Το "μαύρο κουτί" των Μιλγουόκι Μπακς: Η σκληρή αλήθεια, τα συμβόλαια και οι ανάγκες για την επόμενη σεζόν
Το ρόστερ που γερνάει, η χημεία που δεν βρέθηκε ποτέ εξαιτίας και των τραυματισμών και η στιγμή που έκρινε τα πάντα για τη σεζόν 2023/24 στο Μιλγουόκι. Η επόμενη ημέρα των Μπακς και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.
Έναν χρόνο πριν, οι Μπακς λύγισαν στα πέντε ματς και αποκλείστηκαν από τους Χιτ στον πρώτο γύρο των playoffs. Μία σειρά από γεγονότα (απόλυση Μπουντενχόλζερ, πρόσληψη Γκρίφιν, επέκταση Αντετοκούνμπο, απόκτηση Λίλαρντ) δημιούργησαν ένα πολύ ευχάριστο κλίμα στο Μιλγουόκι, ωστόσο το φινάλε της σεζόν είχε και πάλι αποκλεισμό από τον πρώτο γύρο των playoffs.
Αυτή τη φορά τα Ελάφια έχασαν 4-2 από τους Ιντιάνα Πέισερς και όσο κι αν υπάρχει η δικαιολογία των σημαντικών απουσιών, η αλήθεια είναι πως οι Μπακς δεν βρήκαν ποτέ στη διάρκεια της περιόδου τον χαρακτήρα που ήθελαν.
Δεν έπαιξαν μπάσκετ υψηλού επιπέδου με συνέπεια και με διάρκεια, δεν είχαν τη σκληράδα που χρειάζεται μία ομάδα πρωταθλητισμού, τους έλειπε η φλόγα, η χημεία, οι συνεργασίες και ο κοινός στόχος.
Τα δομικά προβλήματα ήταν δεδομένα, τα προβλήματα τραυματισμών μεγάλα, ο GM Τζον Χορστ έκανε λάθη και η 11η σεζόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο ολοκληρώθηκε άδοξα, με εκείνον ανήμπορο να βοηθήσει την ομάδα του να προχωρήσει μετά από τον τραυματισμό στην αριστερή γάμπα.
Μετά από τον αποκλεισμό από τους Χιτ, οι Μπακς αποφάσισαν πως με την άμυνα του Χόλιντεϊ δεν μπορούσαν να νικήσουν στα playoffs. Πιέστηκαν από την απαίτηση του Αντετοκούνμπο να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θα στοχεύει μόνο την κορυφή και τράβηξαν τη σκανδάλη. Πήραν τον Λίλαρντ, έναν TOP-75 στην ιστορία της Λίγκας, απλώς ο Λίλαρντ δεν είναι πλέον 25-30 ετών, είχε να παίξει πολύ καιρό μπάσκετ, δεν είχε μάθει να βρίσκεται σε contending teams και δεν είχε παίξει ποτέ με "Αντετοκούνμπο".
Αυτή την "ανταλλαγή" θα την έκαναν οι 9 στους 10 GMs. Εκ του αποτελέσματος πιθανότατα δικαιώνονται όσοι έλεγαν πως ο Χόλιντεϊ ήταν ιδανικός για τους Μπακς, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, στο παρκέ και στα αποδυτήρια, ωστόσο το λάθος του Χορστ εντοπίζεται αλλού. Και ήταν η παραχώρηση του Γκρέισον Άλεν.
Ο έμπειρος πλέον γκαρντ είχε πιάσει το ταβάνι του στο Μιλγουόκι, ωστόσο η απόφαση του GM των Μπακς να βγάλει από το ρόστερ όχι έναν, αλλά δύο εκπληκτικούς περιφερειακούς αμυντικούς για να βάλει στις θέσεις τους δύο πολύ κακούς όπως ο Λίλαρντ και ο Μαλίκ Μπίσλι, αποδείχθηκε εφιαλτική.
Συνολικά στη σεζόν, ο Λίλαρντ σίγουρα δεν ήταν κακός. Σίγουρα, όμως, δεν ήταν ο παίκτης που οι Μπακς ήλπιζαν ότι πήραν καθώς προσπαθούσε να προσαρμοστεί και μέσα και έξω από το γήπεδο σε μία νέα ζωή με σημαντικές προκλήσεις. Από τους 32.2 πόντους έπεσε στους 24.3 παίρνοντας 3.2 σουτ λιγότερα, σούταρε με 42.4% (από 46.3%) και με 35.4% στο τρίποντο (από 37.1%), είχε 7 ασίστ για 2.6 λάθη και όλα αυτά ανά 35.3 λεπτά από τα 36.3 που έγραψε πέρυσι στους Μπλέιζερς.
Το Usage Rate του (το ποσοστό των αποφάσεων που παίρνει στον χρόνο που βρίσκεται στο παρκέ) έπεσε από το 33.8% στο 28.4%, ωστόσο κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Αντετοκούνμπο που πήγε στο 33% από το 38.8% που είχε πέρυσι.
Με απλά λόγια, τόσο ο Λίλαρντ όσο και ο Γιάννης έκαναν ένα βήμα πίσω ώστε να συνυπάρξουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο Greek Freak έκλεισε τη σεζόν με 30.4 πόντους (από 31.1) παίρνοντας 1.5 σουτ λιγότερο, είχε 64.5% στο δίποντο (από 59.6%), 11.5 ριμπάουντ, 6.5 ασίστ (από 5.7) και 35.2 λεπτά ανά αγώνα (από τα 32.1) σε 73 αγώνες της κανονικής περιόδου. Έπαιζε δηλαδή 3.1 λεπτά περισσότερα και σούταρε λιγότερο, ενώ πάσαρε περισσότερο και είχε λιγότερα λάθη.
Το πρόβλημα των Μπακς δεν ήταν η συνεργασία του Dame με τον Γιάννη, που σίγουρα δεν ήταν προβληματική, αλλά σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί. Το πρόβλημα των Μπακς δεν ήταν ούτε η διαχείριση που έγινε στις αρχές της χρονιάς με τον Κρις Μίντλετον που από την πρωτοχρονιά και έπειτα είχε 16 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ ανά 29.3 λεπτά, πριν μπει στα playoffs και γράψει 25 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά 38.2 με τον Γιάννη εκτός και με τον Λίλαρντ ανέτοιμο.
Το πρόβλημα των Μπακς ήταν ότι ο Έιντριαν Γκρίφιν δεν ενέπνευσε ποτέ την ομάδα, ότι ο Τέρι Στοτς που συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον Dame στο Πόρτλαντ αποχώρησε πριν καν ξεκινήσει η χρονιά εξαιτίας διάστασης απόψεων, ότι στο Μιλγουόκι πήραν έναν αμυντικογενή προπονητή βγάζοντάς του από το ρόστερ δύο καταπληκτικούς περιφερειακούς αμυντικούς και βάζοντας δύο πραγματικά αναποτελεσματικούς αθλητές στο μαρκάρισμα οποιουδήποτε αντιπάλου.
Το πρόβλημα των Μπακς ήταν ότι έκαναν απότομη στροφή 180 μοιρών και από μία σκληροτράχηλη ομάδα έγιναν ένα σύνολο που δεχόταν 125 και 130 πόντους από το ένα βράδυ στο άλλο. Οι Πέισερς, η ομάδα που τρέχει όσο καμία στη φετινή σεζόν, τους νίκησε εννέα φορές σε 12 αγώνες, ενώ μέσα σε όλα, ο πάγκος ήταν πραγματικά "φτωχός" και πολλές φορές η αιτία για αρνητικά αποτελέσματα.
Ο Μπρουκ Λόπεζ ήταν θετικός και τίποτα περισσότερο. Ο Μπόμπι Πόρτις κυνήγησε το βραβείο του έκτου παίκτη και παραμένει ένας εξαιρετικός ρολίστας που μπορεί να βοηθήσει είτε ως starter, είτε ως παγκίτης σε δύο θέσεις. Από εκεί και πέρα όμως, στο Μιλγουόκι δεν έχουν πολλά να κρατήσουν, εκτός ίσως από την καλή πρώτη χρονιά του Αντρέ Τζάκσον, ενός παιδιού που πρέπει να πάρει σημαντικότερο ρόλο την επόμενη χρονιά.
Ο Μαλίκ Μπίσλι ήταν και στη θεωρία και στην πράξη ένας αξιόλογος σουτέρ μίνιμουμ συμβολαίου. Ο Τζέι Κράουντερ δεν μπορεί πια να βοηθήσει σε αυτό το επίπεδο. Ο Πάτρικ Μπέβερλι παραμένει ένας εξαιρετικά χρήσιμος, αλλά ακραία ενοχλητικός άνθρωπος που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα χωρίς λόγο και αιτία. Ο Πατ Κόνατον έκανε κακή σεζόν, Έι Τζέι Γκριν, ΜαρΤζόν Μπότσαμπ, Ντανίλο Γκαλινάρι, Καμ Πέιν, Θανάσης Αντετοκούνμπο βρίσκονταν στην άκρη του πάγκου.
Συμβόλαιο για τη σεζόν 2024/25 έχουν οι: Ντέιμιαν Λίλαρντ, Αντρέ Τζάκσον, Έι Τζέι Γκριν (team option), ΜαρΤζόν Μπότσαμπ, Πατ Κόνατον, Κρις Μίντλετον, Κρις Λίβινγκστον, Μπόμπι Πόρτις, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μπρουκ Λόπεζ.
Free agents είναι οι: ΤάιΤάι Ουάσινγκτον, Πάτρικ Μπέβερλι, Μαλίκ Μπίσλι, Τζέι Κράουντερ, Θανάσης Αντετοκούνμπο.
Πώς μπορούν να βελτιώσουν το δυναμικό τους, ώστε την επόμενη περίοδο να κάνουν πρωταθλητισμό; Αυτή είναι μία καλή ερώτηση που πρέπει να απαντήσει ο Τζον Χορστ. Ο οποίος έχει πρόταση από τους Ντιτρόιτ Πίστονς (κατάγεται από το Σαντάσκι του Μίσιγκαν) για σημαντικότερο ρόλο, με καλύτερα χρήματα από αυτά που παίρνει στους Μπακς και δεν αποκλείεται να φτάνει και το δικό του τέλος στο Μιλγουόκι.
Το σίγουρο είναι ότι οι Λίλαρντ - Μίντλετον - Αντετοκούνμπο θα είναι και την επόμενη χρονιά η Big Three των Μπακς, που όμως πρέπει να πάρουν και κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Παίκτες σαν τον Μπόμπι Πόρτις που να μπορούν να αγωνιστούν σε δύο θέσεις, να γεμίσουν τη στατιστική τους ακόμη και σε περιορισμένο χρόνο, να έχουν τόσο έντονη σύνδεση με τον κόσμο και να είναι πάντα έτοιμοι, με κίνητρο και πείσμα για να βοηθήσουν, δεν υπάρχουν πολλοί.
Επειδή ωστόσο ο Πόρτις είναι από τους ελάχιστους που έχουν αξία σε αυτό το ρόστερ και έχει ένα πολύ φιλικό συμβόλαιο (12.5 εκατομμύρια δολάρια), στο Μιλγουόκι θα πρέπει να σκανάρουν την αγορά και να δουν τι μπορούν να βρουν.
Ο Μπρουκ Λόπεζ θα είναι πάντα ένας ψηλός που ταιριάζει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, καθώς στην επίθεση μπορεί να ανοίξει το γήπεδο και στην άμυνα είναι βράχος, αξιόπιστος και πάντα συνεπής, ωστόσο έκλεισε τα 36 του και ίσως εκεί να πρέπει οι Μπακς να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Λόπεζ ήταν φέτος κακός. Κάθε άλλο, έκλεισε την κανονική περίοδο με 12.5 πόντους και 37% στο τρίποντο, είχε 5.2 ριμπάουντ και 2.4 μπλοκ ανά 30.5 λεπτά, ενώ στα playoffs μέτρησε 17.7 πόντους με 65.4% στο δίποντο. Απλώς έδειξε ότι σιγά-σιγά τα καύσιμα στο ντεπόζιτό του αρχίζουν να τελειώνουν.
Οι Μπακς πρέπει να ρίξουν τον μέσο όρο ηλικίας τους. Λίλαρντ και Μίντλετον θα μείνουν στο Μιλγουόκι και γύρω τους πρέπει να μπουν νεαρότεροι αθλητές με κίνητρο, που θα είναι αποτελεσματικοί και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με τον Γιάννη στο prime του και τους Λίλαρντ - Μίντλετον στα τελευταία παραγωγικά τους χρόνια, οι άνθρωποι που θα πάρουν τις αποφάσεις μαζί με τον Ντοκ Ρίβερς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ομάδα πρέπει και να χτίζει και να κάνει πρωταθλητισμό. Την ίδια στιγμή.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποκτηθεί ένας πενταδάτος σούτινγκ γκαρντ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του Μαλίκ Μπίσλι, οπωσδήποτε ένας ακόμη ψηλός και μερικοί ρολίστες σε καλύτερη ηλικία από τους Μπέβερλι, Κράουντερ, Γκαλινάρι. Ο πρώτος, πάντως, δεν αποκλείεται να μείνει στο Μιλγουόκι καθώς βοήθησε την ομάδα, είναι "παιδί" του Ντοκ Ρίβερς, δεν θα ψάξει περισσότερα από το μίνιμουμ, αλλά θα είναι πάντα μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Γενικώς, η φετινή αγορά δεν προσφέρει πολλά. Και η φουρνιά του NBA Draft 2024 μοιάζει αρκετά φτωχή. Εκεί θα πρέπει οι Μπακς είτε να βρουν 1-2 καλούς νεαρούς που θα γεμίσουν τον πάγκο τους, είτε να προχωρήσουν σε κάποια ανταλλαγή που θα φρεσκάρει κάπως το ρόστερ τους.
Το καλοκαίρι θα είναι ξανά περίεργο, τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα και το πρώτο πράγμα που θα ζητήσουν στο Μιλγουόκι για την επόμενη χρονιά, θα είναι η υγεία.
Το 2021 πήραν το πρωτάθλημα με φουλ ρόστερ. Το 2022 τους έλειψε ο Μίντλετον. Το 2023 τους έλειψε ο Γιάννης σε τρεις από τους πέντε αγώνες με τους Χιτ. Και φέτος τους έλειψε σε όλη τη σειρά με τους Πέισερς. Απέναντι στην ομάδα που είχε 42.2 πόντους, 13 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 68% στα σουτ σε πέντε αγώνες.