X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Τρίγκας Blog: Οι λίγοι έγιναν λιγότεροι

EUROKINISSI

Το πικ εν ρολ χωρίς δημιουργό και η εξάρτηση των ψηλών. Ο παίκτης για όλες τις δουλειές, ο τρόπος επίθεσης του Νέμανια Νέντοβιτς και τα δεμένα χέρια του Γιώργου Βόβορα. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό (71-78) στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν, σε ένα παιχνίδι όπου οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει πολύ πιο άνετα και με μεγαλύτερη διαφορά. Το τριφύλλι δεν έκανε στον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας όσα πριν από μια βδομάδα απέναντι στη Χίμκι, ήταν ξανά απογοητευτικό από τα 6μ75 και μοιραία γνώρισε την εντός έδρας ήττα από έναν ανώτερο, πιο ποιοτικό και πιο γεμάτο -σε θέμα προσώπων και επιλογών- αντίπαλο.

Οι πράσινοι υποχρεώθηκαν να ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια του σαρανταλέπτου, πάλεψαν για την ανατροπή σε δύο περιπτώσεις, αλλά ήταν εμφανές πως στερούνταν τρόπων εκτέλεσης και επιλογών από τον πάγκο. Κυρίως γιατί αρκετοί παίκτες βρέθηκαν σε κακή μέρα.

ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν την τελευταία πενταετία μία ομάδα που είχε στηρίξει το μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού της στο πικ εν ρολ -μόνο επί των ημερών του Τσάβι Πασκουάλ υπήρχε μεγαλύτερη ισορροπία με το off ball. Η παρουσία του Νικ Καλάθη οδηγούσε σε αυτή την κατεύθυνση σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τους εκάστοτε ψηλούς να βγαίνουν κερδισμένοι.

Τη φετινή σεζόν όμως, το τριφύλλι δεν μπορεί να είναι αποδοτικό σε τέτοιες συνθήκες. Κι αυτό γιατί δεν διαθέτει περιφερειακό που να είναι σε θέση να παίξει το πικ εν ρολ με τέτοιο τρόπο και αποτελεσματικότητα, που θα βοηθήσει στην καλή ροή της επίθεσης. Ο Νέμανια Νέντοβιτς είναι ο μοναδικός χειριστής που μπορεί να πάρει τέτοιες κατοχές, κι αυτό όμως κατά βάση για να δημιουργήσει καταστάσεις για τον εαυτό του -ο Λευτέρης Μποχωρίδης απουσίαζε για να βοηθήσει στη δημιουργία.

ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Από τα φιλικά κιόλας είχε διαφανεί η ελευθερία κινήσεων του Νέμανια Νέντοβιτς στην πράσινη επίθεση. Δεδομένου ότι πρόκειται για τον πιο ταλαντούχο παίκτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο μπροστινό μέρος του παρκέ, αλλά και του ρόλου για τον οποίο αποκτήθηκε, ο Γιώργος Βόβορας τού έχει δώσει τη δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποφασίζει. Στο ντέρμπι όμως, αυτό δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα για το τριφύλλι. Ο 29χρονος γκαρντ ήταν νευρικός, δεν είχε καθαρό μυαλό και σε πολλές περιπτώσεις εκβίασε καταστάσεις (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τρίποντο που πήρε από τα δέκα μέτρα, ζητώντας εν συνεχεία φάουλ, που έφερε την τεχνική ποινή σε βάρος του).

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν προετοιμασμένη για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεγαλύτερου επιθετικού όπλου του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Αφενός με τις εναλλαγές παικτών στο μαρκάρισμά του, με στόχο να φθαρεί και να κουραστεί, αφετέρου με την ομαδική άμυνα. Βάσει φιλοσοφίας, οι ερυθρόλευκοι συνηθίζουν να βάζουν αρκετούς παίκτες να "πατάνε" μέσα στη ρακέτα στην άμυνα. Στις κατοχές που πήρε ο Νέμανια Νέντοβιτς αυτό έγινε ακόμη πιο έντονα.

Τόσο γιατί είχε στο μυαλό του σχεδόν αποκλειστικά την εκτέλεση, κι όχι τη δημιουργία (δεν διάβασε τις βοήθειες που έδωσαν οι φιλοξενούμενοι), όσο κι επειδή τα ποσοστά του τριφυλλιού στο περιφερειακό σουτ ήταν απογοητευτικά (6/25).

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Κάπως έτσι, ο Γιώργος Βόβορας ακούμπησε σε πολλές περιπτώσεις την μπάλα στον Ιωάννη Παπαπέτρου. Χρησιμοποίησε την ικανότητα του αρχηγού του με την μπάλα στα χέρια, αλλά κυρίως στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων, προκειμένου να καμουφλάρει κάπως τη δεδομένη αδυναμία στη δημιουργία. Το κατάφερε ως ένα βαθμό (ο Ιωάννης Παπαπέτρου τελείωσε με 4 ασίστ), αλλά ήταν προφανές πως αυτό δεν αρκούσε.

Η εν γένει εικόνα του 26χρονου φόργουορντ στα δύο πρώτα παιχνίδια της EuroLeague καταδεικνύει πως είναι ο παίκτης που καλείται να κάνει τις περισσότερες δουλειές στο γήπεδο. Ακόμη κι αυτές που υπό άλλες (φυσιολογικές) συνθήκες δεν θα χρειαζόταν να κάνει σε πρώτο χρόνο, όπως για παράδειγμα η δημιουργία.

Όλα αυτά, ενώ είναι υποχρεωμένος να παίξει άμυνα στα "κόκκινα" και να συνδράμει με το μέγεθός του στα ριμπάουντ.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΛΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

Σε συνέχεια του προβλήματος των κοντών στο κομμάτι της δημιουργίας, είναι άμεσος ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η απόδοση των ψηλών. Κι αυτό γιατί τόσο ο Γιώργος Παπαγιάννης όσο και ο Ζακ Όγκαστ μπορούν να απειλήσουν το αντίπαλο καλάθι σχεδόν αποκλειστικά από το πικ εν ρολ. Δεν έχουν την προσωπική φάση από το low post και δεν μπορούν να απειλήσουν με συνέπεια από μέση απόσταση (κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει μέσα από short roll).

Την ίδια ώρα λοιπόν, που ο Γιώργος Μπαρτζώκας ακούμπησε πολλές φορές την μπάλα στον Γιώργο Πρίντεζη στο ντέρμπι (σε πρώτο και τρίτο δεκάλεπτο), ο Γιώργος Βόβορας δεν είχε αντίστοιχη επιλογή -μόνο στην αρχή του αγώνα ο Ιωάννης Παπαπέτρου πήρε συνεχόμενες κατοχές στο low post, δίχως όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΕΠΑΙΞΕ Ο,ΤΙ ΧΑΡΤΙ ΕΙΧΕ

Σε μία παρτίδα που εκ προοιμίου γνώριζε ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, ο Γιώργος Βόβορας έπαιξε ό,τι χαρτί είχε. Τόσο σε πρόσωπα όσο και σε σχήματα. Ο προπονητής των πρασίνων δούλεψε πολύ από τον πάγκο, παρουσίασε πολλές εναλλακτικές επιλογές με στόχο να βρει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό σχήμα, αλλά είδε πολλούς παίκτες του να βρίσκονται σε κακή μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα 39'13'' που βρέθηκε στο παρκέ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έπαιξε από το "2" μέχρι το "4" και ο Άαρον Γουάιτ έπαιξε για μερικά λεπτά δίπλα του, ως σέντερ.

Αντίστοιχα, είδαμε πεντάδες που είχαν τρία γκαρντ και άλλες που είχαν τέσσερα φόργουορντ. Τίποτα όμως δεν απέδωσε σε τέτοιο βαθμό που να αλλάξει ριζικά τον ρυθμό του αγώνα και να φέρει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε θέση φαβορί για τη νίκη. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την απόδοση βασικών παικτών του rotation, αλλά και με τη διαφορά ποιότητας που υπάρχει, ειδικά στο "1".

ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ

Η εικόνα του τριφυλλιού στα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν οδηγεί σε δύο συμπεράσματα. Πρώτον ότι πρόκειται για μια ομάδα που δεν θα σταματήσει να παλεύει για να διεκδικήσει όσες πιθανότητες τής αναλογούν για νίκη σε κάθε αγώνα (ανεξαρτήτως αντιπάλου) και δεύτερον ότι η έλλειψη ποιότητας είναι τόσο εμφανής που θα χρειάζονται μικρές υπερβάσεις κάθε βράδυ για να έρθει το θετικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον απέναντι σε ομάδες που στοχεύουν στην οκτάδα.

Το κακό για τον Γιώργο Βόβορα είναι πως λόγω της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται φέτος, δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την ποιότητα του ρόστερ. Ειδικά στη θέση του πόιντ γκαρντ, που από πολύ νωρίς στην preseason επιβεβαιώθηκε ότι θα "πονάει" τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τα βράδια της EuroLeague.

Γιατί, αν μη τι άλλο, ούτε ο Πιερ Τζάκσον ούτε ο Κίφερ Σάικς είναι παίκτες που μπορούν να "τραβήξουν" το σύνολο και να το πάνε ένα βήμα πιο μακριά από αυτό που μπορεί. Όχι απαραίτητα γιατί δεν έχουν το επιθετικό ταλέντο, όσο επειδή δεν μπορούν να μπουν στο καλούπι που θέλει ο 43χρονος τεχνικός.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ