ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακόντιο Γυναικών

Ακόντιο Γυναικών
Μενέντεζ-Κούβα

Η Μιρέλα Μανιάνι έχει φέρει τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον ακοντισμό γυναικών, με δύο μετάλλια

Η ιστορία του αθλήματος

Το αγώνισμα της ρίψης ακοντίου στις γυναίκες αποτελεί μέρος των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1932 (Λος Άντζελες), 24 χρόνια δηλαδή μετά την καθιέρωση του αγωνίσματος της ρίψης ακοντίου για τους άνδρες.

Παρόλο που το ακόντιο παραπέμπει τώρα στον αθλητισμό, κουβαλάει μεγάλη ιστορία πίσω του, καθώς χρησιμοποιούνταν παλιά στο κυνήγι και στον πόλεμο.

Υπάρχουν για παράδειγμα, αμέτρητες αναφορές για το ακόντιο στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ενώ η ρίψη ακοντίου ήταν στο πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας. Κάποιοι πιστεύουν πως ο στόχος τότε ήταν να ρίξεις προς έναν στόχο παρά να διαγράψει το ακόντιο μία απόσταση, όμως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να εξακριβωθεί. Στο αγώνισμα αυτό έχουν παραδοσιακά μία δυναμική οι σκανδιναβικές χώρες.

Από τα 66 ολυμπιακά μετάλια που έχουν δοθεί συνολικά (άνδρες-γυναίκες) σε αυτό το αγώνισμα, τα 30 έχουν πάει σε αθλητές από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Μάλιστα, η Φινλανδία είναι η μοναδική μέχρι στιγμής χώρα που έχει κάνει... σουίπ στα μετάλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που έγινε μάλιστα δύο φορές, το 1920 και το 1932.

Οι κανονισμοί



Οι κανονισμοί εδώ δεν διαφέρουν και πολύ σε σχέση με τα άλλα αγωνίσματα ρίψεων που υπάρχουν στο στίβο. Οι διαγωνιζόμενες έχουν δικαίωμα για τρεις βολές ενώ μετά από αυτές οι πρώτες οκτώ της βαθμολογίας συνεχίζουν να διεκδικούν τα μετάλλια καθώς έχουν δικαίωμα για άλλες τρεις βολές. Σε περίπτωση που δύο αθλητριες έχουν κάνει την ίδια ακριβώς βολή, τότε αυτή που θα έχει τη δεύτερη καλύτερη υπερτερεί.

Εάν η μύτη του ακοντίου αγγίξει πρώτα το έδαφος, η ρίψη μετριέται από αυτό το σημείο. Εάν το ακόντιο πέσει οριζόντια με όλη του την επιφάνεια, τότε η απόσταση μετριέται από το πίσω μέρος του. Επίσης, εάν προσγειωθει πρώτα η ουρά του ακοντίου, τότε η βολή δεν μετράει.

Η πιο εμφανής διαφορά σε σχέση με τα άλλα αγωνίσματα είναι πως αντί για το πολύ υψηλό κυκλικό δίχτυ που υπάρχει για τις ρίψεις των αθλητριών της σφύρας ή του δίσκου, εδώ οι αθλήτριες έχουν έναν διάδρομο μήκους 36,5 μέτρων για να πάρουν φόρα ώστε να ρίξουν τη βολή (ο διάδρομος αυτός προσδιορίζεται από δύο παράλληλες λευκές γραμμές πάχους 5 εκατοστών και απόστασης 5 μέτρων η μία από την άλλη).

Όσο πιο γρήγορα τρέξει η αθλήτρια σε αυτόν τον ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο και όσο μεγαλύτερη δύναμη μεταφέρει στο ακόντιο, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα αναμένεται να αναπτύξει αυτό μετά από τη ρίψη. Να σημειωθεί ότι το ακόντιο για τις γυναίκες επανασχεδιάστηκε το 1999 από την τεχνική επιτροπή της IAAF, το οποίο ζυγίζει τώρα 600 γραμμάρια και έχει ύψος 2,3 μέτρα.

H λίστα των νικητών

1932: Μπέμπ Ντίντρικσεν (Αμερική)
1936: Τίλι Φλέισερ (Γερμανία)
1948: Χέρμα Μπάουμα (Αυστρία)
1952: Ντάνα Ζατοπκόβα (Τσεχία)
1956: Ινέσε Ναουνζέμε (Σοβιετική Ένωση)
1960: Ελβίρα Οζολίνα (Σοβιετική Ένωση)
1964: Μιχαέλα Πένες (Ρουμανία)
1968: Ανγκίλα Νίμεθ (Ουγγαρία)
1972: Ρουθ Φουχς (Ανατολική Γερμανία)
1976: Ρουθ Φουχς (Ανατολική Γερμανία)
1980: Μαρία Κολόν (Κούβα)
1984: Τέσα Σάντερσον (Μεγάλη Βρετανία)
1988: Πέτρα Φέλκε (Ανατολική Γερμανία)
1992: Σίλκε Ρενκ (Γερμανία)
1996: Χέλι Ραντάνεν (Φινλανδία)
2000: Τρίνι Χάντεσταντ (Νορβηγία)
2004: Οσλέιντις Μενέντες (Κούβα)

Τι έγινε στην Αθήνα

Το 2000 η Οσλέιντις Μενέντες κατάφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αν και μόλις 21 ετών, να ανέβει στην τρίτη θέση του βάθρου των νικητών με ρίψη στα 66,18 μέτρα, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή. Στους αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην πατρίδα μας, 108 χρόνια μετά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα, η Κουβανή αθλήτρια έστειλε το ακόντιό της να καρφωθεί στα 71,53 μέτρα, αφήνοντας έτσι πολύ πίσω της την Στέφι Νέριους και την Μιρέλα Μανιάνι, οι οποίες συμπλήρωσαν το βάθρο των νικητών. Πέρα πάντως από αυτά τα δύο ολυμπιακά μετάλλια, η Μενέντες έχει στη σύλλογή της και δύο χρυσά από παγκόσμια πρωταθλήματα, αυτά που έγιναν το 2001 στο Έντμοντον και το 2005 στο Ελσίνκι.

Οι μεγάλες μορφές

Γυναίκες που έχουν "σημαδέψει" με τις επιδόσεις τους το αγώνισμα αυτό είναι οι: Πέτρα Φέλκε και Ρουθ Φουχς απο την Ανατολική Γερμανία, Τέσα Σάντερσον και Φατίμα Γουίτμπρεντ από την Μεγάλη Βρετανία, Μπέιμπ Ντίντρισκεν και Κέιτ Σμιντ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ντάνα Ζατοπκόβα από την Τσεχοσλοβακία, Τίνα Λίλακ απο τη Φινλανδία, Τρίνι Χάντεσταντ από τη Νορβηγία, και φυσικά η Κουβανή Μενέντες από την Κούβα, κάτοχος του τελευταίου χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη (19/8): Ακόντιο Γυναικών, Προκριματικός γύρος (Γκρουπ Α και Β)
Πέμπτη (21/8): Ακόντιο Γυναικών, Τελικός

Οι ελληνικές συμμετοχές

Ο ελληνικός αθλητισμός έχει να επιδείξει δύο μόλις αθλήτριες με μεγάλες επιτυχίες και επιδόσεις στο ακόντιο γυναικών, τις Σοφία Σακοράφα και Μιρέλα Μανιάνι. Η Σακοράφα αποτελεί γενικά μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες στο στίβο, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 στο διεθνές μήτινγκ στίβου "Βενιζέλεια" πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 74,20 μέτρα. Η επίδοση αυτή παρέμεινε πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου ακοντίου, οπότε και όλα τα ρεκόρ μηδενίστηκαν.

Πέτυχε συνολικά 17 φορές πανελλήνιο ρεκόρ, και πέρασε στην ιστορία ως μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες στο άθλημα του στίβου, παρότι δεν κατάφερε να φορέσει στο στήθος της κάποιο μετάλιο από μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Αυτή που ανέβηκε πολλές φορές στο βάθρο ήταν η Μιρέλα Μανιάνι, η οποία με το 67,51 μέτρα κατέχει την 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο, την 3η στην Ευρώπη και την καλύτερη στην Ελλάδα.

Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με βολή στα 67,51μ, ενώ το 2004, παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζε έκανε μία υπερπροσπάθεια μπροστά στο ελληνικό κοινό και κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, με βολή στα 64,29 μέτρα.

Στο Πεκίνο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα η Σάβα Λίκα, η οποία έχει καλύτερη φετινή επίδοση στα 61,21 μέτρα.

Οι πρωταγωνιστές



Με διαφορά το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλίου στο Πεκίνο είναι η Τσέχα Σποτάκοβα, κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα (2007) αλλά και αθλήτρια με την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο με 69,15 μέτρα. Από εκεί και πέρα, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι Γερμανίδα Όμπερκφουλ και Νέριους, καθώς και η χρυσή ολυμπιονίκης της Αθήνας, Μενέντες (Κούβα).




























































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ