Η μάχη των φύλων
To SPORT 24 γράφει για τις αθλήτριες που μπαίνουν σε ανδρικά χωράφια και αρπάζουν τα πρωτεία από τους ανταγωνιστές τους
Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τα χρήματα είναι περισσότερα, δεν είναι λίγες οι αθλήτριες που επιτυχημένες στον δικό τους χώρο, επιθυμούν να μπουν και στα λημέρια των ανδρών για περισσότερη προβολή, όπου συνήθως τρώνε... τα μούτρα τους.
Έχουν δουλειά οι γυναίκες να διεκδικούν το ίδιο μερίδιο με τους άνδρες; Με εξαίρεση τα φυσικά προσόντα και τα άλλα χαρακτηριστικά που έχουν αναλύσει κατά καιρούς οι επιστήμονες, υπάρχουν τρανά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν ότι το ταλέντο και το μυαλό δεν κοιτούν φύλο.
To SPORT 24 αναζήτησε ορισμένες γυναίκες αθλήτριες και σπουδαίες προσωπικότητες που κόντραραν στα ίσα τους άνδρες συναδέρφους τους, ορισμένες εκ των οποίων τους νίκησαν.
Μισέλ Μουτόν
Η όμορφη μελαχροινή οδηγός διεκδίκησε με αξιώσεις το Παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών ράλι (WRC) το 1982, οδηγώντας το Audi Quattro.
Τι κι αν ο Γερμανός Βάλτερ Ρερλ έλεγε ότι " ακόμη και μία μαϊμού θα νικούσε με το Quattro", ο τρόπος με τον οποίο πήρε την πρώτη της νίκη το 1981 στο Σαν Ρέμο ήταν θεαματικός και αποστοματικός για τον αντίπαλο της.
Η Γαλλίδα έγινε η πρώτη γυναίκα οδηγός που κερδίζει σε αγώνα ράλι, η παρτενέρ της Φαμπρίτσια Πονς έτρεχε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90, δίπλα σε εξαιρετικούς οδηγούς.
Λίγα χρόνια νωρίτερα η Ιταλίδα "σοφερίνα" Λέλα Λομπάρντι είχε ανοίξει τον δρόμο στη Μουτόν, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα οδηγός που τερμάτισε μέσα στους βαθμούς σε Grand Prix της Φόρμουλα 1.
Η Λομπάρντι σε μία φουλ σεζόν με την ομάδα Μαρτς τερμάτισε έκτη στην Ισπανία το 1976 και έβδομη στη Γερμανία. Το παράδειγμα της συμπατριώτισσας της Λομπάρντι, της Τζοβάνα Αμάτι αποτελεί πάλι... ντροπή για τον γυναικείο πληθυσμό.
Η Αμάτι δεν κατάφερε να προκριθεί σε αγώνα και το μόνο για το οποίο την θυμούνται, είναι το εντυπωσιαστικό της παρουσιαστικό και η απροκάλυπτη σχέση της με τον παντρεμένο Νίκι Λάουντα.
Ντανίτσα Πάτρικ
Η Αμερικανίδα οδηγός που τρέχει στο IRL (πρωτάθλημα τύπου F1 στις ΗΠΑ) είναι μία βελτιωμένη έκδοση της Αμάτι. Πριν από λίγα χρόνια τερμάτισε στην τέταρτη θέση στο Indy 500 και τρέχει για μία από τις πιο γνωστές και εύρωστες οικονομικά ομάδες (Rahal-Letterman, ναι ο διάσημος ακόμη και στη χώρα μας παρουσιαστής Ντέιβιντ Λέτερμαν).
Το IRL ευνοήθηκε από το σεξ απίλ της Πάτρικ, η οποία προσελκύει τους χορηγούς σαν μαγνήτες. Παρά την ωραία της φωτογράφηση στο περιοδικό FHM, η Πάτρικ δεν έχει ακόμη κερδίσει αγώνα και βέβαια δεν θα βρει συμπαράσταση από άνδρες συναδέρφους της. Τουλάχιστον άφησε πίσω της την Κάρι Φίσερ, η οποία διεκδικούσε τη θέση της, αλλά δεν διαθέτει το παρουσιαστικό της.
Τον δρόμο για την 25χρονη οδηγό είχε ανοίξει η Τζάνετ Γκάθρι, η οποία το 1977 έγινε η πρώτη γυναίκα που προκρίνεται στο starting grid του Indy 500. H υπάλληλος της NASA έτρεξε σε αγώνες NASCAR και στο Daytona 500.
Μπίλι Τζιν Κινγκ
Αν δεν υπήρχε αυτή, δεν θα υπήρχε γυναικείο τένις. Η σπουδαία τενίστρια η οποία έχει δανείσει το όνομα της στο αθλητικό κέντρο που φιλοξενείται το US Open, πρωταγωνίστησε στη "μάχη των φύλων" (από όπου δανειστήκαμε τον τίτλο).
Η νίκη της επί του συνταξιοδοτημένου γκέι τενίστα, αλλά τζέντλεμαν Μπόμπι Ριγκς το 1973 με 6-4, 6-3, 6-3 στο Astrodome του Houston εγκαινίασε τη γυναικεία επανάσταση στον αθλητισμό.
Πάντοτε η Μπίλι Τζιν (ηρωίδα του τραγουδιού του Μάικλ Τζάκσον) παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών και είδε μετά από τόσα χρόνια και τα τέσσερα Grand Slam να απονείμουν τα ίδια χρηματικά έπαθλα σε άνδρες και γυναίκες, αυτό σημαίνει δικαίωση των κόπων της.
It's all about the money
Τη δεκαετία του '80 ο Τζίμι Κόνορς και η Μαρτίνα Ναβρατιλόβα αναβίωσαν τη "μάχη των φύλων", το έκαναν όμως για καθαρά οικονομικούς λόγους. Οι αδερφές Γουίλιαμς κέρδισαν πρόσφατα μία δικαστική διαμάχη που αφορούσε την αναβίωση ενός τέτοιου αγώνα.
Όταν επιχείρησαν να προκαλέσουν έναν τενίστα να τις αντιμετωπίσει, πήραν το μάθημα τους. Το 1998 δεν εμφανίστηκε ο Πιτ Σάμπρας, αλλά το Νο203 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Δανός Κάρστεν Μπράας που τις κέρδισε άνετα και τις δύο.
Η Σερίνα πάντως είχε απευθύνει έκκληση στην ATP Tour να την καλέσουν να λάβει μέρος σε ορισμένα τουρνουά και βέβαια κανείς δεν μπήκε στν κόπο να της απαντήσει.
Mίλντρεντ "Μπέιμπ" Ντίντρικσον Ζαχαρίας
Η κορυφαία αθλήτρια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. "Χρυσή" Ολυμπιονίκης το 1932 στο Λος Άντζελες στον ακοντισμό και στα 80 μέτρα εμπόδια, δεύτερη στο άλμα εις ύψος έκανε ακόμη σπουδαία καριέρα στο μπάσκετ και στο γκολφ.
Έκανε strike out στον Τζο Ντιμάτζιο και πήρε το προσωνύμιο "Μπέιμπ" (από τον ίδιο τον Μπέιμπ Ρουθ), όταν πέτυχε πέντε home runs σε ένα παιχνίδι μπέιζμπολ. Παντρεύτηκε τον ελληνικής καταγωγής παλαιστή Τζόρτζ Ζαχαρίας, καλλιτεχνικό του Θεόδωρου Βετογιάννη.
Πρόκειται για την κορυφαία μορφή του γυναικείου γκολφ (ιδρυτικό στέλεχος της LPGA) με 17 σερί νίκες σε τουρνουά (απλησίαστο ρεκόρ), ενώ επικράτησε και σε ορισμένα ανδρικά τουρνουά.
Οι... θυγατέρες της "Μπέιμπ"
Το 2003 η καλύτερη γκόλφερ των τελευταίων ετών Σουηδέζα Ανίκα Σόρενσταμ έγινε η πρώτη γυναίκα μετά την "Μπέιμπ" που συμμετέχει σε τουρνουά ανδρών, μετά τις 13 σερί νίκες της το 2002.
Ο Βίτζεϊ Σινγκ από τα Φίτζι αποχώρησε από το "Colonial Classic", γιατί δεν ήθελε να μοιραστεί το golf course με μία γυναίκα!
Την ίδια χρονιά, η άσημη Σούζι Γουέιλι... made the cut (προκρίθηκε) σε ένα τουρνουά στο Κονέκτικατ, όμως η καριέρα της κυμαίνεται στη μετριότητα. Ενστάσεις προκύπτουν στην περίπτωση της Μισέλ Γουί.
Ο "θηλυκός" Τάιγκερ (σε συμβόλαια και σε αποδοχές) απασχολεί τα ΜΜΕ από τα 14 της χρόνια και δέχεται προσκλήσεις για τα τουρνουά της PGA Tour, χωρίς να έχει καταφέρει να προκριθεί. Η Γουί δεν έχει ακόμη σπάσει το ρόδι για να κατακτήσει το πρώτο της επαγγελματικό τουρνουά.
To κορίτσι του μπέιζμπολ
Την ταινία με τη Τζίνα Ντέιβις και τη Μαντόνα που υποδύονται παίκτριες του μπέιζμπολ την έχετε δει; Η Τζάκι Μίτσελ υπήρξε πραγματικά υπέγραψε συμβόλαιο με τους Γιάνκις, όταν έκανε strike out κατά σειρά τόσο στον Μπέιμπ Ρουθ, όσο και στον Λου Γκέρινγκ σε αγώνα επίδειξης το 1931.
Η Μίτσελ θα είχε γράψει ιστορία, αν ο κομμισάριος της Λίγκας Κένεσο Μάουντεν Λάντις δεν έλεγε όχι, λέγοντας ότι το μπέιζμπολ δεν οφελεί τις γυναίκες! Το 1952 η Λίγκα απαγόρευσε τη συμμετοχή στις γυναίκες και σήμερα δεν μπορούν να παίξουν στις μικρές κατηγορίες.
Τρεις ακόμη "μικρές" για τα ελληνικά δεδομένα περιπτώσεις είναι εκείνη της Χέδερ Σου Μέρσερ, η οποία έπαιξε φούτμπολ στο Ντιουκ το 1995, πριν "κοπεί" την επόμενη σεζόν και σύρει τον προπονητή, Φρεντ Γκόλντσμιθ στα αποδυτήρια.
Η τζόκεϊ Τζούλι Κρον είναι η μοναδική γυναίκα μέλος του Hall of Fame, νικήτρια στο "Belmond Stakes" το 2003, ενώ πανηγύρισε την πρωτιά σε 3.074 συνολικά αγώνες.
Τέλος οι Ιντιάνα Πέισερς αποτελούν τον πρώτο οργανισμό που έδωσε δουλειά σε γυναίκα μπασκετμπολίστρια. Η δίμετρη Άνν Μέγιερς μετά από μία εντυπωσιακή θητεία στο UCLA, υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 50.000 δολλαρίων το 1979.
"Κόπηκε" στην προετοιμασία, δεν παύει να είναι όμως η μοναδική γυναίκα που έγινε έστω και για λίγο μέλος το ΝBA.
Το μοναδικό άθλημα, Ολυμπιακό μάλιστα, που δεν αποτελεί παράξενο φαινόμενο η παρουσία ανδρών και γυναικών στον ίδιο χώρο είναι η ιππασία. Και στις τρεις κατηγορίες (ιππικό τρίαθλο, υπερπήδηση εμποδίων, ιππική δεξιοτεχνία) άνδρες και γυναίκες μοιράζονται τα πάντα και συνεργάζονται για το καλό της ομάδας τους.
Με εξαίρεση την ιππική δεξιοτεχνία που οι γυναίκες κάνουν κουμάντο, τα άλλα αγωνίσματα είναι μοιρασμένα, κανείς όμως δεν ξαφνιάζεται όταν κερδίζει μία γυναίκα.