Το "μαύρο κουτί" του υποβιβασμού
Το δίποντο του Τζος Ματζέτ "υπέγραψε" τον υποβιβασμό του Πανελευσινιακού, μετά από τρία χρόνια παρουσίας στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Το Sport24.gr εξετάζει τα δεδομένα της φετινής σεζόν, για τους "σταχυοφόρους".
Η τρίτη χρονιά του Πανελευσινιακού στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ ήταν και η φαρμακερή. Οι "σταχυοφόροι" δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον Κόροιβο και κάπως έτσι αποχαιρέτησαν την κατηγορία, επιστρέφοντας στην Α2. Μία χρονιά γεμάτη προβλήματα, αλλαγή προπονητή και (πολλές) αλλαγές ξένων ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες (19/4) με το δίποντο του Τζος Ματζέτ να γράφει τον "επίλογο" σε μία ιστορία που έδειχνε εδώ και καιρό πως δεν θα είχε happy end.
Το Sport24.gr ανοίγει το "μαύρο κουτί" του υποβιβασμού των "σταχυοφόρων", κάνοντας μία μικρή αναδρομή σε όσα (δεν) έγιναν φέτος, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Όλα (τα στραβά) άρχισαν το καλοκαίρι
Με την ομάδα να έχει εμπειρία δύο σεζόν από τη Basket League ΣΚΡΑΤΣ και το προπονητικό τιμ να παραμένει ως έχει, όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον Πανελευσινιακό, το περσινό καλοκαίρι. Μόνο που επί της ουσίας μόνο έτσι δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα. Για παράδειγμα, προέκυψαν... θέματα που προκάλεσαν εντύπωση. Όπως η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Αντώνη Μάντζαρη.
Ο έμπειρος γκαρντ ήταν εκ των κορυφαίων των "σταχυοφόρων" στο τουρνουά της Κύμης (εκεί όπου συμμετείχαν η τοπική ομάδα, η Νέα Κηφισιά και ο ΚΑΟΔ), αλλά ξαφνικά, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, έγινε γνωστό πως οι δύο πλευρές θα τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους.
Κι αν αυτό μπορεί να μην λέει πολλά (σε πολλούς) για την κατάσταση εντός της ομάδας, οι... guest εμφανίσεις του Γιώργου Σκαραφίγκα στις προπονήσεις, μόνο καλό δεν έκαναν στην ομάδα. Κι αυτό γιατί εμφανιζόταν σπάνια στο γήπεδο (σ.σ.: μία ή δύο φορές την εβδομάδα), με το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας και των προπονήσεων να επωμίζεται ο βοηθός του, Λευτέρης Τσαουσίδης.
Η αλλαγή σκυτάλης και το σίριαλ Κουστένη
Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες χρονιές, φέτος η υπομονή των διοικούντων στο θέμα του προπονητή δεν ήταν εξίσου μεγάλη. Για την ακρίβεια, το "διαζύγιο" με τον Γιώργο Σκαραφίγκα ήρθε στις 30/10 , κι ενώ είχαν διεξαχθεί μόλις τρεις αγωνιστικές, με την ομάδα της Ελευσίνας να μετρά μόνο κίτρινα φύλλα αγώνα. Το "αντίο" πάντως ήταν "βελούδινο", όπως άρμοζε στη σχέση αγάπης που είχαν "οικοδομηθεί" εδώ και κάτι παραπάνω από μία εξαετία.
Με εντελώς διαφορετικό κλίμα ήρθε όμως, η πρόσληψη του Τζίμη Κουστένη. Όχι ότι υπήρχε πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών (προπονητή και ομάδας), αλλά ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι "σταχυοφόροι" στην περίπτωσή του, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό... στον Εθνικό Πειραιά. Εκεί εργαζόταν ο Τζίμης Κουστένης, όταν "έσκασε" η πρόταση του Πανελευσινιακού .
Κι αν η επιθυμία του ήταν, εν τέλει, να επιστρέψει στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ, με σκοπό να τον κρατήσει στην κατηγορία, η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Πειραιώτες για το θέμα προκάλεσε αίσθηση. Κι αυτό γιατί -μεταξύ άλλων- χαρακτήρισαν τον μέχρι τότε προπονητή τους " περαστικό", ενώ επιτέθηκαν ευθέως στον Πανελευσινιακό γιατί " έκανε παιχνίδι πίσω από την πλάτη μας".
Άνω κάτω με τους ξένους
Κι αν ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση του νέου προπονητή καταλάγιασε γρήγορα, ήταν σαφές πως υπήρχε ένα πρόβλημα που δεν είχε να κάνει (μόνο) με τον κόουτς. Τόσο τον πρώην όσο και τον νυν. Κι αφορούσε τους ξένους που επιλέχθηκαν να στελεχώσουν την ομάδα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η απόκτηση του Ελάιζα Τζόνσον, ενός παίκτη με καλό όνομα στο NCAA (με τη φανέλα του Kansas) . Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Ειδικά όταν στην εξίσωση μπαίνουν ζητήματα υγείας. Βλέπετε, ο Αμερικανός γκαρντ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με το γόνατό του. Σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να αγωνιστεί, αν δεν υποβαλλόταν πρώτα σε χειρουργική επέμβαση.
Παρά το -δεδομένο- πρόβλημα, οι "σταχυοφόροι" υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του και τον... περίμεναν μέχρι να αναρρώσει από το χειρουργείο που έκανε, ενόσω είχε ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδας. Αποτέλεσμα; Να χάσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής, όπως επίσης την πρεμιέρα -με τον Άρη.
Η περίπτωσή του δεν ήταν όμως η μοναδική... περίεργη. Βλέπετε, στη συνέχεια υπήρξαν περιπτώσεις που εξελίχθηκαν σε φιάσκο. Όπως αυτή του Μάικλ Έρικ, ο οποίος έμεινε στην Ελευσίνα μόνο για μία εβδομάδα . Υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον σύλλογο, έπαιξε στη νίκη επί του Κοροίβου (όπου παρεμπιπτόντως ήταν ο κορυφαίος, με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ), κι αμέσως μετά αποχώρησε. Με προορισμό την Ιταλία και τη Μπρίντιζι .
Λίγες ημέρες αργότερα, την πόρτα της εξόδου (μετά από πρόταση που έφερε) είδε και ο Φρανκ Ρόμπινσον, ο οποίος μετακόμισε στο Ισραήλ για λογαριασμό της Ναχαρίγια . Στην Ελλάδα έμεινε για κάτι παραπάνω από δύο μήνες, έχοντας 10.9 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο, σε έντεκα αναμετρήσεις. Ήταν ο κορυφαίος ίσως παίκτης της ομάδας, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να τον κρατήσει στα μέρη μας.
Τελευταία περίπτωση που δεν την λες και... φυσιολογική, ήταν αυτή του Ριβς Νέλσον. Του πρώην παίκτη των Λος Άντζελες Λέικερς, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας, ανακοινώθηκε από τον Πανελευσινιακό, αλλά ουδέποτε φόρεσε τη φανέλα του . Ο λόγος είχε να κάνει με το ότι δεν έπεισε τον Τζίμη Κουστένη ότι μπορεί να βοηθήσει στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να πει "αντίο", μετά από μόλις τέσσερις ημέρες στη χώρα μας, όπου προπονήθηκε με τους "σταχυοφόρους".
Έχει ξεχάσει τι πάει να πει νίκη
Με όλα αυτά να έχουν προηγηθεί, είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να αγνοείται η χαρά της νίκης. Η ομάδα του Τζίμη Κουστένη πάλεψε στον β' γύρο να διορθώσει τα λάθη που έγιναν στο πρώτο μισό της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, αλλά επί της ουσίας δεν κατάφερε τίποτα. Πως να καταφέρει άλλωστε, όταν μετρά μόλις πέντε νίκες (σε 23 αγώνες), με τελευταία αυτή επί του Κολοσσού, στις 18 Φεβρουαρίου.
Για να καταλάβετε, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα μόλις μία φορά (στο ματς με τους "θαλασσί" από τις 13 Δεκεμβρίου κι έπειτα, μετρώντας -σε αυτό το διάστημα- συνολικά δώδεκα ήττες, οι έξι εκ των οποίων συνεχόμενες. Η χθεσινή μάλιστα, από τον Κόροιβο αποτέλεσε την τελειωτική βολή. Σε αυτό προσθέστε κάτι ακόμη: την αδυναμία να κερδίσει παιχνίδια που κρίνονται στο φινάλε. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως ο Πανελευσινιακός έχασε φέτος πέντε ματς, που κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη των πέντε πόντων -με τα τέσσερα να διεξάγονται στη "Γούβα".
Έχουμε και λέμε:
Ημερομηνία | Αγωνιστική | Αναμέτρηση |
27.12.2014 | 11η | Πανελευσινιακός - Πανιώνιος 68-70 |
7.2.2015 | 15η | Πανελευσινιακός - Απόλλων Πατρών 71-72 |
14.2.2015 | 16η | Νέα Κηφισιά - Πανελευσινιακός 68-67 |
7.3.2015 | 19η | Πανελευσινιακός - Τρίκαλα 77-81 |
18.4.2015 | 23η | Πανελευσινιακός - Κόροιβος 70-72 |
Δεν επανέλαβε τα κατορθώματα των προηγούμενων ετών
Αντί επιλόγου: Αν ανατρέξουμε στη (μικρή) προϊστορία της ομάδας στην κατηγορία, θα δούμε ότι την πρώτη χρονιά (2012-'13) εξασφάλισε την παραμονή κάνοντας πέντε νίκες στον β' γύρο, ενώ πέρσι χρειάστηκε το παιδαριώδες λάθος του Κάρτνεϊ Πίγκραμ . Ο γκαρντ του Ηλυσιακού έχασε τη μπάλα, ο Γιάννης Καλαμπόκης ευστόχησε στο winning shot -για το Ρέθυμνο- και κάπως έτσι, οι "σταχυοφόροι" ισοβάθμησαν με τους "κιτρινόμαυρους" στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, έχοντας όμως το πάνω χέρι στην ισοβαθμία. Φέτος όμως δεν έγιναν ούτε οι νίκες που απαιτούνταν, ούτε υπήρξε... Κάρτνεϊ Πίγκραμ. Με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό!