Βίρτους - Παρτιζάν: 20 εκατομμύρια ευρώ για το όνειρο της EuroLeague
Δυο ομάδες EuroLeague, εκτός της κορυφαίας διοργάνωσης; Τα εκατομμύρια χόρεψαν γύρω από Παρτιζάν και Βίρτους Μπολόνια, με "βόμβες" όπως του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, βαρύγδουπες επιστροφές σαν του Σέρτζιο Σκαριόλο και ρόστερ EuroLeague για τους δυο μονομάχους του EuroCup.
Περιμένοντας την εκκίνηση της EuroLeague (30 Σεπτεμβρίου) σημειώστε ότι φέτος, έχετε ένα ιδιαίτερο λόγο, μαζί με την κορυφαία διοργάνωση να παρακολουθήσετε και τη δεύτερη τη τάξει. Το φετινό EuroCup έγινε ξαφνικά πολύ δυνατό, καθώς δυο ομάδες του, απέκτησαν μπάτζετ και ρόστερ Euroleague, με δυο κορυφαίους προπονητές να επιστρέφουν στην ενεργό δράση και τη μονομαχία τους να αποκτά ξεχωριστή αίγλη.
Η Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Βίρτους Μπολόνια του Σέρτζιο Σκαριόλο, θα προσπαθήσουν φέτος να κατακτήσουν το EuroCup, κερδίζοντας μια θέση στην EuroLeague της ερχόμενης περιόδου (για τους Σέρβους κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται και μέσω της Αδριατικής Λίγκας), έχοντας την προοπτική της εισόδου τους στην κλειστή ελίτ των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης, στην αμέσως επόμενη επέκτασή της. Ακολουθώντας, δηλαδή, το δρόμο της Μπάγερν και της Βιλερμπάν, που προστέθηκαν φέτος στο κονκλάβιο των 11 μετόχων της EuroLeague.
Κοινός παρονομαστής η μεγάλη λαϊκή βάση, καθώς μιλάμε για δυο από τις δημοφιλέστερες ομάδες σε Σερβία και Ιταλία, αλλά και το μαύρο χρώμα στις εμφανίσεις τους. Δυο κοιμισμένοι γίγαντες, το ξύπνημα των οποίων μετατρέπει τη διοργάνωση του EuroCup σε ατραξιόν της σεζόν και τον ανταγωνισμό τους να έχει ξεκινήσει από τη μεταγραφική περίοδο.
Ο Ζοτς στην ομάδα της καρδιάς του
Η επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν σαφώς η είδηση του καλοκαιριού. Ένας χρόνος μακριά από τα γήπεδα ήταν αρκετός για τον συλλέκτη τίτλων, που έκανε ωστόσο την έκπληξη, επιστρέφοντας στην ... πρώτη του αγάπη. Στην ομάδα που έπαιξε μπάσκετ αλλά και οδήγησε στην κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας το 1992 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ζόραν Σάβιτς, που είναι τζένεραλ - μάνατζερ της Παρτιζάν, αλλά και ο Όστογια Μιχάιλοβιτς, συμπατριώτης του Ζοτς από το Τσάτσακ και πρόεδρος του κλαμπ όχι μόνο προχώρησαν τις επαφές μαζί του, αλλά διαπίστωσαν ότι ο Ζέλικο το συζητούσε σοβαρά. Το πρότζεκτ που του παρουσίασαν, τον άφησε απόλυτα ικανοποιημένο και ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο.
Ο ίδιος δηλώνει ότι στην Παρτιζάν θα δούλευε και δωρεάν, η αλήθεια είναι, όμως, ότι η νέα (παλιά) ομάδα του, όπως έδειξε και στις μεταγραφές δεν του έκανε πρόταση για "πλάκα". Και σίγουρα το μπάτζετ της νέας σεζόν δεν είναι μόνο 6 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Μιχαήλοβιτς. Μόνο ο Ομπράντοβιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, αμείβεται με 1.3 εκ, ετησίως!
Λέγεται επίσης ότι η Παρτιζάν πήρε άφθονο κυβερνητικό χρήμα, αφού ο Μιχαήλοβιτς είναι μέλος του "Προοδευτικού Κόμματος", που κυβερνάει τη Σερβία με πρόεδρο τον Αλεκσάντερ Βούτσιτς, φανατικό υποστηρικτή των "παρτιζάνων". Πολύ περισσότερο από όσα επισήμως ανακοινώθηκαν (περίπου 2εκ) που θα έμπαιναν νομίμως στο Ταμείο του κλαμπ, λόγω της πανδημίας.
Ο Μιχαήλοβιτς αρνήθηκε τη φημολογία και σε πρόσφατες δηλώσεις του, μίλησε όπως ένας γνήσιος πολιτικός-δημαγωγός: "Λένε πολλά, αλλά λίγα έχουν σχέση με την αλήθεια. Δεν έκρυψα ποτέ τις φιλικές σχέσεις μου με τον πρόεδρο της Σερβίας, όμως η Παρτιζάν είναι ένα αυτόνομο και αυτάρκες κλαμπ. Είμαι υπερήφανος που βλέπω την ομάδα να προπονείται στη Σερβία (οι δηλώσεις έγιναν στο Ζλάτιμπορ, όπου ξεκίνησε η προετοιμασία της ομάδας). Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Ζόραν (ο Σάβιτς), ο Ζέλικο κι εγώ είμαστε εθνικιστές, με την καλή έννοια. Θέλουμε να βλέπουμε τους Σέρβους παίκτες, πίσω στην πατρίδα, όπως κάναμε με παίκτες σαν τον Αβράμοβιτς και τον Κοπρίβιτσα".
Ξένοι EuroLeague, σέρβικος κορμός
Η Παρτιζάν έφτασε σχεδόν στον πάτο, στη διάρκεια της περσινής σεζόν. Άλλαξε τέσσερις προπονητές (ξεκίνησε ο πρώην άσος της ομάδας που πέρασε και από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιο, Βλάντο Στσεπάνοβιτς, συνέχισε ο Σάσα Φιλιπόφσκι, με ενδιάμεσους υπηρεσιακούς τους Μιλιβόγιε Λάζιτς και Αλεκσάντερ Μάτοβιτς), τερμάτισε στην 7η θέση της ΑΒΑ League και είχε ένα απογοητευτικό 8-8 στο Eurocup, περνώντας σχεδόν απαρατήρητη.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1992 έχει να πάρει τον τίτλο στην Αδριατική Λίγκα από το 2013 και στο σέρβικο πρωτάθλημα από το 2014. Μένοντας μακριά από τα σαλόνια της Ευρωλίγκας, βλέπει όλα αυτά τα χρόνια τον αιώνιο αντίπαλό της, Ερυθρό Αστέρα, να πρωταγωνιστεί στην κορυφαία διοργάνωση και να κερδίζει τα τρόπαια εντός συνόρων. Καμιά φορά έβλεπε να την ξεπερνούν κι άλλες ομάδες, όπως η Μπούντουτσνοστ που αγωνίστηκε επίσης στην Ευρωλίγκα, με το τρένο να περνάει επικίνδυνα.
Η πρόσληψη -τον προηγούμενο Μάρτη- του Ζόραν Σάβιτς, στη θέση του τζένεραλ μάνατζερ, θεωρήθηκε σαν μια κίνηση αναγέννησης της ομάδας, που είχε κεντρικό άξονα το όνομα του Ομπράντοβιτς. Βλέποντας το έδαφος ανοιχτό στην πρώτη τους επαφή και καθώς προχωρούσε το σενάριο για την επιστροφή του Ζοτς, τόσο ο Σάβιτς, όσο και ο Μιχαήλοβιτς, συνειδητοποίησαν ότι είχε έρθει η ώρα της αναδημιουργίας μιας μεγάλης Παρτιζάν. Μιας Παρτιζάν που θα κυριαρχήσει εκ νέου στην ΑΒΑ League, παίρνοντας ξανά το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα, αλλά και θα πρωταγωνιστήσει στο Eurocup, όπου επίσης θα μπορούσε να βρει δίοδο για την κορυφαία διοργάνωση.
Με τον Ομπράντοβιτς στο τιμόνι, ο μονόδρομος να φτιαχτεί ξανά μια σπουδαία ομάδα με νοοτροπία και ρόστερ Ευρωλίγκας ήταν αυτονόητος. Η συνταγή που ακολουθήθηκε ήταν δοκιμασμένη. Ξένοι υψηλής ποιότητας (και αρκετά ακριβοί, για τα δεδομένα μιας ομάδας που παίζει στο Eurocup) αλλά και ενίσχυση του κορμού των εγχώριων παικτών, με επαναπατρισμό ταλέντων που μπορούν να παίξουν πραγματικά για την Παρτιζάν και όχι για μια ενδεχόμενη μετακόμιση στο ΝΒΑ, όπως είναι το (διαστρεβλωμένο) όνειρο των νεαρών Σέρβων, που ξεκινούν να παίζουν μπάσκετ.
Κανείς δεν πίστευε στις αρχές του καλοκαιριού ότι ο Ομπράντοβιτς θα γύριζε στα πάτρια εδάφη. Η είδηση προκάλεσε φρενίτιδα στο Βελιγράδι, καθώς ο Ζοτς επιστρέφει εκεί όπου (σαν προπονητής) άρχισε να μεγαλουργεί, έγινε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης και ακόμη τον μνημονεύουν οι τοιχογραφίες στο Βελιγράδι
Κάπως έτσι αποχώρησαν εννιά παίκτες από το περσινό ρόστερ και έφτασαν παίκτες, όπως ο Κέβιν Πάντερ και ο Ζακ ΛεΝτέι, αμφότεροι μέλη της Αρμάνι Μιλάνο, που έφτασε μέχρι το φάιναλ-φορ της Κολωνίας. Μπορεί ο Μεσίνα να άναψε το πράσινο φως για την αποχώρησή τους, ο Ομπράντοβιτς όμως ξέρει ότι οι δυο Αμερικανοί θα δώσουν στην ομάδα του, ξεχωριστή ποιότητα και την κλάση, για τα δεδομένα των διοργανώσεων που συμμετέχει.
Οι επόμενες κινήσεις, μοιάζουν προσεχτικά σχεδιασμένες, όσο και δημιουργικές στη σύλληψή τους. Η Παρτιζάν επαναφέρει στο προσκήνιο τον Ρόντιονς Κούρουκς, που τον μάθαμε πριν τέσσερα χρόνια στη Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να κάνει το άλμα στο ΝΒΑ, όπου την τελευταία τριετία προσπαθούσε να βρει ρόλο και ομάδα να στεριώσει. Είναι 23 ετών και παραμένει ταλαντούχος, μένει να αποδειχθεί αν είναι και ικανός να παίξει στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι Σέρβοι πήραν ακόμη τον πιο βελτιωμένο παίκτη του ισραηλινού πρωταθλήματος, τον 20χρονο γκαρντ Γιαφ Μάνταρ από την Χάποελ Τελ Αβίβ, ένα γνώστη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας περιφερειακό που την τελευταία διετία είχε βρει στέγη στην Κίνα (Ντάλας Μουρ, με θητεία σε Ισραήλ, Ιταλία και Γαλλία) και φρόντισαν, όπως είπαμε να ενισχύσουν πολύ σημαντικά τον εγχώριο κορμό.
✘ Ο Αλέκσα Αβράμοβιτς που ξεπετάχτηκε φέτος με την Εστουντιάντες (16.1 π) φτάνοντας μέχρι την Εθνική Ομάδα της Σερβίας, μοιάζει ώριμος και έτοιμος να γίνει ένας νέος Μίτσιτς.
✘ Δυο πολύ μεγάλα ταλέντα, ο Άλεν Σμάιλαγκιτς (21, 2.08) και ο Μπάλσα Κοπρίβιτσα (21, 2.16) που ακολούθησαν την πεπατημένη, πηγαίνοντας στο ΝΒΑ για να κάνουν καριέρα, αποφάσισαν να παίξουν ... κανονικό μπάσκετ (και έχοντας μια μοναδική ευκαιρία υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς) και εντάχθηκαν στο δυναμικό της Παρτιζάν. Ο δεύτερος είναι γιος του Σλάβισα Κοπρίβιτσα τον οποίο ο Ζοτς είχε παίκτη στην Παρτιζάν του 1992, ενώ ένα χρόνο αργότερο τον είδαμε και στην Ελλάδα με την φανέλα του ΑΟ Παγκρατίου!
✘ Από το περσινό ρόστερ έμειναν μόνο οι Σέρβοι, όπως ο Ράντε Ζάγκορατς (αρχηγός της ομάδας, μετά ο αντίο στα γήπεδα από τον Νόβισα Βελίτσκοβιτς), ο Νεμάνια Ντάγκουμπιτς, ο Αλέκσα Στεπάνοβιτς, ο Ντούσαν Μίλετις και ένας 19χρονος, ονόματι Λούκα Τάρλατς, γιος βέβαια του Ντράγκαν Τάρλατς, πρώην άσου του Ολυμπιακού.
Ο σταρ της ομάδας είναι, βέβαια, ο Ομπράντοβιτς. Στα 61 του χρόνια, ο "βασιλιάς" όπως τον λένε στο Βελιγράδι, έχει μπει με φούρια και αρκετή όρεξη στην προετοιμασία, με τις προπονήσεις να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και ... διδακτικές, κυρίως για τα νέα παιδιά της Παρτιζάν, που θα δουν τον προπονητή τους να παίρνει το γνωστό πορφυρό χρώμα ουκ ολίγες φορές
Το ηφαίστειο της Βίρτους
Κάμποσες εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου το μπασκετικό ηφαίστειο της Βίρτους Μπολόνια εξερράγη με μοναδικό τρόπο στο τελείωμα της σεζόν. Εκεί που όλοι πίστευαν ότι η σεζόν θα πήγαινε στράφι, καθώς η ομάδα που μετρούσε ένα 18-0 μέχρι τα ημιτελικά πλέι-οφ του Eurocup, αποκλείστηκε από την Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη (άρα η Ευρωλίγκα έμοιαζε ξανά με όνειρο απατηλό) ήρθε η κατάκτηση του πρωταθλήματος!
Μετά από 20 χρόνια κι αφού έχει μεσολαβήσει ένας υποβιβασμός στην Α2 και σχεδόν εξαφάνιση από τον χάρτη, μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Ιταλίας, έμοιαζε να έχει αποτύχει σχεδόν σε όλα, ήταν σίγουρο ότι δεν συνέχιζε με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο (νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε γράψει ιστορία καθώς ανακοινώθηκε η απόλυσή του, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε στη θέση του!) θριάμβευσε, κατακτώντας το καμπιονάτο χωρίς να γνωρίσει καν την ήττα στα πλέι-οφ.
Η Μπολόνια είχε τερματίσει τρίτη στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 19-9, μπαίνοντας όμως στα πλέι-οφ, καθάρισε εύκολα, σκουπίζοντας με 3-0 τόσο τη Ντελόνγκι Τρεβίζο, όσο και την δεύτερη της βαθμολογίας Χάπι Κάζα Μπρίντιζι. Στους τελικούς, όμως, αντιμετώπιζε την Αρμάνι Μιλάνου που ερχόταν με φόρα από το φάιναλ-φορ, είχε ήδη κατακτήσει τους δυο εγχώριους τίτλους (Σουπερ Καπ και Κύπελλο) και έμοιαζε με μεγάλο φαβορί. Κι όμως, η Βίρτους ήταν αυτή που πήρε το πρωτάθλημα με 4-0 νίκες! Ο Μίλος Τεόντοσιτς αναδείχθηκε MVP των τελικών, θυμίζοντας σε όλους ότι παραμένει, όταν θέλει, ο καλύτερος πλέι-μέικερ στην Ευρώπη και ο Μάρκο Μπελινέλι δήλωνε δικαιωμένος που στα 35 του μετακόμιζε από το ΝΒΑ για να παίξει ξανά στα πάτρια εδάφη.
Αυτός που έπλεε σε πελάγη ευτυχίας ήταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο μίστερ Segafredo, ο 73χρονος Μάσιμο Ζανέτι. Έβλεπε ίσως για πρώτη φορά ότι τα χρήματα που επένδυε στην Βίρτους, έπιαναν τόπο. Εντάξει, η προ διετίας κατάκτηση του BCL με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Πάντερ ήταν μια πρώτη επιτυχία, όχι όμως σαν το πρωτάθλημα, που στην Basket City οι χιλιάδες τιφόζι της Βίρτους λαχταρούσαν μια εικοσαετία.
Είχε έρθει η ώρα να πάρουν πάλι σοβαρά την Βίρτους, που είχε φτάσει να συζητάει με την Ευρωλίγκα για μια wild card, πριν την προλάβουν στην στροφή Βιλερμπάν, Μπάγερν και Άλμπα. Λογικά οι τρεις ομάδες προηγούνταν και βάσει αποτελεσμάτων. Τώρα, όμως, μιλάμε πλέον για την πρωταθλήτρια Ιταλίας και μια ομάδα που θα έκανε πάταγο και στις μεταγραφές, φτιάχνοντας ρόστερ Ευρωλίγκας, πριν ... μπει (αν κερδίσει το Eurocup) στην κορυφαία διοργάνωση.
Ο Ζανέτι, μέλος του Forza Italia (κόμμα που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι) είναι οπαδός της Γιουβέντους στο ποδόσφαιρο, λατρεύει την ποδηλασία (είναι σπόνσορας και στην αμερικάνικη ομάδα Meet Trek-Segafredo) ασχολήθηκε με το μπάσκετ μετά την προτροπή της κόρης του. Η δεσποινίς Ζανέτι αγάπησε τη Βίρτους και έπεισε τον "βασιλιά του καφέ", όπως αποκαλούν τον πατέρα της στην Ιταλία, να επενδύσει στο ιστορικό κλαμπ.
Κερδίζοντας το πρωτάθλημα, έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και έβαζε το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη, για να φτιάξει ένα ρόστερ Ευρωλίγκας, πριν η ομάδα του μπει στην κορυφαία διοργάνωση, αν κερδίσει το Eurocup. Καθώς, μάλιστα, δεν έχει την πολυτέλεια να βγει στην Euroleague μέσω πρωταθλήματος, όπως η Παρτιζάν, η Βίρτους έβαλε ακόμη περισσότερα χρήματα, έχοντας ένα μπάτζετ κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
"Ήρθε η ώρα να ξαναγίνει το ιταλικό μπάσκετ πρώτο στην Ευρώπη" σχολίασε πρόσφατα ο Ζανέτι, που καλεί για σοβαρές επενδύσεις σε όλες τις μεγάλες και ιστορικές ομάδες της χώρας, ενώ έχει υποσχεθεί μια καινούργια αρένα 20.000 θεατών η οποία θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2022 και θα πάρει τη θέση της λυόμενης Segafredo Arena που χωράει 10.000 κόσμο.
Τα κλειδιά στον Σκαριόλο
Παρά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Τζόρτζεβιτς αποχώρησε από την ομάδα (για να βρει δουλειά στη Φενέρ, αντικαθιστώντας τον Κοκόσκοφ, που επέστρεψε στο ΝΒΑ) και ο Ζανέτι έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Σέρτζιο Σκαριόλο. Στις 18 Ιουνίου η Βίρτους Μπολόνια ανακοίνωσε την πρόσληψη του 60χρονου κόουτς που επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από οκτώ χρόνια (τελευταίος του σταθμός η Αρμάνι Μιλάνου). Την τελευταία τριετία εργαζόταν ως ασίσταντ κόουτς στους Τορόντο Ράπτορς με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ το 2019. Φυσικά, εδώ και μια εφταετία είναι προπονητής της Εθνικής Ισπανίας με την οποία κατέκτησε τα πάντα.
Με σήμα κατατεθέν το άφθονο ζελέ στα καλοχτενισμένα μαλλιά του ο Σκαριόλο είχε θεωρηθεί μαζί με τον Μεσίνα, ως το κορυφαίο ανερχόμενο δίδυμο προπονητών του ιταλικού μπάσκετ στη δεκαετία του 90. Ο Σέρτζιο στέφθηκε πρωταθλητής μόλις στα 29 του χρόνια, ως προπονητής της Σκαβολίνι Πέζαρο (των Μανίφικο-Κόστα, αλλά και των Αμερικανών Ντάρεν Ντέι και Ντάργουιν Κουκ), προλαβαίνοντας τον Μεσίνα που πήρε τον τίτλο (με την Βίρτους) στα 33 του.
Οι σχεδόν συνομήλικοι προπονητές, βρέθηκαν στην Μπολόνια, στα δυο αντίπαλα στρατόπεδα (ο ένας στη Βίρτους, ο άλλος στη Φορτιτούτο) και ήταν πάντα δυο άσπονδοι φίλοι που παίζουν τένις στις ελεύθερες ώρες τους. Σε αντίθεση με τον Μεσίνα, ο Σκαριόλο δεν έχει κατακτήσει ποτέ ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο, αφήνοντας αυτές τις διακρίσεις όταν ανέλαβε την Εθνική Ισπανίας. Η συνύπαρξή τους στην Serie A ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του ιταλικού μπάσκετ, που μοιάζει αργά αλλά σταθερά να επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο
Όπως και να' χει η ανακοίνωση της Βίρτους Μπολόνια στις 18 Ιουνίου ήταν μια από τις σημαντικότερες του καλοκαιριού σε όλη την Ευρώπη.
Πάρε παίκτες να΄ χεις
Ο Σκαριόλο, βέβαια, δεν θα πήγαινε έτσι στα κουτουρού, να αναλάβει τη Βίρτους. Οι μεταγραφές της ιταλικής ομάδας πιστοποίησαν ότι η πρόθεση του κλαμπ είναι να γίνει ακόμη πιο ισχυρό, να κυριαρχήσει στην Ιταλία και στο Eurocup.
Ο Εκπέ Ούντο, MVP με τη Φενέρ στο φάιναλ-φορ του 2017, περιπλανήθηκε στο ΝΒΑ και στην Κίνα, αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στην Ευρώπη. Η Παρτιζάν και ο Ομπράντοβιτς τον πλησίασαν πρώτοι, η Βίρτους όμως ήταν αυτή που τον ικανοποίησε οικονομικά και έναντι 2.8 εκατομμυρίων δολαρίων για δυο χρόνια, ο 35χρονος Αμερικανός σέντερ έβαλε την υπογραφή του.
Ο Τεόντοσιτς που όπως και ο Μπελινέλι, παρέμειναν στην ομάδα (όπως και ο Κάιλ Γουίμς), βρήκε ένα εξαιρετικό ψηλό για να παίζει πικ εν ρολ, με την Βίρτους να παίρνει και άλλο σέντερ (τον Κέβιν Χέρβεϊ, που έκανε μια εξαιρετική χρονιά με την Λοκομοτίβ Κουμπάν). Η Μπολόνια έκανε διάνα και στην απόκτηση του Νίκο Μάνιον, που πρόσφατα τον είδαμε να παίζει στην Εθνική Ιταλίας. Ένας γκαρντ με φονικό σουτ, γιος του Πες Μάνιον, που είχε διαπρέψει πριν τριάντα χρόνια στην Ιταλία, με τη φανέλα της Καντού.
Στην Σκουάντρα Ατζούρα έπαιζε και ο "αφάνας" γκαρντ, Αλεσάντρο Παγιόλα, ενώ ο ιταλικός κορμός στον οποίο ανήκει και ο Αγουντού Αμπάς, ενισχύθηκε με την απόκτηση του Μάρκο Τσερόν από την Μπρέσια, αλλά και του Μικέλε Ρουτζίερ από την Βαρέζε.
Η προετοιμασία ήδη έχει ξεκινήσει, τα εισιτήρια διαρκείας εξαφανίστηκαν σε ένα εντυπωσιακό sold out κι όλοι δείχνουν πολύ χαρούμενοι, όπως φαίνεται και από την σέλφι των παικτών της Βίρτους
Κάπως έτσι οι δυο ιστορικές ομάδες ετοιμάζονται για την εκκίνηση της σεζόν, με το μυαλό τους σφηνωμένο στην Ευρωλίγκα. Το ωραίο Eurocup της φετινής χρονιάς θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον από τη μονομαχία των δυο κλαμπ με τα μαύρα. Εκτός αν τους χαλάσει το πάρτι η ... Βαλένθια, που συνηθίζει να κάνει κάτι τέτοια και εκτός των άλλων έχει και αυτή ρόστερ Euroleague