ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τσίλντρες και NY Times

Τσίλντρες και NY Times
Τσίλντρες WWW.GIANNELIS.COM

Αφιέρωμα NY Times για πρεμιέρα "Τσίλι". Κι άλλους "Τσίλντρες" υπόσχεται ο Π. Αγγελόπουλος

Μια πολύ μεγάλη συνέντευξη του Τσίλντρες, δηλώσεις του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που αποκαλύπτει ότι ήδη έχει κάνει... έρευνα αγοράς για του χρόνου (!), αλλά και των ανθρώπων του Ολυμπιακού, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον αντίκτυπο αυτής της μεταγραφής στο ΝΒΑ.
Μπορεί, αυτή την εποχή περιοδεία στο ΝΒΑ να κάνει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παρόλα αυτά η πιο γνωστή ευρωπαϊκή ομάδα στις ΗΠΑ, είναι πλέον ο Ολυμπιακός. Ο Τσίλντρες, άλλωστε, εκτός από εξαιρετικός μπασκετμπολίστας τυγχάνει θαυμάσιος ομιλητής και κυρίως ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαφημίσει το όνομα του Ολυμπιακού στο πλανήτη μπάσκετ.

Το ρεπορτάζ των Times είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό για το πως έγινε η μεγάλη μεταγραφή, ενώ στη συνέντευξή του ο Αμερικανός όχι μόνο δηλώνει ενθουσιασμένος από την παραμονή του στην Ελλάδα, αλλά δίνει και λεπτομέρειες για τις σχέσεις του με τη νέα του ομάδα, όπως τα μηνύματα που του στέλνει στο κινητό ο Π. Αγγελόπουλος!

Όλα ξεκίνησαν, όπως γράφουν οι Ν.Υ Times, σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζος με τον ατζέντη του Τζιμ Τάνερ νωρίς τον Ιούλιο. Εξέταζαν τις προτάσεις από ομάδες όπως το Φίνιξ, το Σαν Αντόνιο, την Οκλαχόμα σίτι και το Κλίβελαντ. Ο ατζέντης πρόσθεσε και μια... πρόταση έκπληξη: "Α, έχουμε και ένα τηλεφώνημα από την Ελλάδα".

Ο Τσίλντρες, λέει, γέλασε με αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη, τρεις μήνες μετά όμως βρίσκεται σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Γλυφάδα, έχοντας υπογράψει ένα τριετές συμβόλαιο 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που τον καθιστά τον πιο ακριβοπληρωμένο μπασκετμπολίστα εκτός ΝΒΑ. Όπως σημειώνει η αμερικάνικη εφημερίδα, ο Τσίλντρες ζει σαν... βασιλιάς. Σπίτι, αυτοκίνητο, σεφ (!), τηλέφωνο αλλά και φόροι, όλα πληρωμένα από την ομάδα του, θα του αποφέρουν 6 εκατομμύρια δολάρια, περίπου τα διπλά χρήματα αν συνέχισε να παίζει στο ΝΒΑ.

"Πληρώνομαι τα διπλά χρήματα, έχω πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα, μηδέν έξοδα και μετακόμισα σε μια ωραία πόλη. Πόσοι μπορούν να το κάνουν αυτό, ακόμη κι αν είναι δικηγόροι ή γιατροί " αναρωτιέται και προσθέτει με νόημα: " Από... επιχειρηματική άποψη, αν έλεγα όχι σε αυτή την συμφωνία θα ήμουν βλάκας. Και ένας λογικός τίτλος, για μένα θα μπορούσε να λέει: Ο Τζος Τσίλντρες δεν έπρεπε να φοιτήσει στο Στάνφορντ. Είναι ένας ηλίθιος".

Η αμερικάνικη εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ολυμπιακός πριν πάρει, φέτος, τον Τσίλντρες είχε πλησιάσει μεγάλα ονόματα όπως ο Τζέιμς Πόσει και ο Μάικ Φίνλεϊ, γράφει για την φετινή μεγάλη "κίνηση" σπουδαίων παικτών προς την Ευρώπη και σημειώνει πως η απόφαση του Τσίλντρες ανάγκασε τους Χοκς να συνειδητοποιήσουν ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι, πλέον, ένας ασφαλής προορισμός για να παίξει κανείς μπάσκετ, έστω κι αν ο Στερν δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαιτέρως.

Συνεχίζουν οι NY Times: "Ο Τσίλντρες είπε ότι μετά την απόφασή του να πάει στην Ευρώπη, δέχθηκε 10-15 τηλεφωνήματα από παίκτες του ΝΒΑ, που ρωτούσαν να μάθουν για την μεταγραφή του και πως του φαίνεται η Ελλάδα. Αλλά ακόμη κι όταν επισκέφτηκε την ομάδα του και υπέγραψε συμβόλαιο, το μπλάκμπερ του τζένεραλ μάνατζερ του Ολυμπιακού, Χρήστου Σταυρόπουλου, γέμισε από μηνύματα ατζέντηδων που έλεγαν "είμαστε εδώ αν η συμφωνία με τον Τσίλντρες δεν επιτευχθεί" και " μη μας ξεχνάς για την επόμενη περίοδο"...

Ο Τσίλντρες προσγείωσε αρκετά τους παίκτες του ΝΒΑ σημειώνοντας, ότι η Ευρώπη δεν είναι για τον καθένα. Ο Ολυμπιακός δεν πετάει με πτήσεις τσάρτερ, οι παίκτες στα ξενοδοχεία έχουν συγκάτοικο, κάτι που στο ΝΒΑ δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Από μικρός όμως, ο Τσίλντρες ήταν "ελεύθερο πνεύμα", του άρεσε να ταξιδεύει, και ξεχωρίζει περισσότερο για το "αφρο" μαλλί του, παρά για τα τατουάζ ή τα σκουλαρίκια που προτιμούν οι περισσότεροι αστέρες του ΝΒΑ. Όπως λέει και ο καλύτερός του φίλος Τζαμάλ Σάμπσον των Τορόντο Ράπτορς, κάθε χρόνο έκανε ένα ταξίδι μετά το τέλος κάθε χρονιάς. Έχει πάει σε μέρη όπως η Σουηδία, η Ουρουγουάη και η Ισπανία.

" Είναι ελεύθερος άνθρωπος" συμφωνεί ο Τζαμάλ Τσίλντρες, μεγαλύτερος αδερφός του Τζος: " Στην οικογένειά μας είναι ο χορευτής".

Στο ξενοδοχείο του Λας Βέγκας

Ο Τσίλντρες ήθελε να παίξει με τους Χοκς, που δεν έκαναν, όμως, την απαραίτητη κίνηση. Να αδειάσουν, δηλαδή, χώρο στο σάλαρι καπ και να τον ικανοποιήσουν οικονομικά. Το τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ήρθε την κατάλληλη στιγμή, έστω κι αν ο Τζος έχει δικαίωμα, κάθε χρόνο, να αποχωρήσει για το ΝΒΑ. Ο Ολυμπιακός συναντήθηκε μαζί του στο ξενοδοχείο Venetian του Λας Βέγκας τον Ιούλιο. Ο Τσίλντρες έμεινε εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση του Ολυμπιακού. Ο ασίσταντ του Γιαννάκη, Μάνος Μανουσέλης, αποκάλυψε ότι παρακολούθησε περισσότερες από 50 βιντεοκασέτες με παιχνίδια του στο ΝΒΑ και του έκανε ένα εκπληκτικό σκάουτινγκ για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του μέσα στο παρκέ.

"Είναι ένα ωραίο συναίσθημα να αισθάνεσαι σημαντικός. Να νιώθεις ότι σε θέλουν" είπε ο Τσίλντρες, που δεν κρύβει ότι η ατμόσφαιρα στον Ολυμπιακό του θυμίζει πάρα πολύ ό,τι αγάπησε στο κολεγιακό μπάσκετ. Υπάρχει η αντιπαλότητα με τον Παναθηναϊκό (100 φορές χειρότερη από εκείνη ανάμεσα σε Ρεντ Σοξ και Γιανκις στο μπέιζμπολ)οι οπαδοί της μια ομάδας δεν πάνε στο γήπεδο της άλλης, λόγω του φόβου επεισοδίων.

Σύμφωνα με τον προπονητή του στο κολέγιο του Στάνφορντ, Μάικ Μοντγκόμερι, ο Τσίλντρες "ταιριάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού γιατί: "ευχαριστιέται πολύ να βοηθάει τους συμπαίκτες του". Δεν είναι όπως το ΝΒΑ, όπου ισχύει, ως επί το πλείστον, το ένας εναντίον ενός: " Ακόμη και το φαγητό με όλη την ομάδα. Μοιάζει λίγο γελοίο, αλλά να ξέρετε μου έχει λείψει πάρα πολύ αυτό το ομαδικό πνεύμα, με όλους τους συμπαίκτες και την οικογενειακή ατμόσφαιρα".

Ο Ολυμπιακός δεν του ζητάει, πάντως, να τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο. Ή μάλλον θέλει να κάνει πολλά και όχι μόνο να σκοράρει: " Δεν θέλουμε να τον πιέσουμε και να σκεφτεί ότι του ζητάμε πολλούς πόντους. Γιατί απλά μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα πάνω στο παρκέ για να μας βοηθήσει" είναι η δήλωση του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Αυτό που ξέρει ο Τσίλντρες είναι ότι η ελληνική εμπειρία του θα την παρακολουθούν όλοι από κοντά: "Παίρνω την ευθύνη. Άλλωστε μετά από μένα, θα είναι δύσκολο κάποιες ομάδες του ΝΒΑ να ανταγωνιστούν τα κλαμπ της Ευρώπης".




























TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ