Το NBA συναντήθηκε με ηγέτες ευρωπαϊκών ομάδων στο Παρίσι για τη δημιουργία νέου πρωταθλήματος στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Athletic

Σύμφωνα με το "Athletic", το NBA συναντήθηκε με ηγέτες ευρωπαϊκών ομάδων στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα (20-25/1) για να συζητήσουν για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου ανεξάρτητου πρωταθλήματος στην Ευρώπη. Οι σκέψεις, η πορεία των συζητήσεων, οι επαφές με τη EuroLeague, η συμπόρευση με τη FIBA και η Ρεάλ Μαδρίτης που έχει δείξει ενδιαφέρον για το νέο εγχείρημα.
Μετά από τις δηλώσεις του κομισάριου του NBA, Άνταμ Σίλβερ, σχετικά με τα σχέδια αλλά και τις σκέψεις του για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας λίγκας στην Ευρώπη, το “Athletic” μετέφερε πώς κύλησε ο τελευταίος χρόνος για τους ιθύνοντες του νέου, αυτού, εγχειρήματος.
Σύμφωνα με το εν λόγω Μέσο, πέρυσι και κατά τη διάρκεια του ετήσιου ταξιδιού του NBA στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι του πρωταθλήματος συναντήθηκαν με ανθρώπους της EuroLeague. Τότε, το ΝΒΑ ζήτησε να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για να δημιουργήσουν ένα νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ. Η EuroLeague, ωστόσο, φάνηκε ότι δεν ενδιαφερόταν να παραχωρήσει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του “Athletic”, το ΝΒΑ δεν επιθυμεί μια συνεργασία που να μην τού προσφέρει τον έλεγχο ή απλά να αποτελεί μία από τις πλευρές στο εμπορικό deal με τη EuroLeague. Σε αυτό το διάστημα, το ΝΒΑ άρχισε να συζητά με τη FIBA για να δει αν μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο ανεξάρτητο πρωτάθλημα μπάσκετ. Με την επιστροφή του στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα, οι συζητήσεις για τα σχέδια έχουν αυξηθεί.
Σε συνέχεια του ίδιου ρεπορτάζ, ενώ ο Άνταμ Σίλβερ δήλωσε ότι το πρωτάθλημα παραμένει σε “διερευνητικές” συζητήσεις για το τι θα αποφασίσει τελικά, ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΝΒΑ συναντήθηκαν με εταιρείες ΜΜΕ, πιθανούς χορηγούς και ηγέτες ευρωπαϊκών συλλόγων αυτήν την εβδομάδα, πριν από τα δύο παιχνίδια των Σαν Αντόνιο Σπερς με τους Ιντιάνα Πέισερς. Το ΝΒΑ σκοπεύει να φέρει το δικό του ανταγωνισμό στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια θα είναι η ακριβής μορφή της νέας λίγκας.
Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται, μάλιστα, ότι είναι πιθανό μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ είναι πιθανό να εμπλακούν και από την πλευρά τους στο εν λόγω εγχείρημα, δημιουργώντας μπασκετικά τμήματα.
Όπως ανεφέρει το Athletic, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αν το εγχείρημα πετύχει, θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ή ακόμα και να επισκιάσει την EuroLeague, ισχυροποιώντας τη θέση του NBA στην Ευρώπη και φέρνοντας νέους επενδυτές ακόμα και από τα αραβικά κράτη. Ωστόσο, εκφράζουν και τον κίνδυνο ότι το νέο πρωτάθλημα θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβές με τους Ευρωπαίους οπαδούς των ομάδων που δεν θα συμμετάσχουν στη λίγκα.
Έτσι, το ΝΒΑ εξετάζει πολλά φορμάτ για το νέο πρωτάθλημα. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέες ομάδες που θα δημιουργηθούν για αυτό τον σκοπό ή να εντάξει υπάρχουσες ευρωπαϊκές ομάδες. Ορισμένες ομάδες της EuroLeague, μάλιστα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για πιθανή συνεργασία με το ΝΒΑ, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι μια από αυτές, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.
Το πρωτάθλημα θα έχει πιθανότατα ομάδες στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στο Μόναχο, αν και αυτές δεν είναι οι μοναδικές επιλογές. Το ΝΒΑ θα συνεδριάσει τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ο Σίλβερ, και θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τους 30 ιδιοκτήτες των ομάδων του.