X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάντμπολ

New Image

Το μοντέρνο άθλημα του χάντμπολ παίχτηκε πρώτα κοντά στα τέλη του 19ου αιώνα σε Δανία, Γερμανία και Σουηδία


Το χάντμπολ με τη σημερινή του μορφή ξεκίνησε να αναπτύσσεται στη Δανία, στη Σουηδία και στη Γερμανία στο τέλος του 19ου αιώνα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι εμφανίστηκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα ένα άθλημα ονόματι «jeu de paume» (παιχνίδι της παλάμης), αλλά ο τρόπος που παιζόταν δεν είχε σχέση με το χάντμπολ

Οι Γερμανοί διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936 επέβαλαν το χάντμπολ επί χόρτου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτή ήταν η μοναδική του εμφάνιση έως το 1972 στο Μόναχο, όπου καθιερώθηκε το χάντμπολ ανδρών στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα διοργανώθηκε και το πρώτο τουρνουά γυναικών στο Μόντρεαλ.

Λίγα λόγια για το άθλημα


Δύο ομάδες αποτελούμενες από επτά παίκτες (έξι παίκτες και ο τερματοφύλακας) η καθεμιά αναμετρώνται σε κλειστό γήπεδο με ξύλινη επιφάνεια ή κατά προτίμηση τάραφλεξ. Ο αγώνας διαρκεί 60 λεπτά (δύο ημίχρονα των 30 λεπτών) και το γκολ μετράει ως ένας βαθμός για κάθε ομάδα.

Δώδεκα ομάδες στους άνδρες και δώδεκα στις γυναίκες είναι χωρισμένες σε δύο γκρουπ των έξι ομάδων. Από τον κάθε όμιλο περνούν οι τέσσερις πρώτοι στα προημιτελικά. Ακολουθούν χιαστί αγώνες με χαρακτήρα νοκ άουτ (πχ ο πρώτος του Α’ Ομίλου αντιμετωπίζει τον τέταρτο του Β’ Ομίλου).

Οι νικητές αναμετρώνται στα ημιτελικά πάλι σε χιαστί αγώνες. Το τουρνουά δεν ολοκληρώνεται για καμία από τις 12 ομάδες που αποκλείονται από τη συνέχεια. Όλες δίνουν αγώνες κατάταξεις, συγκεκριμένα για τις θέσεις 5-8 και 9-12, όπως ακριβώς γίνεται στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα. Περισσότερες λεπτομέρεις για το πως παίζεται το χάντμπολ μπορείτε να βρείτε σε animation εδώ !

Προγνωστικά για το Πεκίνο


Η Κροατία στους άνδρες, αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης πριν από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Έκτοτε δεν έχει κερδίσει σε καμία μεγάλη διοργάνωση, αλλά έχει να επιδείξει πλασαρίσματα από τη δεύτερη έως την πέμπτη θέση. Θεωρείται ως μία από τις πιο θεαματικές ομάδες που έχουν εμφανιστεί στο άθλημα με ηγέτη τον πρώην μπασκετμπολίστα Ιβάνο Μπάλιτς.

Το χάντμπολ είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό άθλημα και στην Κίνα θα επιδιώξουν να δείξουν τα δόντια τους η πρωταθλήτρια Ευρώπης Δανία και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Στο κόλπο παραμένει πάντα η Γαλλία (5η στην Αθήνα) που έχασε τον Τζάκσον Ρίτσαρντσον (αποχώρησε), αλλά διαθέτει πάντα τον ακριβοπληρωμένο Νίκολα Καραμπάτιτς.

Στις γυναίκες, η Δανία που έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια από την Ατλάντα έως την Αθήνα δεν θα είναι παρούσα. Ευκαιρία για τις υπόλοιπες ομάδες να δράσουν.

Η Νορβηγία, η Ρωσία και η Ρουμανία περίμεναν πολύ καιρό αυτή την ευκαιρία. Υπάρχει βέβαια και η «σκοτεινή» δύναμη που ονομάζεται Κίνα. Η 17χρονη Σάσα Ουάνγκ, η μικρότερη σε ηλικία παίκτρια του τουρνουά, έχει προσπαθήσει αλλά δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει την Ζάι Τσάο (κορυφαία παίκτρια στον κόσμο το 2002). Οι Κινέζες δεν τα πηγαίνουν καλά στις τελευταίες διοργανώσεις, αλλά μπορούν πάντα να υπολογίζουν στη βοήθεια των διαιτητών.

Το χάντμπολ στην Ελλάδα


Ουσιαστικά τριάντα χρόνια ζωής μετράει η χειροσφαίριση στη σύγχρονη Ελλάδα. Το άθλημα αναπτύχθηκε στην περιφέρεια και σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας (Κυψέλη, Νέα Φιλαδέλφεια).

Οι καλύτεροι Έλληνες παίκτες αγωνίζονται στη Μπουντεσλίγκα. Τους βοήθησε πολύ το γεγονός της κατάκτησης της έκτης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θέση την οποία εξασφάλισαν και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005 στην Τυνησία.

Η Εθνική γυναικών συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά τερμάτισε 10η και τελευταία στο τουρνουά.

Σύστημα διεξαγωγής



To σύστημα διεξαγωγής είναι το ίδιο για άνδρες και γυναίκες. Οι ομάδες τοποθετούνται σε δυο γκρουπ των έξι ομάδων για τον προκριματικό γύρο και θα κοντραριστούν σε πέντε ματς η κάθε μία με όλες τις υπόλοιπες στον ίδιο όμιλο. Οι τέσσερις πρώτες κάθε ομίλου θα περάσουν στα προημιτελικά στα οποία θα υπάρξει χιαστί διαστάυρωση των ομάδων των προκριματικών γκρουπ (πρώτος του Α ομίλου με τέταρτο του Β κλπ).

Οι νικήτριες των προημιτελικών θα κοντραριστούν στα ημιτελικά και έτσι θα προκύψει το ζευγάρι του μεγάλου τελικού. Οι ηττημένες των ημιτελικών θα δώσουν ματς για το χάλκινο μετάλιο, ενώ θα υπάρξουν αναμετρήσεις και για τις θέσεις 5-8 μετά το τέλος των προημιτελικών. Οι θέσεις 9-12 θα αποφασιστούν ανάλογα με τις επιδόσεις των ομάδων στη φάση των ομίλων.

Όμιλοι
Α' όμιλος ανδρών:
Πολωνία (A1), Γαλλία (A2), Κρόατία(A3), Κίνα (A4), Ισπανία (A5), Βραζιλία (A6)
Β' όμιλος ανδρών: Γερμανία (B1), Δανία (B2), Ρωσία (B3), Κορέα (B4), Ισλανδία (B5), Αίγυπτος (B6)

A' όμιλος γυναικών: Νορβηγία (A1), Ρουμανία (A2), Γαλλία (A3), Κίνα (A4), Ανγκόλα (A5), Καζακστάν (A6)
Β' όμιλος γυναικών: Ρωσία (B1), Γερμανία (B2), Ουγγαρία (B3), Κορέα (B4), Σουηδία (B5), Βραζιλία (B6)







To τουρνουά χάντμπολ των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνουν στο Πεκίνο από τις 9 έως τις 24 Αυγούστου του 2008. Τα προκριματικά θα γίνουν στο Ολυμπιακό Sports Center Gymnasium και τα τελικά στο Εθνικό Κλειστό Στάδιο.


















































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ