Aνασκόπηση 7ης ημέρας
Ο Έβαν Λάισατσεκ "εκθρόνισε" το Γεβγένι Πλούσενκο και η αποτυχία του Όλε Έιναρ Μπγιοντάλεν
Χωρίς να επιχειρήσει κανένα quad άλμα (σ.σ. τέσσερις πιρουέτες στον αέρα και προσγείωση στο ένα πόδι) λόγω ενοχλήσεων στο αριστερό πόδι, οι κριτές έκριναν ότι ότι το πρόγραμμα του ήταν καλύτερο από του κατόχου του ολυμπιακού τίτλου και πραγματικά ήταν.
Ο Λάισατσεκ πέρασε πρώτος στο ελεύθερο πρόγραμμα και περίμενε μισή ώρα μέχρι να βγει ο σπουδαίος Ρώσος στον πάγο. Ο τελευταίος που επέστρεψε πριν από λίγους μήνες στην ενεργό δράση, φάνηκε σίγουρος για τη νίκη του και σκόρπιζε φιλιά στους 11.689 θεατές στο "Pacific Coliseum".
" Ήμουν σίγουρος ότι είχα κερδίσει. Υποθέτω όμως ότι ο Έβαν χρειάζεται περισσότερο το μετάλλιο από ότι εγώ. Ίσως γιατί εγώ έχω ήδη ένα", υπογράμμισε ο Πλούσενκο που εξαφανίστηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και παρουσιάστηκε μόνο στην απονομή.
Ο Λάισατσεκ που ήταν 4ος στο Τορίνο πριν από τέσσερα χρόνια, ολοκλήρωσε τον τελικό με 257.67 βαθμούς στο σύνολο. Στο ελεύθερο πρόγραμμα βαθμολογήθηκε με 167.37 βαθμούς.
Αντίθετα, ο Πλούσενκο συγκέντρωσε 165.51 βαθμούς στο ελεύθερο και δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος αθλητής μετά τον Ντικ Μπάτον το 1952 που θα υπερασπιζόταν τον τίτλο του. Θα είνα παρών στο Σότσι;
Ο Ιάπωνας Νταϊσούκε Τακαχάσι ήταν τρίτος. Επιχείρησε quad χωρίς μεγάλη επιτυχία, αλλά και πάλι το πρόγραμμα του ήταν αρκετό για να χαρίσει στην Ιαπωνία το πρώτο της μετάλλιο στους άνδρες.
Η Βον έπεσε, η "κολλητή" της κέρδισε
Πριν από τέσσερα χρόνια η Μαρία Ρις παρακολούθησε από το σπίτι της στο Γκάρμις τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε υποστεί ολική ρήξη συνδέσμων και χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να επιστρέψει.
Έστω και με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, η 25χρονη Γερμανίδα πραγματοποίησε το όνειρο της και αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο σύνθετο στο αλπικό σκι.
Τη... βοήθησε και η "κολλητή" της, η Λίντσεϊ Βον που προηγούνταν στην ελεύθερη κατάβαση, αλλά δεν τερμάτισε στο σλάλομ!
Η Ρις αντίθετα που είναι ένα από τα φαβορί για το χρυσό στο σλάλομ, ολοκλήρωσε τη διαδρομή και ο χρόνος της ήταν 0.94 δευτερόλεπτα ταχύτερος από εκείνον της δεύτερης, της Αμερικανίδας Τζούλια Μανκούσο. Τρίτη ήταν η Σουηδέζα Άνια Παέρσον που αγωνίστηκε τραυματίας μετά την πτώση της στην ελεύθερη κατάβαση.
Η Γερμανία είχε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο από το 1998 και τις Κάτια Σάιζινγκερ και Χίλντα Γκεργκ. Αν η Ρις κάνει τη μισή καριέρα των δύο, τότε θα μιλάμε για μία μεγάλη σκιέρ.
Εκπληκτικό comeback στο σνόουμπορντ
Η Αυστραλή Τόρα Μπράιτ τα θαλάσσωσε στην πρώτη προσπάθεια της, αλλά βαθμολογήθηκε με 45 στη δεύτερη προσπάθεια και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο halfpipe! Η Μπράιτ έβαλε τα κλάματα μετά τη δεύτερη προσπάθεια της, όταν ο αδερφός της, της έδειξε τους γονείς τους να βρίσκονται στην εξέδρα.
Έκαναν μυστικά ολόκληρο το ταξίδι, για να βρίσκονται κοντά στην κόρη τους που ήταν αγχωμένη και δεν ήθελε, όπως είπε, να τους απογοητεύσει. Η Μπράιτ είναι η πρώτη Αυστραλή που κατακτάει χρυσό μετάλλιο στο σνόουμπορντ.
Η κάτοχος του ολυμπιακού τίτλου, η Αμερικανίδα Χάνα Τέτερ που πουλάει εσώρουχα στο ίντερνετ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ήταν η μοναδική από τις πρωτοπόρους που δεν είχε πτώση στην πρώτη προσπάθεια.
Ωστόσο, η δεύτερη προσπάθεια δεν ήταν αρκετά καλή και αρκέστηκε στο αργυρό μετάλλιο. Η χρυσή Ολυμπιονίκης το 2002, η Αμερικανίδα Κέλι Κλαρκ ήταν τρίτη.
Ένα από τα φαβορί, η Ισπανίδα Γκεράλτ Καστεγιέτ δεν συμμετείχε στον τελικό, καθώς στην τελευταία προπόνηση είχε πτώση και έχασε τις αισθήσεις της.
Χρυσό Νο101 για τους Νορβηγούς
Λίγες ώρες μετά το θρίαμβο της Τόρα Μπέργκερ στο ατομικό αγώνισμα αντοχής 15 χιλιομέτρων στο δίαθλο, ο συμπατριώτης της, Εμίλ Χέγκλε Σβέντσεν αναδείχθηκε νικητής στο ατομικό αγώνισμα αντοχής 20 χιλιομέτρων.
Δεύτερος ήταν ο Όλε Έιναρ Μπγιορντάλεν που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ του Μπγιορντ Ντάλι και θα προσπαθήσει στο Σότσι και τρίτος ο Λευκορώσος Σεργκέι Νόβικοφ. Στο αγώνισμα έλαβε μέρος και ο Θανάσης Τσακίρης, ο οποίος με επίδοση 57 λεπτά και 42.1 δευτερόλεπτα ήταν 80ος (σε 88 αθλητές).
Καναδική υπερηφάνεια
Η Καναδή Κριστίν Νέσμπιτ από τον Καναδά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πατινάζ ταχύτητας 1.000 μέτρων, Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ανέτ Γκέριτσεν από την Ολλανδία και το χάλκινο η συμπατριώτισσα της, Λορίν Φαν Ρίσεν.
Η ατάκα της ημέρας
" Δεν έχει σημασία από ποια πλευρά κοιμάμαι. Πονάω παντού! Η μεγαλύτερη μελανιά είναι στα οπίσθια μου, στο δεξιό για την ακρίβεια. Έχω εσωτερική αιμοραγγία στην αριστερή γάμπα. Δεν νομίζω ότι είμαι αρκετά όμορφη", είπε η χάλκινη Ολυμπιονίκης στο σύνθετο, η Σουηδέζα σκιέρ Άνια Παέρσον που είχε πτώση στην ελεύθερη κατάβαση.
Το στατιστικό της ημέρας
2 γυναίκες έχουν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο πατινάζ ταχύτητας εντός έδρας. Η Κριστίν Νέσμπιτ που αναφέραμε παραπάνω και η Αμερικανίδα Κρις Γουίτι το ίδιο αγώνισμα στο Σολτ Λέικ Σίτι το 2002.
Η φωτό της ημέρας
Λάθος σκαλί Γεβγένι: