Για πρώτη φορά τρία μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο η ελληνική ρυθμική γυμναστική
Ο ομορφότερος επίλογος γράφτηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής, στο Φάληρο, με ένα ιστορικό χάλκινο, που ανέβασε την συνολική συγκομιδή της χώρας μας στα τρία μετάλλια.
Ο ομορφότερος επίλογος γράφτηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής, στο Φάληρο, με ένα ιστορικό χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό από την Παναγιώτα Λύτρα στις κορύνες και με άλλο ένα ασημένιο πλασάρισμα στο βάθρο από την Εθνική ανσάμπλ στους τελικούς οργάνων, που ανέβασε την συνολική συγκομιδή της χώρας μας στα τρία μετάλλια!
Στη μεγάλη γιορτή του αθλήματος, που όμοιά της δεν είχε φιλοξενηθεί την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα, συμμετείχαν κορυφαίες αθλήτριες από 16 χώρες και τρεις ηπείρους, προσφέροντας ένα μοναδικό σόου, μέσα σε καταπληκτική ατμόσφαιρα από 1.500 φιλάθλους που γέμισαν τις εξέδρες στον μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό.
Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (Tae Kwon Do) πλημμύρισε από κόσμο την Κυριακή (20/03) για την τελευταία ημέρα των αγώνων, που χαρακτηρίστηκε από έντονες συγκινήσεις και πρωτοφανείς αγωνιστικές επιτυχίες για τις Ελληνίδες αθλήτριες.
Η Παναγιώτα Λύτρα στην παρθενική της εμφάνιση στον θεσμό έγινε η πρώτη Ελληνίδα εκπρόσωπος του ατομικού που κατακτά μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής, καθώς τερμάτισε 3η στις κορύνες με 29,750 βαθμούς, έπειτα από εντυπωσιακή εμφάνιση. Επιπλέον, στον αντίστοιχο τελικό της μπάλας κέρδισε την 5η θέση με 29,700 βαθμούς, σημειώνοντας και στα δύο όργανα μεγάλη βελτίωση συγκριτικά με τους προκριματικούς.
Με το πιο θερμό χειροκρότημα επιβραβεύθηκε και η Εβίτα Γιαννοπούλου, που ήταν επίσης παρούσα στον τελικό με τις κορύνες και κατέλαβε την 7η θέση με 25,800 βαθμούς, στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνή διάκριση της καριέρας της.
Με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση θα συνεχίσει την σταθερά ανοδική πορεία της η νεανική ελληνική ομάδα του ανσάμπλ (Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Κορίνα Λυκάκη, Κατερίνα Παγουλάτου, Μαριέτα Τοπολλάι), η οποία κατέκτησε τη 2η θέση στον τελικό του προγράμματος με 3 κορδέλες / 2 μπάλες με εξαιρετική εικόνα και 24,250 βαθμούς, ενώ έμεινε οριακά εκτός τριάδας στον αντίστοιχο τελικό στα 5 στεφάνια (4η με 26,600 βαθμούς)
Η Εθνική ανσάμπλ αποχαιρέτησε έτσι τη διοργάνωση με δύο μετάλλια, αφού είχε ήδη κερδίσει το ασημένιο και στον σύνθετο αγώνα που ολοκληρώθηκε το Σάββατο (19/03).
Από δύο χρυσά μετάλλια κέρδισαν στους τελικούς οργάνων του ατομικού η Ιταλίδα Σοφία Ραφαέλι (33,150 β. στην μπάλα, 32,450 β. στις κορύνες) και η Ισραηλινή Ντάρια Αταμάνοφ (32,700 β. στο στεφάνι, 31,300 β. στην κορδέλα), ενώ στο ανσάμπλ το «2 στα 2» έκανε η εθνική ομάδα του Ισραήλ (27,700 β. στα 5 στεφάνια, 28,600 β. στο πρόγραμμα με 3 κορδέλες / 2 μπάλες).
Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για τον Μάρτιο του 2023 και το δεύτερο από τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα που έχει αναλάβει να διοργανώσει η χώρα μας μέσα στον Ολυμπιακό κύκλο 2022-2024, με την ελπίδα ότι την ερχόμενη χρονιά οι συνθήκες θα επιτρέψουν μία ευρύτερη αγωνιστική εκπροσώπηση, μέσα σε κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης.
Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Αθανάσιος Σταθόπουλος έβαλε τον επίλογο τονίζοντας: "Είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα για την ομάδα του ανσάμπλ, σε ένα φανταστικό περιβάλλον, με τους Έλληνες θεατές να εμψυχώνουν τις αθλήτριές μας και με ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα μετά από λίγους μήνες προπόνησης στη νέα ομάδα με τη νέα προπονήτρια. Πιστεύω ότι όταν ωριμάσουν τα παιδιά, στα νέα τους προγράμματα, θα έχουμε και τα αποτελέσματα που είχαμε παλιά με την ίδια προπονήτρια, που μας έφερε το 2000 το Ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ. Σε ό,τι αφορά το ατομικό είναι δύο νέες αθλήτριες, οι οποίες σε διεθνείς αγώνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και αφήνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα παιδιά μαζί με εκείνα της Θεσσαλονίκης, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν εκτός προπονήσεων λόγω Covid-19, αντίθετα με τα άλλα κράτη όπου γίνονταν κανονικά προπονήσεις. Πλέον, με την εντατικοποίηση της προπόνησης θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα και στο ατομικό και στο ανσάμπλ, στην πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και δικαιώσαμε την Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής για την ανάθεση της μεγάλης διοργάνωσης στη χώρα μας".
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ:
Παναγιώτα Λύτρα (3η στις κορύνες, 5η στην μπάλα): "Είμαι ενθουσιασμένη! Ο αγώνας αυτός μου δίνει μεγάλη δύναμη ώστε να συνεχίσω ακόμα καλύτερα στις επόμενες διοργανώσεις και ειδικά στις δύο σημαντικότερες της χρονιάς, που θα είναι το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήταν υπέροχο το συναίσθημα της συμμετοχής μπροστά στους Έλληνες φιλάθλους, μας στήριξαν όλοι τους και τους ευχαριστούμε. Ήταν μία εμπειρία τρομερή!".
Εβίτα Γιαννοπούλου (7η στις κορύνες): "Φεύγω από την διοργάνωση πιο έμπειρη και πιο γεμάτη. Νιώθω πολύ υπερήφανη που κατάφερα να φτάσω στον τελικό στις κορύνες, έκανα έναν πολύ όμορφο αγώνα και το ευχαριστήθηκα. Υπήρχαν κάποια λάθη στην εκτέλεσή μου στον τελικό αλλά δεν πειράζει, συνεχίζουμε δυναμικά για το καλύτερο!".
Μορφούλα Ντώνα (προπονήτρια Λύτρα & Γιαννοπούλου): "Νιώθω πάρα πολύ υπερήφανη, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και πολύ συγκινημένη. Είναι τεράστιες επιτυχίες αυτές, καθώς μπήκαν δυο Ελληνίδες αθλήτριες στον τελικό των κορυνών. Η Παναγιώτα κατάφερε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό μέσα σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στο στάδιο. Είχαμε να το ζήσουμε αυτό πάρα πολλά χρόνια και νιώθω ότι η ελληνική ρυθμική ξαναγυρίζει εκεί που ήταν. Σιγά-σιγά παίρνει πάλι αυτόν τον δρόμο και είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι κομμάτι αυτής της ομάδας και προχωράμε προς αυτήν την κατεύθυνση".
Μαρίνα Φατέεβα (προπονήτρια Εθνικής ανσάμπλ): "Περάσαμε δύσκολα τον τελευταίο καιρό, ήταν το θέμα του Covid-19 που μας “έκοψε τα πόδια” για δυο μήνες. Τελικά αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε οπωσδήποτε σε αυτόν τον αγώνα, να ανέβουν και να βελτιωθούν τα παιδιά, να καταλάβουν τις δυσκολίες μιας μεγάλης διοργάνωσης. Ευτυχώς πετύχαμε τη διάκριση και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό αλλά μας περιμένει πολλή δουλειά πλέον. Βέβαια κάναμε τα λάθη μας, είδαμε τα σημεία που πρέπει να δουλέψουμε, πρέπει να δουλέψουμε και πάνω στο άγχος μας. Όποτε ζούμε τέτοιους μεγάλους αγώνες καταλαβαίνουμε σε ποια σημεία πρέπει να βελτιωθούμε και κερδίζουμε παράλληλα σε εμπειρίες".
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής του Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), με συνδιοργανωτή τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και με Θεσμικό Υποστηρικτή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.. Η διοργάνωση είχε ως Κοινωνικό Εταίρο την Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος», είχε την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και υποστηρίχθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+». Αποκλειστικός τηλεοπτικός πάροχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής ήταν η ΕΡΤ.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΝ:
ΑΤΟΜΙΚΟ
Στεφάνι
1. Ντάρια Αταμάνοφ (Ισραήλ) 32,700 β.
2. Σοφία Ραφαέλι (Ιταλία) 31,700 β.
3. Μέλανι Ντάργκελ (Γερμανία) 29,750 β.
Μπάλα
1. Σοφία Ραφαέλι (Ιταλία) 33,150 β.
2. Ντάρια Αταμάνοφ (Ισραήλ) 31,900 β.
3. Μαργαρίτα Κολοσόφ (Γερμανία) 31,250 β.
-----------------------------------------------------
5. Παναγιώτα Λύτρα (ΕΛΛΑΔΑ) 29,700 β.
Κορύνες
1. Σοφία Ραφαέλι (Ιταλία) 32,450 β.
2. Ντάρια Αταμάνοφ (Ισραήλ) 31,200 β.
3. Παναγιώτα Λύτρα (ΕΛΛΑΔΑ) 29,750 β.
-----------------------------------------------------
7. Εβίτα Γιαννοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 25,800 β.
Κορδέλα
1. Ντάρια Αταμάνοφ (Ισραήλ) 31,300 β.
2. Μαργαρίτα Κολοσόφ (Γερμανία) 29,500 β.
3. Εύα Μπρεζάλιεβα (Βουλγαρία) 29,450 β.
ΑΝΣΑΜΠΛ
5 Στεφάνια
1. Ισραήλ 27,700 β.
2. Πολωνία 27,500 β.
3. Καζακστάν 26,700 β.
-------------------------------
4. ΕΛΛΑΔΑ 26,600 β.
3 Κορδέλες / 2 Μπάλες
1. Ισραήλ 28,600 β.
2. ΕΛΛΑΔΑ 24,250 β.
3. Πολωνία 22,950 β.