X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

NBA

Top-75: 10+1 παίκτες που αισθάνονται αδικημένοι επειδή δεν μπήκαν στην λίστα

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ με την φανέλα των Λέικερς Ⓒ 2021 JOHN MCCOY/ ASSOCIATED PRESS

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε τους 75 - που τελικά ήταν 76 - κορυφαίους παίκτες στην ιστορία. Απολύτως λογικά υπήρξαν και κάποιοι που αισθάνθηκαν αδικημένοι από αυτή την επιλογή και το SPORT24 παρουσιάζει 10+1 παίκτες που μπορούν να πιστεύουν ότι έχουν δίκιο.

Η λίστα του ΝΒΑ με τους 75 (που ήταν 76) κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ - στην οποία συμπεριλήφθηκε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - δημοσιεύτηκε. Απολύτως λογικά, η δημοσίευση των ονομάτων έφερε αντιδράσεις. Αυτό βέβαια ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο να συμβεί.

Όποτε γίνεται γνωστή μία λίστα με κορυφαίους είναι λογικό να υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Παραδοσιακά εξάλλου αυτοί που δεν μπαίνουν είναι που προκαλούν περισσότερο θόρυβο. Αυτό – θεωρητικά – είναι και μέρος της γοητείας αυτής της διαδικασίας. Τα αιώνια διλήμματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να αισθανθεί μία τεράστια δικαίωση ο Ντομινίκ Γουίλκινς, αφού συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τους 76 κορυφαίους ενώ είχε μείνει εκτός λίστας των 50 κορυφαίων το 1996.

Διαβάζοντας κάποιος την λίστα με τους 76 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, όπως ψηφίστηκαν από την επιτροπή της λίγκας, βλέπει πολλούς παίκτες που σημάδεψαν το άθλημα. Και βλέπει και αρκετά μεγάλα ονόματα να απουσιάζουν. Και είναι λογικό. Πάνω από 4.600 παίκτες έχουν παίξει στο ΝΒΑ, οπότε το να ξεχωρίσει κάποιος 76 δεν είναι απλό.

Όπως και να έχει, με την γνωστοποίηση των 76 ονομάτων υπήρξαν αρκετοί παίκτες που αισθάνθηκαν ότι αδικήθηκαν. Και έχουν επιχειρήματα. Το SPORT24 προσπάθησε να βρει 10+1 παίκτες που ίσως έχουν περισσότερα επιχειρήματα, βάσει του βιογραφικού τους, αλλά και των αντιδράσεων που υπήρξαν στα social media.

Ιδού λοιπόν οι 10+1 παίκτες.

Ντουάιτ Χάουαρντ

Οι αριθμοί του: 16.2 πόντοι, 12.1 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: 1 πρωτάθλημα, 3 βραβεία αμυντικού της χρονιάς, 5 φορές πρώτος ριμπάουντερ και 2 φορές πρώτος μπλοκέρ στο ΝΒΑ, 8 φορές All Star, 8 φορές μέλος μίας εκ των τριών καλύτερων πεντάδων του ΝΒΑ (5 στην 1η) και 5 φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας του ΝΒΑ

Με λίγα λόγια: Ο κόσμος μπορεί να λέει ό,τι θέλει για τον Ντουάιτ Χάουαρντ και ότι η καριέρα του πήρε την κατιούσα τα τελευταία 6-7 χρόνια. Το γεγονός όμως ότι δεν βρέθηκε μία θέση ανάμεσα στους 76 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών για τον σέντερ των Λείκερς είναι σκάνδαλο.

Είναι εύκολο οι νεότεροι να στέκονται σε αυτή την εκδοχή του Χάουαρντ που βλέπουν. Οι παλαιότεροι ξέρουν όμως ότι για σχεδόν μία 10ετία (2005-2015) ο 8 φορές All Star σέντερ ήταν ένας από τους κορυφαίους – και για ένα διάστημα ο κορυφαίος – σέντερ στο ΝΒΑ. Ένα θηρίο, που υπήρξε από τους κορυφαίους αμυντικούς σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ, ο οποίος ήταν ανεκτά καλός στην επίθεση. Καταλαβαίνει κανείς ότι το προφίλ του “λερώθηκε” από την γκρίνια του και την ανωριμότητα που έδειξε ανά διαστήματα στην καριέρα του, αλλά το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του.

Κρις Μάλιν

Οι αριθμοί του: 18.2 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1.6 κλεψίματα μέσο όρο με 38.4% στα τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: Μέλος του Hall of Fame, τέσσερις παρουσίες σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ (μία στην 1η πεντάδα), 5 φορές All Star, μέλος της Dream Team του 1992

Με λίγα λόγια: Με εξαίρεση τον Κρίστιαν Λέτνερ (που τότε αγωνιζόταν στο Κολέγιο και δεν είχε ποτέ την καριέρα που περίμεναν όλοι), ο Κρις Μάλιν είναι το μοναδικό μέλος της Dream Team που δεν “χώρεσε” στην λίστα με τους 75+1 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, κάτι που σίγουρα προκαλεί εντύπωση.

Ο Μάλιν είχε μία 8ετία που ανήκε στην ελίτ του ΝΒΑ (1987-1995), διάστημα στο οποίο σημείωσε και τα περισσότερα κατορθώματά του, με σημαντικότερο το γεγονός ότι το 1992 μπήκε στην κορυφαία πεντάδα του ΝΒΑ, αφήνοντας στην 2η πεντάδα τον... Σκότι Πίπεν, δείγμα του πόσο σημαντικός θεωρείτο τότε. Στην περίπτωσή του, φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν είχε τόσο μεγάλη διάρκεια όσο άλλοι παίκτες.

Τρέισι ΜακΓκρέιντι

Οι αριθμοί του: 19.6 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής

Το βιογραφικό του: Μέλος του Hall of Fame, 2 φορές πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ, 7 παρουσίες σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες (δύο στην πρώτη), 7 φορές All Star

Με λίγα λόγια: Ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι άργησε δύο χρόνια για να μπει στον χάρτη και έκλεισε την καριέρα του μοιάζοντας με σκιά του εαυτού του. Αυτό πιθανότατα έπαιξε ρόλο στο γεγονός ότι έμεινε εκτός λίστας.

Είναι γεγονός ότι ο “T-Mac” είχε μία 8ετία (2000-2008) που ήταν σκέτη απόλαυση, έχοντας σε εκείνο το διάστημα 26.3 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο σε 39 λεπτά συμμετοχής. Κάτι όμως ο τρόπος που έκλεισε την καριέρα του, κάτι η απουσία ομαδικών επιτευγμάτων, όλα έπαιξαν τον ρόλο τους στο σνομπάρισμά του.

Βινς Κάρτερ

Οι αριθμοί του: 16.7 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: Δύο παρουσίες σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ, 8 παρουσίες σε All Star Game, ένα βραβείο ρούκι της χρονιάς

Με λίγα λόγια: Από τους 30 πρώτους σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ, μόνο τρεις δεν μπήκαν στην λίστα με τους 75+1 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών: Ο Βινς Κάρτερ, ο Έντριαν Νάντλεϊ και ο Άλεξ Ίνγκλις. Κάτι που ίσως λέει πολλά.

Παρά τον θόρυβο που δημιούργησε στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Βινς Κάρτερ, η αλήθεια είναι ότι το παλμαρέ του δείχνει ότι δεν έπιασε το πραγματικό του ταβάνι και ας πηδούσε στον... Θεό. Πιθανότατα αυτό έπαιξε ρόλο και στο γεγονός ότι έμεινε εκτός λίστας.

Ο Κάρτερ έχει να αντιπαραθέσει ότι έπαιξε μπάσκετ τέσσερις διαφορετικές 10ετίες (90's, 00's, 10's και 20's) και ότι για 11 χρόνια (1998-2009) ήταν σκέτη απόλαυση, έχοντας σε αυτό το διάστημα 23.5 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ και 1.2 ασίστ μέσο όρο. Τα τελευταία 11 χρόνια της καριέρας του όμως ήταν ρολίστας, έχοντας μόλις 9.8 πόντους και 3.1 ριμπάουντ μέσο όρο, κάτι που σίγουρα έπαιξε ρόλο.

Έντριαν Ντάντλεϊ

Οι αριθμοί του: 24.3 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 36 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: 2 φορές πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ, 2 παρουσίες σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες, 6 παρουσίες σε All Star Game, ένα βραβείο ρούκι της χρονιάς

Με λίγα λόγια: Ο Έντριαν Ντάντλεί υπήρξε ένας από τους πιο προικισμένους σκόρερ της δεκετίας του 80'. Ένας πραγματικός μπελάς για τους αντιπάλους. Το γεγονός ότι πέρασε όμως το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στους Τζαζ πριν πάει στους Πίστονς και τελικά χρειαστεί να αποχωρήσει αυτός από το Ντιτρόιτ (για χάρη του Μαρκ Αγκουάιρ) για να ανέβουν επίπεδο οι “Bad Boys” και να κατακτήσουν δύο τίτλους δεν βοήθησε την περίπτωσή του. Ειδικά επειδή γενικά δεν τα πήγαινε καλά με τις... δημόσιες σχέσεις.

Τόνι Πάρκερ

Οι αριθμοί του: 15.5 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: 4 πρωταθλήματα, ένα βραβείο MVP τελικών, 4 παρουσίες σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ, 6 παρουσίες σε All Star Game.

Με λίγα λόγια: Ένας εκ των κορυφαίων ξένων στην ιστορία του ΝΒΑ και μελλοντικός Hall of Famer, ο Τόνι Πάρκερ είχε μία αξιοζήλευτη καριέρα. Οι αριθμοί του και τα επιτεύγματά του είναι εντυπωσιακά, ωστόσο στην περίπτωσή του φαίνεται ότι πλήρωσε το γεγονός ότι ο Τιμ Ντάνκαν άφηνε μεγάλη σκιά πίσω του.

Η καριέρα του Πάρκερ ήταν σπουδαία. Ο γεγονός ωστόσο ότι ήταν μέλος των Σπερς, που γενικά είχαν στο μυαλό τους το ομαδικό παιχνίδι, φαίνεται ότι “πλήγωσε” την δική του υποψηφιότητα.

Πάου Γκασόλ

Οι αριθμοί του: 17 πόντοι, 9.2 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.6 κοψίματα μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: 2 πρωταθλήματα, 4 παρουσίες σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ, 6 παρουσίες σε All Star Game

Με λίγα λόγια: Ένας από τους κορυφαίους ξένους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ και ο άνθρωπος-κλειδί σε δύο πρωταθλήματα των Λέικερς (2009 και 2010), ο Πάου Γκασόλ δεν συγκίνησε αυτούς που ψήφιζαν για να συμπεριληφθεί στους 75+1 κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ.

Με τους 50 κορυφαίους παίκτες να είναι “κλειδωμένοι” από το 1996, έμεναν 25 θέσεις, με τον Ισπανό να μην θεωρείται αρκετά καλός για να τα καταφέρει, παρά το εξαιρετικό του βιογραφικό.

Αλόνζο Μόουρνινγκ

Οι αριθμοί του: 17.1 πόντοι, 8.5 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 2.8 κοψίματα μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: Μέλος του Hall of Fame, 1 πρωτάθλημα, 2 βραβεία αμυντικού της χρονιάς, 2 παρουσίες σε μία από τις τρεις καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ, 2 παρουσίες στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ, 7 παρουσίες σε All Star Game, ένα βραβείο ρούκι της χρονιάς

Με λίγα λόγια: Απόφοιτος του Τζορτζτάουν, ο Αλόνζο Μόουρνινγκ υπήρξε ένας από τους καλύτερους ψηλούς της γενιάς του και ένας εκ των κορυφαίων σέντερ του ΝΒΑ την χρυσή δεκαετία των 90's, επηρεάζοντας το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει έναν χρόνο εκτός (2002/03) και να χρειαστεί μεταμόσχευση νεφρού για να επανέλθει, όντας – ξεκάθαρα και απολύτως λογικά – άλλος παίκτης έκτοτε, κάτι που ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο στο γεγονός ότι έμεινε εκτός λίστας.

Ντικέμπε Μουτόμπο

Οι αριθμοί του: 9.8 πόντοι, 10.3 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2.8 κοψίματα μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: Μέλος του Hall of Fame. 4 βραβεία αμυντικού της χρονιάς, 3 φορές πρώτος μπλοκέρ στο ΝΒΑ, δύο φορές πρώτος ριμπάουντερ στο ΝΒΑ, μία παρουσία σε μία εκ των τριών καλύτερων πεντάδων του ΝΒΑ, 6 παρουσίες σε μία από τις κορυφαίες αμυντικές πεντάδες (4 φορές στην πρώτη), 8 παρουσίες σε All Star Game, δεύτερος μπλοκέρ στην ιστορία του ΝΒΑ

Με λίγα λόγια: Ο δεύτερος μπλοκέρ στην ιστορία του ΝΒΑ και ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς που πάτησε ποτέ στα παρκέ της κορυφαίας λίγκας είδε – όπως και ο καλός του φίλος και επίσης απόφοιτος του Τζορτζτάουν – ότι έμεινε εκτός λίστας. Ο λόγος; Μάλλον θεωρήθηκε ότι δεν είχε αρκετή λάμψη.

Όποιοι βέβαια έχουν παρακολουθήσει τον Μουτόμπο να παίζει ξέρουν ότι ήταν ένα πραγματικό φόβητρο. Ένας παίκτης που έτρεμαν όλοι, ένας απίθανος μπλοκέρ και τρομερός ριμπάουντερ και παράλληλα ένας από τους τύπους που έκανε την άμυνα... μόδα. Τίποτα από αυτά όμως δεν ήταν αρκετό για να μπει στην λίστα με τους 75+1 κορυφαίους.

Κρις Μπος

Οι αριθμοί του: 19.2 πόντοι, 8.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κόψιμο μέσο όρο σε 36 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: Μέλος του Hall of Fame, 2 πρωταθλήματα, 1 παρουσία σε μία εκ των τριών κορυφαίων πεντάδων, 11 παρουσίες σε All Star Game

Με λίγα λόγια: Μέλος της Big-3 των Χιτ μαζί με ΛεΜπρόν Τζέιμς και Ντουέιν Γουέιντ, ο Hall of Famer Κρις Μπος ήταν καθοριστικός στην κατάκτηση δύο σερί πρωταθλημάτων (2012, 2013), αλλά και ένας από τους ψηλούς που άλλαξε το σύγχρονο μπάσκετ, περνώντας συχνά τότε σε θέση σέντερ για να ανοίξει το γήπεδο. Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε (θρόμβωση) είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει το μπάσκετ στα 31 του, κάτι που ενδεχομένως κάλυψε μέρος της λάμψης του.

Ο Μπος σημάδεψε το άθλημα με περισσότερους τρόπους από ότι φαντάζεται κάποιος. Οι ομάδες που παίζουν πλέον έχοντας 5 σουτέρ στο παρκέ και με undersized σχήματα ουσιαστικά εμπνεύστηκαν από αυτό που έκαναν οι Χιτ όταν είχαν αυτόν στο ρόστερ. Το γεγονός ωστόσο ότι θεωρείτο ο... τρίτος τροχός της αμάξης και σταμάτησε το μπάσκετ στα 31 του χρόνια είναι οι κυριότεροι λόγοι που δεν χώρεσε στην λίστα.

Καϊρί Ίρβινγκ

Οι αριθμοί του: 22.8 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής

Το παλμαρέ του: 1 πρωτάθλημα, 3 παρουσίες σε κάποια από τις τρεις καλύτερες πεντάδες του ΝΒΑ, ένα βραβείο ρούκι της χρονιάς

Με λίγα λόγια: Τραυματισμοί, η ατάκα για την επίπεδη γη, η κόντρα με τους δημοσιογράφους, η άρνηση να κάνει το εμβόλιο κορονοϊού. Οι θαυμαστές του Καϊρί Ίρβινγκ μπορούν να διαλέξουν όποια αφορμή θέλουν για να δικαιολογήσουν ότι ο σταρ των Νετς δεν συμπεριλήφθηκε στους 75+1 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Ενδεχομένως να έχουν δίκιο, ωστόσο κοιτάζοντας κάποιος το παλμαρέ του Ίρβινγκ, καταλαβαίνει ότι ίσως τελικά και να μην χωρούσε στην λίστα. Θεωρητικά εξάλλου δεν εξετάστηκε το πόσο ταλαντούχος είναι ένας παίκτης, αλλά τι έκανε στο παρκέ.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ