Η επίδραση της βραδινής γυμναστικής στον ύπνο: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η βραδινή γυμναστική μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ανάλογα με την ένταση της άσκησης και το χρόνο χαλάρωσης μετά την προπόνηση, καθιστώντας την επίδρασή της διαφορετική για κάθε άτομο.
Η γυμναστική αργά το βράδυ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ως προς την επίδρασή της στον ύπνο. Αν και η άσκηση γενικά βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, η χρονική στιγμή μπορεί να παίξει ρόλο.
Η έντονη άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και διεγείρει το νευρικό σύστημα, παράγοντες που μπορεί να δυσκολεύουν την προσπάθεια να κοιμηθούμε. Χρειάζονται συνήθως 30-90 λεπτά για να επανέλθει η θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στον ύπνο.
Οι ενδορφίνες, οι οποίες απελευθερώνονται κατά την άσκηση, μπορεί επίσης να κρατήσουν ορισμένους ανθρώπους σε εγρήγορση, κάνοντας δύσκολο το να κοιμηθούν αμέσως μετά την προπόνηση.
Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2018 στο Sports Medicine διαπίστωσε ότι η βραδινή άσκηση δεν έχει αρνητική επίδραση στον ύπνο για τους περισσότερους ανθρώπους, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στον οργανισμό αρκετός χρόνος να χαλαρώσει μετά την άσκηση.
Η επίδραση της βραδινής άσκησης στον ύπνο είναι ατομική υπόθεση. Εάν διαπιστώσετε ότι μετά από μια προπόνηση νιώθετε κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο, τότε η βραδινή άσκηση μπορεί να μην είναι πρόβλημα για εσάς. Ωστόσο, αν οι προπονήσεις σας σας δίνουν ενέργεια, ίσως είναι καλύτερο να τις προγραμματίσετε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Ο τύπος της άσκησης παίζει επίσης ρόλο. Η χαμηλής έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο ή η γιόγκα, είναι λιγότερο πιθανό να διαταράξει τον ύπνο σε σχέση με την έντονη άσκηση.
Για να εξασφαλίσετε έναν καλό ύπνο μετά από βραδινή προπόνηση, αφιερώστε τουλάχιστον μία ώρα για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε.