WNBA

WNBA: Η Κέιτλιν Κλαρκ διέλυσε τα ρεκόρ, επιβεβαίωσε ότι είναι φαινόμενο και έφερε την επανάσταση στο μπάσκετ Γυναικών

Indiana Fever guard Caitlin Clark (22) smiles after gabbing her tenth rebound in the closing seconds of a games against the Los Angeles Sparks in the second half of a WNBA basketball game in Indianapolis, Wednesday, Sept. 4, 2024. The rebound gave Clark a triple-double for the game. (AP Photo/Michael Conroy)
Indiana Fever guard Caitlin Clark AP

Η Κέιτλιν Κλαρκ έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ στο WNBA, συνεχίζοντας να επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί έλεγαν από την εποχή που αγωνιζόταν στο NCAA: Είναι η παίκτρια που μπορεί να αλλάξει το μπάσκετ Γυναικών και όχι απλώς μία φούσκα των ΜΜΕ. Για την ακρίβεια, έφερε την επανάσταση

Αποθεώθηκε. Λοιδορήθηκε. Λατρεύτηκε. Μισήθηκε. Κάποιοι την θεωρούν φαινόμενο. Άλλοι δημιούργημα των ΜΜΕ. Η Κέιτλιν Κλαρκ έχει παθιασμένους θαυμαστές και πολέμιους, ακόμα και ανάμεσα στις παίκτριες του WNBA. Δεν γίνεται όμως να μην έχουν καταλάβει όλοι πλέον πως είναι κάτι διαφορετικό.

Η Κλαρκ έχει να χρειαστεί να διαχειριστεί πρωτόγνωρη πίεση τα τελευταία δύο χρόνια. Όλοι θέλουν κάτι από αυτήν. Άλλοι την βλέπουν σαν Μεσσία και άλλοι σαν μία απειλή. Τα ΜΜΕ και τα social media ασχολούνται διαρκώς μαζί της. Άλλες παίκτριες θα λύγιζαν. Η ίδια επέλεξε να απαντήσει μέσα στο παρκέ.

Στον τελευταίο αγώνα της, στην νίκη της Ιντιάν Φίβερ με 110-109 επί των Ντάλας Γουίνγκς, έγραψε - ξανά - ιστορία. Τελείωσε τον αγώνα με 35 πόντους με 10/22 σουτ (6/14 τρίποντα), 9/9 βολές, 2 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και 5 λάθη σε 35 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Κατά την διάρκεια του αγώνα έσπασε το ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν από ρούκι.

Αυτό πιθανότατα ήταν το κερασάκι στην τούρτα σε μία ονειρεμένη ρούκι σεζόν, όπου αριθμεί 19.5 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 8.4 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 34.1% στα τρίποντα και 90.4% στις βολές σε 35.8 λεπτά συμμετοχής.

Τα ρεκόρ της

Πριν από μερικές ημέρες, η Κλαρκ έσπασε το ρεκόρ για ασίστ σε μία σεζόν στο WNBA. Όχι από ρούκι, αλλά… γενικά. Είναι ακόμα μεταξύ άλλων:

  • Η πρώτη ρούκι που έχει σημειώσει triple-double. Αργότερα μάλιστα έγινε και η πρώτη ρούκι με δύο triple-double στην ιστορία.
  • Η παίκτρια που κατέχει το ρεκόρ περισσότερων ασίστ σε ένα ματς (19) στην ιστορία του WNBA
  • Η πρώτη παίκτρια στην ιστορία του WNBA που είχε +20 πόντους και +15 ασίστ σε ένα ματς (είχε 24 πόντους και 19 ασίστ στην ήττα της Φίβερ με 101-93 από τους Γουίνγκς)
  • Η πρώτη ρούκι που έσπασε το φράγμα των 100 τριπόντων
  • Η αθλήτρια που έφτασε πιο γρήγορα από κάθε άλλη στην ιστορία του WNBA τους 350 πόντους και τις 150 ασίστ.
  • Η ρούκι με τα περισσότερα τρίποντα σε ένα ματς (7) και σε μία σεζόν (120 and… counting)
  • Η παίκτρια με τα περισσότερα παιχνίδια με +15 πόντους και +5 ασίστ σε μία σεζόν (έχει ήδη 29)
  • Η πρώτη ρούκι που είχε σε μία σεζόν +400 πόντους, +100 ριμπάουντ και +150 ασίστ.

Η παίκτρια που έφερε την επανάσταση στο μπάσκετ Γυναικών

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το θέσει κάποιος. Η Κλαρκ θεωρήθηκε η “Εκλεκτή”. Το ίδιο είχε ειπωθεί και για την Σαμπρίνα Ιονέσκου πριν από μερικά χρόνια και η αλήθεια είναι ότι και αυτή στάθηκε - και ακόμα στέκεται - στο ύψος των προσδοκιών. Η Ιονέσκου όμως δεν χρειάστηκε να διαχειριστεί την πίεση, τα γεμάτα γήπεδα όπου πήγαινε, τα troll και τους θαυμαστές όπως η Κλαρκ. Ούτε είδε να γίνεται… σίριαλ το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην 12αδα της Team USA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ρούκι σεζόν της.

Η Κλαρκ έφερε την επανάσταση στο WNBA. Η Ιντιάνα Φίβερ - που την επέλεξε στο Νο1 του WNBA Draft - είδε την αξία της να εκτινάσσεται, κάτι που φαίνεται από ένα αδιανόητο νούμερο: Μόλις στον 5ο εντός έδρας της φετινής σεζόν είχαν ήδη πουληθεί περισσότερα εισιτήρια (82.857) από ότι ολόκληρη την περσινή σεζόν (81.336)! Η Φίβερ έχει φέτος μέσο όρο 16.571 θεατές στα εντός έδρας παιχνίδια της, όταν πέρυσι είχε 4.066 θεατές ανά αγώνα. Αυτό ωστόσο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είναι ότι μέσα σε αυτή την πίεση η Κλαρκ έχει ανθίσει.

Η νεαρή γκαρντ είχε δικαιολογίες με το μέρος της. Έχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ πόντων, τριπόντων και ασίστ που υπήρχε στο NCAA, με την ταμπέλα του “θηλυκού Στεφ Κάρι” να την ακολουθεί και μία σειρά από παίκτριες του WNBA να την περιμένουν στην γωνία - ενίοτε και κυριολεκτικά, κάνοντάς της σκληρά φάουλ - δεν λύγισε. Απεναντίας, όσο προχωρούσε η σεζόν γινόταν όλο και καλύτερη.

Η Κλαρκ εμφανίστηκε στο προσκήνιο για να φέρει την επανάσταση στο μπάσκετ Γυναικών. Παγκοσμίως. Και στάθηκε στο ύψος της. Πήρε μία ομάδα με μικρή προσέλευση και την έκανε την πιο καυτή ομάδα στην λίγκα. Πήγε σε μία ομάδα που είχε το τρίτο χειρότερο ρεκόρ στο WNBA έναν χρόνο νωρίτερα και την έβαλε σε τροχιά playoffs. Στο μεσοδιάστημα, έσπασε μία σειρά από ρεκόρ, κάποια εκ των οποίων έμοιαζαν στοιχειωμένα. Και όλα αυτά, με όλο τον κόσμο να την παρακολουθεί.

Δεν μπορεί να ξέρει κάποιος πώς θα εξελιχθεί η καριέρα της Κλαρκ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρούκι σεζόν της είναι ιστορική από κάθε άποψη. Είτε την συμπαθεί ο κόσμος, είτε όχι, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Ούτε η εικόνα της στο παρκέ. Η Κλαρκ έφερε πράγματι την επανάσταση.

TAGS WNBA ΚΕΙΤΛΙΝ ΚΛΑΡΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ