Η "άσκηση ως φάρμακο" στους επιζώντες καρκίνου
Οι επιζώντες καρκίνου μπορούν να αθλούνται με ασφάλεια ώστε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, να αποκαταστήσουν τη σωματική τους λειτουργία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Την τελευταία δεκαετία, στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρήθηκε μείωση κατά 27% στους θανάτους από καρκίνο λόγω της έγκαιρης ανίχνευσης και της βελτίωσης των θεραπειών για τον καρκίνο.
Με τη σειρά του, ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αυξάνεται, με περισσότερους από 15,5 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες - αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040.
Η βελτιωμένη πρόγνωση έχει δημιουργήσει μια αυξανόμενη ανάγκη για την αντιμετώπιση των μοναδικών ζητημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες του καρκίνου.
Υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, τη σωματική λειτουργικότητα, την ποιότητα ζωής και την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο.
Η άσκηση και ένα πρόγραμμα άθλησης είναι, γενικά, ασφαλή για τους επιζώντες του καρκίνου και κάθε επιζών πρέπει να αποφύγει την αδράνεια.
Η αερόβια άσκηση, αντίστασης/ενδυνάμωσης ή/και συνδυασμός αερόβιας και αντίστασης/ενδυνάμωσης βελτιώνει τη σωματική λειτουργία και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία και βοηθούν σε προβλήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, των συμπτωμάτων κατάθλιψης και της κόπωσης
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, συνίσταται στους επιζώντες να εκτελούν αερόβια άσκηση και ασκήσεις αντίστασης/ενδυνάμωσης για περίπου 30 λεπτά ανά συνεδρία, τρεις φορές την εβδομάδα.
Η ενσωμάτωση της "άσκησης ως φάρμακο" στην περίθαλψη του καρκίνου προωθείται ολοένα και περισσότερο.