BEACH VOLLEY

Τριανταφυλλίδης στο Sport24.gr: "Τρόπος ζωής το μπιτς βόλεϊ"

Τριανταφυλλίδης στο Sport24.gr: "Τρόπος ζωής το μπιτς βόλεϊ"

Το Sport24.gr συνάντησε τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος μίλησε για το μπιτς βόλεϊ, τα τουρνουά που διοργανώνει φέτος, αλλά και το νέο του ibook, ένα χρήσιμο εργαλείο για τους λάτρεις του αθλήματος. (video)

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες βολεϊμπολίστες, ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος πλέον ασχολείται αποκλειστικά με το μπιτς βόλεϊ και τη διάδοσή του, μίλησε στο Sport24.gr για τη σημασία του μπιτς βόλεϊ στην κοινωνία μας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τουρνουά που θα διοργανώσει φέτος, τα οποία επικεντρώνονται σε ερασιτέχνες αθλητές, ενώ δεν παρέλειψε να μας εξηγήσει το πόσο χρήσιμο εργαλείο για όποιον θέλει να μάθει μπιτς βόλεϊ είναι το ibook που έχει ετοιμάσει.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη στο Sport24.gr:

Τι σημαίνει για εσάς το μπιτς βόλεϊ;

Για μένα το μπιτς βόλεϊ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα, κάτι παραπάνω από μία αθλητική διαδικασία, κάτι παραπάνω από μία προπονητική. Το θεωρώ το κορυφαίο, έχει προσπεράσει πλέον στη δική μου αισθητική, στη δική μου διάθεση και στη δική μου προοπτική και το βόλεϊ σάλας. Είχα πει και τώρα τελευταία ότι το βόλεϊ σάλας το θεωρώ απλά ως ένα χόμπι. Στο μπιτς βόλεϊ ήμουν, είμαι και θα είμαι. Έχει μεγάλη προοπτική, με γεμίζει παραπάνω, οπότε για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι τρόπος ζωής πλέον.

Το μπιτς βόλεϊ έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα;

Φυσικά όχι. Και όσο έχει αξιοποιηθεί, το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια, προέρχεται από ιδιωτική πρωτοβουλία. Όσοι δηλαδή έχουν πάρει πρωτοβουλία κι έχουν δημιουργήσει σχολές ή τουρνουά ή κάποιοι άλλοι φορείς λίγο πιο επαγγελματικά, αυτά πάνε πάρα πολύ καλά, έχουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Αν εξαιρέσουμε τις κοπέλες στις εθνικές ομάδες, που κρατάνε ψηλά τον πήχη, και λίγο τα αγόρια τον τελευταίο καιρό που το παλεύουν, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε γενικά σαν χώρα σε μέτριο επίπεδο. Η προοπτική όμως είναι τεράστια. Ειδικά στο ερασιτεχνικό μπιτς βόλεϊ, που είναι η βάση.

Στα νέα παιδιά αρέσει το μπιτς βόλεϊ; Ή προτιμούν ας πούμε το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ;

Εγώ έχω μία διαφορετική φιλοσοφία, που έχει βρει εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Όλοι πασχίζουμε και λέμε να φέρουμε τα νέα παιδιά στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι για όλους. Εγώ που είμαι 50 και κάποιοι άλλοι που είναι 40, γενικότερα οι ενήλικες, ειδικά τώρα στην εποχή που ζούμε, την εποχή της κρίσης, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να είμαστε στα γήπεδα από τα παιδιά.

Το μπιτς βόλεϊ προσφέρεται για εκτόνωση στα παιδιά, αλλά κυρίως στα άτομα άνω των 18 ετών, που είναι κατασταλαγμένα για το πού βρίσκονται και θα μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα για μια ζωή. Τα παιδιά, από τα 5 τους χρόνια, έχουν δεκάδες αντικείμενα να ασχοληθούν. Να πάνε κολύμβηση, πιάνο, κομπιούτερ... Οι επιλογές ενός ενήλικα είναι ελάχιστες. Το μπιτς βόλεϊ αποτελεί μία από τις καλύτερες διεξόδους. Και κοινωνικά και ατομικά.

Ποια είναι η βοήθεια που λαμβάνει το μπιτς βόλεϊ από την πολιτεία;

Εντάξει, είναι οφθαλμοφανές. Το μπιτς βόλεϊ στηρίζεται καθαρά πλέον στην ιδιωτική πρωτοβουλία κι από μια άποψη καλύτερα. Από την άλλη, μέσα στην κρίση που βρισκόμαστε, μην ζητάμε να βοηθήσει. Όσο βοήθησε εκεί στις αρχές, κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βοήθησε. Είμαι πραγματιστής και δεν τα ρίχνω στην πολιτεία, όπως κάναμε τα παλιά χρόνια. Πλέον ξεφεύγουμε από τον κρατικοδίαιτο αθλητισμό, έχει φύγει εντελώς αυτή η τάση.

Οι ανάγκες των τελευταίων ετών λόγω της κρίσης, μας έχουν οδηγήσει καθαρά σε άλλα πρότυπα. Εγώ δεν περιμένω, ούτε και ζητάω τίποτα από την πολιτεία. Και ούτε την κατηγορώ για τίποτα. Πρέπει όμως, όποιος είναι δημόσιος φορέας, να δώσει χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού δεν μπορούν οι ίδιοι. Μην φράζει η Ομοσπονδία πιθανές ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, είναι πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο, μου είναι λιγάκι δύσκολο.

Ωστόσο, δεν είναι κρίμα να παραμένει αναξιοποίητη η Ολυμπιακή εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ;

Μεγάλο κρίμα. Και δεν είναι μόνο το μπιτς βόλεϊ. Είναι τόσα άλλα Ολυμπιακά έργα που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό ήταν λάθος στρατηγικής μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν και τα θετικά τους στοιχεία, μην τα υποβαθμίζουμε όλα. Άφησαν πίσω κάποια έργα, αλλά και κάποια άλλα πράγματα. Είχαν όμως και πολλά αρνητικά. Δηλαδή ότι φτιάχτηκαν στάδια, τα οποία είναι ανεκμετάλλευτα, και μάλιστα μας βάλανε μέσα οικονομικά. Οπότε αυτό καταλογίζεται στα αρνητικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα από αυτά είναι και το μπιτς βόλεϊ, το καλύτερο γήπεδο του πλανήτη το 2004, που αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο μύκητες και η άμμος είναι κατεστραμμένη.

Τι τουρνουά θα διοργανώσετε φέτος;

Την τελευταία 20ετία κάνω συνέχεια τουρνουά μπιτς βόλεϊ. Έχω μια πολύ μεγάλη παράδοση, είναι εκατοντάδες τα τουρνουά που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος προστίθενται τα ibook τουρνουά για την προώθηση του βιβλίου. Είναι επτά τουρνουά, που θα ξεκινήσουν από 16 Μαρτίου, και σε κάθε τουρνουά θα παρουσιάζεται κι από ένα βιβλίο. Το έχω συνδυάσει έτσι ώστε να υπάρχει μία αναμονή, αφού μέσα σε δύο μήνες θα γίνουν επτά τουρνουά. Αυτό είναι το ξεχωριστό που κάνω.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα τουρνουά, έχω μία πολύ μεγάλη συνεργασία εδώ και 15 χρόνια με τον όμιλο Forthnet. Από τα πιο επιτυχημένα τουρνουά στην Ελλάδα, εφάμιλλα, σύμφωνα με μαρτυρίες των αθλητών, των πανελληνίων πρωταθλημάτων, και σε οργάνωση και σε αντίληψη και σε παρουσία κόσμου. Φέτος πάμε για τη 15η χρονιά. Έχουμε πάντα τρεις σταθμούς, στα Χανιά, στη Χαλκιδική και στην Αθήνα, όπου τελειώνουμε με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Το ακολουθούν εκατοντάδες αθλητές κάθε χρόνο.

Από πέρυσι ξεκινήσαμε άλλη μία σειρά τουρνουά με τη Λίγκα. Φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά. Θα είναι αθλητές της Α1, οι οποίοι μέσα στον Ιούνιο που δεν έχουν υποχρεώσεις με τα σωματεία τους, θα κατεβάσουν ομάδες και θα δημιουργήσουν το πρωτάθλημα Beach Volley League. Φέτος θα γίνει σε τρεις σταθμούς, ενώ πέρυσι ήταν σε δύο. Θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα με τον Νότιο Όμιλο, θα πάμε στη Θεσσαλονίκη για το Βόρειο Όμιλο, και οι νικητές των δύο ομίλων θα παίξουν τους τελικούς στα Χανιά, επίσης σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Αυτό είναι ένα άλλο πρότζεκτ.

Και ολοκληρώνοντας τα τουρνουά, έχω και μία 4η κατηγορία, τα Festival, σε συνεργασία με τον Παύλο Μπελιγράτη. Τα κάνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια, κυρίως στο Anima στη Σαρωνίδα. Είναι αντίστοιχα ερασιτεχνικά τουρνουά, που έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία κι αυτά και γεμίζουν από ερασιτέχνες αθλητές. Η κύρια γκάμα μου δηλαδή, περιστρέφεται κυρίως από ερασιτέχνες αθλητές.

Πώς εμπνευστήκατε τη δημιουργία του ibook;

Πάντα ήθελα να κάνω κάποια στιγμή μία συγγραφή βιβλίου. Ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ξεκινώντας τη σχολή εδώ στην Παλλήνη, μέσα από τα μαθήματα και μέσα από τους μαθητές μου, είχα πλούσιο υλικό, γιατί κάνω βιντεοσκοπήσεις, αναλύσεις, τραβάω πάρα πολλά στοιχεία. Οπότε αυτό το υλικό, σκέφτηκα ότι θα ήταν κρίμα, αφού έχω και την έγκριση των παιδιών, να μην το παρουσιάσω σε πιο επίσημη μορφή προς τα έξω. Επειδή είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας, ίσως και σε ακραίο βαθμό μερικές φορές, χειρίζομαι μόνος μου πολύ καλά όλα αυτά τα αντικείμενα.

Έτσι, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ibook author, έχω φτιάξει με τη βοήθεια ενός μαθητή γραφίστα, που με βοήθησε πολύ στα εικαστικά, νομίζω μία πάρα πολύ καλή δουλειά, που παρουσιάζει όλα αυτά τα βιβλία, όλο αυτόν τον όγκο που είχα. Η σκέψη μου είναι, μέσα από αυτά τα βιβλία, να συγκρίνω σε όλα τα τεχνικά στοιχεία τον ερασιτέχνη και τον επαγγελματία αθλητή. Πώς δηλαδή κάνει πάσα ο ερασιτέχνης, πώς ο επαγγελματίας.

Είναι χρήσιμα εργαλεία για τους ερασιτέχνες, για το κατά πόσο μπορούν να βελτιωθούν και να δουν πού βρίσκονται, αλλά ακόμα και για επαγγελματίες αθλητές, το να ξαναδούν κάποια πράγματα που δουλεύουν στην προπόνηση και να τα ακούσουν από ένα άλλο μετερίζι, θα τους βοηθούσε να τα φρεσκάρουν, να τα βάλουν σε μια σειρά. Κι έχω φτιάξει επτά τέτοια βιβλία για τα επτά τεχνικά αντικείμενα του αθλήματος, δηλαδή την πάσα, το μπλοκ, την επίθεση, την υποδοχή, το drop, το σέρβις και την άμυνα.

Οπότε αν κάποιος αρχάριος ακολουθήσει μόνο τα βιβλία σας, μπορεί να μάθει μπιτς βόλεϊ;

Αν δεν κάνει προπόνηση, όχι. Θα πάρει τη θεωρητική γνώση, όπως πάντα γίνεται, θα πάρει μία μεθοδολογία να καταλάβει τι ακριβώς είναι το μπιτς βόλεϊ, ποια είναι τα αντικείμενά του και πώς γίνονται, αλλά για να μπορέσει να τα εφαρμόσει, χρειάζεται πολλή προπόνηση. Απλώς μέσα από το ibook θα πάρει το ερέθισμα για να μπορέσει να πάει στην προπόνηση, να τα βάλει σε μια σειρά και να τα κάνει πράξη. Σε πρώτη φάση, το ibook μπορεί να το βρει κάποιες σε συσκευές της Apple, όπως το iPhone, το iPad κλπ.

Η επέκτασή του όμως θα γίνει σταδιακά και σε όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα και σε Android, Kindle και όλα τα υπόλοιπα. Τα έσοδα από τα βιβλία, τα οποία θα έχουν ένα μικρό κόστος, θα δοθούν για υποτροφία σε κάποιον αθλητή του μπιτς βόλεϊ. Θα μπορούσα να τα έχω δωρεάν, ώστε να τα κατεβάσουν όλοι. Αυτό θα ήταν το μόνο εύκολο για μένα. Δεν είναι ζητούμενό μου να βγάλω κέρδος από αυτά τα βιβλία. Γι' αυτόν το λόγο, προτιμώ τα χρήματα που θα βγουν από τα βιβλία, να τα ανακυκλώσω στο μπιτς βόλεϊ και να δώσω σε ένα παιδί που το έχει ανάγκη, τη δυνατότητα να κερδίσει κάτι καλό.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο που διστάζει να ασχοληθεί με το μπιτς βόλεϊ;

Με το μπιτς βόλεϊ μπορεί να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε, κι απ' το μηδέν ακόμα, σε οποιαδήποτε ηλικία, είτε μικρός είτε μεγάλος. Επιπλέον, μπορεί να ασχοληθεί χειμώνα-καλοκαίρι, με οποιεσδήποτε συνθήκες. Πρέπει να βγάλει από το μυαλό του ότι ο όρος μπιτς βόλεϊ σημαίνει καλοκαίρι. Μπορεί να είναι η κορύφωσή του το καλοκαίρι και να συνδυάζεται με όλα τα υπόλοιπα, όμως στην Ελλάδα που οι συνθήκες είναι καλές, μπορεί να αποτελεί το άθλημά μας όλο το χρόνο. Είναι ένα άθλημα, στο οποίο μπορεί να βρει την ουσιαστική εκτόνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ