ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ξέρεις τι σημαίνει Εθνική ομάδα; 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο FIBA.BASKETBALL

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει από την Λιλ για την Ελλάδα που ονειρεύεται, εξελίσσεται, βελτιώνεται και ελπίζει για κάτι πολύ μεγάλο στη Γαλλία. 

Έφτασε η ώρα, η μεγάλη στιγμή. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ρίχνεται στη μάχη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του κόσμου: Τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καναδάς, Ισπανία και Αυστραλία οι αντίπαλοι στην φάση των ομίλων. Χρειαζόμαστε δύο νίκες για να προκριθούμε, υπάρχει όμως και περίπτωση μία επικράτηση να μας οδηγήσει στο Παρίσι και στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Ωστόσο οι Έλληνες φίλαθλοι δεν προσμένουν πορείες και μετάλλια. Και ο λόγος είναι απλός. Αυτή η Εθνική με επικεφαλής τον Βασίλη Σπανούλη έχει ως πρωταρχικό στόχο να χτίσει, να επενδύσει, να αναγεννηθεί και μετά να αναζητήσει μία θέση στο βάθρο. Και αυτή τη νέα συνθήκη την συνειδητοποιήσαμε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί πήραμε μία πρώτη γεύση για το τι θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είχαμε να το ζήσουμε από την εποχή του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Spanoulis rules

Στο Προολυμπιακό Τουρνουά, λοιπόν, καταλάβαμε όλοι ότι η Εθνική ομάδα θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

  1. Πειθαρχία
  2. Ρόλοι
  3. Καλό κλίμα

Και οι τρεις παράγοντες σε μία ομάδα που καλείται να μονταριστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν και κυρίως να εφαρμοστούν. Όμως ο Βασίλης Σπανούλης το πρώτο στοίχημα το έχει κερδίσει. Στους αγώνες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας η ομάδα μας ήταν ένα συμπαγές και καλοκουρδισμένο σύνολο, το οποίο τηρούσε κατά γράμμα τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή. Οι δομές είναι ορατές πλέον στην Ελλάδα, όπως για οι ρόλοι.

Η Εθνική μπάσκετ δεν είναι πλέον μονοδιάστατη, γεγονός που την πλήγωσε στις προηγούμενες διοργανώσεις. Όλοι οι παίκτες συμμετέχουν στο παιχνίδι, κάτι που τους κάνει να χαίρονται την συμμετοχή τους σε αυτή την ομάδα ανεξάρτητα με το αν θα παίξουν τριάντα ή ένα λεπτό σε κάθε ματς. Όλοι έχουν σεβασμό και εκτίμηση στον legend του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος ξέρει τον τρόπο να μοιράζει την αγωνιστική τράπουλα, αλλά κυρίως να έχει όλους τους αθλητές του ευτυχισμένους και ικανοποιημένους.

Θυμόμαστε μία πολύ συγκεκριμένη περίπτωση. Τον Κώστα Παπανικολάου. Αυτός ο σπουδαίος παίκτης, πρότυπο, αρχηγός και πιστός στρατιώτης της Εθνικής υπήρχαν στιγμές που περιφερόταν στο παρκέ δίχως καν να ακουμπά την μπάλα. Η συγκεκριμένη περίοδος έχει σβηστεί από το μυαλό των διεθνών. Όλοι έχουν τον ρόλο τους. Μικρό ή μεγαλύτερο. Και τον υπηρετούν με γνώμονα το καλό της ομάδας.

Άλλο σταρ και άλλο ηγέτης

Σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια το σταριλίκι, οι εγωισμοί και η αυτοπροβολή έχουν εκλείψει. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον Βασίλη Σπανούλη, αλλά και σε όλο το δίχτυ προστασίας που περιβάλει το τεχνικό επιτελείο από έμπειρα στελέχη, τα οποία έχουν φάει τα ευρωπαϊκά γήπεδα με το κουτάλι.

Διαμαντίδης, Ζήσης, Ντικούδης βρίσκονται κοντά στην ομοσπονδία και σε θέσεις κλειδιά, προκειμένου να είναι οι θεματοφύλακες των αποδυτήριων και να διασφαλίζουν το άριστο κλίμα μεταξύ παικτών και προπονητών.

Πάνω σε αυτή την βάση, η Εθνική ομάδα έχει ηγέτες και όχι σταρ. Ο Βασίλης Σπανούλης ηγείται από τον πάγκο. Έχει πλέον την εμπειρία, τις εικόνες και την αυτοπεποίθηση μετά τις καταπληκτικές χρονιές που έκανε στο Περιστέρι. Σοβαρός, πειθαρχημένος και με ξεκάθαρη στόχευση. Το αποδεικνύει η εικόνα της γαλανόλευκης μέσα στο γήπεδο, η σοβαρότητα που αποπνέει και οι δηλώσεις του προς του εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο Kill Bill είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και επιστρέφει στην πόλη από την οποία αποχώρησε ως παίκτης με την φανέλα της Εθνικής, για να ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο ταξίδι στην καριέρα του. Το πάθος του για δουλειά είναι αδιανόητο και η αφοσίωσή του στο εθνόσημο υποδειγματική. Ποιος μπορει να ξεχάσει την ομιλία του προς τους παίκτες, την οποία είχε καταγράψει η κάμερα του SPORT24. Η έννοια του προπονητή σε όλο το μεγαλείο της.

Ηγέτης Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο άνθρωπος που μας έχει κάνει περήφανους, μας έχει κάνει να δακρύσουμε, μας έχει κάνει ψηλότερους και δυνατότερους με κατορθώματά του στα γήπεδα του ΝΒΑ. Στις 6 Ιουλίου του 2018 μας είχε δώσει μία συνέντευξη.

  • Γιάννη θα παίξεις στην Εθνική;
  • Όσο έχω την υγεία μου θα παίζω
Ξέρεις τι σημαίνει Εθνική ομάδα; 

Και την δέσμευσή του την κράτησε. Μετά από ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ και δύο τίτλους του πολυτιμότερου παίκτη στο ΝΒΑ, ο Αντετοκούνμπο είναι εδώ. Είναι το παιδί που έχει ξεκινήσει από τα Σεπόλια και δεν ξεχνάει. Είναι ο άνθρωπος που μετά από τόσες διακρίσεις και τόσα χρήματα, κάθεται στο κάθισμα της γραμματείας και κλαίει από χαρά για την πρόκριση της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα μπει στην Τελετή έναρξης και θα σηκώσει την ελληνική σημαία στο Παρίσι και έπειτα θα κληθεί να σηκώσει και την Εθνική στους ώμους του. Είναι έτοιμος να το κάνει, γυαλίζει το μάτι του και είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει το πλάνο του προπονητή. Ο Σπανούλης προσπαθεί να πάρει την μπάλα από τα χέρια του Γιάννη και να του δώσει την ευκαιρία να διαπρέψει σε κάθε γωνιά του παρκέ.

Ο άσος των Μπακς είναι φρέσκος, έχει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, δίνει ρυθμό, είναι κυρίαρχος σε άμυνα-επίθεση και παίζει όσο χρειάζεται για να είναι ξεκούραστος και χρηστικός για τους συμπαίκτες του. Η διαχείριση του στο τουρνουά είναι το Α και το Ω για μία μεγάλη επιτυχία στο ολυμπιακό τουρνουά.

Το μαγικό δίδυμο και οι πύργοι

Η χαρά του παιχνιδιού, η χαρά του αυτοματισμού, η επιτομή της λέξης playmaker με την παλιά και την σύγχρονη μορφή της. Τόμας Γουόκαπ και Νικ Καλάθης δίνουν την αίσθηση ότι παίζουν μαζί από το σχολικό πρωτάθλημα και είναι οι συνεργάτες του Σπανούλη μέσα στο παρκέ. Ξέρουν πότε να πασάρουν, πότε να σουτάρουν, πότε να τρέξουν, πότε να τροφοδοτήσουν τους ψηλούς και το σημαντικότερο πώς να ανοίγουν διαδρόμους ώστε να βρίσκει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παιχνίδι ένας με έναν.

Καλάθης και Γουόκαπ συνθέτουν ένα δίδυμο που επιθετικά και αμυντικά ορίζουν τις καταστάσεις, ενώ πλέον σουτάρουν και με τεράστια αυτοπεποίθηση αν και δεν είναι τόσο καλοί στον συγκεκριμένο τομέα του ρεπερτορίου τους. Η εξοικείωση τους σε σπουδαίες αναμετρήσεις είναι ένα από τα βασικά πλεονέκτηματά τους, ενώ έχουν δύο ψηλούς όπως ο Παπαγιάννης και ο Μήτογλου, οι οποίοι τους δίνουν πολλές επιλογές σε καταστάσεις pick and roll και pick and pop.

Η ρήση του Παναγιώτη Γιαννάκη

Ο τίτλος του άρθρου είναι “ξέρεις τι σημαίνει Εθνική ομάδα;”. Ήταν μία ατάκα που ακολουθούσε την εποχή Γιαννάκη στην ομάδα, καθώς όταν ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ καθόταν στον πάγκο της Ελλάδας, εξηγούσε με κάθε λεπτομέρεια στους νεοφερμένους παίκτες τι σημαίνει να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο.

Στον ίδιο δρόμο είναι και ο Βασίλης Σπανούλης. Έχει εξηγήσει σε όλους τους Έλληνες αθλητές τι σημαίνει να εκπροσωπείς την χώρα σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πόσο σημαντικό είναι να δίνεις ό,τι έχεις μέσα σου γι’ αυτή την φανέλα. Στη Λιλ παίκτες και προπονητής θα προσπαθήσουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να δικαιώσουν πρώτα απ’ όλα τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους, της αυταπάρνησή τους, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους.

*Από σήμερα θα τα λέμε από την Λιλ. Το SPORT24 θα βρίσκεται και στο Παρίσι για τις προσπάθειες όλης της ελληνικής αποστολής με απεσταλμένο τον Δήμο Μπουλούκο.

Ο διευθυντής του SPORT24, Παντελής Βλαχόπουλος βρίσκεται στη Λιλ και μαζί με τη ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ