Το προφίλ του Κώστα Μίσσα
Το Sport24 παρουσιάζει τον νέο προπονητή της Εθνικής Ελλάδος, Κώστα Μίσσα. Η πορεία του στους πάγκους, οι παίκτες που ανέδειξε και η απάντηση στο γιατί τελικά ήταν αυτός ο “εκλεκτός”.
Ο Κώστας Μίσσας είναι πλέον και επίσημα ο νέος προπονητής της Εθνικής Ανδρών. Ο “στρατηγός” παίρνει την σκυτάλη από τον Φώτη Κατσικάρη, με την ελπίδα να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο των επιτυχιών.
Στα μάτια του κόσμου – και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν συμπληρώσει τα 25 τους χρόνια – το όνομα του Κώστα Μίσσα δεν λέει και πολλά, εκτός αν είναι φοιτητές Γυμναστικής Ακαδημίας στην Αθήνα όπου και ο νέος εκλέκτορας της Εθνικής είναι καθηγητής. Οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως ξέρουν ότι ο 64χρονος τεχνικός δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος που του ανέθεσαν από τη μία μέσα στην άλλη το τιμόνι της “επίσημης αγαπημένης”.
Το Sport24 λοιπόν κάνει μια μικρή “βουτιά” στον χρόνο και θυμάται την πορεία του Κώστα Μίσσα, παρουσιάζοντας έτσι και ένα μίνι προφίλ του.
“Σκοτώνοντας” τον παίκτη μέσα του για χάρη του Πανιωνίου
Ο Κώστας Μίσσας ασχολείτο πάντα με το μπάσκετ. Ξεκίνησε από τον Πανιώνιο σε μικρή ηλικία, παίζοντας στους “κυανέρυθρους” από το 1968 έως και το 1986. Ακολούθησε μία διετία στον Παναθηναϊκό (1986-1988), πριν επιστρέψει στον Πανιώνιο για την σεζόν 1988/89, την τελευταία του στο υψηλότερο επίπεδο. Την σεζόν 1989/90 – κι ενώ αγωνιζόταν στον Θησέα – ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή του Βλάντο Τζούροβιτς στον Πανιώνιο. Το “μικρόβιο” της προπονητικής είχε ήδη εισβάλλει μέσα του.
Στον αγαπημένο του Πανιώνιο ο Μίσσας πανηγύρισε ως βοηθός προπονητή την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1991. Δύο χρόνια αργότερα, την σεζόν 1993/94, ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή, έχοντας υπό τις οδηγίες του τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου και Χένρι Τέρνερ. Ήταν αυτός που έδωσε το “βάπτισμα του πυρός” στον (17χρονο τότε) Γιώργο Καράγκουτη, ο οποίος θεωρείτο εκείνη την περίοδο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη. Με τον Πανιώνιο όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά, αφού μετά τον εξαιρετικό πρώτο γύρο – που η ομάδα βρέθηκε στην 1η θέση της Α1 – στη συνέχεια η απόδοση της ομάδας έπεσε, με τον “Ιστορικό” να τερματίζει τελικά στην 4η θέση. Ήταν η στιγμή του Μίσσα να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του.
Έπειτα από μία σεζόν στο Περιστέρι (1994/95) ο Μίσσας αναλαμβάνει την τεχνικη ηγεσία του Παπάγου. Και θα ήταν η πιο παραγωγική τριετία (σε συλλογικό επίπεδο) στην καριέρα του. Με αυτόν στο “τιμόνι” ο Παπάγου ζει μεγάλες στιγμές, καταφέρνοντας μάλιστα την σεζόν 1996/97 με ηγέτη τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ να βγει 7ος και να προκριθεί στο Κύπελλο Κόρατς. Την επόμενη σεζόν (1997/98) ο Μίσσας παίρνει τη μεγάλη απόφαση και προωθεί στην πρώτη ομάδα τον 17χρονο Γιώργο Διαμαντόπουλο, χρησιμοποιώντας τον 21 λεπτά ανά αγώνα! Ο Παπάγου ωστόσο τερματίζει 11ος και ο Μίσσας απομακρύνεται από τον πάγκο.
Τα επόμενα χρόνια ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός πέρασε από αρκετούς πάγκους. Πέρασε από αυτόν του Αχιλλέα Καϊμακλίου και της Εθνικής Κύπρου, του Απόλλωνα Πατρών (1998/99), της Δάφνης (2000/01), του ΚΑΟΔ (2001/02), ξανά του Πανιωνίου (2002/03) και της ΑΓΕΧ (2003-2006). Από το 2006 εντάχθηκ στο επιτελείο των προπονητών της ΕΟΚ, αναλαμβάνοντας, καταρχάς, καθήκοντα προπονητή της Εθνικής Γυναικών.
Ο "Εθνικός" Μίσσας: Η Εθνική Γυναικών, οι “χρυσοί” 90αρηδες και ο Αντετοκούνμπο
Η απόφαση τότε του Κώστα Μίσσα να κάνει στροφή στο Γυναικείο μπάσκετ ξένισε πολλούς. Ο ίδιος ωστόσο είχε μεγάλα σχέδια, ενώ, οπως αποδείχθηκε, δεν θα ήταν απλώς ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών, αλλά και αυτός της Εθνικής Νέων. Και το γεγονός αυτό ήταν που είχε ως αποτέλεσμανα ζήσει το καλοκαίρι της ζωής του το 2009!
Όντας προπονητής και των δύο ομάδων ο Μίσσας οδήγησε καταρχάς την Εθνική Γυναικών στην 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ – που τότε ήταν η καλύτερη θέση της ιστορίας της, κάτι που άλλαξε πριν μερικές ημέρες – ενώ με την Εθνικη Νέων των (γεννημένων το 1990) Παπανικολάου, Σλούκα, Παππά, Μάντζαρη, Γιάνκοβιτς και Μπόγρη αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ της Ρόδου!
Μερικά χρόνια αργότερα ο έμπειρος τεχνικός είχε την ευκαιρία να γίνει και ο πρώτος προπονητής Εθνικής ομάδας που είχε στα χέρια του τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Ευρωμπάσκετ Νεών της Εσθονίας του 2013. Η ομάδα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ισπανια, ωστόσο αυτό είχε μικρή σημασία δεδομένου ότι σε αυτή την Εθνική υπήρχαν παίκτες που είτε στελεχώνουν ήδη, είτε αναμένεται να στελεχώσουν στο μέλλον την Εθνική, όπως ο Αντετοκούνμπο, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Γιώργος Αγραβάνης, ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.
Για αυτό επιλέχθηκε ο Κώστας Μίσσας
Αν υπάρχει ένα πράγμα που πιστώνουν όλοι όσοι έχουν βρεθεί στο πλάι του Κώστα Μίσσα, αυτό είναι ότι ζει για το μπάσκετ. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος που προτιμήθηκε για τον πάγκο της Εθνικής. Ο 64χρονος τεχνικός είναι ένας άνθρωπος που ψάχνεται συνεχώς, δουλεύει συνεχώς και προσπαθεί να εξελιχθεί, ενώ δείχνει ότι δεν φοβάται να ρισκάρει, κάτι που έδειξε στο παρελθόν όταν έριξε στα “βαθιά” 17χρονους παίκτες όπως ο Διαμαντόπουλος και ο Καράγκουτης.
Ο Κώστας Μίσσας ξέρει τι σημαίνει Εθνική ομάδα, αφού βρίσκεται χρόνια στους κόλπους της. Αντιλαμβάνεται την βαρύτητα αυτής της θέσης του προπονητή της Εθνικής Ανδρών. Ξέρει επίσης τι σημαίνει να συμμετέχει σε ένα τουρνουά 2 εβδομάδων, όπου κάθε αποτέλεσμα έχει την σημασία του. Μπορεί στα μάτια πολλών ο Μίσσας να μην ήταν “ενεργός” επειδή δεν βρισκόταν στον πάγκο κάποιου συλλόγου, αλλά κάθε καλοκαίρι έδινε τις δικές του μάχες στις Εθνικές ομάδες.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του ωστόσο είναι ότι στο παρελθόν έχει τύχει να έχει υπό τις οδηγίες του πολλούς από τους παίκτες που πιθανότατα θα βρίσκονται στην προεπιλογή της Εθνικης. Οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Παπανικολαου, Σλούκας, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Μπόγρης έχουν δουλέψει με τον Μίσσα. Τον Κώστα Κουφο τον ξέρει γιατί για χάρη του είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ το 2014 για να συζητήσουν τότε για την Εθνικη ενόψει του Ευρωμπάσκετ του 2015. Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία λογικά τον εχουν προλάβει στον πάγκο κάποιας ομάδας. Όλα αυτά λοιπόν έχουν την δική τους σημασία.
Στο τέλος της ημέρας βέβαια, η επιλογή του Κώστα Μίσσα θα κριθεί από την εικόνα της ομάδας στο παρκέ και – κυρίως – το αποτέλεσμα. Αυτό γινόταν πάντα εξάλλου και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Αν ο έμπειρος τεχνικός επαναφέρει την Εθνική στον δρόμο των επιτυχιών, τότε θα γνωρίσει την αποθέωση. Αν δεν τα καταφέρει, τότε ξέρει ότι θα είναι από αυτούς που θα κατηγορηθούν. Αυτή είναι η μοίρα των προπονητών εξάλλου και ο Κώστας Μίσσας το ξέρει αυτό καλύτερα από τον καθένα.