ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ζακ Ράιτ: Ένας Βόσνιος, από το Τέξας!

Ζακ Ράιτ: Ένας Βόσνιος, από το Τέξας!
INTIME SPORTS

Θα μπορούσε να είναι στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, από το 2009. Τότε, ο Πάτρικ Μπέβερλι τον έπεισε να προτιμήσει τη Σπαρτάκ. Τώρα φαίνεται πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Ζακ Ράιτ και τους "πράσινους".

Ποιος είναι ο Ζακ Ράιτ, όταν πατά στο παρκέ, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ . Ποιος είναι αυτός ο τύπος γενικά, θα το μάθετε... εδώ που είστε.

Ένας μικρός καουμπόι

Γεννήθηκε στο Όστιν του Τέξας, στις 5 Φεβρουαρίου του 1985. Και ναι, έχει δοκιμάσει την εμπειρία του ροντέο " ως νέος. Είναι άλλωστε τεράστιο στερεότυπο για όποιον είναι από τα μέρη μου". Αν είχε φορέσει και καουμπόικες μπότες; " Ναι, όταν ήμουν μικρός και ζούσαμε στην εξοχή. Έπρεπε να τις έχω, μάλιστα ήταν μπλε, για να σωθώ σε περίπτωση που με δαγκώσουν φίδια". Το πιο δυνατό του σημείο " είναι η άμυνα μου. Νιώθω πραγματικά υπερήφανος για τον τρόπο που παίζω άμυνα". Το πιο τρελό κοινό που έχει συναντήσει στις επτά ομάδες που έχει παίξει ήδη στην Ευρώπη, σε πέντε χώρες " είναι αυτό στην Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε στο YouTube το γιατί". Μπορείτε να τον φωνάζετε και “Ζeko”. Είναι το παρατσούκλι που του έδωσαν όταν έπαιζε στην Τσιμπόνα. Σημαίνει γρήγορο λαγουδάκι. " Είχε πλάκα, μου άρεσε και το κράτησα".

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η μητέρα του ήταν αθλήτρια του βόλεϊ. Ο πατέρας του έπαιξε football, μπάσκετ, ενώ ασχολήθηκε και με την πυγμαχία. Για το... Ραϊτέικο ο αθλητισμός ήταν τρόπος ζωής. Για αυτό και ως παιδί, ασχολήθηκε με τα πάντα (football, μπάσκετ, μπέιζμπολ και στίβο). Όταν ήλθε η ώρα να αφοσιωθεί σε ένα σπορ (στο χάι σκουλ) επέλεξε το μπάσκετ. Μαζί με την απόφαση του... ενημέρωσε την οικογένεια του πως θα γινόταν επαγγελματίας.

Γιατί ο Ράιτ είναι αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός

Ο προπονητής που τον βοήθησε να επιβιώσει σε αυτήν την ακτή του Ατλαντικού και μετά να “χτίσει” από εκεί την καριέρα του " ήταν ο Λίβιου Κάλιν, στην Μπραουνσβάιγκ. Με ώθησε να δουλέψω σκληρά και με πρόσεχε όταν δεν ήμουν στο παρκέ. Έχω τεράστιο σεβασμό για αυτόν τον τύπο”. Δέχθηκε να γίνει Βόσνιος (πήρε το διαβατήριο) και γιατί “μέσω αυτής της οδού βελτίωθηκα ακόμα περισσότερο. Πάντα έχω ως στόχο να γίνομαι καλύτερος".

Κάθε άλλο παρά βαρετός τύπος

Αναδειχθεί MVP ως παίκτης της Βοσνίας, στα προκριματικά του Eurobasket, όταν οδήγησε τη νέα του πατρίδα στη Λιθουανία. Πώς; Μεταξύ άλλων είχε και 7.4 ασίστ. Τότε δεν είχε πει κάτι... επί του θέματος. Είπε όταν αναδείχθηκε πολυτιμότερος στη VTB United League, για το μήνα Ιανουάριο της σεζόν 2009-2010 (ο λόγος ήταν οι 17.3π., οι 6.3 ασίστ, τα 4.7 ριμπ., το 1.7 κλεψ. και τα 1.7 κοψίματα που είχε ανά αγώνα).

Έρχεται ο Ράιτ για τον Παναθηναϊκό

Εν αντιθέσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που έχουν βρεθεί ποτέ στη θέση του, δεν αφιέρωσε το βραβείο στους συμπαίκτες του. Όχι. Το είδε λίγο διαφορετικά το θέμα. " Αντιμετωπίζω αυτές τις διακρίσεις ως πρόκληση. Αν σε αποκαλούν ως τον “καλύτερο” πρέπει να δουλέψεις περισσότερο, να δημιουργήσεις νέα όρια". Παρεμπιπτόντως, ο Γιούρι Ζντοβτς είχε επιλέξει τον Ζακ Ράιτ, ως αντικαταστάτη του Πάτρικ Μπέβερλι -τότε που έφυγε για το ΝΒΑ.

Έχει κάνει τα χιλιόμετρα του

Ξέρει καλά τι σημαίνει ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το έχει ζήσει... σε όλες του τις εκδοχές. Από την Μπραουνσβάιγκ (με αυτή υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, το 2007, τότε που η ομάδα ήταν στην ProB), στη Σαλόν (αναδείχθηκε πρώτος στα κλεψίματα και στις ασίστ του γαλλικού πρωταιθλήματος, στην πρώτη του χρονιά) από εκεί στη ΛεΜαν (βρήκε τη θέση του όταν τραυματίστηκε ο Αντουάν Ντιό και έφτασε έως τους τελικούς), στη Λιμόζ (τη χρονιά που απολύθηκαν προπονητής και επτά παίκτες -η μόνη όαση ήταν η νίκη του στο διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game) στο Ρέθυμνο (όλοι θα θυμάστε τι έκανε εκεί -τόσες φορές που αναδείχθηκε MVP είχε κατακτήσει κούραση), την Τσιμπόνα (πήρε πρωτάθλημα και το βραβείο του MVP), τη Σπαρτάκ (έφτασε μέχρι τους “8” του Eurocup και στους “4” της VTB) και την Μπάμπεργκ. Γενικά, θα τον λέγατε και έμπειρο, ώριμο, έτοιμο.

Γιατί απέρριψε το 2012 τον Παναθηναϊκό

Κάντε ένα rewind. Σταματήστε στο καλοκαίρι του 2012. Γιατί; " Είχα πολλές προσφορές, με καλύτερη αυτή του Παναθηναϊκού. Ο λόγος που προτίμησα την Σπαρτάκ ήταν ο Πάτρικ Μπέβερλι. Είμαστε φίλοι με τον Πάτρικ. Μιλήσαμε και με έπεισε να πάω εκεί". Μετά που ο Μπέβερλι πήγε στο ΝΒΑ, ο Ζντοβτς ήταν εκείνος που τον έπεισε ότι μπορούσε να καλύψει το τεράστιο κενό που άφηνε πίσω του ("μας έκανε όλους να αισθανόμαστε σιγουριά, αλλά ο Γιούρι είχε τον τρόπο του να με κάνει να πιστέψω πως μπορώ να αναλάβω αυτήν την ευθύνη"). Πόσο μοιάζει στο φίλο του; " Αρκετά, αλλά δεν είμαστε και ίδιοι. Δεν έχω την ίδια ταχύτητα, ούτε τη δική του δυνατότητα στις πάσες. Στο τέλος της ημέρας, προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου και να βοηθώ την εκάστοτε ομάδα μου όσο περισσότερο μπορώ".

Η άποψη του για τους φιλάθλους

Είναι επικοινωνιακός τύπος. Πέραν των προφίλ που έχει στο Twitter, το Facebook και το Instagram, έχει και δική του ιστοσελίδα (kingzeko.com), όπου συχνά πυκνά καταθέτει την άποψη του, ποστάρει φωτογραφίες και επικοινωνεί με τους φίλους του. " Οι φίλαθλοι είναι πολύ σημαντικό μέρος στο μπάσκετ. Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο, χωρίς αυτούς. Το να τους καλώ στο γήπεδο και να μας βοηθούν να κερδίζουμε ματς είναι κάτι που πραγματικά θέλω. Σίγουρα μου έχει τύχει και αρνητικά συμβάντα, όταν για παράδειγμα κάποιοι μου επιτέθηκαν γιατί δεν είχα παίξει καλά σε ένα ματς, αλλά είμαστε μπασκετμπολίστες και οφείλουμε να δεχόμαστε το δικαίωμα του οποιουδήποτε στην άποψη. Πάντα δε, προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά".

Η τρέλα με τα tattoos και το γιο του

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια για να δείτε πως του αρέσουν τα tattoos. Έχει κάμποσα. " Όλα αφορούν γεγονότα που θέλ να θυμάμαι, μέρη και ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμένα. Στο στήθος μου έχω το πορτραίτο του γιου μου (έξι χρόνων σήμερα). Γεννήθηκε για να γίνει μπασκετμπολίστας. Δεν μπορείς να πάρεις την μπάλα από τα χέρια του. Ήδη η ντρίμπλα του είναι καλύτερη από τη δική μου (γελάει)”. Λέτε ο Παναθηναϊκός να βρήκε... δυο παίκτες; Αν τον ρωτάτε ποιο είναι το αγαπημένο του tattoo; “Έχω στον αριστερό ώμο δυο χέρια να προσεύχονται. Συμβολίζουν την πίστη μου στο Θεό, την περίοδο που ήλθα πιο κοντά Του και έγινα καλύτερος άνθρωπος".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ