EUROLEAGUE

Το rebuilding της ΤΣΣΚA και η νέα πραγματικότητα στα συμβόλαια

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κάιλ Χάινς που έφερε την ανάγκη για rebuilding, η απόκτηση του Μιλουτίνοβ, η επαναδιαπραγμάτευση των (νέων) συμβολαίων και τα νέα δεδομένα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η εξίσωση του Δημήτρη Ιτούδη, το κενό στη front line και το ερωτηματικό στην περιφέρεια.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών που έχει σε οικονομικό επίπεδο για όλες τις ομάδες της EuroLeague, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας υποχρεώνεται να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της. Η αδυναμία του Κώστα Κουφού και του Ρον Μπέικερ να ακολουθήσουν τη φιλοσοφία του Δημήτρη Ιτούδη έφερε την αποχώρησή τους από τη MegaSport Arena, σε δύο κινήσεις που ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενες.

Η αποχώρηση του Κάιλ Χάινς όμως (με προορισμό την Αρμάνι Μιλάνο) μόνο τέτοια δεν ήταν. Ο 34χρονος σέντερ πήρε την απόφαση να τραβήξει για άλλες... πολιτείες, με τον Αντρέι Βατούτιν να εξηγεί με δηλώσεις του πως ο μέχρι πρότινος αρχηγός της ρωσικής ομάδας αναζητούσε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του.

Η ουσία βέβαια είναι πως η "ομάδα του στρατού" χάνει έναν βασικό αγωνιστικό πυλώνα της, με τον Δημήτρη Ιτούδη να υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να προβεί σε rebuilding για δεύτερη σερί σεζόν. Κι αυτό γιατί αφενός η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε αμφότερους τους σέντερ της (έμεινε μόνο ο Τζόελ Μπολομπόι, που αγωνίζεται στις δύο θέσεις των ψηλών), αφετέρου καλείται να καλύψει κάποιες σημαντικές αδυναμίες που παρουσίασε τη φετινή σεζόν, κυρίως στην περιφέρεια.

Η ΑΤΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στη διάρκεια του " OPEN Sport" το Σάββατο 30 Μαΐου, ο Δημήτρης Ιτούδης κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην EuroLeague σε οικονομικό επίπεδο. " Ήδη έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις με τους παίκτες, ακολουθούν κι οι συζητήσεις με τους προπονητές και γενικότερα θεωρώ ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο προπονητής των Πρωταθλητών Ευρώπης. Μία ατάκα που υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό τη νέα τάξη πραγμάτων. Έχει συγκεκριμένη βαρύτητα δεδομένου ότι ο Αντρέι Βατούτιν έχει κάνει λόγο για σημαντική μείωση στον προϋπολογισμό της ρωσικής ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο (μέχρι το 30%), την ώρα που η Aeroflot ήταν ο πρώτος χορηγός που... αποχαιρέτησε ελέω της κρίσης.

Την ίδια ώρα, το πρωί της 1ης Ιουνίου ανακοινώθηκε η παραμονή του Μάικ Τζέιμς για ακόμη τρία χρόνια. Ο εκρηκτικός γκαρντ έκανε σπουδαία σεζόν στην EuroLeague με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας 21.1 πόντους (με 42% στα τρίποντα), 3.3 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ ανά αγώνα, την οποία κεφαλαιοποίησε με ένα μεγάλο και πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Παρόλ' αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως... θύματα των οικονομικών ανακατατάξεων που έχουν προκύψει λόγω του κορονοϊού ήταν τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, του οποίου η απόκτηση ανακοινώθηκε σήμερα (2/6). Ο Σέρβος μπορεί -προ κορονοϊού- να είχε δώσει τα χέρια με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη από τον χειμώνα, ωστόσο ξανασυζήτησε για τις απολαβές του (όπως άλλωστε έκανε κι ο Μάικ Τζέιμς προκειμένου να "κλείσει" οριστικά το θέμα του) προκειμένου να υπάρξει μικρή μείωση σε αυτά που προβλέπονταν σε πρώτο χρόνο και άπαντες να συμβαδίζουν με βάση την νέα διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ευρώπη.

ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η απόκτηση του Νίκολα Μιλουτίνοβ ήταν προφανές πως αφορούσε στην επικείμενη αποχώρηση του Κώστα Κουφού. Το "διαζύγιο" με τον 31χρονο σέντερ έμοιαζε προδιαγεγραμμένο εδώ και καιρό, λόγω του τεράστιου συμβολαίου του (περί τα 3.000.000 δολάρια ετησίως) που ήταν δυσανάλογο της επίδρασης που είχε στο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην EuroLeague (3.7 πόντοι και 2.8 ριμπάουντ ανά 9'33'' συμμετοχής). Το... πλάνο όμως προέβλεπε τη συνύπαρξή του με τον Κάιλ Χάινς στο "5" προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό δίδυμο (πιθανότατα το κορυφαίο στην Ευρώπη), που θα επέτρεπε τις προσαρμογές ανά περίσταση και θα έδινε στον Δημήτρη Ιτούδη τη δυνατότητα να ποντάρει στη δύναμη και το επιθετικό ταλέντο του Νίκολα Μιλουτίνοβ, συνδυάζοντάς το με την αμυντική ικανότητα και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Κάιλ Χάινς.

Η πραγματικότητα όμως θα είναι διαφορετική για το 2020/21, με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να μένουν στο "5" με τον πρώην ψηλό του Ολυμπιακού, την ώρα που ο Τζόελ Μπολομπόι, ο Γιοχάνες Φόγκτμαν και ο Αντρέι Βοροντσέβιτς (ο χρόνος συμμετοχής του μειώνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια) ολοκληρώνουν το παζλ της front line. Επί της ουσίας, τα κουκιά δεν βγαίνουν δεδομένου πως ούτε ο Σεμέν Αντόνοφ ούτε ο Αντρέι Λοπάτιν είναι παίκτες πρώτης γραμμής, παίκτες που μπορούν να υπολογίζονται ως αξιόπιστες λύσεις για μία ομάδα αυτού του επιπέδου.

Κι εδώ παρατηρείται ένα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά (ελέω του Κάιλ Χάινς) και το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί στο μεταγραφικό παζάρι ο Δημήτρης Ιτούδης. Η ανάγκη για την απόκτηση ενός ακόμη αθλητικού ψηλού μοιάζει μεγάλη, προκειμένου η "ομάδα του στρατού" να είναι γεμάτη στην γραμμή ψηλών και στο ίδιο επίπεδο με τον... ανταγωνισμό. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την ίδια ώρα, το κομμάτι της περιφέρειας θα απασχολήσει σημαντικά στη διάρκεια της offseason. Ήδη ο Ρον Μπέικερ είπε "αντίο" στη Μόσχα, ενώ το ίδιο θα συμβεί επίσης με τον Γιάνις Στρέλνιεκς. Επί... ποσοτικού, αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει διπλό κενό στο rotation, το οποίο βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι θα καλυφθεί με ίδιο αριθμό αφίξεων. Υπάρχει η επιλογή της απόκτησης ενός παίκτη από το πάνω ράφι, για να συνθέσει τη βασική τριάδα στο "1" και το "2" με τον Μάικ Τζέιμς και τον Ντάνιελ Χάκετ, ενώ από κοντά θα υπάρχουν επίσης ο Νταρούν Χίλιαρντ (υπήρξαν φήμες περί αποχώρησής του, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται) και ο Χάουαρντ Σαντ Ρος (η ΤΣΣΚΑ Μόσχας διατηρεί το δικαίωμα να "βγει" από το συμβόλαιο το φετινό καλοκαίρι).

Συν τοις άλλοις, η επιστροφή του Γουίλ Κλάιμπερν επαναφέρει την... κανονικότητα για την "ομάδα του στρατού" δεδομένου ότι πρόκειται για παίκτη που μπορεί να προσφέρει σε τέσσερις θέσεις (από το "1" έως το "4"). Ο MVP του Final Four της Βιτόρια είναι αυτός γύρο από τον οποίο δομήθηκε το ρόστερ το περσινό καλοκαίρι κι ο δικός του σοβαρός τραυματισμός ουσιαστικά δεν επέτρεψε στον Δημήτρη Ιτούδη να παρουσιάσει στο παρκέ ό,τι είχε κατά νου, όταν... τοποθετούσε τα κομμάτια στο έμψυχο δυναμικό.

Το μείζον είναι να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το κομμάτι της αθλητικότητας και της αμυντικής συνέπειας σε ό,τι έχει να κάνει με τους κοντούς, στοιχείο που βοήθησε σημαντικά τη φετινή αγωνιστική περίοδο (έστω κι αν έλειπε ο Γουίλ Κλάιμπερν) προκειμένου οι αμυντικοί δείκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση, σε σημείο που την μετέτρεψαν σε μία εκ των κορυφαίων ομάδων της EuroLeague στο πίσω μέρος του παρκέ.

Αντί επιλόγου: Η ουσία όλων αυτών είναι πως για δεύτερο σερί καλοκαίρι, το έργο του τεχνικού επιτελείου της ρωσικής ομάδας μόνο εύκολο δεν θα είναι. Κι αυτό γιατί προέκυψε ξανά -λόγω συνθηκών- η ανάγκη για rebuilding, που συνεπάγεται νέο ανακάτεμα της τράπουλας, με σκοπό να περιοριστούν (ει δυνατόν να εκμηδενιστούν μάλιστα) οι... αστοχίες του περσινού καλοκαιριού.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ