FITNESS

Ασφαλής προπόνηση μέσα στην ζέστη

Tired young man during exercises outdoors
Tired young man during exercises outdoors ISTOCK

Η ασφαλής προπόνηση στη ζέστη απαιτεί κατάλληλη χρονική επιλογή, ελαφριά ρούχα, συνεχή ενυδάτωση και προσαρμογή της έντασης, για αποφυγή θερμοπληξίας και αφυδάτωσης.

Η προπόνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αποτελέσει πρόκληση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και άλλων προβλημάτων υγείας. Πως θα τα αποφύγουμε;

Κατάλληλη ώρα

Αποφύγετε την προπόνηση κατά τις ώρες με τη μεγαλύτερη ζέστη, συνήθως από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. Προτιμήστε να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Ένδυση με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα Ρούχα

Τα ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα βοηθούν στην αντανάκλαση της θερμότητας και επιτρέπουν τον καλύτερο αερισμό του σώματος. Αποφύγετε τα σκούρα χρώματα και τα βαριά υφάσματα.

Ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση είναι κρίσιμη. Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Εάν η προπόνησή σας διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, σκεφτείτε την κατανάλωση ροφημάτων, που περιέχουν ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τα άλατα που χάνονται με τον ιδρώτα.

Προσαρμογή της προπόνησης

Μειώστε την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης τις πρώτες ημέρες προκειμένου να επιτρέψετε στο σώμα σας να προσαρμοστεί στις θερμότερες συνθήκες. Αργότερα, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια.

Χρήση αντηλιακού

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Σκιερά μονοπάτια

Όπου είναι δυνατόν, προτιμήστε μονοπάτια με σκιά, όπως δασικές περιοχές ή περιοχές κοντά σε ποτάμια και λίμνες.

Η προπόνηση στη ζέστη απαιτεί προσοχή και προετοιμασία. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε την άσκηση ακόμα και στις πιο θερμές ημέρες του καλοκαιριού με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ