ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

21 γραμμάρια ψυχής

21 γραμμάρια ψυχής
Τακάνο

Η συγκλονιστική ιστορία του Γιαπωνέζου μαραθωνοδρόμου που αναστήθηκε! Η ζωή χώρεσε σε 21 γραμμάρια

Ο Κόζι Τακάνο υπέστη καρδιακό προσβολή πάνω στον τερματισμό στον Μαραθώνιο της Χαβάης (Χονολουλού) και είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του. " Ήμουν στο ασθενοφόρο και σκεφτόμουν ότι δεν θα τερματίσω. Έλεγα μέσα μου, 'Γυρίστε με πίσω, θέλω να τελειώσω την κούρσα!'".

Προσωρινά νεκρός!

Ο 39χρονος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα από το Κιτατάσι Σίτο του Τόκιο είχε πάρει μέρος σε άλλους 14 μαραθώνιους στην καριέρα του. Στη Χαβάη κάλύψε την απόσταση των 26,2 μιλίων σε 3 ώρες, 56 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα. Μόλις όμως έκοψε το νήμα, κατέρρευσε. Η καρδιά του είχε παύσει να λειτουργεί!!!

Τα μηνύματα

Ο Γιαπωνέζος έλεγε πως άρχισε να νιώθει δυσφορία μετά το 30ο χιλιόμετρο αλλά συνέχισε. " Όλοι λένε ότι στον μαραθώνιο μετά το 30ο χιλιόμετρο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Νόμιζα ότι με είχε επηρεάσει το τζετ-λαγκ. Δεν είχα ύπνο, αυτό έφταιγε".

Η υπέρβαση

Ο Τακάνο ξεπερνούσε τον εαυτό του, οι δυνάμεις του, τον είχαν εγκαταλείψει όμως δεν το έβαζε κάτω. Οι συμπατριώτες του φώναζαν " ganbatte" (δώστα όλα). Και τα έδωσε μέχρι τελικής πτώσης. Ο γιατρός Λόρενς Ρότκιν που τον εξέτασε αμέσως, διαπίστωσε πως δεν είχε σφυγμούς, πίεση, αναπνοή!

Η ελπίδα

Ευτυχώς το ιατρικό προσωπικό που υπήρχε του χορήγησε εσπευσμένως έναν τεχνητό αναπνευστήρα ενώ του έκαναν ηλεκτροσόκ. Ο Τακάνο μπόρεσε να αναπνεύσει ξανά, ανταποκρίθηκε. Είχε επιστρέψει και πάλι στη ζωή.

Η τραγική ειρωνία

Η τραγική ειρωνία είναι ότι και η σύζυγος του έπαιρνε και αυτή μέρος στον μαραθώνιο στη Χονολουλού τερμάτισε 45 λεπτά αργότερα γνωρίζοντας πάντως τι είχε συμβεί. " Νόμιζα ότι είχε πεθάνει" δήλωσε έντρομη.

Η πρόληψη

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του συγκεκριμένου αγώνα, Τζιμ Μπάραχαλ αποκάλυψε ότι μία μέρα νωρίτερα είχε σύσκεψη με άλλους παράγοντες προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των αθλητών αφού ένας θάνατος μαραθωνοδρόμου στην Ουάσινγκτον πριν από έναν χρόνο τον είχε θορυβήσει.

Άλλωστε πριν από τρία χρόνια στη Χάβαη ένας 33χρονος Γιαπωνέζος είχε υποκύψει. Για αθλητές κάτω των 40 ετών όπως τόνισε, τα ατυχή περιστατικά οφείλονται σε υπερτροφική καρδιομυοπάθεια.

Η επιστροφή

Δύο μέρες μετά ο Κόζι Τακάνο γύρισε στον τόπο του "εγκλήματος" με τιμές ήρωα και γνώριζε την αποθέωση. " Είμαι τόσο χαρούμενος που ζω. Είμαι ευτυχής που επέστρεψα εδώ. Είμαι ίσως ο πιο τυχερός άνθρωπος του πλανήτη" αρκέστηκε να πει λίγο πριν βουρκώσει από συγκίνηση υποσχόμενος όμως, πως θα ξανατρέξει στη Χαβάη σε καλύτερο χρόνο...





























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ