X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

ΤΣΣΚΑ-Μάλαγα με το μάτι του SPORT 24

To SPORT 24 αναλύει όλες τις πτυχές του ημιτελικού του φάιναλ-φορ μεταξύ της ΤΣΣΚΑ και της Ουνικάχα

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι το μεγάλο φαβορί. Όχι μόνο επειδή έρχεται στην Αθήνα ως κάτοχος του τίτλου, αλλά κι επειδή όλη τη χρονιά έχει επιδείξει μια μοναδική σταθερότητα. Από την άλλη η Ουνικάχα Μάλαγα είναι η τυπικά... απρόβλεπτη ομάδα: ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.
Ο δρόμος προς την Αθήνα

Οι "Μοσχοβίτες" τέλειωσαν την κανονική περίοδο με μία μόνο ήττα κι αυτή νωρίς-νωρίς. Έχασαν μόνο την 3η αγωνιστική από την Ορτέζ, ενώ κατέκτησαν άνετα την πρώτη θέση με ρεκόρ 13-1. Το ίδιο έργο και στη φάση των "16", όπου αντιμετώπισαν και τον Ολυμπιακό, καταλαμβάνοντας το πλεονέκτημα έδρας με 6-0.

Στα προημιτελικά, όμως, χρειάστηκαν τρία παιχνίδια για να κάμψουν την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Κέρδισαν εύκολα στη Μόσχα, αλλά "παραδόθηκαν" στη "Νόκια Αρίνα", πριν κάνουν το 2-1.

Συνολικά μαζί με την Τάου έχει το καλύτερο ρεκόρ στη διοργάνωση με 21-2, μετρώντας μια νικη παραπάνω από τους "Βάσκους" που στους "8" έπαιξαν μόνο δύο παιχνίδια.

Η Μάλαγα από την άλλη προκρίθηκε στους "16" την τελευταία στιγμή, κι ενώ προηγουμένως είχε ξεκινήσει τη σεζόν με 4-1. Η Ουνικάχα, μια ομαδα αντιφάσεων, "κατάφερε" από τη μια να χάσει με 53 πόντους διαφορά (105-52) από τη Μπανταλόνα κι από την άλλη να γίνει η πρώτη ομάδα που σταμάτησε τον Παναθηναϊκό!

Στη regural season είχε 7 νίκες και 7 ήττες, ενώ στο Top-16 πήρε την πρώτη θέση με ρεκόρ 4-2 κι αυτό χάρις στην επικράτηση της στο Τρεβίζο επί της Μπενετόν και στη διαφορά πόντων με τη Ντιναμό.

Στους "8" αντιμετώπισε στον "εμφύλιο" της Ισπανίας την Μπαρτσελόνα, σε μια σειρά που κρίθηκε στα τρία παιχνίδια και συγκεκριμένα στις τελευταίες φάσεις. Αφού οι δύο ομάδες πήραν άνετες νίκες στην εδρα τους, πήγαν στο τρίτο παιχνίδι για έναν τελικό. Αυτός κρίθηκε από τρία αμυντικά λάθη του Μπαζίλε, την προσωπικότητα του Ροντρίγκεζ και το τρίποντο του Πέπε Σάντσεζ.

Η επιτομή της άμυνας

Δεν το λέει μόνο η στατιστική... Η εικόνα μιλάει από μόνη της! Η ΤΣΣΚΑ διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη. Πρωτίστως στηρίζεται στην ατομική ικανότητα των παικτών της (οι Χόλντεν, Λάνγκτον, Τόρες διακρίνονται σε αυτόν τον τομέα), στο "μέγεθος" και την ταχύτητα των ψηλών της, αλλά και στην καλή "χημεία".

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι Μοσχοβίτες εναλλάσουν την άμυνα τους ανάλογα με τον εκάστοτε αντίπαλο. Συνεργάζονται άψογα, ενώ αρέσκονται στο να πιέζουν σε όλο το γήπεδο, χάρις στον "ακούραστο" Τζέι Αρ Χόλντεν.

Οι 64.5 πόντοι του παθητικού είναι οι λιγότεροι στην Ευρωλίγκα. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι η "ομάδα του στρατού" δεν δέχτηκε σε κανένα παιχνίδι πάνω από 80 πόντους. Μάλιστα οι 79 που πέτυχε στο εκτός έδρας ματς ο Ολυμπιακός είναι κι οι περισσότεροι που έχουν αφήσει! Μάλιστα μόνο 5 φορές στα 23 παιχνίδια που έπαιξαν επέτρεψαν τον αντίπαλο να σκοράρει πάνω από 70!!!

Το μυστικό είναι η απλότητα

Μπορεί το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ να μην έχει το απαιτούμενο βάθος, αλλά η ομάδα έχει χημεία και ξεκάθαρους ρόλους. Παρά την απουσία του Βάντερπουλ (κάλυψε επάξια το κενό του ο Όσκαρ Τόρες) οι Ρώσοι παίζουν μπάσκετ υψηλής ποιότητας, έχοντας μοναδική σταθερότητα όλη τη σεζόν.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς παρότι έρχεται από τον πάγκο είναι ο παίκτης που αλλάζει το ρυθμό. Ο διεθνής πλέι-μέικερ που σπρώχνει την ομάδα του στον αιφνιδιασμο, εκμεταλλεύεται τους αμαρκάριστους συμπαίκτες και τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι χάρις στο ύψος του (είτε με ντράιβ είτε με ποστάρισμα), παίζει λες και... δεν κάνει ποτέ κακό παιχνίδι.

Ήταν άλλωστε αυτός που έκλεψε την παράσταση κατά τη διάρκεια του περσινού φάιναλ-φορ. Επίσης θεωρείται... μυστικό επιτυχίας το γεγονός ότι συμπληρώνει άψογα τον Τζέι Αρ Χόλντεν, έναν παίκτη που παίζει σε ταχύτητα "φωτός". Ο ένας σουτάρει, ο άλλος διεισδύει. Ο ένας εκτελει, ο άλλος προτιμά να πασάρει. Ο ένας είναι κοντός, ο άλλος ψηλός... Το τέλειο πακέτο.

Στο "2" δεσπόζει ο Τράιαν Λάνγκτον ένας Αμερικανός, που δεν κοιτάει μόνο να σουτάρει (και το κάνει εξαιρετικά), αλλά και να παίξει προσωπική άμυνα. Δίπλα του παίζει πλέον ο Όσκαρ Τόρες από τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για έναν παίκτη με all-around παρουσία, που καμιά φορά αφήνει το... σκορ για το τέλος.

Στους ψηλούς το "μυστικό της επιτυχίας" καταλήγει στο δίδυμο Άντερσεν-Σμόντις. Πρόκειται για δύο γρήγορους ψηλούς που μπορούν με την ίδια άνεση να παίξουν μέσα κι έξω από το καλάθι. Βέβαια κι οι δύο προτιμούν να σουτάρουν από την περιφέρεια, κάτι που κάνουν με μεγαλύτερη επιτυχία και από πολλούς... κλασσικούς εκτελεστές.

Στο "5" ο Μεσίνα εναλλάσει τους Σαβρασένκο και Βαν Ντε Σπίνγεκλ, δύο παίκτες με περιορισμένο ρόλο. Παρόλα αυτά στην επίθεση αποτελούν την αιχμή του δορατος στα πικ-εν-ρολ του Παπαλουκά, ενώ με το μέγεθος τους "σκεπάζουν' το καλάθι και δημιουργούν πρόβλημα στον αντίπαλο.

Το πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ είναι στον πάγκο καθώς ούτε ο Πονγκρασόφ, αλλά ούτε κι οι άλλοι "μικροί" Ρώσοι είναι ακόμη έτοιμοι να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Εκτός αν ο "Έκτορας" θυμηθεί τον βετεράνο γκαρντ Ζακχάρ Πασούτιν.

Η Μάλαγα με τα διαφορετικά πρόσωπα

Η Ουνικάχα Μάλαγα από την άλλη είναι μια ομάδα που έχει πληθώρα ποιοτικών παικτών, αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς αντιμετωπίζει πρόβλημα χημείας. Ίσως για αυτό όταν χάνει τα ματς από την αρχή, να δείχνει σημάδια διάλυσης.

Οι Ισπανοί στηρίζονται πολύ στο ατομικό ταλέντο των παικτών τους, επιστρατεύοντας πολλές φορές το παιχνίδι "ένας-εναντίον-ενός". Γιατί να μην το κάνει άλλωστε ο Σέρτζιο Σκαριόλο τη στιγμή που έχει στη διάθεση του παίκτες με εξαιρετική επαφη με το καλάθι, όπως οι Μπράουν, Ροντρίγκεζ, Καμπέθας και Ουέλς.

Η δύναμη πυρός της Μάλαγα είναι η περιφέρεια, πολύ περισσότερο μετά τον τραυματισμό του Ντανιέλ Σαντιάγκο, ενός από τους λίγους ψηλούς που αποτελούν... σημείο αναφοράς στο λόου-ποστ.

Στο "1" το χρόνο μοιράζονται ο Πέπε Σάντσεζ (πρωταθλητής Ευρώπης το 2002 με τον Παναθηναϊκό) κι ο Κάρλος Καμπέθας. Ο πρώτος είναι παίκτης που πασάρει πρώτα και σουτάρει μετά, ενώ ο δεύτερος είναι κλασσικη περίπτωση... Ισπανού πλέι-μέικερ. Δεν απειλεί από μακριά, αλλά διαθέτει πολύ καλό ντράιβ κι είναι πολύ αποτελεσματικός στο transition.

Στο "2" έχει μονιμοποιηθεί ο "παίκτης κλειδί" της εθνικής Ισπανίας, ο Μπέρνι Ροντρίγκεζ. Υπό άλλες συνθήκες θα ηταν σούπερ-σταρ, αλλά στη Μάλαγα έχει το ρόλο του instant scorer. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να σκοράρει "μαζεμένους" πολλούς πόντους, διαθέτοντας ένα πλήρες επιθετικό παιχνίδι.

Ο Μάρκους Μπράουν ένας από τους καλύτερους σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων δεν έχει βρει ακόμη τον εαυτό του, καθώς όλη τη σεζόν αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Είναι, όμως, ένας ηγέτης που σκοράρει με κάθε τρόπο και κάθε απόσταση.

Πίσω από τους δύο έρχεται κι ο "δικός μας" Κώστας Βασιλειάδης, που στα ματς με την Μπαρτσελόνα ήταν εκτός αποστολής, λόγω της επιστροφής του Μπράουν.

Στο "3" ξεκινάει ο Γίρι Ουέλς που επέστρεψε από το ΝΒΑ. Με το μέγεθος και το all-around παιχνίδι του αποτελεί ένα από τα "δυνατά χαρτιά" του Σέρτζιο Σκαριόλο, κάτι που ισχύει και τον σουτέρ... ακριβείας Μάρκους Φέισον, ο οποίος ήρθε στη μέση της χρονιάς από την Κολωνία.

Η εναλλακτική λύση για τη θέση του σμολ-φόργουορντ, αλλά κι αυτή του πάουερ-φόργουορντ είναι ο διεθνής Κάρλος Χιμένεθ, ένας "αθόρυβος" παίκτης μα πάρα πάρα πολύ χρήσιμος.

Τις θέσεις των ψηλών μοιράζονται ο "ρολίστας" Φλοράν Πιετρίς, ο έμπειρος Ινάκι Ντε Μιγκέλ (που θα δίδασκε σε σεμινάριο πως παίζεται η άμυνα θέσης) κι ο αριστερόχειρας Σλοβένος Μάρκο Τούσεκ, ένας από τους πρώτους ψηλούς που έβγαιναν να σουτάρουν από την περιφέρεια.

Τι λένε οι αριθμοί




Όπως πιστοποιούν κι οι αριθμοί η ΤΣΣΚΑ υπερτερεί κατά πολύ στην άμυνα. Οι Μοσχοβίτες δέχονται 11 πόντους λιγότερους, ενώ παράλληλα παρατηρούμε και μια μεγάλη διαφορά στα λάθη. Οι Ισπανοί ουσιαστικά υπερτερούν μόνο σε βολές και ριμπάουντ!

Μεγάλη είναι κι η "στατιστική" διαφορά δυναμικότητας των ομάδων, όπως μαρτυρά και το σύστημα index της Ευρωλίγκα, κάτι σαν το δικό μας tendex, αλλά χωρίς τη διαίρεση με το χρόνο συμμετοχής.

Κατηγορία ΤΣΣΚΑ Ουνικάχα Μάλαγα
Επίθεση 77.5 72.4
Άμυνα 64.5 75.9
Βολές 69.8% 70.5%
Δίποντα 54.6% 52.5%
Τρίποντα 40% 35.5%
Ριμπάουντ 31.8 32.3
(επιθετικά) 7.7 8.8
Ασίστ 15.7 13.0
Κλεψίματα 11.3 9.6
Λάθη 11.5 16.7
Κοψίματα 2.7 2.5
Ranking 94.0 77.3


Head-to-head



ΤΣΣΚΑ Ουνικάχα Μάλαγα
Λάνγκτον 13.4
Σμόντις 12.9
Χόλντεν 10.1

Πόντοι Σαντιάγκο 11.1*
Ροντρίγκεζ 10.9
Ουέλς 9.0

Λάνγκτον 93.6% Βόλες Μπράουν 91.7%
Σαβρασένκο 64% Δίποντα Πιετρίς 67%
Τόρες 52% Τρίποντα Τούσεκ 45%
Τόρες 5.1 Ριμπάουντ Σαντιάγκο 4.9*
Χιμένεθ 4.6
Παπαλουκάς 5.3 Ασίστ Σάντσεζ 2.6
Λάνγκτον 1.7
Παπαλουκάς 1.7
Κλεψίματα Ουέλς 1.3
Σμόντις 1.4 Λάθη Ουέλς 2.4
Σαντιάγκο 2.4*
Σαβρασένκο 0.6 Κοψίματα Σαντιάγκο 0.9*
Πιετρίς 0.7
Σμόντις 4.5 Φάουλ (υπέρ) Σαντιάγκο 5.6*
Ροντρίγκεζ 3.1
Λάνγκτον15.2 Ranking Σαντιάγκο 13.8*
Ροντρίγκεζ 9.7

*Ο Ντανιέλ Σαντιάγκο είναι τραυματίας

Τα ρόστερ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

No Όνομα Χώρα Θέση Ύψος Ηλικία
4 Θοδωρής Παπαλουκάς Ελλάδα G 2.00 1977
5 Νικίτα Κουρμπάνοφ Ρωσία F 2.02 1986
8 Ματίας Σμόντις Σλοβενία F 2.05 1979
9 Ντέιβιντ Βάντερπουλ ΗΠΑ F 1.94 1973
10 Τζέι Αρ Χόλντεν ΗΠΑ/Ρωσία G 1.85 1976
11 Ζακχάρ Πασούτιν Ρωσία G 1.96 1974
13 Ντέιβιντ Άντερσεν Αυστραλία F 2.12 1980
14 Αλεξέι Σαβρασένκο Ρωσία C 2.17 1979
15 Ανατόλι Κασίροφ Ρωσία C 2.14 1987
17 Όσκαρ Τόρες Βενεζουέλα F 1.95 1976
18 Αντόν Πονκρασόφ Ρωσία G 2.00 1986
21 Τράιαν Λάνγκτον ΗΠΑ G 1.92 1976
22 Τόμας Βαν Ντε Σπίνγκελ Βέλγιο C 2.14 1978

Προπονητής: Έτορε Μεσίνα (4 συμμετοχές, 2 κατακτήσεις)

Ουνικάχα Μάλαγα


Νο Όνομα Χώρα Θέση Ύψος Ηλικία
4 Πέπε Σάντσεζ Αργεντινή G 1.92 1977
5 Μπέρνι Ροντρίγκεζ Ισπανία G 1.97 1980
7 Κώστας Βασιλειάδης Ελλάδα G 2.00 1984
9 Γίρι Ουέλς Τσεχία F 2.02 1980
10 Κάρλος Καμπέθας Ισπανία G 1.86 1980
11 Φλοράν Πιετρίς Γαλλία F 2.02 1981
12 Ινάκι Ντε Μιγκέλ Ισπανία C 2.05 1973
17 Μάρκο Τούσεκ Σλοβενία F 2.04 1975
20 Κάρλος Χιμένεθ Ισπανία F 2.01 1976
24 Μάρκους Φέισον ΗΠΑ F 1.95 1978
25 Ντανιέλ Σαντιάγκο Πουέρτο Ρίκο C 2.16 1976
41 Μάρκους Μπράουν ΗΠΑ G 1.91 1974

Προπονητής: Σέρτζιο Σκαριόλο (2 συμμετοχές)













































































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ