Εθνική... φωτογράφιση στην άμμο (photos)
Η "παλιά" Βίκυ Αρβανίτη και η "νέα" Πένυ Καραγκούνη προπονούνται ενόψει των υποχρεώσεών τους με την Εθνική ομάδα beach volley και ποζάρουν για την κάμερα του Κουρκούτι.
Ο τραυματισμός της Μαρίας Τσιαρτσιάνη έφερε εξελίξεις στην γυναικεία ομάδα του μπιτς και η... σχεδόν 20χρονη Πένυ επιλέχθηκε για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Η Πένυ με ύψος 1.87, διεθνής με την Εθνική ομάδα σάλας, έκανε καλή σεζόν με τον Ηρακλή Κηφισιάς, τερματίζοντας στην 3η θέση της βαθμολογίας και φτάνοντας μέχρι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου. Ξεκίνησε την καριέρα της ως λίμπερο, όμως πήρε γρήγορα ύψος και μετακινήθηκε στην θέση της ακραίας.
Φέτος όταν χρειάστηκε στην ομάδα της αγωνίστηκε και ως πασαδόρος με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως επίσης και στην παλιά γνώριμη θέση του λίμπερο.
Η Βίκυ στα 28 της χρόνια με πάμπολλες εμπειρίες, έχει καθιερωθεί στο άθλημα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αγωνίζεται από πολύ μικρή στην άμμο και φέρει πλήθος διακρίσεων με πρωτιές σε πολλά πανευρωπαϊκά τουρνουά, ενώ μετράει ήδη και 3 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες!
Υπήρξε συμπαίκτρια με τις Σάρρα, Κουτρουμανίδου, Καραντάσιου και Τσιαρτσιάνη, ενώ με την τελευταία έχει ακόμα... ανοιχτούς λογαριασμούς, καθώς περιμένει να ξεπεράσει τον τραυματισμό της.
Συναντήσαμε τις 2 αθλήτριες στο ΣΕΦ, όπου και προετοιμάζονται με τη βοήθεια του Ομοσπονδιακού προπονητή, Κώστα Ταμπουρατζή. Πέρα από το κανονικό πρόγραμμα της προπόνησης, είχε κανονιστεί προπονητικό φιλικό με αντίπαλες τις Φινλανδές αδερφές Νύστρομ.
Σάλα ή άμμος;
Βίκυ Αρβανίτη: Η άμμος απαιτεί πιο ολοκληρωμένους αθλητές σε όλα τα στοιχεία τους, δεν υπάρχει εξειδίκευση όπως στη σάλα, κάτι που σου δίνει μεγάλη ικανοποίηση καθώς συμμετέχεις σε όλες τις στιγμές του παιχνιδιού κάνοντας πολλά και διαφορετικά πράγματα. Επίσης η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες διεξαγωγής του αθλήματος, η μουσική, ο ήλιος, η θάλασσα (όχι πάντα) και η επαφή του κόσμου κατά τη διάρκεια των φάσεων το κάνει κατά τη γνώμη μου πολύ πιο συναρπαστικό.
Πένυ Καραγκούνη: Είναι δύο τελείως διαφορετικά αθλήματα, πρέπει σε κάθε παιχνίδι να προβλέπεις τις καιρικές συνθήκες και να προετοιμάζεσαι κατάλληλα γι' αυτές. Το παιχνίδι σου εξαρτάται κατά πολύ από αυτό... Η άμμος είναι πιο δύσκολη, έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις και η δυσκολία κίνησης και ευελιξίας είναι μεγαλύτερη. Διαφορετική είναι και η τεχνική, διαφορετικά και τα πατήματα στην άμμο. Η κούραση ασφαλώς είναι μεγαλύτερη και χρειάζεται οπωσδήποτε πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Είστε μια νέα ομάδα, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας και ποια είναι η πρόοδος που έχει γίνει στην ομάδα έως τώρα;
Βίκυ Αρβανίτη: Είναι μια καινούρια ομάδα και χρειάζεται χρόνος για να δέσει αλλά κυρίως για να προσαρμοστεί η Πένυ στις νέες συνθήκες, καθώς πρόκειται για 2 αθλήματα που ναι μεν έχουν κοινά στοιχεία αλλά και σημαντικές διαφορές. Στόχος μας αυτή την περίοδο είναι η απόκτηση εμπειριών για την Πένυ, η προσαρμογή της με τον καιρό στις τεχνικές διαφορές της άμμου με τη σάλα και σε κάθε παιχνίδι να εμφανιζόμαστε βελτιωμένες. Η προετοιμασία έχει πάει καλά αλλά είναι πολύ μικρό το διάστημα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Κάθε σετ και κάθε παιχνίδι που μπορούμε να κερδίσουμε θα είναι θετικό για μας!
Πένυ Καραγκούνη: Επειδή ακριβώς είμαστε νεοσύστατη ομάδα και εγώ κάνω μόλις 5 εβδομάδες προπόνηση, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, υπάρχει όμως και μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την μετέπειτα πορεία μας! Νομίζω είναι νωρίς για αποτελέσματα αν και σίγουρα υπάρχει αυτή η σκέψη στο μυαλό όλων μας!
Ποιο είναι το πρόγραμμά της Εθνικής για το καλοκαίρι;
Βίκυ Αρβανίτη: Το πρόγραμμα του καλοκαιριού για την ώρα περιλαμβάνει συμμετοχές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σιρκουί στην Ευρώπη, με μια σειρά από τουρνουά σε Αυστρία, Χάγη, Ρώμη, Πολωνία, Ελβετία, Βερολίνο κτλ
Ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων
Πένυ Καραγκούνη: Η προπόνηση είναι καθημερινή και στην προετοιμασία είχαμε και 2-3 διπλές. Αν συνυπολογίσουμε και τα βάρη, κάνουμε προπόνηση περίπου 5-6 ώρες τη μέρα.
Πρώτη φορά παίζεις σε τέτοιο επίπεδο στο beach volley. Είχες ασχοληθεί παλαιότερα και πόσο; Σου προκάλεσε έκπληξη που επιλέχθηκες για αυτή τη θέση; Πιστεύεις θα τα καταφέρεις να ανταποκριθείς;
Πένυ Καραγκούνη: Σίγουρα δεν περίμενα να αγωνιστώ σε τόσο υψηλό επίπεδο και μάλιστα με συμπαίκτρια την Βίκυ: Έχω να κάνω με εξαιρετικό άνθρωπο και η βοήθεια που μου δίνει στο γήπεδο είναι πολύ μεγάλη. Πρώτη φορά κάνω προπόνηση beach volley, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ σοβαρά, έχω συμμετάσχει μόνο σε κάποια ερασιτεχνικά τουρνουά που έπαιζα για πλάκα. Έχω πίστη στον εαυτό μου και θα προσπαθήσω για το καλύτερο!
Το έζησες κι εσύ πριν κάποια χρόνια, έστω και όχι τόσο απότομα, πόσο δύσκολο είναι για μια νέα αθλήτρια να μπει στα βαθιά και να εκπροσωπήσει διεθνώς τη χώρα μας στο beach volley;
Βίκυ Αρβανίτη: Και εγώ πριν κάποια χρόνια μπήκα από μικρή στα βαθιά παίζοντας στο World Tour σε ηλικία 18 ετών. Πιο πριν όμως είχα ένα διάστημα 2 ετών με ενασχόληση στο άθλημα αλλά σε επίπεδο Junior. Νομίζω ότι το να μπαίνει ένας νεαρός αθλητής κατευθείαν στα βαθιά είναι και καλό και κακό. Εξαρτάται το πώς θα το αντιμετωπίσει. Στην περίπτωσή μου λειτούργησε θετικά και με βοήθησε να ακολουθήσω το επίπεδο των άλλων ομάδων.
Πώς βλέπετε το μέλλον σας στον χώρο;
Βίκυ Αρβανίτη: Θα ήθελα να αγωνιστώ ακόμα 4 χρόνια και να προσπαθήσω για άλλη μια πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπειτα βλέπουμε.
Πένυ Καραγκούνη: Αυτή τη στιγμή είμαι ακόμα παίκτρια σάλας και δεν μπορώ να κλείσω καμία πόρτα. Με ενδιαφέρει πολύ το μπιτς, απλα δεν ξέρω ακόμα αν θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αθλήματος. Μπορώ να πω όμως ότι η πορεία της Βίκυς στον χώρο είναι αξιοζήλευτη.
Γιατί ένα νέο παιδί να επιλέξει να ασχοληθεί στις μέρες μας με το beach volley, πώς κι από πού μπορεί να ξεκινήσει;
Βίκυ Αρβανίτη: Το άθλημα όπως προανέφερα φτιάχνει ολοκληρωμένους αθλητές, δίνει στον αθλητή τη δυνατότητα να γίνεται μέσα στο παιχνίδι προπονητής του εαυτού του και της ομάδας, λόγω του ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα απαγορεύεται το coaching. Προσφέρει έντονες συγκινήσεις, ενώ μέσα από πολλή δουλειά και το κατάλληλο δέσιμο με το συμπαίκτη σου έχεις τη δυνατότητα να παίξεις σε υψηλό επίπεδο. Αρκεί να συνδυαστούν οι ικανότητες 2 αθλητών για να το πετύχεις και να έρθει η επιτυχία και όχι 12 όπως στη σάλα. Πλέον υπάρχουν πολλές ακαδημίες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, απ' όπου θα μπορούσε ενα παιδί να κάνει μια εισαγωγή στο άθλημα.
Πένυ Καραγκούνη: Πρόκειται για ένα άθλημα δύσκολο και με αρκετές απαιτήσεις, όπως άλλωστε και ό,τι κάνεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Το beach volley επιτρέπει στο παιδί να γίνει κυρίαρχος του εαυτού του και άτομο με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Μαθαίνει από μικρή ηλικία να παίρνει πρωτοβουλίες, παράλληλα όμως ολοκληρώνεται και σε τεχνικό επίπεδο. Το κλίμα του αγώνα είναι ευχάριστο, κάτι σαν μια μικρή γιορτή. Θα ήθελα από μέρους μου να ευχαριστήσω το τεχνικό επιτελείο που μας στηρίζει καθημερινά, τον προπονητή Κώστα Ταμπουρατζή, τον εργοφυσιολόγο Γιώργο Βαβέτση, τον φυσιοθεραπευτή Κώστα Ψαρογιώργο και την ψυχολόγο Μαρία Ψυχουντάκη.
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Ομοσπονδιακού προπονητή, Κώστα Ταμπουρατζή να "ανακριθεί".
Πώς βλέπεις το δίδυμο Αρβανίτη-Καραγκούνη;
Κώστας Ταμπουρατζής: Αρβανίτη και Καραγκούνη δουλεύουν πολύ και νομίζω ποιοτικά. Τα αποτελέσματα κρίνουν πάντα αλλά αφού προλάβουμε να δουλέψουμε περισσότερο. Είναι μια προσπάθεια σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά υπάρχει πίστη και υπομονή. Όλα θα πάνε καλά και ο σχεδιασμός τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες θα τηρηθεί κατά γράμμα.
Υπάρχει ταλέντο στη χώρα μας; Υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και οι υποδομές για να αναπτυχθεί το άθλημα;
Κώστας Ταμπουρατζής: Στη χώρα μας υπάρχουν ταλέντα αλλά δυστυχώς όχι σωστή κατανομή αυτών στα αθλήματα. Το beach volley έχει κάνει άλματα προόδου και έχει βρει το δρόμο του. Το βάρος της ανάπτυξής του είναι στους προπονητές και σε φορείς όπως τα σωματεία ή ακαδημίες. Η απαγκίστρωσή του από την σάλα στο αναπτυξιακό του μέρος είναι θέμα που θα πρέπει να απαντηθεί στην βάση του, ενώ όσον αφορά την στελέχωση που θα φέρει αυτά τα αποτελέσματα πιστεύω ότι αφενός μεν υπάρχει η γνώση και αφετέρου η θέληση από προπονητές και λοιπούς φορείς για να πετύχει.