X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κώστα Σημίτη

Το φέρετρο του Κώστα Σημίτη τυλιγμένο με την ελληνική σημαία EUROKINISSI

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού το ύστατο χαίρε στον Κώστα Σημίτη. Μετά την τελετή στη Μητρόπολη, η πομπή με το φέρετρο κατευθύνθηκε πεζή προς το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου ετάφη ο πρώην πρωθυπουργός.

Το τελευταίο αντίο στον Κώστα Σημίτη, τον πρώην πρωθυπουργό επί 8 έτη και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπαν σε κλίμα συγκίνησης το μεσημέρι της Πέμπτης (09/01) στη Μητρόπολη Αθηνών η οικογένειά του, οι φίλοι του, πολιτικοί συνοδοιπόροι αλλά και αντίπαλοι, καθώς και άνθρωποι από τον διπλωματικό και πανεπιστημιακό χώρο.

Φωτογραφία έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών στην κηδεία του Κώστα Σημίτη EUROKINISSI

Ο Κ. Σημίτης, ο πολιτικός που συνέδεσε την πρωθυπουργική του θητεία με τον ευρωπαϊσμό και τον εκσυγχρονισμό πέθανε σε ηλικία 88 ετών τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Στη Μητρόπολη βρέθηκαν από νωρίς, η σύζυγός του Δάφνη, οι δύο κόρες του κι η εγγονή του, ενώ τον αύλειο χώρο και το εσωτερικό του Ιερού Ναού κατέκλυσαν άνθρωποι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και πολίτες που επιθυμούν να τιμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Η σύζυγος του Κώστα Σημίτη, Δάφνη EUROKINISSI

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Με απόφαση της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού, η σορός του δεν τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Η κηδεία έλαβε χώρα με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, δημοσία δαπάνη.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και οι καθηγητές Γιάννης Βούλγαρης, Τάσος Γιαννίτσης (πρώην υπουργός) και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Το φέρετρο του Κώστα Σημίτη τυλιγμένο με την ελληνική σημαία EUROKINISSI

Μετά την τελετή, το φέρετρο με τη σορό του Κώστα Σημίτη βγήκε από τη Μητρόπολη χειροκροτούμενο, ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος έξω από τη Μητρόπολη φώναζε «Αθάνατος».

Η εξόδιος ακολουθία του Κώστα Σημίτη INTIME NEWS

Η πομπή έφτασε πεζή προς το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ πραγματοποιήθηκε μια μικρή στάση έξω από τη Βουλή. Ο Κώστας Σημίτης ενταφιάστηκε σε χώρο δίπλα στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Η μπάντα του Ναυτικού παιάνιζε το εμβατήριο της σημαίας κατά τον ενταφιασμό του.

Η πομπή προς το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών INTIME NEWS

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απόδοση τριών τιμητικών βολών, αποχαιρετώντας έναν πολιτικό που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετάμε μια μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας

"Αποχαιρετάμε σήμερα με θλίψη και τιμή μία μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον επικήδειο λόγο της.

Η κα. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι "ο Κώστας Σημίτης υπερασπίστηκε, με συνέπεια και πεποίθηση, πάθος και λογική, λέξεις και πράξεις, σε όλη του τη ζωή, τη δημοκρατία και τις αρχές της. Αγωνιστής κατά της δικτατορίας, διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, άνθρωπος των ιδεών και του πρακτικού λόγου, άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στη Μεταπολίτευση με το δικό του, ξεχωριστό και διαχρονικό, πολιτικό παράδειγμα".

Μιλώντας για το έργο του, σημείωσε ότι "με κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, ο Κώστας Σημίτης εισήγαγε στην πολιτική μας συνείδηση και κουλτούρα μία νέα μέθοδο και αντίληψη της διακυβέρνησης. Με έμφαση στον ορθολογισμό, τον προγραμματισμό, την προσήλωση σε στόχους υψηλούς και την ηθική του καθήκοντος, τη χαμηλότονη, καθημερινή και συστηματική εργασία. Μακριά από δημοφιλείς, ανέξοδες ρητορείες και λαϊκιστικές ευκολίες. Με λόγο μετριοπαθή και μετρημένο και ήθος δημοκρατικό".

Μητσοτάκης: Παρακαταθήκη του ο τρόπος διακυβέρνησης με το περίφημο “μπλοκάκι”

"Ο Κώστας Σημίτης ανήκει στην ιστορία που θα ζυγίσει την πολυκύμαντη διαδρομή του» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «μία προσωπικότητα που έθεσε τη δική της σφραγίδα στη χώρα". Απάντησε δε εμμέσως στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την κυβερνητική απόδοση τιμών στον Κώστα Σημίτη, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας εκλεγμένος δύο φορές πρωθυπουργός "που η θεσμική μου θέση επιβάλλει να τιμήσω όπως του αξίζει".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κηδεία του Κώστα Σημίτη EUROKINISSI


Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης ότι ο Κώστας Σημίτης ήταν “ένας μαχητής κατά της δικτατορίας και ένας πολιτικός αντίπαλος, με τον οποίο η παράταξη μας συναντήθηκε σε δύο κρίσιμες στιγμές: Την ένταξη της χώρας στο ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ”.

Εκτίμησε δε ότι τρεις παρακαταθήκες του Κώστα Σημίτη είναι ορατές:

"Πρώτον, η αταλάντευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στη σύγκλιση της χώρας με τις χώρες της ΕΕ.

Δεύτερον ο τρόπος διακυβέρνησης του με πρωταγωνιστή το περίφημο μπλοκάκι, όπου κατέγραφε μεθοδικά τις προτεραιότητες που έπρεπε να γίνουν πράξεις. Μία απόδειξη της σημασίας που πρέπει κάθε ηγέτης να δίνει στο σχεδιασμό, την επίπονη δουλειά και τον έλεγχο, με στόχο το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Τρίτον, η ιδιότητα του πολιτικού που δίπλα στα καθημερινά του καθήκοντα έβρισκε πάντα χρόνο να διαβάζει, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί θέατρο".

Ανδρουλάκης: "Ήταν συνδιαμορφωτής της Ιστορίας"

"Η πατρίδα μας τιμά σήμερα τον πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολιτευτική πορεία του τόπου". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον επικήδειο λόγο του για τον Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου.

"Ο πολιτικός τόπος της χώρας γίνεται φτωχότερος καθώς έχασε μια σπουδαία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια που εμπλούτιζε δημιουργικά και με ορθό λόγο τον δημόσιο διάλογο" τόνισε.

Το φέρετρο με τη σορό του Κώστα Σημίτη EUROKINISSI

"Με δημιουργικές ρήξεις, πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, έκανες πράξη την Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας. Για αυτές τις αξίες αγωνίστηκες από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της χούντας αλλά και αργότερα στη μεταπολίτευση μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Συσπείρωσες μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από το πολιτικό όραμα του εκσυγχρονισμού. Δίνοντάς του όμως ξεκάθαρα προοδευτικό περιεχόμενο, όπως πιστοποιεί το έργο σου, πολύ πριν οι λέξεις χάσουν το πραγματικό τους νόημα", επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνέχισε:

"Υποστήριζες ότι καμία μεταρρύθμιση δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Ως “Αριστερός με σοσιαλδημοκρατικές ιδέες", όπως αυτοχαρακτηριζόσουν, πίστευες ότι η πραγματοποίηση του εκσυγχρονισμού δεν αποτελεί απλώς μια τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά συνεπάγεται κινητοποίηση και κοινωνικό αγώνα.

Ο πολίτης σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να έχει αξία και να είναι συμμέτοχος, αλλιώς καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αντέξει μακροπρόθεσμα.

Η σημασία των παραπάνω θέσεων καταδείχτηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης βεβαίως για την οποία έγκαιρα και με τόλμη είχες προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής το 2008.

Το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004 συνδέθηκε με μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο καταλληλότερος ηγέτης σε μια εποχή ραγδαίων μεταβολών και τεράστιων προκλήσεων. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωσε είχε εισέλθει σε ανεπίστρεπτη πορεία, ενώ η εντεινόμενη παγκοσμιοποίηση απαιτούσε επεξεργασμένο σχέδιο από τα εθνικά κράτη ώστε να μη βυθιστούν ολόκληρες κοινωνίες στην παρακμή.

Βούλγαρης: Υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της ζωής του

"Τον αποχαιρετούν με σεβασμό οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που τον λογαριάζουν στους πρωτομάστορες της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής Ελλάδας», είπε στον δικό του επικήδειο για τον Κώστα Σημίτη ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης. Σχολίασε ότι «ακούγεται συχνά ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αξιολογήσει το έργο του", για να τονίσει ότι "ασφαλώς οι ιστορικοί θα συνεχίσουν να μελετούν το έργο του, όμως η Ιστορία έχει ήδη μιλήσει. Γιατί τα μεγάλα είναι πραγματικά μεγάλα, είναι ιστορικοί σταθμοί στην πορεία του έθνους: ΟΝΕ, Ευρώ, Κύπρος, μεγάλα έργα, ανεξάρτητες αρχές και πολλά άλλα". "Αναμφίβολα το 2004 ο Σημίτης παρέδωσε μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που είχε αναλάβει", είπε ο κ. Βούλγαρης.

Η εξόδιος ακολουθία του Κώστα Σημίτη INTIME NEWS

Μιλώντας γενικότερα για τον εκλιπόντα είπε μεταξύ άλλων πως "όταν τα μεγάλα οράματα της Αριστεράς του 20ού αιώνα διαψεύστηκαν και η Ιστορία έφερε τις προσδοκίες στα μέτρα του εφικτού ο Σημίτης δεν υποτάχθηκε στο εφήμερο της τρέχουσας πολιτικής, διατήρησε την κριτική στάση και την μαχητική μεταρρυθμιστική προοπτική, υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της ζωής του".

"Ήμουν συνιδρυτής” θα υπενθυμίσει σε κάποιες στιγμές έντασης στον ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου- όμως η πρωθυπουργία Σημίτη 1996-2004 δεν ήταν μια στενά οκταετία ΠΑΣΟΚ. Ήταν κάτι παραπάνω. Μια ιδιαίτερη περίοδος, η περίοδος Σημίτη», είπε. Σημείωσε πως «η κοινωνία τον επέβαλε στο ΠΑΣΟΚ, το σύνθημα εκσυγχρονισμός και εξευρωπαϊσμός δεν ήταν μια τεχνοκρατική υπόσχεση, ήταν το ιστορικό αίτημα μιας χώρας που κινδύνευε να μείνει πίσω, να χάσει την επαφή με τη βασική δυναμική τής εποχής της. Αυτή την εντολή έδωσε ο λαός δύο φορές, τον επέλεξαν γιατί ήταν προετοιμασμένος να ανταποκριθεί στον νέο εθνικό στόχο. Η Ελλάδα χρειαζόταν ένα άλμα, μια βαθιά τομή με βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία από εκείνες που κλειδώνουν την πορεία μίας χώρας τις επόμενες δεκαετίες". Είπε πως σε τέτοιες στιγμές ο ρόλος της ηγεσίας είναι καθοριστικός και ότι "σε τέτοιες στιγμές ξεχώρισαν οι μεγάλες ηγέτες της εθνικής μας διαδρομής από τον Μαυροκορδάτο και τον Τρικούπη έως τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έτσι προχώρησε η νεότερη Ελλάδα".

Προσέθεσε ότι ο Κώστας Σημίτης κατάφερε να έρθει η Ελλάδα κοντά στον πυρήνα της Ευρώπης και πως "ανταποκρίθηκε με συνέπεια στο μείζον, κατακτώντας μία θέση ανάμεσα στους σημαντικούς ηγέτες της Ελλάδας, λοιδορούμενος και κάποιες φορές από συντηρητικές και λαϊκίστικες φωνές ακόμα και με ανήθικο τρόπο". Ανέφερε ότι "ο Κώστας Σημίτης έκανε τη δουλειά και ύστερα αποσύρθηκε παρεμβαίνοντας και συμβουλεύοντας για κρίσιμα ζητήματα σε κρίσιμες στιγμές, κρατώντας δηλαδή τον ρόλο που αρμόζει σε πρώην πρωθυπουργό". "Ο Σημίτης δεν ήταν μόνο ένας Έλληνας πολιτικός που προσέβλεπε στην Ευρώπη, ήταν και Ευρωπαίος πολιτικός που συνέβαλε ευθέως στην οικοδόμησή της, περισσότερο από όσο το επέτρεπε η μικρή χώρα που εκπροσωπούσε".

Γιαννίτσης: Έβαλε τη χώρα πάνω από τον εαυτό του

"Η παρουσία όλης της ηγεσίας της χώρας, από τον πολιτικό, τον ακαδημαϊκό και πολλούς άλλους χώρους της κοινωνίας μας, όπως και τόσων πολλών απλών πολιτών, δείχνει το μέγεθος της αναγνώρισης και της τιμής, που όλοι μας θέλουμε να αποδώσουμε σε ένα κορυφαίο πρόσωπο της πολιτικής ζωής για την προσφορά που άφησε στο διάβα του από την ιστορία της χώρας", είπε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης εκφωνώντας τον επικήδειο του για τον πρώην πρωθυπουργό.

Είπε ότι η ουσία της παρουσίας του Κωνσταντίνου Σημίτη μπορεί να εκφραστεί με δυο λόγια ως εξής: "μας έκανε υπερήφανους», «μας έδωσε υπόσταση». «Αφιέρωσε τη ζωή του στο να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα ν’ ανέβει ψηλότερα -πολύ ψηλότερα -και την πήγε. Άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού και την τροχιά της εξέλιξης της κοινωνίας μας. Κατανόησε, από πολύ νωρίς, ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη θα καθοριζόταν από την ικανότητά του να συλλάβει “τον σφυγμό της ιστορίας, ν σφυγμό της εποχής”, να τον μεταδώσει στο κόμμα του, και, στη συνέχεια, στην κοινωνία, ώστε να τον ακολουθήσουν. Τα πέτυχε», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι «δεν έκανε τίποτα που να φέρει την Ελλάδα προς τα πίσω», αλλά ότι «έχοντας απόλυτη αίσθηση του εθνικού συλλογικού συμφέροντος προχώρησε μπροστά, συχνά με ισχυρό προσωπικό και πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας τι έπρεπε να κάνει για τη χώρα».

Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα στάθηκε τυχερή που ο Κωνσταντίνος Σημίτης βρέθηκε στην κορυφή της διακυβέρνησης σε μια κρίσιμη φάση». Σχολίασε ότι «ο Σημίτης συνάντησε πολλές δυσκολίες, αντιδράσεις και μικροψυχίες», για να τονίσει ότι «έμεινε σταθερός στους στόχους του, έβαλε τη χώρα του πάνω από τον εαυτό του, και γι’ αυτό αναδείχθηκε σε κορυφαία πολιτική προσωπικότητα».

Τσουκαλάς: Μαζί με τον Κώστα Σημίτη αποχαιρετούμε και μια ολόκληρη εποχή

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι ο αποχαιρετισμός», είπε αρχικά ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς που αναφέρθηκε εκτενώς σε εικόνες της προσωπικής σχέσης τους με τον Κώστα Σημίτη από τα παιδικά χρόνια τους και έπειτα. Είπε ότι πρωτογνώρισε τον Κώστα Σημίτη όταν ο Νίκος Πουλαντζάς -που ήταν συμμαθητής του πρώην πρωθυπουργού στο Πειραματικό-, ήρθε και τον κάλεσε να γνωρίσει τον Κώστα Σημίτη μετά το ποδόσφαιρο. «Πράγματι παίξαμε ποδόσφαιρο στην οδό Αναγνωστοπούλου δίπλα στην πλατεία Δεξαμενής και από εκεί άρχισα και εγώ να συναγελάζομαι και με τον Σημίτη».

Είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μετά από τόσες δεκαετίες θα βρισκόταν εκείνος εδώ για να αποχαιρετήσει τον Κώστα Σημίτη «και μαζί με αυτόν μια ολόκληρη εποχή», «ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια, έναν “μετα-κόσμο” που προσλαμβάνεται πλέον με τη μορφή αχνών και δυσερμήνευτων σημάτων που δεν ξέρουμε ακριβώς τι πάνε να πουν».

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Κώστα Σημίτη INTIME NEWS


Σε έντονα προσωπικό τόνο ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι ο αποχαιρετισμός γίνεται ακόμα πιο δύσκολος γιατί στα δικά του μάτια ο εκλιπών «δεν ταυτίζεται με κανένα τρόπο με την εικόνα που προβάλλεται μέσα από την πλημμυρίδα των δημοσιευμάτων -εγκωμιαστικών ή μη δεν έχει σημασία-, που ακολούθησαν την είδηση του θανάτου του, γιατί στο βάθος εγώ πιστεύω ότι ο Σημίτης ήταν ένας άλλος άνθρωπος, παρέμενε πάντα ένας ιδιωτικός άνθρωπος, ένας τρυφερός άνθρωπος, ένας συναισθηματικός, σεμνός άνθρωπος που ασχολιόταν με τον περίγυρό και δεν το έδειχνε ποτέ. Έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τους άλλους χωρίς να αφήσει ποτέ να εννοηθεί δημόσια ότι αυτό έκανε».

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, καθώς άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε εφαρμογή λόγω της κηδείας του Κώστα Σημίτη.

Πηγή: News247.gr

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ