Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Γαλλία, γνωρίζοντας την ήττα με 81-70 από την Βιλερμπάν, μπαίνοντας σε μπελάδες στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την 1η θέση.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat τα αίτια της ήττας των “ερυθρολεύκων”.
Η χειρότερη φετινή επιθετική του βραδιά και οι στιγμές που το έδειξαν
Οι 70 πόντοι που σημείωσε ο Ολυμπιακός ισοφάρισαν την χειρότερη επιθετική του συγκομιδή (είχε σημειώσει 70 στην ήττα με 78-70 από την Παρτίζαν). Το πραγματικό πρόβλημα του Ολυμπιακού ωστόσο ήταν ένα άλλο νούμερο: Οι “ερυθρόλευκοι” σημείωσαν μόλις 0.81 πόντους ανά κατοχή, η οποία είναι – με διαφορά – η χειρότερη επίδοσή του την φετινή σεζόν, με την αμέσως επόμενη (0.87 πόντοι ανά κατοχή) να έρχεται στην νίκη επί της Ζάλγκιρις στο ΣΕΦ (74-68).
Η επίθεση του Ολυμπιακού δεν λειτουργούσε σωστά. Δεν είχε την γνωστή της κίνηση, τις κατάλληλες αποστάσεις. Ο ανέτοιμος Γουίλιαμς-Γκος (-21 στο σύστημα +/-) και ο – φανερά τρακαρισμένος ακόμα – Λι δεν μπόρεσαν να θέσουν σωστές βάσης στην οργάνωση της επίθεσης. Και υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από μία επίθεση της τρίτης περιόδου.
Ο Φαλ έχει την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου με 16 δευτερόλεπτα για το τέλος της επίθεσης. Ο Ολυμπιακός έχει αργήσει να πάρει θέσεις.
Ο Παπανικολάου παίρνει την μπάλα, με τον Φαλ να δίνει σκριν στον Γουίλιαμς-Γκος για να πάρει την μπάλα.
Ο Γουίλιαμς-Γκος ετοιμάζεται να πάρει σκριν από τον Βεζένκοβ. Απομένουν 8 δευτερόλεπτα για το τέλος της επίθεσης και ο Ολυμπιακός τώρα ξεκινάει να πάει προς το καλάθι.
Ο Γουίλιαμς-Γκος κλείνεται από όλη την άμυνα της Βιλερμπάν. Ο Φαλ είναι σχεδόν στο τρίποντο (έχει δώσει σκριν στον Βεζένκοβ). Ο Παπανικολάου ανεβαίνει στις 45 μοίρες για να πάρει την μπάλα.
Ο Παπανικολάου παίρνει δύσκολο τρίποντο και αστοχεί.
Αυτή η επίθεση είναι ακριβώς αντίθετη από τα “θέλω” του Ολυμπιακού. Ξεκινάει αργά, υπάρχει ελάχιστη κίνηση μακριά από την μπάλα, αρκετή ντρίμπλα, λίγες πάσες και, τελικά, έναν κακό σουτ.
Ο Ολυμπιακός – ειδικά στην 3η περίοδο – είχε τουλάχιστον 4 επιθέσεις που η μπάλα κόλλησε στα χέρια του Φαλ στο ύψος του τριπόντου (και σε αυτή την φάση στο κέντρο). Ήταν ξεκάθαρο ότι κάτι δεν λειτουργούσε.
Το γεγονός ότι οι Φουρνιέ και Βεζένκοβ σημείωσαν από 25 πόντους – και συνολικά τους 50 από τους 70 πόντους του Ολυμπιακού – είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι “ερυθρόλευκοι” ήταν εκτός κλίματος. Η επίθεση του Ολυμπιακού δεν είναι φτιαγμένη για να λειτουργεί τόσο προσωποκεντρικά.
Τα Pick and Roll των Γάλλων, οι 33 πόντοι του Μαλεντόν και ο ΝτεΚολό
Η Βιλερμπάν δεν έκανε τίποτα δραστικό στην επίθεση. Απλώς έμεινε πιστή στις αρχές της, δίνοντας επιθέσεις στους Τέο Μαλεντόν (23 πόντοι και 5 ασίστ, που έδωσαν άλλους 10 πόντους, άρα ήταν υπεύθυνος για 33 πόντους της ομάδας του) και Νάντο ΝτεΚολό (18 πόντοι). Αυτός που έκανε την διαφορά, βέβαια, ήταν σαφώς ο Μαλεντόν.
*
Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με “x” τα άστοχα
Ο Γάλλος γκαρντ αρχικά ήταν καλά κλεισμένος. Σταδιακά όμως βρήκε ρυθμό στην 2η περίοδο, όταν σημάδεψε τον – ανέτοιμο από την πολύμηνη αποχή – Μόουζες Ράιτ στο Pick and Roll. Ιδού ένα παράδειγμα, όπου η Βιλερμπάν σημάδεψε ταυτόχρονα τους Ράιτ και Ντόρσεϊ με Spain Pick and Roll (όπου ο παίκτης του Ντόρσεϊ έδινε δεύτερο σκριν).
Ο Μαλεντόν παίρνει σκριν από τον Μπλακ, ενώ ο Τζάκσον ετοιμάζεται να δώσει off ball σκριν. Ο Γουίλαμς-Γκος φωνάζει στους Ράιτ και Ντόρσεϊ να αλλάξουν.
Ο Ράιτ και ο Ντόρσεϊ μπερδεύονται και ο Γουίλιαμς-Γκος κολλάει πίσω από το σκριν του Μπλακ. Ο Μαλεντόν μένει ελεύθερος.
Ο Μαλεντόν ευστοχεί σε τρίποντο.
Η Βιλερμπάν χτύπησε τον Ολυμπιακό στο Pick and Roll. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Γάλλοι σημείωσαν συνολικά 20 πόντους σε 18 κατοχές σε κατάσταση Pick and Roll όπου το σουτ πήρε ο χειριστής της μπάλας (1.11 ανά κατοχή). Έτσι πήρε και τους κρίσιμους πόντους της στην τέταρτη περίοδο, όταν οι Μαλεντόν και ΝτεΚολό έστηναν Pick and Roll στην κορυφή της ρακέτας, εκτελώντας τους “ερυθρόλευκους”, σημαδεύοντας αρχικά τον Φαλ και – όταν αντικαταστάθηκε ο Γάλλος – τον Πίτερς. Κι έτσι έφτασαν στην νίκη.
Τα προβλήματα και η ανάγκη για ανασύνταξη
Ο Ολυμπιακός φάνηκε από την αρχή ότι δεν πατούσε καλά στην Γαλλία. Ο οίστρος του Φουρνιέ στο πρώτο μέρος και του Βεζένκοβ στο 2ο μέρος βοήθησε τους “ερυθρόλευκους” να μείνουν κοντά στο σκορ – και ενίοτε να προηγηθούν – αλλά ήταν σαφές ότι οι Πειραιώτες είχαν προβλήματα και στις δύο πλευρές του παρκέ, τα οποία πλήρωσαν.
Ο κόουτς Μπαρτζώκας δοκίμασε πράγματα. Το σχήμα με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Βεζένκοβ-Πίτερς στις θέσεις των ψηλών άνοιξε χώρους και έφερε τούμπα το ματς στην 4η περίοδο. Ο Ολυμπιακός όμως δεν πατούσε γενικά καλά όλο το βράδυ. Η επίθεση ήταν αργή και η άμυνα ένα βήμα πίσω. Μοιραία, ηττήθηκε.
Είναι σαφές ότι οι “ερυθρόλευκοι” αυτή τη στιγμή προσπαθούν να συνδυάσουν πολλά πράγματα μαζί. Η διαχείριση των τραυματισμών των Γουόκαπ, Μιλουτίνοβ, Βιλντόσα, η ενσωμάτωση του Λι – και του επανακάμψαντα Ράιτ – η αναμονή ενόψει της ενσωμάτωσης και του Έβανς, η προσπάθεια να ξαναβρουν ρυθμό οι Φουρνιέ, Φαλ, όλα αυτά είναι δεδομένα. Ο Ολυμπιακός ψάχνει για ισορροπία. Για ανασύνταξη. Με τρεις αγωνιστικές για το φινάλε της κανονικής περιόδου και τα playoffs εξασφαλισμένα, έχει χρόνο για να το κάνει. Βασικά, είναι ανάγκη πλέον να το κάνει ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν.