ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πάλη στο πέρασμα των χρόνων

Η πάλη στο πέρασμα των χρόνων

Με αφορμή την απόφαση της ΔΟΕ να αφήσει εκτός ολυμπιακού προγράμματος την πάλη από το 2020, το Sport24.gr θυμίζει στους... ανιστόρητους της ΔΟΕ, ποιο άθλημα αφήνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, όταν μάλιστα είχαν να επιλέξουν επίσης ανάμεσα σε χόκεϊ, μοντέρνο πένταθλο και τάε κβο ντο

Η ΔΟΕ αποφάσισε την Τρίτη (12/2) με επίσημη ανακοίνωσή της να αφήσει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων την πάλη από το 2020 κι έπειτα, ξαφνιάζοντας δυσάρεστα χιλιάδες κόσμου και κυρίως τους Έλληνες.

Όχι τους γνωρίζοντες πάντως, καθώς η ΔΟΕ είχε προσπαθήσει να το κάνει και το 2002 αλλά δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δεν την συνέφερε τελικά να το πράξει. Για δεύτερη φορά λοιπόν μέσα σε 10 χρόνια, επανέρχεται για να θέσει την πάλη εκτός ολυμπιακού προγράμματος.

Μπορεί ακόμα να μην είναι οριστική απόφαση, αλλά κατά 95% θα περάσει στο Μπουένος Άιρες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν και θα γίνει η ψηφοφορία για τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2020, καθώς συνήθως δύσκολα αλλάζουν τα όσα έχει ήδη προαποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ.

Γι' αυτό το λόγο δηλαδή, η αντίδραση της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης σε συνεργασία με την ΕΟΕ που αναμένεται σύντομα, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να... ιδρώσει τα αυτιά των "αθανάτων". Ήδη αντέδρασε η FILA, η παγκόσμια ομοσπονδία πάλης δηλαδή, αλλά ούτε κι αυτή αναμένεται να καταφέρει κάτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί εξετάστηκαν κι άλλα αθλήματα που ίσως θα μπορούσαν να τεθούν εκτός ολυμπιακού προγράμματος, όπως είναι το χόκεϊ, το μοντέρνο πένταθλο και το τάε κβο ντο.

Το Sport24.gr θυμίζει στους ανιστόρητους της ΔΟΕ ποιο άθλημα θέλουν να θέσουν εκτός για να προσθέσουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα την αθλητική αναρρίχηση, το σκουός, ή τα πατίνια με ρόδες (!!!).

Η πάλη στην Αρχαία Ελλάδα

Η πάλη λοιπόν, αντλεί τις ρίζες της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ολυμπίας το 776 π.χ. και ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο άθλημα στην Αρχαία Ελλάδα. Αν το Παγκράτιον είναι το αρχαιότερο άθλημα, η πάλη είναι το δεύτερο πιο αρχαίο.

Άπειρες παραστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα απεικονίζουν παλαιστές να παλεύουν σώμα με σώμα. Ο Πλάτωνας τη χαρακτήρισε το άθλημα των αθλημάτων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα πως γίνονταν αγώνες πάλης προς τιμήν του Πατρόκλου κατά την πολιορκία της Τροίας.

Η πάλη στο πέρασμα των χρόνων

Κατά τον Πίνδαρο "την μεν από χειρών πάλην εφεύρε Θησέας, την δε από σκελών Κερκύων", δηλαδή, την άνω πάλη εφηύρε ο Θησέας και την κάτω πάλη ο Κερκύων. Ως εφευρέτες του αθλήματος, αναφέρονται επίσης ο Θεός Ερμής, ο Πλήξιππος, ο Ενετός, ο Φόρβας, ο Πηλέας, η Θεά Αθηνά, ο Ηρακλής κ.α.

Η ελληνική ιστορία βρίθει αναφορών στο άθλημα... Στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.χ. οι Αθηναίοι φέρονται να επικράτησαν των Περσών σε πραγματικό αγώνα πάλης, ενώ στις Θερμοπύλες το 480 π.χ. οι 300 του Λεωνίδα σαν αχρηστεύτηκαν τα δόρατα και τα σπαθιά τους, πάλεψαν σώμα με σώμα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Αρχαία Ελλάδα, η πάλη αποτέλεσε το κύριο μέσο αγωγής των νέων. Όπως προαναφέραμε υπήρχαν δύο είδη πάλης: η ορθία πάλη (ή ορθοπάλη) και η κάτω πάλη (ή αλίνδησις).

Η πασίγνωστη στους Έλληνες "παλαίστρα", προσδιόριζε τα πρώτα χρόνια το χώρο που αθλούνταν οι παλαιστές, ενώ με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε ευρύτερη έννοια και σήμαινε "γυμναστήριο".

Από τους δεκάδες ξακουστούς παλαιστές που νίκησαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην ιστορία έχει μείνει το όνομα του Μίλωνα του Κροτωνιάτη.

Η παρακμή...

Όσο φιλικό χαρακτήρα είχε επί σειρά ετών η πάλη, τόσο βίαιο απέκτησε στη ρωμαϊκή εποχή. Τα πράγματα άλλαξαν, οι άνθρωποι έγιναν βίαιοι και όποιος έπαιρνε μέρος σε αγώνα πάλης, ήταν προετοιμασμένος να παλέψει μέχρι θανάτου. Ο κόσμος διψούσε για αιματηρό θέαμα και επευφημούσε κάθε φορά που ο νικητής είχε σκοτώσει τον αντίπαλό του.

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 393 μ.Χ. και οι προσπάθειες του Ιουλιανού να τους αναβιώσει, έπεσαν στο κενό. Ωστόσο, οι Έλληνες εξακολούθησαν να εξασκούνται στην πάλη και να την θεωρούν ως τον καλύτερο τρόπο για να αθλούνται.

Η πάλη στους σύγχρονους Αγώνες

Μετά την απόφαση για αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1986, από τον Γάλλο Βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, η πάλη ήταν από τα πρώτα αθλήματα που... προκρίθηκε για την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, λόγω της σπουδαίας ιστορίας της.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν σε εκείνους τους αγώνες, ο Γεώργιος Τσίτας και ο Στέφανος Χριστόπουλος. Αμφότεροι ήταν χαρισματικοί. Ο πρώτος ηττήθηκε στον τελικό από τον Γερμανό Σούμαν και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (τότε ο πρώτος έπαιρνε το αργυρό και ο δεύτερος το χάλκινο). Τρίτος κατετάγη ο Χριστόπουλος.

Η πάλη στο πέρασμα των χρόνων

Το 1900 ήταν η μοναδική φορά που στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έμεινε εκτός προγράμματος, καθώς οι Γάλλοι που φιλοξένησαν τη διοργάνωση προτίμησαν άλλα "αθλήματα" όπως το ψάρεμα (!).

Πάντως, από το 1904 στο Σεντ Λούις, η πάλη επέστρεψε στο πρόγραμμα και έδωσε ανελλιπώς το "παρούσα" σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Το 1908 στους Αγώνες του Λονδίνου, υπήρξε έτος σταθμός για την πάλη, καθώς συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά και τα δύο είδη: ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα.

Έκτοτε, τίποτα δεν άλλαξε (πλην των κατηγοριών) και η πάλη μπορεί να μην έχει τηλεοπτικό ενδιαφέρον, όπως υποστηρίζει η ΔΟΕ, αλλά έχει φανατικούς οπαδούς που την παρακολουθούν.

Οι Έλληνες παλαιστές

Η ελληνική πάλη έχει κατακτήσει έντεκα μετάλλια από την Αθήνα του 1896 μέχρι το Λονδίνο του 2012, μαζί με του Χριστόπουλου (3ος το 1896) που του αναγνωρίστηκε στο πέρασμα των χρόνων. Μετά τους Τσίτα και Χριστόπουλου, δύο μετάλλια έφερε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος το 1968 (χάλκινο) και το 1972 (ασημένιο).

Το πρώτο και μοναδικό χρυσό μετάλλιο από Έλληνα αθλητή στην πάλη, κατακτήθηκε το 1980 από τον Στέλιο Μηγιάκη. Στη Μόσχα, κατέκτησε επίσης το χάλκινο ο Χατζηϊωαννίδης στην ελευθέρα.

Το 1984 και το 1988 εκπροσωπηθήκαμε από τον Μπάμπη Χολίδη (2 χάλκινα), το 2000 με τον Αμιράν Καρντάνοφ (χάλκινο) και το 2004 με τον Αρτιόμ Κιουρεγκιάν (χάλκινο).

Αντί επιλόγου

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να γράψουμε πολύ περισσότερα για την πάλη, αλλά δεν θέλαμε να σας κουράσουμε από τη στιγμή που οι "Αθάνατοι" δεν θα μπουν στη διαδικασία να ψάξουν ποιο ιστορικό άθλημα τελικά θέτουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, προκαλώντας αντιδράσεις παγκοσμίως.

Πρόλαβαν ήδη να διαμαρτυρηθούν πολλοί αθλητές, η παγκόσμια ομοσπονδία πάλης (FILA) που βρέθηκε προ εκπλήξεως, πολλοί Έλληνες που είτε ασχολούνται με την πάλη, είτε όχι... Το θέμα είναι πως τους επόμενους 7 μήνες (μέχρι τον Σεπτέμβριο δηλαδή, όταν και θα κατακυρωθεί η απόφαση), θα γίνει μεγάλη μάχη απ' όλους όσους αγαπούν το άθλημα για να παραμείνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα και μετά το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ