Βασιλακόπουλος: "Να φωνάξουμε ψυχολόγο!"
Η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ απαιτεί ψυχολόγο σύμφωνα με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο ο οποίος μίλησε για την αναβολή, τους "αιώνιους" και τα ΑΣ
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3 και αναφέρθηκε στα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως χρειάζεται ένας ψυχολόγος για να βοηθήσει στην ανάλυση των πραγμάτων.
Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος:
Για την αναβολή του πρωταθλήματος: "Συνεργάστηκε η ομοσπονδία με τον ΕΣΑΚΕ και καταλήξαμε πότε πρέπει να ξεκινήσει και πότε τελειώνει. Αυτό είναι. Από εκεί και πέρα προέκυψαν διάφορα ζητήματα εκεί με τον ΕΣΑΚΕ. Και τηλεοπτικά αλλά και αδυναμία να φτιάξουν κάποιες ομάδες καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Ήταν ανέτοιμες ώστε να παρουσιαστούν αυτό το Σαββατοκύριακο στα γήπεδα.
Και το αποδεικνύουν αυτό και οι αγώνες του Κυπέλλου, που τεράστιες διαφορές μεταξύ κάποιων αγώνων. Και έτσι οδηγηθήκαμε στο να πάρουμε μία απόφαση αναβολής. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ότι η αυτοδιαχείριση στον κόσμο του αθλητισμού είναι λάθος. Διότι ο καθένας κοιτάει το στενό αγωνιστικό και οικονομικό συμφέρον και δεν μπορούν να παρθούν σωστές αποφάσεις για να οδηγούν το άθλημα προς τα εμπρός. Νομίζω ότι η απόφαση που πάρθηκε στηρίχθηκε σε δύο άξονες.
Πρώτα στο οικονομικό, που ήταν πιο πολύ και σαν δικαιολογία ότι δεν είχαν συμβόλαιο με την τηλεόραση, όταν είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ για λόγους τυπικούς δεν μπορούσε να κάνει την πρόταση, την οποία πιστεύω να την κάνει εντός της επόμενης εβδομάδας και τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία του ΕΣΑΚΕ και των ομάδων είναι περίπου τα ίδια, είτε γινόταν η έναρξη αυτό το Σαββατοκύριακο, είτε γίνει το επόμενο. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι η αναβολή πάρθηκε, διότι πολλά σωματεία δεν είναι έτοιμα από αγωνιστικής πλευράς. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία. Δεν είναι σοβαρός λόγος. Δεν δείχνει σοβαρή τοποθέτηση του ΕΣΑΚΕ απέναντι στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι γνωστό ότι θ' άρχιζε τον Οκτώβριο το πρωτάθλημα. Δεν είναι κάτι το οποίο βγήκε πριν από πέντε μέρες δέκα".
Για το πως σχολιάζει το γεγονός της επιθετικής στάσης απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό επισήμανε: "Πρέπει να φωνάξουμε και κάποιον ψυχολόγο για να κάνει μπορέσει να κάνει την ανάλυση. Τα αίτια πιστεύω πιο πολύ είναι ψυχολογικά δηλαδή. Διότι οι δύο ομάδες έχουν ξεφύγει, αυτό είναι γνωστό. Αλλά είναι και πανευρωπαϊκό θα έλεγα φαινόμενο. Και οι λεγόμενες μικρές ζούνε σε μία μίζερη κατάσταση, λόγω του ότι δεν κατάφεραν οικονομικά ν' ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες".
Για τις φήμες σε επιστροφή στα παλιά ερασιτεχνικά πλαίσια ή κάτι παρεμφερές στην Α2: "Το έχω προτείνει και για την Α1. το μοντέλο αυτό της εμπορευματοποίησης, της ανώνυμης εταιρίας έχει αποτύχει παγκοσμίως. Και όλοι αναζητούν λύσεις. Δεν το έθεσα εγώ προχθές στην συζήτηση. Το έθεσαν κάποιοι άλλοι. Καταρχάς δεν είναι επιστροφή στο κακό παρελθόν. Είναι μία επιστροφή στο καλό παρελθόν. Άλλωστε μην φοβόμαστε και τις επιστροφές.
Καμιά φορά πρέπει να κοιτάμε και λίγο πίσω. Συζητάμε για την δομή του σωματείου. Να πάμε σε ένα αθλητικό σωματείο το οποίο έχει την δυνατότητα και την νομική ευχέρεια να υπογράφει συμφωνητικά συμβόλαια, ότι θέλει. Δεν είναι εκεί το θέμα. Από την άλλη πλευρά βέβαια απαλλάσσεται από κάποιες φορολογικές επιβαρύνσεις, από κόστος λειτουργίας. Το κόστος λειτουργίας ενός αθλητικού σωματείου είναι πολύ λιγότερο από ότι είναι μιας Α.Ε που πρέπει να έχει και νομικό τμήμα και οικονομικό, λογιστήρια.
Οπωσδήποτε επιβαρύνεται η λειτουργία. Όπως και να έχει. Έτσι όπως πρέπει να λειτουργεί μία ανώνυμη εταιρία στην Ελλάδα εκτός από τους δύο μεγάλους και αυτό ακόμα με κάποια ερωτηματικά δεν νομίζω ότι λειτουργεί καμία, όπως λέει ο νόμος. Υπάρχουν ομάδες, από τις λεγόμενες ανώνυμες εταιρίες που δεν είχαν να πληρώσουν ένα παράβολο 5-6 χιλιάδων ευρώ για να πάρουν μεταγραφές. Μιλάμε για μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί".
Αν κουβεντιάζεται το παραπάνω θέμα: "Έγινε μία συζήτηση θα έλεγα θεωρητική και βγήκε προς τα έξω κακώς. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη συζήτηση. Απαλλάσσεται".
Για το πως βλέπει το να γίνει η Ευρωλίγκα Σάββατο και Κυριακή: "Αυτή η τάση του οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ν' αποτελέσουν ένα άλλο σύνολο, υπάρχει τα τελευταία χρόνια, διότι ακριβώς δεν υπάρχουν συναγωνιστικά πρωταθλήματα. Δεν υπάρχουν. Και στην Ιταλία το βλέπουμε αυτό. Και στην Τουρκία. Και στην Ελλάδα. Και σε πολλές χώρες θα έλεγα. Ακόμα και στην Ισπανία. Μην μου πείτε ότι δεν ξέρουμε ότι η πρωταθλήτρια θα είναι μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Ισπανία υπάρχουν και άλλες ομάδες αν και απ' ότι μαθαίνω 5-6 από αυτές τρικλύζουν οικονομικά".
Αν η ευρωπαϊκή και ελληνική κουλτούρα είναι έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο: "Όχι. Αλλά από την άλλη πλευρά έχει δεχθεί τόσα πολλά πράγματα. Σήμερα εθνικό πρωτάθλημα λέγεται γιατί διεξάγεται μέσα σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα. Τα πρωταθλήματα εξ απόψεως αγωνιστικού χώρου είναι υπερεθνικά. Πολυεθνικά. Έτσι δεν είναι; Αυτό πως το δεχτήκαμε;
Γι' αυτό λέω ότι αυτό είναι ένα παλιό σχέδιο των ομάδων και φυσικά και η Ευρωλίγκα πιέζεται για ν' αυξήσει τα οικονομικά της. επίσης είναι γνωστό ότι θέλει να προχωρήσει προς τα εκεί. Δεν νομίζω όμως να πάει εύκολα, γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιστάσεις. Δεν νομίζω. Από την άλλη πλευρά οπωσδήποτε θα συζητηθούν και θέματα του πως θ' αυξηθούν τα οικονομικά αυτών των λεγόμενων μεγάλων ομάδων, οι οποίες όμως από την άλλη πλευρά και μην το ξεχνάμε έχουν και μεγάλους προϋπολογισμούς.
Ο προϋπολογισμός του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τι σχέση μπορεί να έχει με του Αμαρουσίου; Έχει καμία σχέση; Έτσι όπως είναι το μοντέλο έχει ήδη καταρρεύσει και αν φύγουνε και οι δύο οικογένειες, τότε καταλάβατε σε τι επίπεδο θα πέσει το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν μπορούμε και εμείς να στεκόμαστε εμπόδιο συνέχεια εμπόδιο του να γίνει ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, από την στιγμή που οι μετακινήσεις είναι και τόσο εύκολες. Διαφορετικά δεν βλέπω και εγώ πως θα συνεχίσει το μπάσκετ στην Ευρώπη να προχωράει και να ανθεί".