Το VIDEO του Σπανούλη: Τα 34" που αποδεικνύουν γιατί η Εθνική του 2024 δεν είναι ομάδα του "πάμε κι όπου μας βγάλει"
Η Εθνική προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το σπαθί της και ο Χάρης Σταύρου έχει το video που εξηγεί πως αυτή η ομάδα δεν γινόταν να χάσει στο γήπεδό της. Και έχει και πέντε υστερόγραφα για σκέψη και για συζήτηση.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αποστολή του SPORT24 στο Βελιγράδι, τον Φεβρουάριο του 2022, για την πρώτη προσπάθεια του Βασίλη Σπανούλη στην προπονητική.
Και δεν θα την ξεχάσω γιατί ενώ εκείνος δίσταζε να παραδεχθεί δημόσια ότι είναι έτοιμος να κάνει τη μετάβαση από τον αθλητή στον coach, εγώ ένιωθα από τη συζήτηση μαζί του πως όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους.
"Το ξέρω ότι μου αρέσει, το ξέρω αυτό. Και στο λέω, μπορώ να το κάνω πολύ καλά. Θα στο πω από τώρα. Ούτε η πίεση με ενοχλεί, ξέρω ότι σε αντίθεση με άλλους είμαι ο άνθρωπος που μπορεί να την διαχειριστεί καλύτερα απ' όλους. Και το έχω αποδείξει αυτό. Δεν είναι θέμα πίεσης, ξέρω ότι μπορώ να γίνω πολύ καλός προπονητής. Ποτέ δεν θα κάνω κάτι αν ξέρω ότι δεν θα γίνω ο καλύτερος σε αυτό ή έστω ένας από τους κορυφαίους" ήταν η απάντησή του όταν άκουσε πως ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς μίλησε περί... δοκιμής σε εκείνο το Adidas Next Generation.
Ποια πίεση να νιώσει ο Βασίλης Σπανούλης;
Ποιο άγχος και ποιο βάρος; Αυτές οι λέξεις δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό του και από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την Εθνική, στόχος του ήταν να τις αφαιρέσει και από τα λεξιλόγια των αθλητών του.
Σε ένα video που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΟΚ, ο Σπανούλης φώναζε πως "πίεση έχουν όσοι δεν είναι καλά προπονημένοι". Ο χρόνος για να γίνει ομάδα η Εθνική ήταν λίγος, αλλά αυτή η ευκαιρία δεν γινόταν να χαθεί. Και δεν χάθηκε.
Το ελληνικό μπάσκετ θα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιστρέφει εκεί μετά από 16 χρόνια. Σε τέσσερις συμμετοχές μετράει τρεις σερί πέμπτες θέσεις (1996, 2004, 2008) και σε τρεις εβδομάδες από τώρα, την αποστολή θα την συνοδεύουν παιδιά που έζησαν και την Αθήνα και το Πεκίνο. Ο Σπανούλης και ο Ζήσης, ο Ντικούδης και όσοι ακολουθήσουν στη Λιλ και στο Παρίσι.
Οι... παλιοσειρές θα έχουν τόσες ιστορίες να μοιραστούν από το '04 και το '08, από τα Ολυμπιακά Χωριά, από τις συναντήσεις τους με τον Κόμπι Μπράιαντ, που δεν θα είναι δα και τόσο δύσκολο να εμπνεύσουν τους παίκτες που ούτως ή άλλως ανυπομονούν να ζήσουν τις σημαντικότερες στιγμές τους στο άθλημα. "Αγόρασαν" από νωρίς το πλάνο του coach, των συνεργατών του, της ΕΟΚ και το μυαλό τους δεν έφυγε ποτέ από τον στόχο. Από τον πρώτο στόχο του καλοκαιριού.
Όσοι γνωρίζουν τον Βασίλη Σπανούλη, όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του στο άθλημα, ήξεραν τι να περιμένουν. Και τώρα που ο coach αισθάνεται πιο έτοιμος, μετά από δύο σπουδαίες σεζόν με το Περιστέρι (διαδοχικές τρίτες θέσεις στο πρωτάθλημα), δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει κάτι στην τύχη. Δεν πιστεύει άλλωστε στην τύχη, αλλά στη σκληρή δουλειά.
Κι αυτή η σκληρή δουλειά, γίνεται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.
Στην προετοιμασία για το Προολυμπιακό Τουρνουά δεν είχε τον Σλούκα και τον Παπαπέτρου, χρησιμοποίησε στο τρίτο και τελευταίο φιλικό τον Γιάννη και γενικώς δεν δούλεψε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Είχε όμως τον τρόπο του για να ηγηθεί και ήταν εντυπωσιακή η ένταση που έβγαλε προς τους παίκτες του στην τελευταία προπόνηση πριν από τον ημιτελικό με τη Σλοβενία.
Οι άνθρωποι της ΕΟΚ καθυστέρησαν την είσοδό μας στο φινάλε του προγράμματος, επειδή ο Σπανούλης το τράβηξε λίγο περισσότερο απ' όσο είχε αρχικά υπολογιστεί. Και όταν άναψε το πράσινο φως, τον είδαμε και τον ακούσαμε σε ακραία ντεσιμπέλ.
"Σημασία έχει να καταλαβαίνουν οι παίκτες το παιχνίδι. Όχι οι γ@μημένοι προπονητές, όχι τα media. Οι παίκτες πρέπει να καταλαβαίνουν, εσείς αποδέχεστε τη φιλοσοφία μας, εσείς θα πάρετε τα σουτ, εσείς θα πάρετε την απόφαση, εσείς θα τα κάνετε όλα. Αν δεν είστε έτοιμοι να παίξετε σε αυτό το ματς, ελάτε και πείτε μου "θέλω να πάω στην τουαλέτα, δεν θέλω να αγωνιστώ". Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε αυτό το ματς γαμώτο. Εντάξει;".
Οι άνθρωποι της ομάδας μας ζήτησαν ευγενικά να μη χρησιμοποιήσουμε αυτό το video, αν και σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε πλάνα στο φινάλε του προγράμματος. Σεβαστήκαμε την επιθυμία τους και τώρα που η δουλειά έγινε, τώρα που η Εθνική προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορείτε να δείτε την ένταση στον λόγο του coach.
Αμέσως μετά, ρώτησα τον Σπανούλη αν οι παίκτες του είχαν την ίδια ψυχολογία με εκείνον.
"Για να προετοιμαστείς γι' αυτά τα παιχνίδια, πρέπει να έχεις προπονηθεί σε αρκετή ένταση. Κι εμείς δεν κάναμε εκπτώσεις στην ενέργεια μας, στον τρόπο που παίζουμε και με τον ίδιο τρόπο θα αγωνιστούμε και αύριο" ήταν η απάντησή του.
Πρώτη περίοδος στο Ελλάδα - Σλοβενία: 32-14.
Λούκα Ντόντσιτς στο τέλος της βραδιάς: 5 ασίστ - 10 λάθη σε 34:13.
Μία ημέρα μετά, η Εθνική έριξε και την Κροατία στο καναβάτσο και τσέκαρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κλαίει, με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να χοροπηδάει παρά το γεγονός φοράει ακόμη προστατευτική μπότα για τον εγχειρισμένο αχίλλειο τένοντά του, με τον Τόμας Γουόκαπ να δηλώνει ότι νιώθει σαν να ήταν Έλληνας από... πάντα, με όλα τα παιδιά να αγαπούν τον διπλανό τους, να θέλουν το καλό του, να ξέρουν ότι θα ζήσουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία ίσως για μία φορά στη ζωή τους.
Η δουλειά θα συνεχιστεί. Πρώτα βέβαια θα υπάρξουν μερικές ημέρες ξεκούρασης, αναζήτηση για αντίπαλο για φιλικά παιχνίδια και ακόμη περισσότερη ένταση από τον προπονητή προς τους παίκτες και από τους παίκτες προς τον προπονητή.
Τώρα που όλοι καταλαβαίνουν την δυναμική αυτής της Εθνικής, τώρα που ξέρουν ότι δεν "πάμε κι όπου βγει", τώρα που ΟΛΟΙ αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μπροστά μία χρυσή ευκαιρία, πρέπει να δουλέψουν ακόμη περισσότερο. Και θα το κάνουν.
Η Εθνική μας έβγαλε από τη στενοχώρια και από την τοξικότητα των προηγούμενων μηνών. Η Εθνική έφτιαξε το καλοκαίρι και τα συναισθήματά μας.
Για ατομικές επιδόσεις, για τα ακραία νούμερα στο τρίποντο, για ρόλους, για ατάκες, για παρασκήνιο, για σχέδια για το μέλλον, έχουμε ημέρες να τα πούμε.
Υ.Γ.: Μέλος της Εθνικής μας πλησίασε χθες βράδυ, όταν με την Βασιλική Καραμούζα περπατούσαμε στους διαδρόμους του ΣΕΦ και μας συνεχάρη για την επιτυχία της ομάδας. "Μα εμείς δεν κάναμε κάτι" ήταν η απάντησή μας. "Είστε κι εσείς κομμάτι αυτών των στιγμών, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό", μας απάντησε. Τον ευχαριστούμε για την ειλικρινή κουβέντα του. Για πολλούς, είμαστε... ΑΡΔάκια. Για κάποιους, βάζουμε κι εμείς το λιθαράκι μας. Σημασία έχει ποιον παίρνεις στα σοβαρά και ποιον αγνοείς. Και ίσως το "πολλούς" και το "κάποιους" έπρεπε να τα τοποθετήσουμε με αντίθετη σειρά.
Υ.Γ.1: Εμφανίστηκαν πολλοί Έλληνες οπαδοί της Σλοβενίας και της Κροατίας τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα θα στηρίξουν τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ισπανία. Αν μπορούμε, όπως μπορούμε, ας τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν πως η Εθνική είναι πάνω από κάθε σύλλογο, πάνω από κάθε πρόσωπο, ότι η Εθνική είναι η ομάδα της χώρας μας. Ας προσπαθήσουμε.
Υ.Γ.2: Η απόφαση της ΕΟΚ να δώσει το τιμόνι στον Σπανούλη, η συνεργασία με βετεράνους που έγραψαν ιστορία με την Εθνική, η τεράστια κίνηση της ανάληψης του Προολυμπιακού Τουρνουά που μάλλον έβαλε και χρήματα στα ταμεία της ομοσπονδίας, το υγιές κλίμα που ζήσαμε αυτή την εβδομάδα στο ταλαιπωρημένο, αλλά αρκετά διαφορετικό ΣΕΦ, θα αποφέρουν πολλά κέρδη για την Εθνική. Και κάποιες αγκαλιές που έγιναν χθες βράδυ, έχουν ήδη συζητηθεί σε... υψηλά κλιμάκια.
Υ.Γ.3: Νικ Καλάθης: 10 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 10.5 ασίστ ανά 28.1 λεπτά σε τέσσερις αγώνες. Το καραφλό γεράκι, ένας αληθινός LEGEND της EuroLeague, ένας πραγματικός στρατιώτης της Εθνικής. Σπουδαίος με όλη τη σημασία της λέξης.
Υ.Γ.4: Τρίποντα Εθνικής σε 7 αγώνες: Με Πολωνία 13/41 (32%), με Μαυροβούνιο 14/41 (34%), με Μπαχάμες 12/26 (46%), με Δομινικανή Δημοκρατία 16/31 (52%), με Αίγυπτο 12/27 (44%), με Σλοβενία 14/34 (41%), με Κροατία 12/32 (37.5%). Ασύλληπτα νούμερα για μία ομάδα που λένε ότι δεν έχει σουτέρ, την ώρα που ο προπονητής της εξηγεί τη φιλοσοφία του και αντί κάποιοι να τον ακούσουν, απαντούν "θα δούμε όταν θα έρθουν τα δύσκολα". Όποιος θέλει, μπορεί να ακούσει τι μας είπε ο ίδιος ο Σπανούλης μετά από το ματς με τη Σλοβενία, εδώ: