ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aυξάνονται οι έλεγχοι ντόπινγκ

Aυξάνονται οι έλεγχοι ντόπινγκ
πεκινο 2008

Η ΔΟΕ έδωσε έμφαση στην εκστρατεία της για πάταξη του ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες

" Στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχουμε θέσει προτεραιότητα να ξεριζώσουμε το ντόπινγκ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και πρόσθεσε: " Οι περισσότεροι αθλητές συμμετέχουν τίμια και δίκαια και απολαμβάνουν την ολυμπιακή εμπειρία που τους προσφέρεται. Το οφείλουμε σε αυτούς τους αθλητές, που προπονούνται τόσο σκληρά, να διασφαλίσουμε ότι οι Αγώνες θα είναι όσο το το δυνατό πιο καθαροί γίνεται, απαλλαγμένοι από το ντόπινγκ".

Κατά την διάρκεια της περιόδου 27 Ιουλίου με 24 Αυγούστου, η ΔΟΕ σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό κατά του ντόπινγκ (WADA) και την οργανωτική επιτροπή των Αγώνων του Πεκίνου, θα πραγματοποιεί ελέγχους στους συμμετέχοντας αθλητές και αθλήτριες οποιαδήποτε ώρα και σε οποιοδήποτε μέρος.

Με αυτό το στόχο, οι αθλητές θα ελέγχονται οπουδήποτε βρίσκονται, δηλαδή στο Ολυμπιακό Χωριό ή σε προπονητική εγκατάσταση. Όλοι οι έλεγχοι θα συντονίζονται από τη ΔΟΕ, ενώ ο WADA θα πραγματοποιεί ελέγχους πριν την έναρξη της διοργάνωσης, αλλά και κατά την διάρκεια της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι όμως σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τους ελέγχους σε αυτούς τους χώρους κατά την διάρκεια των Αγώνων θα κάνει η Οργανωτική Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ, Αρνε Λιούνκβιστ, τόνισε ότι η ικανότητα αποκάλυψης των περιπτώσεων ντόπινγκ έχει βελτιωθεί αισθητά. " Οι δυνατότητες που έχουμε είναι ένα από τα πλεονεκτήματά μας και δεν θα δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για τους ελέγχους που θα κάνουμε στο Πεκίνο. Μπορείτε να περιμένετε συνεχείς προσπάθειες για την ανίχνευση αυξητικής ορμόνης και ερυθροποιητίνης".

Η ΔΟΕ κοντεύει να συμπληρώσει 50 χρόνια δράσης κατά του ντόπινγκ. Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν το 1960 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης όταν η ΔΟΕ ανακοίνωσε μία λίστα με απαγορευμένες ουσίες, στη συνέχεια δημιούργησε την ιατρική επιτροπή της και το 1999 ίδρυσε τον WADA.

Από τη φετινή χρονιά αυξάνονται και οι ποινές για όσους βρίσκονται θετικοί στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου σε απαγορευμένες ουσίες. Ετσι όποιος αθλητής ή αθλήτρια πιάνεται θετικός θα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής και στους αμέσως επόμενους Αγώνες.












ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ