EUROLEAGUE

Το πρώτο...

Το πρώτο...
Βράνκοβιτς

Ο Βράνκοβιτς κόβει τον Μοντέρο και το πρώτο ευρωπαϊκό βάφεται... πράσινο (video inside)

Ήταν το Κύπελλο που άνοιξε το δρόμο στις ελληνικές ομάδες, για την κατάκτηση ακόμα τριών τίτλων (ακόμα δύο ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς και έναν ο Ολυμπιακός) και παράλληλα το πρώτο στην κορυφαία ευρωπαϊκή δισυλλογική διοργάνωση (μέχρι τότε είχαμε μόνο Κυπελλούχων και Κόρατς).
Από την αρχή της χρονιάς, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, έδειξαν τις προθέσεις τους, φέρνοντας στην ομάδα το κορυφαίο όνομα που "πάτησε" ποτέ στην Ευρώπη. Τον σούπερ σταρ, Ντόμινικ Ούιλκινς. Ο Αμερικανός, ήρθε να συμπληρώσει μία πλειάδα αστέρων (Βράνκοβιτς, Γιαννάκη, Αλβέρτη, Οικονόμου, Κόρφα, Σταυρακόπουλο κ.α), που υπό τον προπονητή των επιτυχιών Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, θα είχαν όλα τα φόντα για να φτάσουν στον μεγάλο στόχο.

Πρώτα η Μπενετόν
Η πρόκριση για τους "8", ήρθε χωρίς το πλεονέκτημα έδρας. Αντίπαλος η Μπένετον Τρεβίζο, των Ουίλιαμς, Ρεμπράτσα, Πίτις. Με μεγάλη δυσκολία και χάρη σε άστοχο τρίποντο του Όυίλιαμς στην εκπνοή, ο Παναθηναϊκός παίρνει την πρώτη νίκη, με 70-67, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ στο πρώτο παιχνίδι.

Η σειρά μεταφέρεται στο Τρεβίζο, όπου οι "πράσινοι" γνωρίζουν την πρώτη ήττα, με 83-69 και η Μπενετόν, ισοφαρίζει σε 1-1. Τα πάντα θα κρίνονταν στο τελευταίο ματς.

Εκεί το "τριφύλλι" παίζοντας με καρδιά και για πρώτη φορά (μέχρι την επόμενη) με τάπα του Βράνκοβιτς, στον Ρεμπράτσα, άλωσε το Τρεβίζο, με 64-65 και πήρε την πρόκριση για το Final Four, όπου θα ταξίδευε για πρώτη φορά, χωρίς τον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό, που είχε αποκλειστεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Στον ημιτελικό, της Μεγάλης Τρίτης, η ομάδα του Μάλκοβιτς, βρήκε απέναντί της την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το έργο των "πρασίνων" αποδείχθηκε ευκλολότερο του αναμενομένου, αφού με έναν Ντομινίκ βγαλμένο από το ΝΒΑ (35 πόντοι) και τον Αλβέρτη σε πολύ καλή μέρα, ήρθε η νίκη (81-71)-πρόκριση στον τελικό, όπου αντίπαλος θα ήταν η Μπαρτσελόνα που είχε επικρατήσει με 76-66, της Ρεάλ Μαδρίτης, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο μεγάλος τελικός

Έχοντας τη συμπαράσταση 8.000 "πράσινων" οπαδών, ο Παναθηναϊκός, επέβαλλε τον ρυθμό του άμεσα και πήρε μεγάλη διαφορά (κυμαινόταν ανάμεσα σε 10-13 πόντους), μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο. Από εκεί και πέρα, οι "μπλαουγκράνα", ξεκίνησαν τη μεγάλη προσπάθεια. Σιγά-σιγά η διαφορά έπεφτε, μέχρι που μισό λεπτό πριν τη λήξη, μειώνει στον πόντο.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει την μπάλα για την τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού, αλλά ο Γκαλιλέα του κλέβει την μπάλα με φάουλ που οι διαιτητές δεν σφυρίζουν, ενώ παράλληλα το χρονόμετρο έχει κολλήσει στα 4.9 δευτερόλεπτα. Οι διαιτητές συνεχίζουν το παιχνίδι και ο Μοντέρο που έχει γίνει κάτοχος της μπάλας, πηγαίνει προς το λέι απ, για να δώσει το τρόπαιο στην Μπαρτσελόνα.

Δεν είχε υπολογίσει, όμως, το "χέρι του Θεού". Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, κάνει την κούσρα του αιώνα, καταφέρνει να φτάσει τον Ισπανό άσο, κόβει την μπάλα, η οποία πρώτα είχε βρει στο ταμπλό και δίνει στην Ελλάδα το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφήνοντας τον Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες να διαμαρτύερεται για ακόμα έναν χαμένο τίτλο.

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 17(1), Βουρτζούμης 2, Οικονόμου 10(1), Κόρφας 4, Γιαννάκης 9(1), Βράνκοβιτς, Ουίλκινς 19, Σταυρακόπουλος 9(1).

Μπαρτσελόνα: Χιμένεθ 9, Γκαλιλέα 10(1), Γκόντφρεντ 9, Ντουένας, Φερνάντεθ 15(3), Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος , Μαρτίνεθ, Καρνισόβας 23(2).

Τα τελευταία δύο λεπτά του ιστορικού τελικού




























TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ