EUROLEAGUE

Το poll που άλλαξε τη ζωή της Μπάγερν

Το poll που άλλαξε τη ζωή της Μπάγερν

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, πριν γίνει μια ερώτηση... στο κοινό και γίνει πρωταθλήτρια Γερμανίας, για πρώτη φορά μετά το 1955 (video).

Ως οργανισμός, η Μπάγερν Μονάχου υπάρχει από τις 27/2 του 1900. Το μπάσκετ προστέθηκε στη λίστα του, το 1946. Αν τους ρωτήσετε τους Βαυαρούς όμως, πιθανόν να μη το θυμούνται. Πού έχουν εστιάσει; Σε όσα έγιναν από το 2010 και μετά. Ένα θα σας πούμε: ό,τι έταξαν τα αφεντικά, το έκαναν. Φυσικά, τώρα αρχίζουν τα ωραία.

Η προϊστορία

Η Γερμανία απέκτησε το δικό της πρωτάθλημα το 1939. Ο πρώτος τίτλος πήγε στα χέρια της LSV Spandau, με τα πάντα να χάνονται πέντε χρόνια αργότερα, λόγω πολέμου. Η χώρα διασπάστηκε, με την MTSV Schwabing να γίνεται η πρώτη πρωταθλήτρια στη μετά-διάσπασης εποχή. Το 1964 δημιουργήθηκε η ομοσπονδία και το 1966 αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Bundesliga. Εκ των ιδρυτικών μελών αυτής, ήταν η Μπάγερν Μονάχου.

Οι Βαυαροί είχαν κάνει την πρώτη εμφάνιση στην εικόνα, το 1946 και μπήκε στη λίστα με τους πρωταθλητές το 1954, για να γράψει άλλη μια σχετική σημείωση το 1955. Ένα χρόνο αργότερα, περί τους 40.000 φιλάθλους εμφανίστηκαν σε φιλικό προετοιμασίας που διεξήχθη σε ανοιχτό γήπεδο, εναντίον της Lancia Bozen (εξ Ιταλίας)... και ύστερα ήλθαν οι μέλισσες. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ήλθε τίποτα, διότι όπως περνούσαν οι σεζόν, υπήρχε μια αύξουσα φθορά. Ουδείς ασχολείτο πραγματικά με το τμήμα και το 1974 βρέθηκε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Εξαιρουμένης της επιστροφής στη Bundesliga, το 1987 δεν υπήρχε κάποια άλλη στιγμή χαράς. Γιατί δεν υπήρχε και κανένα ενδιαφέρον. Όλα αυτά επρόκειτο να αλλάξουν μέσω ενός poll!

Ο λαός αποφάσισε!

Ήταν άνοιξη του 2010, όταν η FC Bayern ενδιαφέρθηκε να μάθει ποια ήταν η άποψη των ανθρώπων της (τα club members) για τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο οργανισμός στο τμήμα του μπάσκετ. Έκανε ένα poll, μάζεψε απαντήσεις και είδε ότι το 75% ήθελε να δει περισσότερα πράγματα. Ήθελε να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια, ώστε να καταφέρει και αυτό το σπορ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το μπάτζετ αυξήθηκε κατακόρυφα (ξεπέρασε τα 5.000.000 ευρώ), ενώ τα αφεντικά (Ούλι Χένες και Μπερντ Ράους) κάλεσαν τον Ντιρκ Μπάουερμαν να αναλάβει το project, που τότε βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία.

Τέσσερα χρόνια είχαν πει, τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν

Το 2010 λοιπόν, ο Μπάουερμαν αποδέχθηκε την πρόκληση να φέρει εις πέρας το τετραετές πλάνο που είχε θέσει ο οργανισμός. Σε συνέντευξη του, είχε πει ότι " η Μπάγερν είναι μεγάλος σύλλογο και το σχέδιο είναι σε δύο με τέσσερα χρόνια να φτάσουμε εκεί που τώρα είναι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Έχουν πολύ δυνατές ομάδες στο μπάσκετ και προφανώς και στο ποδόσφαιρο. Θα πάρουμε τα πράγματα βήμα με βήμα. Την νέα σεζόν θα έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα και είναι θεμιτός στόχος για μας το πρωτάθλημα.

Σε δύο χρόνια ελπίζω να παίζουμε στην Euroleague. Το πρώτο μας βήμα ήταν να βρεθούμε στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας. Το δεύτερο να παίξουμε στα πλέι οφ, όπως κάναμε. Το τρίτο είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα, ή έστω ως δεύτεροι να έχουμε πιθανότητες για να παίξουμε στην Εuroleague”.

Η συνέχεια της ιστορίας ήταν... κάπως έτσι. Ποιες ήταν οι διαφορές; Κατ' αρχάς, ο Μπάουερμαν εγκατέλειψε στα μέσα της σεζόν 2011-2012 (προηγουμένως την πήγε στην Bundesliga, με τα αφεντικά να αγοράζουν νέο σπίτι, για την περίσταση: το Audi Dome) και ανέλαβε ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Τύπος με καριέρα +30 χρόνων και γερμανική υπηκοότητα -πέραν της σερβικής-, ο οποίος πιστεύει σε ένα θεό που λέγεται "πειθαρχία".

Κάπου εδώ, θα πρέπει να προσθέσουμε πως όλη η Γερμανία "αγκάλιασε" αυτήν την απόφαση της Μπάγερν (δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη δυναμική του οργανισμού) και σε όλα τα παιχνίδια της (εντός και εκτός) δεν έπεφτε καρφίτσα στις εξέδρες.

Πάμε όμως, και στη δεύτερη διαφορά: στο αρχικό πλάνο, η ομάδα επρόκειτο να πάρει πρώτα το πρωτάθλημα και μετά να πάει στη Euroleague. Αυτό έγινε ανάποδα: έπαιξε φέτος (2013-14) στη Euroleague, αφού προηγουμένως έλαβε wild card και μόλις την Τετάρτη (18/6) έγινε πρωταθλήτρια στη Γερμανία, για πρώτη φορά μετά το 1955.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το πρώτο πράγμα που είπε ο Χέικο Σάφαρτζικ, μετά τη στέψη ήταν ότι " ευχαριστούμε τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, διότι αυτός ο άνθρωπος είναι που έκανε μεγάλο αυτόν τον σύλλογο". Τι είχε να πει ο Πέσιτς επί του θέματος; Τίποτα, γιατί ο τύπος τα 'χε πει όλα από τα μέσα της σεζόν (όπως μπορείτε να ακούσετε και στο σχετικό video).

ε όλη μου την καριέρα αναζητούσα προκλήσεις. Αυτό που με ενδιέφερε πάντα, ήταν όπου και αν πάω να μπορώ να κάνω κάτι ιδιαίτερο". Έπειτα από 30 και πλέον χρόνια στη δουλειά, αν μη τι άλλο τη φιλοσοφία του. "Η βασική μου αρχή είναι να μην εξαρτιζόμαστε από κανέναν, αλλά να 'χουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Να μην αγχωνόμαστε εμείς τους αντιπάλους μας, αλλά να αγχώνονται εκείνοι με εμάς".

Από την πρώτη ημέρα εξήγησε στους παίκτες του πως " το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αυτοπειθαρχία. Μόνο έτσι μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος. Αν κάνεις καλές προπονήσεις, έχεις πιθανότητες να πάρεις ένα ματς και να είσαι ευτυχισμένος.

Αν θες όμως, να νικήσεις πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για αυτό. Να κοιμηθείς καλά, να οργανώσεις την προσωπική σου ζωή με το σωστό τρόπο. Όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής δεν μπορείς να 'χεις την καθημερινότητα φυσιολογικών ανθρώπων".

Κάτι άλλο που ξεκαθάρισε ήταν " στόχος δεν είναι η νίκη σε ένα αγώνα, αλλά να γίνουν άλλοι αθλητές από τον Αύγουστο που ξεκινάμε την προετοιμασία, έως τον Ιούνιο. Ν α μπορούν να δουν τις αλλαγές στον εαυτό τους. Η πίεση μπορεί να γίνει αρνητική, αλλά είναι αυτή που σε βοηθά να βελτιωθείς, να δεχθείς πως έχεις ευθύνες και να αναλάβεις περισσότερες. Να προπονηθείς περισσότερο, να σκεφτείς περισσότερο για το μπάσκετ. Γιατί για τους παίκτες, το μπάσκετ δεν είναι μόνο στη ζωή του, αλλά είναι το πρώτο πράγμα σε αυτή". Τόσο απλά και όμορφα!

ΥΓ: Ο Σεμπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ είναι δηλωμένος οπαδός της μπασκετικής Μπάγερν και έχει παρακολουθήσει ουκ ολίγες προπονήσεις. Είναι και ο δημιουργός του T-shirt που βλέπετε, το οποίο δημιούργησε προς τιμή του Πέσιτς.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ