EUROLEAGUE

Το ζενίθ του Αμαρουσίου και το ναδίρ του ΠΑΟ

Το Sport24.gr εξηγεί το... θαύμα του Αμαρουσίου, αναλύει τους λόγους που έφεραν τον ΠΑΟ στο ναδίρ και παραθέτει τα σενάρια πρόκρισης για ''πράσινους'' και ''κίτρινους'' (videos)

Το Sport24.gr εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε αυτή την κατάσταση, αναλύει το "θαύμα" (;) του Αμαρουσίου και παραθέτει τα σενάρια πρόκρισης για "πράσινους" και "κίτρινους".

Η πτώση του "πράσινου" τείχους


Είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός έχει να κάνει με την πίεση που ασκείται στην ομάδα κι η οποία πολλαπλασιάστηκε μετά την ήττα από την Παρτίζαν. Πλέον οι "πράσινοι" κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα κάθε ματς που δεν "καθαρίζουν" από νωρίς, διότι το παιχνίδι με την πλάτη στον τοίχο μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα, μόνο που οι σφαίρες στο εξάσφαιρο είναι περισσότερες...

Το "πρέπει" είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του αθλητή κι ακόμη και για "μπαρουτοκαπνισμένους" αθλητές που έχουν βαρεθεί να σηκώνουν τρόπαια, όπως είναι αυτοί του Παναθηναϊκού. Χαμένες βολές, διστακτικότητα στο σουτ, λάθος αποφάσεις... Ίδιο φινάλε για τους «πρασίνους» απέναντι στην Παρτίζαν και στο Μαρούσι. Δεν είναι τυχαίο.

Σε καθαρά αγωνιστικά ζητήματα πιστοποιείται ότι η προσθήκη του Μάρκους Χέισλιπ (το ίδιο πιθανώς να συνέβαινε και με οποιονδήποτε άλλο παίκτη) έχει μπερδέψει ακόμη περισσότερο τον Παναθηναϊκό, που μπήκε σε μια διαδικασία αναζήτησης ρόλων με έναν καινούργιο Αμερικανό και δύο παίκτες λιγότερους (Τσαρτσαρής-Γιασικεβίτσιους).

Συν του ότι μόλις επέστρεψε ο Μάικ Μπατίστ, ο ακρογωνιαίος λίθος του "τριφυλλιού" που μαζί με τους Διαμαντίδη και Σπανούλη αποτελούν ουσιαστικά την "ταυτότητα" του Παναθηναϊκού. Καλός και χρυσός ο Πέκοβιτς, αλλά ο Μπατίστ είναι πιο ολοκληρωμένος, πιο "σκληρός" και παίκτης που "μπαίνει" στις φάσεις στα δύσκολα.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι τόσο αγωνιστικά (παρά τις απουσίες και τα προβλήματα που απορύθμισαν την ομάδα), αλλά ψυχολογικό. Και το κακό για την ομάδα του Ομπράντοβιτς είναι ότι όχι μόνο θα συνεχίσει να παίζει υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά –ακόμη χειρότερα- το πιστόλι θα πιέζει πιο επικίνδυνα τον... κρόταφο.

Η νέα υπέρβαση του Αμαρουσίου και το... ξέσπασμα Μπαρτζώκα



Για την εκπληκτική πορεία του Αμαρουσίου οι λέξεις τείνουν να χάσουν το νόημα τους κι η λέξη υπέρβαση, μοιάζει να γίνει πιο… καθημερινή και χρησιμοποιημένη από την «προπόνηση». Οπότε οι θριαμβολογίες δεν αγγίζουν τους "κιτρινόμαυρους", που κοιτάνε απλά τον... Ολυμπιακό και τίποτα άλλο.

"Θέλουμε να διαχειριζόμαστε τις νίκες, όπως και τις ήττες"
λέει συχνά ο μετρημένος και προσγειωμένος Γιώργος Μπαρτζώκας, εννοώντας ότι η ομάδα του που πρωταγωνιστεί σε δύο διοργανώσεις, δεν έχει την πολυτέλεια για "καταστροφές" και "θριάμβους", πολύ περισσότερο δε στη "διαβολοβδομάδα" που αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα και τον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα.

"Φτιάξαμε μια ομάδα με πολύ καλή χημεία" αναφέρει ο προπονητής του Αμαρουσίου όταν μιλάει για την επιτυχία της ομάδας του με λακωνικό, μα τόσο εύστοχο τρόπο. Κι η αλήθεια είναι ότι το Μαρούσι, που διαθέτει τον ποιοτικότερο ελληνικό κορμό στην Ελλάδα (εξαιρούνται φυσικά οι "αιώνιοι") και Αμερικάνους που ταίριαξαν και κυρίως παίζουν για την ομάδα, έχει βρει τη «συνταγή» της επιτυχίας.

Στην ομάδα –παρά τα προβλήματα- επικρατεί ηρεμία (έργο Μπαρτζώκα) και κανείς δεν έχει… τρελαθεί. Δεν το έκανε μετά την πρόκριση επί της Άλμπα ή μετά τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Ρόμα ή το "σφράγισμα" του εισιτηρίου για το Top-16 κόντρα στη Μακάμπι.

Δεν θα γίνει ούτε τώρα μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού... Η σκηνή χαρακτηριστική: ο Γιώργος Μπαρτζώκας σφίγγει τις γροθιές και πανηγυρίζει μετά το σφύριγμα της λήξης, πριν ο Νίκος Λινάρδος τον σηκώσει στον αέρα. Αυτά τα 3’’ ήταν το πρώτο του ξέσπασμα μετά από μια –από τις πολλές- νίκες της ομάδας, καθώς στις περισσότερες παραμένει ανέκφραστος, κατάσταση στην οποία "επανήληθε" αμέσως μετά.

Που κρίθηκε το παιχνίδι



Το σχέδιο κρούσης του Αμαρουσίου ήταν απλό και δεν διαφοροποιήθηκε πολύ από το αγωνιστικό πλάνο που ακολουθεί πιστά η ομάδα από την αρχή της χρονιάς. Χάρις στη σκληρή του άμυνα (που ξεκινά από την παρουσία καλών αμυντικών παικτών και συνεχίζει από τη συνέπεια στις συνεργασίες) και στις μεγάλες επιθέσεις η ομάδα των βορείων προαστίων συνηθίζει να επιβάλει το δικό της ρυθμό. Και το έκανε και κόντρα στον Παναθηναϊκό, που ασφαλώς και έχει το πάνω-χέρι σε ένα πιο "ανοιχτό" παιχνίδι λόγω ταλέντου.

Το βράδυ της Πέμπτης η μεγάλη επιτυχία του Αμαρουσίου είχε να κάνει με το γεγονός ότι η άμυνα του στα πικ-εν-ρολ αν κι επέτρεψε στον Πέκοβιτς να σκοράρει εύκολους πόντους στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να βγάλει τους «πρασίνους» από το ρυθμό τους και το αγαπημένο τους παιχνίδι που βασίζεται στις σωστές αποστάσεις, στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και στην επίθεση απέναντι σε άμυνα που κινείται.

Ναι μεν ο Σπανούλης μοίρασε 6 ασίστ, αλλά συνολικά ο "τρίποντος" Παναθηναϊκός σούταρε 14 φορές πίσω από τα 6.25. Μπορεί ο Μαυροβούνιος σέντερ να έβαλε 19 πόντους, αλλά ο Σπανούλης έμεινε στους 8 κι ο Διαμαντίδης στους 11, σκοράροντας αρκετές φορές στη λήξη των 24’’.

Επίσης η τακτική του Μπαρτζώκα είχε να κάνει και με την προσθήκη ακόμη μεγαλύτερης πίεσης στον Παναθηναϊκού, κάτι που μπορεί να εντοπισθεί στη χρήση ορισμένων τάιμ-άουτ και στο παιχνίδι με το... χρόνο (μεγάλες επιθέσεις κτλ).

Κις ο "εκτελεστής"



Θα μπορούσε να μπει ότι ο Μπίλι Κις έβαλε σουτ που δεν... μπαίνουν. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Αμερικανός όχι απλά "έχει" αυτές τις μακρινές προσπάθειες, αλλά "ζει" για αυτές. "Στο τέλος δεν αστοχεί... ποτέ" λένε στο Μαρούσι. Ο Μπαρτζώκας το ξέρει καλά, διότι έχει χάσει πολλές φορές από τον Αμερικανό!

Τον είχε εκτελέσει τρεις φορές (όταν εργαζόταν ως προπονητής στην Ολύμπια Λάρισας). Τις δύο πρώτες όταν ο Κις φορούσε τη φανέλα της ΑΕΛ και την 3η πέρσι (πέρσι στο κύπελλο) πέταξε τη μπάλα χωρίς να βλέπει και την έστειλε το καλάθι "καθαρίζοντας" την πρόκριση του Αμαρουσίου. Για αυτό κι από την πρώτη στιγμή που... επέστρεψε στα βόρεια προάστια θέλησε να κρατήσει τον Κις, δίνοντας του έναν διαφορετικό ρόλο: με την παρουσία του Λούκας παίζει περισσότερο στο "2" και αναλώνεται στο εκτελεστικό κομμάτι, το οποίο ξέρει καλά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βάζει φέτος «μεγάλο» σουτ. Κι αν οι 7 σερί πόντοι του κόντρα στην Καβάλα μοιάζουν με... πταίσμα σε σχέση με τα «τρελά» τρίποντα που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς εύκολα τη "βόμβα" από τα 9 μέτρα κόντρα στον Άρη, ή το –παραλίγο νικητήριο- τρίποντο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Οι μεγάλοι παίκτες, είναι για τα μεγάλα ματς και στα... δύσκολα ο Κις δεν πήρε ποτέ "απουσία".

Τα σενάρια πρόκρισης



Τι γίνεται τώρα με τον Παναθηναϊκό; Η θέση του είναι δύσκολη, αλλά λόγω ποιότητας και... εμπειρίας οι "πράσινοι" έχουν ακόμη τη δυνατότητα να προκριθούν στην επόμενη φάση ακόμη κι ως πρώτοι! Άλλωστε είχαν πάρει το εισιτήριο για τους "8" το 2006 ξεκινώντας στο Top-16 με τρεις ήττες...

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παναθηναϊκός προκρίνεται ακόμη κι αν χάσει από τη Μπαρτσελόνα (στη Βαρκελώνη), καθώς το κομβικό σημείο είναι το παιχνίδι στο Βελιγράδι. Αν το πάρουν αυτό οι «πράσινοι», τότε είναι με το ένα πόδι στα προημιτελικά.

Αναλυτικότερα: Αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει την Παρτίζαν, τη Μπαρτσελόνα (μέσα) και το Μαρούσι (μέσα) τότε φτάνει τις τρεις νίκες. Αν η Μπαρτσελόνα κερδίσει όλα τα ματς (εκτός από αυτό της Αθήνας) θα φτάσει στις 4 νίκες. Και το μόνο που χρειάζεται είναι το Μαρούσι να κερδίσει τους Σέρβους στο ΟΑΚΑ.

Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του Βουγιόσεβιτς φτάνει τις τρεις νίκες (σ.σ να κερδίσει ακόμη το Μαρούσι δηλαδή), δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να ηττηθεί στη Βαρκελώνη. Οπότε με τρεις νίκες και την ισοβαθμία (νίκη μεγαλύτερη των 5 πόντων) οι "πράσινοι" προκρίνονται.

Αν τώρα κερδίσουν στη Βαρκελώνη δεν αποκλείεται να καταλήξουν και πρώτοι. Με δύο νίκες επί της Μπαρτσελόνα (την αφήνουν με... τρεις) και ροζ φύλλο με Μαρούσι και Παρτίζαν φτάνουν στις τέσσερις νίκες. Οπότε και πάλι το μόνο που τους νοιάζει είναι να πάρουν τη διαφορά στη "Χάλα Παϊονίρ" για να μην στηρίζουν τις ελπίδες τους σε νέο "θαύμα" του Αμαρουσίου, αυτή τη φορά απέναντι στην Παρτίζαν.

Και το Μαρούσι σε σενάρια;



Ένα αισιόδοξο πλην ρεαλιστικό σενάριο για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι η κατάκτηση των τριών εντός έδρας νικών. Σε αυτή την περίπτωση οι "κιτρινόμαυροι" θέλουν να κερδίσουν την Παρτίζαν με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που –στο σενάριο- θα χάσουν στο Βελιγράδι και μετά να ελπίζουν ένας εκ των Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό να "σαρώσει" ως το τέλος κάνοντας μόνο νίκες.

Η Μπαρτσελόνα θα έχει έτσι τέσσερις, το Μαρούσι τρεις, η Παρτίζαν τρεις κι ο Παναθηναϊκός δύο, ή αν η ομάδα του Ομπράντοβιτς κάνει το σερί θα φτάσει τις τέσσερις, η Παρτίζαν θα μείνει στις τρεις κι η Μπαρτσελόνα στις δύο.

Εντάξει τα σενάρια μπορεί να είναι επιστημονικής φαντασίας, αλλά είπαμε ότι με το Μαρούσι κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Ούτε και με τον Παναθηναϊκό που έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι ικανός για το καλύτερο. Το χειρότερο το είδαμε...

Ηighlights από την αναμέτρηση



Βίντεο από τους πανηγυρισμούς του Αμαρουσίου 1



Βίντεο από τους πανηγυρισμούς του Αμαρουσίου 2

































































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ