Το τρίποντο, η ψυχολογία και η... παγίδα
Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Βερολίνο με νίκη και το Sport24.gr παραθέτει τα τρίποντα που έχει πετύχει στα τέσσερα πρώτα ματς του TOP-16. Τι προσφέρει αυτό το "διπλό" στην ψυχολογία και ποια η παγίδα που πρέπει να αποφύγει (video)
Με όπλο του το φαρμακερό σουτ έξω από τα 6.75μ., ο Παναθηναϊκός πέτυχε την 3η του νίκη στο TOP-16 (με 79-73 επί της Άλμπα), έχει την ψυχολογία με το μέρος του εν όψει της συνέχειας και θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό από εδώ και στο εξής με φόντο την πρόκριση στους "8".
Όπως τόνισε και ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε κάτι το φοβερό απέναντι στην Άλμπα, πέτυχε αυτό που "έπρεπε" δηλαδή για να έχει ελπίδες.
Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι το πέτυχε χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος παρακολούθησε το παιχνίδι από το σπίτι του, λόγω του διαστρέμματος που τον ταλαιπώρησε.
Ο Παναθηναϊκός βέβαια παρουσίασε και πάλι τα νεκρά διαστήματα που τον ταλαιπωρούν, με αποτέλεσμα να δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να πλησιάζουν στο σκορ, ωστόσο η νίκη είναι αυτή που μετράει.
Καυτός από τα 6.75μ.
Μία νίκη που προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το εξαιρετικό του ποσοστό έξω από τα 6.75μ. Οι "πράσινοι" εξελίσσονται σε ομάδα τριπόντου στο TOP-16, καθώς μέχρι στιγμής μετρούν τρεις νίκες σε παιχνίδια που είχαν εξαιρετικά ποσοστά στα σουτ τριών πόντων.
Με την Άλμπα, ο Παναθηναϊκός τελείωσε το παιχνίδι με 12/26 τρίποντα και η ευστοχία του αποδείχθηκε καθοριστική για να φύγει με το "διπλό" από το Βερολίνο. Τόσο όμως με τη Ζαλγκίρις όσο και με τη Μάλαγα, οι παίκτες του Πεδουλάκη ήταν εξαιρετικοί από τα 6.75μ.
Στην πρεμιέρα είχαν 12/23 και ποσοστό της τάξης του 52,2%, ενώ στο παιχνίδι της περασμένης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ τελείωσε το ματς με 12/16, έχοντας ακριβώς τις ίδιες προσπάθειες! Είναι λογικό από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει πλέον στις τάξεις του, παίκτες όπως οι Καπόνο, Ματσιούλις, Γκιστ, Μπράμος που βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι.
Το μόνο που ίσως προβληματίζει το τεχνικό τιμ είναι ότι ο Παναθηναϊκός πλέον σουτάρει περισσότερα τρίποντα απ' ότι δίποντα. Την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε 24 δίποντα, 26 τρίποντα και με την Άλμπα 19 δίποντα, 26 τρίποντα.
Προφανώς και είναι καλό που μπαίνουν τα σουτ από τα 6.75μ., αλλά οι "πράσινοι" πρέπει να είναι έτοιμοι και για την μέρα που δεν θα μπουν. Με την Εφές για παράδειγμα τα 6/20 τρίποντα δεν ήταν και το πιο άσχημο ποσοστό που μπορεί να σου τύχει, όμως οι "πράσινοι" δεν ήταν καλοί ούτε στα δίποντα (17/40).
Περιόρισε τα λάθη του
Το άλλο ευχάριστο στοιχείο για το οποίο ο Αργύρης Πεδουλάκης μπορεί να τρίβει τα χέρια του είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει περιορίσει τα λάθη του στο TOP-16. Οι "πράσινοι" δεν πουλάνε με τόσο μεγάλη ευκολία πλέον την μπάλα και τη διατηρούν στην κατοχή τους, περισσότερες φορές.
Με την Άλμπα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μείνει στα 9 λάθη για εκτός έδρας παιχνίδι, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός αν σκεφτεί κανείς ότι στον α' γύρο ήταν μία στατιστική κατηγορία που σταθερά είχε πάνω από 20. Ακόμα και στους αγώνες με τη Ζαλγκίρις και τη Μάλαγα που έγιναν στο ΟΑΚΑ, οι "πράσινοι" είχαν αντίστοιχα 13 και 11 λάθη.
Στην Τουρκία, με αντίπαλο την Εφές, ο Παναθηναϊκός υπέπεσε σε 16 λανθασμένες επιλογές, σε ένα ματς που αγωνίστηκε χωρίς τον Διαμαντίδη.
Πρόβλημα στα ριμπάουντ
Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με την Άλμπα χωρίς τον Διαμαντίδη που κυνηγάει τις φάσεις και μαζεύει ριμπάουντ και από 16' με 3ο φάουλ του πρώτου του ριμπάουντερ, Στεφάν Λάσμε. Αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στα ριμπάουντ, καθώς τα μπλοκ άουτ δεν δούλεψαν σωστά με αποτέλεσμα η Άλμπα όχι μόνο να τελειώσει το παιχνίδι με πλεονέκτημα 10 περισσότερων "σκουπιδιών" (35-25) αλλά και να έχει 17 επιθετικά ριμπάουντ.
Αριθμός τεράστιος που θα μπορούσε να έχει κάνει τη ζημιά στους "πράσινους" αν δεν ήταν τόσο καλοί έξω από τα 6.75μ. Τη μάχη των ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός έχασε και με τη Μάλαγα (37 έναντι 45) και με τη Ζαλγκίρις (29 έναντι 32).
Να μην πέσει στην παγίδα
Από εδώ και στο εξής ο Παναθηναϊκός, οφείλει να παίζει με όπλο την καλή του ψυχολογία. Έχει ξεκινήσει το TOP-16 με 3-1, την ίδια ώρα που μεγάλες ομάδες κινδυνεύουν από πολύ νωρίς να μείνουν εκτός πρόκρισης, έχει από κάτω στη βαθμολογία τις Μάλαγα, Ζαλγκίρις, Μπάμπεργκ και Άλμπα και όπως καταλαβαίνει κανείς μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα στη συνέχεια, αν δεν είναι και τόσο άτυχος με τους συνεχείς τραυματισμούς.
Στις 25 Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ τη Ρεάλ, με τον Διαμαντίδη στη σύνθεσή του και εφόσον παρουσιαστεί σοβαρός, είναι σε θέση να πάρει το ματς και να βρεθεί στο 4-1.
Η συσπείρωση που υπήρξε μετά τους τραυματισμούς του Διαμαντίδη, πρέπει να εξακολουθήσει και φυσικά το άλλο στοιχείο που θα χαρίσει κι άλλες νίκες στην ομάδα είναι να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους. Το TOP-16 είναι φέτος μεγαλύτερο και από την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, περιλαμβάνει 14 παιχνίδια και όλα μπορούν να αλλάξουν.
Οπότε, είναι προτιμότερο οι "πράσινοι" να κρατούν μικρό καλάθι και να πλησιάζουν τους στόχους τους, παιχνίδι με το παιχνίδι, αποφεύγοντας την παγίδα του "φαβορί για την πρόκριση". Άλλωστε, με δεδομένο ότι είναι μία νέα ομάδα οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς.