ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Υπόθεση Μπουρούση: To SPORT 24 αναλύει

Υπόθεση Μπουρούση: To SPORT 24 αναλύει
Μπουρουσης INTIME SPORTS

Το SPORT 24 αναλύει το θέμα Μπουρούση. Απόσταση και με τον Πρίντεζη, πρόταση σε Χόλντεν

Η διάσταση -οικονομικών- απόψεων που προέκυψε στο ραντεβού των αδελφών Αγγελόπουλων με τον μάνατζερ του Γιάννη Μπουρούση, Κώστα Παπαδάκη, δημιούργησε ένα μπέρδεμα γύρω από το... μήκος της απόστασης, το μέγεθος της διαφοράς, τα νούμερα και τα εκατομμύρια που σε πρώτη φάση έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η πρόταση του Ολυμπιακού προς την πλευρά του Γιάννη Μπουρούση κρίθηκε με δύο διαφορετικά επίθετα: Πολύ χαμηλή (από την οπτική γωνία του παίκτη), λογική από την οπτική γωνία της διοίκησης του Ολυμπιακού. Το επίθετο "σχετικό" κολλάει περισσότερο στην περίπτωση και αυτό θα χρησιμοποιήσουμε για να ξεκαθαρίσουμε κάπως την υπόθεση.

Ο Μπουρούσης ήταν εκ των πραγμάτων και με βάση τον... Γαλάνη, ο καλύτερος και πιο σταθερός παίκτης του Ολυμπιακού τη σέζον που πέρασε. Και αυτό το λένε οι αριθμοί από μόνοι τους. Δηλαδή: Τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρωλίγκα ο 26χρονος σέντερ ήταν ο πρώτος σκόρερ και -φυσικά- πρώτος ριμπάουντερ του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, είχε 11.9 μέσο όρο πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα και είχε 12.5 πόντους ανά παιχνίδι στην Ευρωλίγκα. Στα ριμπάουντ, "κατέβαζε" 8.4 ανά ματς εντός συνόρων και στην Ευρωλίγκα (όπου ήταν πρώτος ριμπάουντερ στη διοργάνωση) μάζευε 7.4 ριμπάουντ. Επίσης, ήταν 4ος στην αξιόλογηση της Ευρωλίγκα.

Υπό αυτή την αριθμητική -και υποκειμενική από την πλευρά του Μπουρούση- οπτική γωνία, τα 400.000 ευρώ που όριζε το συμβόλαιό του ήταν πολύ λίγα χρήματα και όχι αντάξια της προσφοράς του. Σωστό. Αλλά και φυσιολογικό. Αυτή η αμοιβή ισχύει από την πρώτη μέρα που πήγε στον Ολυμπιακό. Από την άλλη, εκτός από τις επιδόσεις του ο Μπουρούσης κατάφερε να συνδεθεί με τον κόσμο της ομάδας, παρά το γεγονός ότι όσα χρόνια φοράει τα ερυθρόλευκα ο Ολυμπιακός δεν έχει κατακτήσει την κορυφή.

Όμως, το πάθος και η ενέργεια με την οποία αγωνίζεται, οι δηλώσεις του και οι τοποθετήσεις του ακόμη και σε περιόδους δύσκολες, αλλά και το γεγονός του Βερολίνου με τις χειρονομίες προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, τον ανήγαγαν σε... ερυθρόλευκη σημαία. Επίσης, φέτος αγωνίστηκε δύο φορές με προβλήματα, μία με το γόνατο και άλλη μία με πυρετό στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Όλα αυτά, μετράνε όταν κάποιος πάει να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Πάμε, όμως, και στην άλλα πλευρά του νομίσματος. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός και συγκεκριμένα ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν δώσει πάρα πολλά εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια. Κάποια άξιζαν τον κόπο, κάποια πήγαν στο βρόντο, όπως φυσικά η μεταγραφή των 9 εκατομμυρίων για τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας ή η απόκτηση του Τζανίρο Πάργκο που εξελίχθηκε σε προβληματικό -με το σώμα του- παίκτη και ο οποίος δεν βρήκε και δεν του δόθηκε ποτέ ρόλος μέσα στην ομάδα.

Και ενώ στις καλές μεταγραφές οι Αγγελόπουλοι αποθεώνονται, στις κακές χρεώνονται τα λάθος ποσά που έδωσαν. Λογικό. Ο επιχειρηματίας κρίνεται πάντα από τις κινήσεις του. Για παράδειγμα, ο Ιάκωβος Τσακαλίδης έπαιρνε 1.7 εκατομμύρια ευρώ από τον Ολυμπιακό. Όταν ήρθε, κανείς δεν είπε κάτι για το ποσό, αφού η ομάδα χρειαζόταν πάση θυσία ένα ψηλό κορμί. Η απόσβεση δεν έγινε ποτέ.

Τότε, όμως, επικρατούσαν και άλλες εποχές. Δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, ενώ πάνω στη διάθεσή τους να οδηγήσουν γρήγορα τον Ολυμπιακό στην κορυφή, έδωσαν χρήματα χωρίς να έχουν σκεφτεί όλες τις παραμέτρους. Αλλά λένε, ότι για να μάθεις, πρέπει να πληρώσεις. Ωστόσο, το μπάτζετ της περυσινής περιόδου ανέβηκε ακόμη περισσότερο και ο Νίκολα Βούισιτς (του οποίου το συμβόλαιο συγκρίνεται συχνά με τις απαιτήσεις και την πρόταση που πρέπει να δεχθεί ο Μπουρούσης) πήρε διετές συμβόλαιο με 2.2 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, ο Κροάτης πληρώθηκε τόσο για άλλους λόγους. Έχει κατακτήσει τρόπαια στην καριέρα του και μάλιστα την Ευρωλίγκα, είναι ξένος, άρα έπρεπε να αφήσει το Τελ Αβίβ όπου ζούσε για έξι χρόνια και ήταν σε ηλικία, όπου ο παίκτης μπορεί να πλασάρει τον εαυτό του με τον εξής δελεαστικό συνδυασμό: είμαι τόσο μεγάλος για να έχω εμπειρίες και τόσο μικρός για να έχω φιλοδοξίες και όρεξη. Στην πράξη, όπως αποδείχθηκε, η όρεξη νικήθηκε από το ανυπάκουο σώμα.

Φέτος, λοιπόν, οι Αγγελόπουλοι έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τα οικονομικά ανοίγματά τους. Όχι επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά διότι δεν θέλουν να κολλήσουν στο μότο "με καράβια από λεφτά, φτιάχνονται ομάδες", κάτι που δεν τους βγήκε τα προηγούμενα χρόνια. Και επίσης φέτος, δεν υπάρχει διάθεση να πληρώνονται παίκτες για να κάθονται ή να κάνουν βόλτες στη Βουλιαγμένη, όπως συνέβη με τον Ματσιγιάουσκας.

Θα μου πείτε και τι φταίει ο Μπουρούσης; Σε τίποτα δεν φταίει. Συγκυρίες είναι όλα αυτά. Και επί της ουσίας, το θέμα με τον Μπουρούση δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει λόγος να επικρατεί πανικός. Ο Ολυμπιακός θέλει να τον κρατήσει γιατί έχει σημαντικότατη θέση στην ομάδα και έχει δείξει τι αξίζει. Ο ίδιος ο παίκτης, έχει στα χέρια του προτάσεις από το ΝΒΑ, που είναι άκρως δελεαστικές, αλλά ο πρώτος και βασικός στόχος του είναι να μείνει στο Λιμάνι. Με τα χρήματα που πιστεύει ότι αξίζει και θα τον πείσουν ότι στον Πειραιά τον θέλουν όσο τους θέλει και αυτός.

Η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλη και μένει να δούμε αν θα καλυφθεί στο επόμενο ραντεβού των Αγγελόπουλων με τον εκπρόσωπο του παίκτη, την ώρα που οι φημολογίες εντείνονται γύρω από την υπόθεση Μπουρούση. Από αλλού ακούς ότι δύσκολα θα μείνει, από άλλη πλευρά λαμβάνεις την άποψη ότι δύσκολα θα φύγει και από ένα τρίτο πόλο έχουν δημιουργηθεί... σκέψεις ακόμη και για το που θα πάει, σε περίπτωση που δεν συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Και η τελευταία παράμετρος η οποία έχει παίξει ρόλο στην τόσο συγκεχυμένη προβολή του θέματος; Η περίοδος η οποία γίνεται. Αν οι συζητήσεις είχαν γίνει μεσούσης της περιόδου, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις θα λειτουργούσαν ως πέπλο και όλα θα γίνονταν πιο... χαλαρά. Τώρα, μέσα σε καύσωνα και με τα μεταγραφικά θέματα να έχουν πάρει φωτιά, οι λέξεις -όπως καταλαβαίνετε και από αυτό το κείμενο- γύρω από το θέμα γίνονται πολλές.

Απόσταση και με Πρίντεζη


Και στο ραντεβού για τον Γιώργο Πρίντεζη που έκαναν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι με τον μάνατζερ του παίκτη, δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα για τις δύο πλευρές. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε την πρότασή του, αλλά αυτή δεν βρήκε σύμφωνη την πλευρά του Πρίντεζη. Θυμίζουμε ότι ο Πρίντεζης έπαιρνε από τον Ολυμπιακό 350.000 ως τώρα, ενώ έχει και τους Τορόντο Ράπτορς ως επιλογή.

Ο ίδιος θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό, αλλά δεν θα έλεγε όχι και στο να φορέσει τη φανέλα των Ράπτορς. Πάντως, στο θέμα με τους ερυθρόλευκους δεν βγήκε κάποια θετική εξέλιξη και πλέον αναμένουμε επόμενο ραντεβού, χωρίς να ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό.

Έγινε το ραντεβού για τον Χόλντεν

Εκτός από τον Πρίντεζη την Πέμπτη υπήρχε και το θέμα με τον μάνατζερ του Τζέι Αρ Χόλντεν που ήταν στην Ελλάδα. Στην ουσία έγινε μια διευρευνητική επαφή, αλλά ακούστηκε και η πρόταση από την πλευρά του Ολυμπιακού, που ήταν αρκετά καλή. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι οι ερυθρόλευκοι θέλουν τον Αμερικανό με ρωσικό διαβατήριο, οπότε έκαναν την κίνησή τους και πλέον περιμένουν τις τελικές εξελίξεις στη Ρωσία, αλλά και την απάντηση του παίκτη.




































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ