιατί είχα ένα τράβηγμα στους κοιλιακούς-προσαγωγούς μου αλλά δεν ήθελα να το χάσω και δικαιώθηκα. Πήραμε μία μεγάλη νίκη σε ένα γεμάτο γήπεδο και είμαστε όλοι μας πολύ χαρούμενοι στην ομάδα", κι όσο για το δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι κορυφής που ακολουθεί με το εξίσου δυνατό και πρωτοπόρο Ελληνικό δήλωσε: " Θα πάμε να παίξουμε το μπάσκετ που μπορούμε με το ίδιο πάθος». Ενώ για την επιστροφή της ως παίκτρια στην Θεσσαλονίκη χωρίς δεύτερη σκέψη υπογράμμισε: «Θα ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στον Ηρακλή".
Τέλος η Κουφογιάννη αφού πανηγύρισε την περσινή άνοδο του Ιπποκράτη Κω μέσω των μπαράζ της Α2 στην Α1 επισήμανε: " Βασικός στόχος της ομάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την παραμονή μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μεγάλη νίκη που σημειώσαμε την Κυριακή επί του Πρωτέα Βούλας ήταν τυχαία αλλά αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς και του εντατικού σκάουτινγκ που είχε προηγηθεί. Μία νίκη που εκτός από μεγάλη για τον Ιπποκράτη μας κάνει να κερδίζουμε ακόμη περισσότερο τον σεβασμό των αντιπάλων μας".
Κι όσο για την δική της παρουσία για δεύτερη χρονιά στο ρόστερ της ομάδας είπε: " Οι άνθρωποι του Ιπποκράτη με έπεισαν το καλοκαίρι μετά την άνοδό μας να παραμείνω και δέχθηκα αποτελώντας πρόκληση για μένα να συνεχίσω ότι είχαμε καταφέρει και είχα συμβάλει κι εγώ για αυτό. Η μέχρι τώρα πορεία μας εξάλλου μόνο τυχαία δεν είναι γιατί κοπιάζουμε καθημερινά, ο κόσμος είναι στο πλευρό μας και όσο θα κερδίζουμε είμαι σίγουρη ότι θα έρχονται όλο και περισσότεροι να μας βλέπουνε από κοντά. Κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα το γήπεδο του νησιού στο τέλος να αποδειχθεί πραγματικά μικρό", ενώ για την δική της επιστροφή για να παίξει μπάσκετ σε κάποια ομάδα της Θεσσαλονίκης σχολίασε: " Γιατί όχι να μην συμβεί και πάλι στο μέλλον".
* Φωτογραφίες Ελένη Μαμουζέλου