EUROLEAGUE

Το σημάδι του Ζέλικο

Το σημάδι του Ζέλικο
Φιλέρης

Ο μετρ Ομπράντοβιτς, ο κολλημένος Μπόζα και το κράξιμο στον Σαρμπέλ

Ειδικά αν παίζει αυτή την σκυλίσια άμυνα, που είχε μελετήσει κάθε κίνηση των Βάσκων, λες και ο Ομπράντοβιτς ήταν...παρών στις προπονήσεις της Ταού, στη Βιτόρια. Ο μετρ των φάιναλ-φορ σέρβιρε για μια ακόμη φορά ένα απολαυστικό πιάτο. Όχι τόσο από πλευράς θεάματος, όσο επί της ουσίας.
Ο Ζέλικο σημάδεψε με μαεστρία τον Λουίς Σκόλα, θέλοντας να τον βγάλει έξω από τα νερά του και, κυρίως, τον Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, που είναι ζήτημα αν έκανε... ένα ελεύθερο σουτ! Αλλά μήπως σούταρε ο Ερντογάν. Μόνο τον Χάουζ άφησε να αστοχεί, ο παμπόνηρος Ζέλικο: "Είδα τα στατιστικά μετά το ματς και δεν το πίστευα. Μα καλά είχε 0/11 σουτ;"

Ο Σέρβος έμοιαζε καταπονημένος. Η ένταση του ματς, η ένταση όλων των ημερών. Η πίεση και το άγχος. Μόνο που στα 47 του χρόνια, έχοντας 10 φάιναλ-φορ και 8 τελικούς στην μεγάλη καριέρα του, ξέρει ότι έκανε, μόνο, το πρώτο βήμα.

Την Κυριακή, τον περιμένει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Παπαλουκάς και πολύ περισσότερο ο Ετόρε Μεσίνα. Πόσο τον υπολογίζει; Όσο δεν φαντάζεστε. Διαβάστε την απάντησή του, όταν ένας ξένος συνάδελφος τον ρωτάει για τον Θοδωρή Παπαλουκά:

Ένας συνάδελφος τον ρωτάει αν υπολογίζει τον Παπαλουκά: " Είναι σπουδαίος παίκτης. Το ξέρουμε όλοι. Αλλά δεν είναι μόνος. Η ΤΣΣΚΑ έχει μια σπουδαία ομάδα και πίσω της κρύβεται η δουλειά ενός σπουδαίου κόουτς όπως ο Μεσίνα!"

Νωρίτερα, σε άλλη ερώτηση για τα "τρικ" που δοκίμασε στη διάρκεια του ματς, απάντησε με αυστηρότητα και σεβασμό στη δουλειά του: " Αν νομίζετε ότι το κόουτσινγκ είναι κάποια τρικ, είστε γελασμένοι. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Βγάλαμε τα μάτια μας βλέποντας το βίντεο με αγώνες της Ταού, για να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε κίνηση".

Αυτό να λέγεται. Ακόμη κι όταν ο Μάλκοβιτς έκανε την ... εξτριμ κίνηση, να παίξει με τέσσερις κοντούς, ο Παναθηναϊκός είχε έτοιμη την απάντηση. Κοντοί, εναντίον κοντών, ο Αλβέρτης (η ο καταπληκτικός Σισκάουσκας) σε θέση "4" και ζώνη στην άμυνα! Κάτι σαν τη Μπολόνια του 2002: "Εμοιαζαν, εν τέλει, αυτοί οι δυο ημιτελικοί;" ρωτάω τον "Ζοτς". Κάνει μια γκριμάτσα και απαντάει: " Μμμ, μπορεί. Αλλά όχι τόσο πολύ". Ο Δημήτρης Ιτούδης λίγο πιο δίπλα εξηγεί: " Τότε εμείς έπρεπε να παίξουμε ανορθόδοξα γιατί η Μακάμπι ήταν πολυ πιο δυνατή και με πολύ πλούσιο ρόστερ".

Ο Μάλκοβιτς είχε ιδέες. Προσπάθησε, ομολογουμένως. Αλλά εδώ που τα λέμε μοιάζει προσκολλημένος στο παρελθόν. Ακόμη και μετά από μια τέτοια ήττα θυμήθηκε την Λιμόζ του 93! "Τώρα τι έχετε να πείτε για το μπάσκετ; Πολύ μπλα-μπλά, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σήμερα όπως είδατε καμιά ομάδα δεν έβαλε περισσότερους από 70 πόντους".

Ο Μπόζα κι αν εγέρασε δεν αλλάζει! Ως άλλος Λουδοβίκος θεωρεί ότι "το μπάσκετ είναι αυτός", μόνο που το σπορ, μάλλον, μοιάζει να τον ξεπερνάει :"Ο Χάουζ είναι το μοναδικό τριάρι που έχουμε. Άλλος παίκτης δεν υπάρχει στο ρόστερ μας. Όπως ας πούμε έχει ο Παναθηναϊκός τον Σισκάουσκας, ή τον Αλβέρτη". Κάποιος πρέπει να του θυμίσει ότι στην Ταού παίζει κι ένας ... Τελέτοβιτς!

Κάτι τέτοια λέει, πάντως, και τον βλέπω να ψάχνει για δουλειά το καλοκαίρι. Ο Κερεχέτα, άλλωστε, τον προσέλαβε, υποτίθεται για να οδηγήσει την Ταού στην γη της επαγγελίας. Στην κατάκτηση, δηλαδή, της Ευρωλίγκας. Αφήστε που υπάρχει μια φήμη ότι οι Βάσκοι σκέφτονται τον...Πίνι Γκέρσον (πως;)

Αυτά είναι, που λέει κι ο Μίχαλος! Ο τελικός, πάντως, είναι ο αναμενόμενος. Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ, σε κατάμεστο ΟΑΚΑ, με διαιτησία μοιρασμένη (ακριβώς) στη μέση. Στους ημιτελικούς αμφότεροι οι φιναλίστ πήραν τα σφυριγματάκια τους, αλλά εδώ μιλάμε για το ματς που θα αναδείξει τον Πρωταθλητή Ευρώπης. Και να περιμένετε ... επακριβώς 50-50.

Τι είδα στους ημιτελικούς; Όχι καλό μπάσκετ, μια παθιασμένη εξέδρα από τους παναθηναϊκούς, που δεν παρέλειψαν να ... κράξουν τον Σαρμπέλ (ο μον ντιε), ενώ ένας τα έβαλε με τον Κουκουλεκίδη! Μου άρεσε και η μπάντα της Ταού, που δεν σταμάτησε να παίζει, ακόμη και μετά τη λήξη, αλλά και το καυτό χέρι του Βούγιανιτς.

Α, είδα και μια αντιπροσωπεία της Λίβερπουλ, που επισκέφτηκε το ΟΑΚΑ, για να ελέγξει τους χώρους που θα φιλοξενεί τους επίσημους προσκεκλημένους της, στον τελικό του τσάμπιονς-λιγκ. Δεν τους πρόλαβα να ζητήσω...εισιτήριο!

























TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ