X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

NFL

Αψήφησαν τον Τραμπ και γονάτισαν στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

Baltimore Ravens players, including former player Ray Lewis, second from right, kneel down during the playing of the U.S. national anthem before an NFL football game against the Jacksonville Jaguars at Wembley Stadium in London, Sunday Sept. 24, 2017. (AP Photo/Matt Dunham) AP PHOTO/MATT DUNHAM

Παίκτες των Jacksonville Jaguars και των Baltimore Ravens γονάτισαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ πριν από τον αγώνα τους, συνεχίζοντας τον "πόλεμο" εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Μία ημέρα μετά από τους διαξιφισμούς μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και NBA, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα, από το NFL (και) αυτήν τη φορά.

Περίπου 25 παίκτες των Jacksonville Jaguars και των Baltimore Ravens, αν και κανείς λευκός, γονάτισαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, αψηφώντας την οδηγία του πλανητάρχη, "να απολυθούν από τις ομάδες τους" όσοι δεν σταθούν όρθιοι.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι οι φίλαθλοι "πρέπει να αρνούνται να πηγαίνουν στους αγώνες, μέχρι οι παίκτες να σταματήσουν να δείχνουν ασέβεια προς τη σημαία και τη χώρα", ωστόσο η πρόταση αυτή βρήκε αρκετούς αντιδρώντες στο Λονδίνο.

Η αναμέτρηση διεξήχθη στο "Γουέμπλεϊ" για εμπορικούς λόγους και μαζί με τους παίκτες των δύο ομάδων, περίπου 80.000 φίλαθλοι φέρονται να υποστήριζαν αυτήν την ενέργεια, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρκετοί παίκτες, προπονητές, αλλά και ο ιδιοκτήτης των Jaguars, Σαχίντ Καν, που δεν γονάτισαν, ένωσαν τα χέρια τους, σε μία ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μαύρους παίκτες που ήταν γονατιστοί. Ο ιδιοκτήτης των Ravens, Στιν Μπισκιότι, δήλωσε από την πλευρά του: "Σεβόμαστε την επίδειξή τους και τους στηρίζουμε 100%".

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, στην ίδια κίνηση προχώρησαν οι Philadelphia Eagles και New York Giants, την ώρα που υψωνόταν η αμερικανική σημαία. Αρκετές ομάδες (ή παίκτες) που δεν γονάτισαν, ένωσαν τα χέρια τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράσταση στο κίνημα.

Σύμφωνα με το CNN, οι Pittsburgh Steelers δεν βγήκαν καν στον αγωνιστικό χώρο κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παραμένοντας στα αποδυτήρια. Όταν εξήλθαν, οι φίλοι των γηπεδούχων αποδοκίμασαν την πράξη αυτή, με τους Steelers να έχουν υποστηρίξει πριν από τον αγώνα πώς θέλουν να εστιάσουν στο ποδόσφαιρο και όχι στην πολιτική.

Οι κανονισμοί του NFL δεν απαγορεύουν σε κάποιον να μην είναι όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και γι' αυτό οι παίκτες δύσκολα θα τιμωρηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Εξάλλου, πλειάδα ομάδων του NFL έχουν εκδώσει ανακοινώσεις τις τελευταίες ώρες, με τις οποίες κατακεραυνώνουν τις δηλώσεις του Τραμπ, που έκανε λόγο μεταξύ άλλων και για "μειωμένη προσέλευση" και "βαρετό θέαμα".

Η γονατιστή στάση κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου επελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον quarterback των San Francisco 49ers, Κόλιν Κάπερνικ, ως ένδειξη συμπαράστασης στο κίνημα "Black Lives Matter" και εναντίωσης στην αστυνομική και όχι μόνο βία κατά των μαύρων, αλλά και γενικά των διακρίσεων.

Ο Κάπερνικ κατακρίθηκε σφόδρα εκείνη την περίοδο, ωστόσο αρκετοί αθλητές του NFL και άλλων αθλημάτων άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά του. Οι επικριτές τους υποστήριζαν ότι μία τέτοια στάση κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου αποτελεί ασέβεια και προσβολή προς την πατρίδα.

Photo credits: AP Photo/Matt Dunham

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ