BASKETBALL ANALYSIS

Βασίλης Σπανούλης, αυτά έκανε στη διετία του στο Περιστέρι bwin: Οι αρχές του, η φιλοσοφία του και το θετικό πρόσημο

Ο Βασίλης Σπανούλης
Ο Βασίλης Σπανούλης INTIME SPORTS

Ο Βασίλης Σπανούλης αποχώρησε από το Περιστέρι bwin έπειτα από μία πετυχημένη διετία και ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει έργα και ημέρες του Λαρισαίου τεχνικού, μαζί με την βοήθεια του Hudl Instat. Το ταβάνι της ομάδας που έσπασε, η φιλοσοφία του και η προσαρμογή στο στυλ παιχνιδιού μετά την ρούκι σεζόν του.

Ο Βασίλης Σπανούλης έριξε τίτλους τέλους στην παρουσία του στο Περιστέρι bwin, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του έπειτα από μία διετία στην ομάδα.

Ο Λαρισαίος τεχνικός αποχώρησε έχοντας καθιερώσει τους “Πρίγκιπες” στην ελίτ της Stoiximan Basket League ως τρίτη δύναμη, αφού κατέκτησε δύο διαδοχικές χρονιές την 3η θέση.

Παράλληλα, στο ενεργητικό του υπάρχουν ακόμα μία παρουσία σε τελικό του Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ (την σεζόν 2022/23, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό) και μία παρουσία στο φετινό Final Four του Basketball Champions League, όπου μάλιστα αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς.

Είναι ξεκάθαρο ότι αγωνιστικά το Περιστέρι bwin έσπασε το ταβάνι του. Είναι εύκολο να πει κάποιος ότι δεδομένου ότι είχε ένα από τα δύο μεγαλύτερα μπάτζετ στην Stoiximan Basket League πίσω από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό AKTOR ήταν δεδομένο πως η ομάδα να κατακτήσει την 3η θέση, ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο δείχνει.

Την ίδια στιγμή, η πορεία στο φετινό BCL αποτελεί πιθανότατα το μεγαλύτερο παράσημο για τους “Πρίγκιπες”, αφού έκαναν διαδοχικές υπερβάσεις για να τα καταφέρουν.

Χτίζοντας την ομάδα από την αρχή και οι πρώτες αρχές που επέβαλε

Την σεζόν 2022/23, όταν κάθισε στον πάγκο της ομάδας, ο Βασίλης Σπανούλης έχτισε ένα ρόστερ από την αρχή. Από την σεζόν 2021/22 είχαν μείνει μόνο ο Δημήτρης Μωραΐτης και ο (έφηβος τότε και με μηδαμινό ρόλο) Βαγγέλης Ζούγρης. Ο Λαρισαίος κόουτς αποφάσισε τότε να χτίσει ένα βαθύ ρόστερ, στηριζόμενο στην τριάδα των Σίλβεν Φρανσίσκο, Μάρκους Ντένμον στην περιφέρεια, τον Λεωνίδα Κασελάκη ως συνδετικό κρίκο και τον Μίρο Μπίλαν ως σημείο αναφοράς στο post. Ο Κροάτης ήταν για την ακρίβεια η πρώτη μεταγραφή του.

Το Περιστέρι bwin της σεζόν 2022/23 ήταν μία ομάδα που στηριζόταν στην ικανότητα των Φρανσίσκο και Ντένμον να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ, με όλα να ξεκινούν από αυτούς. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι δύο γκαρντ εκδήλωναν το 67.5% των Pick and Roll της ομάδας. Το plan B της ομάδας ήταν επίσης ξεκάθαρο: Η μπάλα θα περνούσε στον Μπίλαν κοντά στο καλάθι. Ο έμπειρος σέντερ είναι εδώ και χρόνια ένας από τους καλύτερους Post Up ψηλούς στην Ευρώπη στις ομάδες δεύτερης ταχύτητας, αλλά και ένας εξαιρετικός πασέρ. Πολλά ξεκινούσαν από την ικανότητά του στην δημιουργία στο post.

Ο κόουτς Σπανούλης ήθελε να έχει ψηλά σχήματα, για αυτό πολύ συχνά είχε ψηλό τριάρι (Ραντάνοβ, Κασελάκης) στο παρκέ. Συχνά όμως έπαιζε με δύο χειριστές της μπάλας, περνώντας τον Ντένμον σε θέση σμολ φόργουορντ. Ο λόγος σαφής: Επιθυμούσε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες στο παρκέ με ικανότητα στο διάβασμα του παιχνιδιού.

Στην άμυνα, το Περιστέρι bwin ξεκινούσε από τα γκαρντ του. Παίκτες όπως ο Φρανσίσκο, ο Μωραΐτης, ο Πουλιανίτης, ο Κόλεμαν είναι παίκτες που ασκούν πίεση στην μπάλα και μπορούν να σπάσουν σκριν στο Pick and Roll.

Ελέω της παρουσίας του Μπίλαν, το Περιστέρι bwin είχε αποφασίσει να παίζει πολύ συχνά Hedge Out, κάτι που άλλαζε όταν περνούσε στο παρκέ ο αθλητικός Σακούρ Τζούστον (τότε έπαιζε περισσότερο level, δηλαδή ανέβαινε στο ύψος του σκριν). Όταν ο Τζούστον αντικαταστάθηκε από τον Ίαν Χάμερ, η προσέγγιση δεν άλλαξε, με τον άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ να έχει ίδιο ρόλο. Σε γενικές γραμμές, το Περιστέρι bwin της σεζόν 2022/23 ήταν μία ομάδα που πίεζε πολύ στην άμυνα, θέλοντας όμως να “κρύψει” τον Μπίλαν.

Το λίφτινγκ στο ρόστερ και η αλλαγή φιλοσοφίας

Η έναρξη της φετινής σεζόν βρήκε τον κόουτς Σπανούλη να καλείται να χτίσει την ομάδα από την αρχή, είτε λόγω των αποχωρήσεων κάποιων παικτών για ψηλότερο επίπεδο ή καλύτερο συμβόλαιο (Φρανσίσκο στην Μπάγερν, Μωραΐτης στον Παναθηναϊκό AKTOR, Ντένμον στην Τόφας), είτε λόγω επιλογής να γίνει αλλαγή προσώπων. Από την σεζόν 2022/23 στο δυναμικό της ομάδας έμειναν μόνο οι Κασελάκης, Πουλιανίτης, Ζούγρης και Χουγκάζ (είχε αποκτηθεί ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό AKTOR μεσούσης της σεζόν).

Ο κόουτς Σπανούλης αποφάσισε να χτίσει διαφορετικά το ρόστερ του, παίρνοντας παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η αρχή ήρθε με την έλευση του Τζο Ράγκλαντ, ενός παίκτη που ήθελε και την προηγούμενη σεζόν. Ο Αμερικανός είναι ξεκάθαρα περισσότερο πλέι-μέικερ από τον Φρανσίσκο και αυτός που θα στηριζόταν το Περιστέρι bwin, κάτι που έγινε, με τον Ράγκλαντ να παίρνει τα ηνία και να κάνει τρομερή σεζόν, μπαίνοντας στην καλύτερη πεντάδα του BCL.

Το Περιστέρι bwin συνέχισε να “ψωνίζει” από το ελληνικό πρωτάθλημα. Άλλαξε όμως προσέγγιση στο στυλ παικτών που έψαχνε. Πήρε μεν έναν σκόρερ (Χαντς αντί Ντένμον, με τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ να αντικαθίσταται κάποια στιγμή από τον Λαβ) και έναν Σέρβο combo φόργουορντ (Ντάνγκουμπιτς αντί Ραντάνοβ), ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν στην συνέχεια. Στην ομάδα έφτασε ο Κένι Γουίλιαμς από την ΑΕΚ, δίνοντας κάτι που έλειπε έναν χρόνο νωρίτερα (off screen παιχνίδι), αλλά και δύο αθλητικοί σέντερ (Τόμπσον και Ρένφρο).

Το Περιστέρι bwin άλλαξε φιλοσοφία στην επίθεση, πήγε ακόμα περισσότερο προς την περιφέρεια. Σχεδόν τα πάντα ξεκινούσαν από το Pick and Roll της τριάδας των Ράγκλαντ (13.6 πόντοι και 8.3 ασίστ μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής), Λαβ (11 πόντοι και 2.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 22 λεπτά συμμετοχής) και Ελάιτζα Μήτρου-Λονγκ (9.5 πόντοι και 2.3 ασίστ μέσο όρο) με έναν εκ των Τόμπσον/Ρένφρο, δύο σέντερ δηλαδή που στηρίζονται στους γκαρντ τους για να σκοράρουν.

Οι τρεις γκαρντ της ομάδας έτρεχαν το 78% των Pick and Roll της ομάδας, το δε 44% ερχόταν από τον Ράγκλαντ, έναν κλασικό οργανωτή. Το Post Up παιχνίδι σχεδόν εγκαταλείφθηκε λόγω της αποχώρησης του Μπίλαν. Ο κόουτς Σπανούλης έβαλε περισσότερα off screen plays (συστήματα όπου παίκτης βγαίνει από σκριν) για χάρη του Γουίλιαμς, για να βάλει κίνηση στην επίθεση.

Η μεγάλη αλλαγή όμως έγινε στην άμυνα. Το Περιστέρι bwin είχε πληγωθεί στο πίσω μέρος του παρκέ έναν χρόνο νωρίτερα λόγω της αδυναμίας του Μπίλαν να μαρκάρει το Pick and Roll. Οι προσθήκες των Τόμπσον και Ρένφρο είχαν ως αποτέλεσμα οι “Πρίγκιπες” να αλλάξουν προσέγγιση. Πλέον δεν έπαιζαν Hedge Out από την θέση σέντερ (δεν έβγαινε δηλαδή δυναμικά ο ψηλός), παρά High Flat ή level (ο ψηλός έβγαινε στο ύψος του σκριν, δίνοντας ενίοτε το σουτ). Κάποιες στιγμές μάλιστα (κυρίως με τον Ρένφρο) μπορεί να έπαιζε και αλλαγές.

Η διαφορά φάνηκε άμεσα. Από την στιγμή που το Περιστέρι bwin αποφάσισε να αμύνεται περισσότερο σε καταστάσεις “2 εναντίον 2” στο Pick and Roll, σταμάτησε να φυλλορροεί τρίποντα στην άμυνα. Σύμφωνα με το Hudl Instat, την σεζόν 2022/23 οι “Πρίγκιπες” έδιναν 13.7 τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση - 4η χαμηλότερη επίδοση στο ελληνικό πρωτάθλημα). Την σεζόν 2023/24 αυτός ο αριθμός έπεσε στα 11.7 τρίποντα (χαμηλότερη επίδοση στην Stoiximan Basket League). Οι περιστροφές μειώθηκαν, η άμυνα έκλεισε. Την σεζόν 2022/23 η ομάδα του κόουτς Σπανούλη δεχόταν 0.93 πόντους ανά κατοχή. Την φετινή σεζόν δεχόταν 0.91 πόντους ανά κατοχή.

Μία πετυχημένη διετία και η φιλοσοφία του

Δεν γίνεται κάποιος να εξετάσει την διετία του Βασίλη Σπανούλη στο Περιστέρι bwin και να μην αντιληφθεί ότι κρίνεται πετυχημένη. Ο Λαρισαίος κόουτς δεν ήταν τέλειος. Έκανε τα δικά του λάθη, χρειάστηκε να προσαρμοστεί. Έδειξε όμως προσαρμοστικότητα, που είναι πανάκια για έναν προπονητή.

Είναι ξεκάθαρο ότι στις ομάδες του κόουτς Σπανούλη όλα ξεκινούσαν από τους γκαρντ του, ωστόσο μέσα σε δύο χρόνια είχε κουμανταδόρους με διαφορετικό στυλ (Φρανσίσκο την πρώτη σεζόν, Ράγκλαντ την δεύτερη). Τα σχήματα με δύο πόιντ γκαρντ είναι ξεκάθαρα κομμάτι της φιλοσοφίας του. Η παρουσία φόργουορντ με καλό σουτ ήταν απαραίτητη. Στην θέση του σέντερ ξεκίνησε με Post Up ψηλό την ρούκι χρονιά του, αλλά την δεύτερη πήγε σε δύο κλασικούς Rim Runner (ψηλοί που παίζουν Pick and Roll). Στην άμυνα, η πίεση στην μπάλα ήταν δεδομένη.

Η διετία 2022-2024 αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο για τον κόουτς Σπανούλη, σε μία ομάδα με δυναμική και ιστορία όπως το Περιστέρι bwin, που έκανε για χάρη του ό,τι ζητήθηκε και παράλληλα πήρε και από την λάμψη του, επιστρέφοντας στο προσκήνιο.

Πλέον, ο Σπανούλης ρίχνει όλη την προσοχή του στην Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ (2-7/7), με την ελπίδα να οδηγήσει την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το τι θα ακολουθήσει έκτοτε είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έκλεισε ο κύκλος του στο Περιστέρι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ STOIXIMAN GBL BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ