Υπέροχη κίνηση του Άρη: Άτομα με προβλήματα όρασης θα παρακολουθούν τα ματς με Σχολιασμό Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής
Η ΚΑΕ Άρης θέλει να κάνει το μπάσκετ προσβάσιμο σε όλους, για αυτό και διαμόρφωσε έναν χώρο στο Αλεξάνδρειο για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, οι οποίοι θα παρακολουθούν τους αγώνες με Σχολιασμό Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής με τη μεθοδολογία ADeC)))livex.
Σε μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία προχώρησε η ΚΑΕ Άρης, δημιουργώντας στο Αλεξάνδρειο έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα από τον οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες της ομάδας άτομα με προβλήματα όρασης με Σχολιασμό Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής με τη μεθοδολογία ADeC)))livex, αρχής γενομένος από το Game 2 των ημιτελικών της Stoiximan Basket League με τον Παναθηναϊκό AKTOR (2/6, 16:45, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24).
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΑΕ Άρης:
"Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ Midea, αποδεικνύει ακόμα μια φορά πως οι έννοιες της συμπερίληψης και της ισότητας, υπηρετούνται στην πράξη μέσα από ακόμα μια πρωτοπόρα δράση!
Στον σημερινό (02/06, 16:45) εντός έδρας αγώνα, με τον Παναθηναϊκό AKTOR, εντός του «Nick Galis Hall», δημιουργήθηκε και θα έχει πλέον μόνιμη θέση, το ειδικό «Sight with Vision» box, στο οποίο θα φιλοξενούνται άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία θα παρακολουθούν τους αγώνες με Σχολιασμό Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής με τη μεθοδολογία ADeC)))livex, για ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες και εμποδιζόμενα άτομα σχετικά με την όραση!
Ο οργανισμός EΧΕDRAMark, unit of NKLabs, με τα πιο σύγχρονο διαθέσιμα εργαλεία ΑΙ τεχνολογίας και τη βραβευμένη μεθοδολογία ΑDeC)))livex κάνει τη δράση #basketbALL_is_for_ALL εφικτή στο πιο ιστορικό γήπεδο της χώρας, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο το άθλημα γίνεται προσβάσιμο και συμπεριληπτικό σε ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες
Ο Σχολιασμός Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής είναι μια τάση σε διαρκή εξέλιξη και εφαρμογή στη βιομηχανία του θεάματος.
Βασίζεται σε βιβλιογραφία, τεχνικές, μοντέλα αναφοράς, και επιδίωξη είναι να κάνει τις λέξεις περιγραφής βιωματικές στους ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες.
Στηρίζεται σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και σε εργαλεία εφαρμογής μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών διαχείρισης.
Αυτές που μπορεί να καλύπτει ο Σχολιασμός Ισότιμης Ακουστικής Περιγραφής είναι οι ακόλουθες πτυχές:
- Μορφή: χαρακτήρες, μέρη, κείμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα ή αντικείμενο.
- Κίνηση: δράση, χρόνος ή οτιδήποτε κινείται ή υποδεικνύεται από κίνηση.
- Χρώμα: συμπεριλαμβανομένου του χρώματος του δέρματος των χαρακτήρων.
- Ήχος: οπτικός ήχος, δηλαδή ήχος που αναγνωρίζεται μόνο οπτικά.
- Προοπτική (κάμερα): πανοραμική άποψη, ζουμ, άποψη, ειδικά εφέ.
- Υποστηρικτικές πληροφορίες: πρόσθετες πληροφορίες, μετατοπισμένες πληροφορίες".