FITNESS

Άσκηση με άδειο στομάχι ή όχι; Ποια είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα

Shot of athletic woman eating a healthy bowl of muesli with fruit sitting on floor in the kitchen at home
Shot of athletic woman eating a healthy bowl of muesli with fruit sitting on floor in the kitchen at home ISTOCK

Η απόφαση για το αν πρέπει να ασκείται κάποιος με άδειο στομάχι ή μετά από κατανάλωση πρωινού εξαρτάται από τους στόχους και τις συνήθειες του ατόμου, καθώς και από το είδος της άσκησης.

Η πρωινή άσκηση αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για πολλούς, όχι μόνο επειδή βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης αλλά και επειδή προσφέρει αίσθημα αναζωογόνησης και ευεξίας.

Ένα από τα πιο συχνά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι αθλούμενοι είναι το αν πρέπει να ασκούνται με άδειο στομάχι ή μετά από κατανάλωση πρωινού. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μονοδιάστατη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού πριν από την πρωινή άσκηση φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεση για τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Το πρωινό γεύμα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση, ιδίως σε ασκήσεις που απαιτούν υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής.

Η κατανάλωση πρωινού πριν από προπονήσεις που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα ή που είναι υψηλής έντασης μπορεί να ενισχύσει την απόδοση και την αντοχή, παρέχοντας στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της άσκησης.

Ωστόσο, για ασκήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα ή το ελαφρύ τρέξιμο, η κατανάλωση ή μη πρωινού δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την απόδοση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική και να προσφέρει το ίδιο αίσθημα ευεξίας και αναζωογόνησης.

Επιπλέον, η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να ενισχύσει την καύση λίπους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα γλυκογόνου (η αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης) στο σώμα μειώνονται, και η άσκηση το πρωί με άδειο στομάχι μπορεί να αναγκάσει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους ως πηγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να είναι επωφελές για άτομα που επιδιώκουν την απώλεια βάρους ή τη μείωση του σωματικού λίπους.

Από την άλλη πλευρά, για άτομα που ασκούνται για την αύξηση της μυϊκής μάζας ή την ενίσχυση της αντοχής, η κατανάλωση πρωινού πριν από την άσκηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα μπορούν να υποστηρίξουν τη μυϊκή ανάπτυξη και να βελτιώσουν την απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Συνοψίζοντας, η απόφαση για το αν πρέπει να ασκείται κάποιος με άδειο στομάχι ή μετά από κατανάλωση πρωινού εξαρτάται από τους στόχους και τις συνήθειες του ατόμου, καθώς και από το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Αντίθετα, για την ενίσχυση της αντοχής ή της μυϊκής μάζας, ένα υγιεινό πρωινό πριν την άσκηση μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Η τελική απόφαση είναι προσωπική και εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ