EUROLEAGUE

Βούισιτς VS Γιασικεβίτσιους

"Final-4 Stories" συνέχεια με ένα αχτύπητο δίδυμο που... χώρισε στην πορεία. Βούισιτς VS Γιασικεβίτσιους

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κι ο Νίκολα Βούισιτς -που απασχολούν το αφιέρωμα του SPORT 24 "Final-Four Stories"- έκαναν ένα τέτοιο με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, "τρομοκρατώντας" την Ευρώπη επί σειρά ετών. Η διαφορά είναι ότι φέτος κι οι δύο θα τεθούν αντιμέτωποι σε ένα γνώριμο σκηνικό (φάιναλ-φορ). Το κίτρινο δεν θα τους ενώνει, καθώς πλέον ο ένας φοράει πράσινα κι ο άλλος κόκκινα.
Η κοινή τους πορεία

Ο Νίκολα Βούισιτς μετά την Κροάσια Σπλιτ και τη Βιλερμπάν "μετακόμισε" στη Μακάμπι τη σεζόν 2002-2003. Τότε η "ομάδα του λαού" δεν κατάφερε να προκριθεί στο φάιναλ-φορ, αλλά ήταν τη τελευταία χρονιά που θα έμενε έξω από το... μεγάλο χορό του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τον επόμενο χρόνο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους υπέγραψε συμβόλαιο με τους Ισραηλινούς, αποτελώντας το τελευταίο συστατικό της επιτυχίας. Ο "Σάρας" ήταν ο "εγκέφαλος" της ομάδας του Πίνι Γκέρσον, ο παίκτης που εκτελούσε και κυρίως δημιουργούσε.

Ουσιαστικά έκανε την ίδια δουλειά με τον Βούισιτς, ο οποίος συχνά-πυκνά κατέληγε στο high-post να πασάρει πότε στον Μπαστόν, πότε στον Άντονι Πάρκερ και πότε στους υπόλοιπους παίκτες που ερχόντουσαν από τον πάγκο.

Η Μακάμπι εκείνη τη χρονιά... ζορίστηκε να φτάσει στο φάιναλ-φορ και χρειάστηκε ένα απίθανο τρίποντο του Ντέρεκ Σαρπ για να πάρει την πρόκριση στο «σπίτι» της. Εκεί, όμως, μίλησε ο νόμος του "Γιαντ Ελιάου" με αποτέλεσμα η Μακάμπι να κερδίσει στον τελικό την Κλιμαμίο με 34 πόντους, κάνοντας ρεκόρ διαφοράς και επιθετικής συγκομιδής (118 πόντοι).

Ο Βούισιτς εκείνη τη χρονιά είχε 16.8 πόντους με 60% στα δίποντα, 80% στις βολές, 6.9 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ. Ο "Σάρας" σημείωσε 16.0 πόντους με 51% στα δίποντα, 45% στα τρίποντα, 93% στις βολές και 4.7 ασίστ.

Στον ημιτελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (93-84) είχε 18 πόντους (10/10 βολές) και 6 ασίστ, ενώ ο "Νίκος" (όπως τον αποκαλούν πλέον στον Ολυμπιακό) πρόσθεσε 14 πόντους, 7 ριμπαουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 31 λεπτά συμμετοχής.

Στον τελικό ο Γιασικεβίτσιους είχε άλλους τόσους πόντους (18) και 5 ασίστ, ενώ ο Βούισιτς πρόσθεσε 9 πόντους σε 24 λεπτά.

Η Μακάμπι έγραψε ξανά ιστορία την ερχόμενη χρονιά στη Μόσχα, με τους δύο παίκτες να κουβαλούν την ομάδα ως εκεί. Ο "ψηλός" είχε 13.9 πόντους (60% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα, 73% στις βολές), 5.6 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ, ενώ ο "κοντός" μέτρησε 16 πόντους (51% στα δίποντα, 40% στα τριποντα, 94% στις βολές, 2.6 ριμπάουντ και 5.3 ασίστ.

Στον ημιτελικό η "ομάδα του λαού" επικράτησε με 91-82 του Παναθηναϊκού χάρις στους 13 πόντους και τις 8 ασίστ του Γιασικεβίτσιους (3/9 σουτ) και τους 11 (αλλά και τα 5 ριμπάουντ) του Κροάτη σέντερ.

Στον τελικό (90-78 κόντρα στην Τάου) ο "Σάρας" αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 22 πόντους, ενώ είχε ακόμη 6 ριμπαόυντ και 5 ασίστ, ενώ ο Βούισιτς είχε 13 πόντους, 4 ριμπάουντ και 7 ασίστ!

Τα χρόνια... χωριστά



Εκείνη τη διετία η Μακάμπι κατάκτησε δύο φορές το «triple-crown» κατακτώντας και τους τρεις τίτλους. Για τον Βούισιτς ήταν ένα καινούργιο κατόρθωμα, όχι όμως για τον Γιασικεβίτσιους που το 2003 το είχε πετύχει και πάλι με τη Μπαρτσελόνα, προσθέτοντας ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ τη Σουηδίας!

Μετά το φάιναλ-φορ της Μόσχας ο Λιθουανός γκαρντ, ωστόσο, προτίμησε να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο μετακομίζοντας στους Πέισερς και στους Ουόριορς.

Επέστρεψε τελικά πέρσι στην Ευρώπη για να παίξει στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο απέτυχε να φτάσει στο φάιναλ-φορ. Φέτος θα έχει την ευκαιρία του να πάρει και 4ο τίτλο.

Ο Βούισιτς από την άλλη έφτασε άλλες δύο φορές ως τον... πηγή, αλλά δεν τα κατάφερε χωρίς τον "χρυσοδάχτυλο" Γιασικεβίτσιους. Στην Πράγα η Μακάμπι ηττήθηκε στον τελικό από την ΤΣΣΚΑ, ενώ την ίδια τύχη είχε και στη Μαδρίτη.

Το 2006 ο Κροάτης σέντερ βοήθησε τη Μακάμπι να πάρει την πρόκριση (85-70) επί της Τάο με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ στον τελικό έμεινε στα ρηχά έχοντας 4 πόντους (1/6 σουτ), 5 ριμπάουντ και 4 λάθη.

Το 2008 η ιστορία ήταν διαφορετική. Ήταν μια χρονιά γεμάτη τραυματισμούς για τον Βούισιτς. Τον Μάιο ωστόσο ανέβασε στροφές και επέστρεψε στη βασική πεντάδα. Στον ημιτελικό με τη Σιένα είχε 2 πόντους (1/6 σουτ), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 3 λάθη σε 15 λεπτά συμμετοχής.

Στον τελικό η "ομάδα του λαού" ηττήθηκε με 91-77 από την ΤΣΣΚΑ με τον Κροάτη σέντερ να έχει 2 πόντους (1/1δ) και 5 ριμπαόυντ σε 18 λεπτά.

Τα κατορθώματα τους


Πέρα από τα πέντε τρόπαια που έχουν κατακτήσει και τα φάιναλ-φορ που μετρούν (9 με το φετινό) έχουν πετύχει κι άλλες διακρίσεις.

Ο Νίκολα Βούισιτς είναι ο πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης στο σύστημα αξιολόγησης index (2.743), μπροστά από τον Μάρκους Μπράουν και τον Λουίς Σκόλα. Ο Κροάτης είναι ακόμη ο 2ος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα με 2.159 πίσω από τον Μάρκους Μπράουν και μπροστά από τους Ναβάρο, Λάκοβιτς και Χόλντεν. Ο Γιασικεβίτσιους βρίσκεται στο Νο10 της λίστας με 1.773.

Τα ρεκόρ συνεχίζονται με τον Βούισιτς να είναι 2ος στα εύστοχα δίποντα (737) πίσω μόνο από τον Λουίς Σκόλα. Μάλιστα μια δική του επίδοση τα 13/18 στις 3 Μαρτίου του 2005 είναι από τις καλύτερες στην ιστορία του θεσμού.

Ο "Σάρας" κατέχει την 8η καλύτερη επίδοση στα εύστοχα σουτ τριών πόντων έχοντας πετύχει 248 στην καριέρα του. Μπροστά του βρίσκονται μόνο οι Μπαζίλε, Χόλντεν, Λάκοβιτς, Μπράουν, Λάνγκτον, Ναβάρο και Μπούλοκ.

Οι διακρίσεις συνεχίζονται για τον Λιθουανό γκαρντ που είναι 3ος σε εύστοχες βολές (459), μια θέση μπροστά από τον Κροάτη (451). Περισσότερες έχουν μόνο οι Μπράουν και Λάκοβιτς.

Στα ριμπάουντ ο Βούισιτς "κυριαρχεί" με 923 (2ος) πίσω από τον Τουρκσάν. Αμφότεροι είναι μες στην πρώτη 10άδα στις τελικές πάσες. Ο Γιασικεβίτσιους είναι 4ος με 519 κι ο Βούισιτς 7ος με 453. Ενδιάμεσα διακρίνονται οι Παπαλουκάς, Πριτζιόνι, Χόλντεν και Λάκοβιτς.

Ο Κροάτης τέλος δηλώνει "παρών" και στα κοψίματα έχοντας κάνει 110 στην καριέρα του. Μόνο οι Μαρκονάτο, Γκορί, Ζεβροσένκο και Βάσκεζ έχουν μπλοκάρει περισσότερα αντίπαλα σουτ.

"Πενταδάτοι"

Ο Βούισιτς έχει επιλεχτεί τρεις φορές στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης (2005, 2006, 2007) και δύο φορές στη δεύτερη καλύτερη (2003 και 2004). Ο "Σάρας" είχε την αντίστοιχη τιμή το 2004 και το 2005, ενώ στη Μόσχα αναδείχτηκε και MVP του τελικού.

Και μπορεί οι δύο παίκτες να συνδέονται με τόσα κοινά, ωστόσο τώρα τους χωρίζουν πολλά. Δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι, διαφορετικά αποδυτήρια και το... τείχος του Βερολίνου.























































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ