Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου: Το "διαμάντι" του νησιού και το κονδύλι των 4 εκατ. ευρώ
Φωτογραφικό υλικό από το Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί σημαντικό κονδύλι άνω των 4.000.000 ευρώ για βελτιωτικά έργα και συνέντευξη με τον Δήμαρχο, Μανώλη Βουρνού, για την αθλητική στόχευση στο νησί.
Το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου 2019 διεξήχθη στο Ιωνικό Κολυμβητήριο της Χίου το Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας στο πόλο γυναικών και δώσαμε το παρών για λογαριασμό του Sport24.gr και του Sport24 Radio 103,3.
Στο διάστημα αυτό, είχαμε τη δυνατότητα να βρεθούμε στο νησί, να δούμε ορισμένα από τα βελτιωτικά έργα που γίνονται στο Κολυμβητήριο, το οποίο πρέπει να τονιστεί πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα συνομιλήσαμε και με τον δήμαρχο του νησιού, τον Μανώλη Βουρνού.
Μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το αθλητικό κομμάτι της Χίου στην δική του πενταετή θητεία και το πώς κατάφερε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό κονδύλι για το "στολίδι" του νησιού της μαστίχας, αλλά και για άλλα ζητήματα. Η δική του στόχευση είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του και η συνέχιση των έργων.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο δήμος Χίου κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω των 4.000.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει πιο σύγχρονο και πιο ασφαλές το Κολυμβητήριο και να μπορεί να φιλοξενήσει κορυφαία αθλητικά γεγονότα του υγρού στίβου. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των έργων ανακαίνισης θα γίνει βέβαια το επόμενο διάστημα, καθώς το κονδύλι έχει εγκριθεί.
Παράλληλα, πέρα από έργα εντός του Κολυμβητήριου, στον περιβάλλοντα χώρο θα φτιαχτεί και γήπεδο Beach Volley για τους καλοκαιρινούς μήνες, που θεωρούνται "νεκρή" περίοδος για το Κολυμβητήριο και αυτό θα μπορεί να προσελκύει αθλητές και κόσμο, κάνοντάς το λειτουργικό όλο τον χρόνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα "πάντρεμα" δυο διαφορετικών αθλημάτων στον ίδιο χώρο.
Αν μη τι άλλο, μια πολύ ιδιαίτερη και αξιομνημόνευτη κίνηση. Το Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου αποτέλεσε μία μεγάλη δημόσια επένδυση της δεκαετίας του ‘80, που σταδιακά είχε απαξιωθεί και χρειαζόταν μια... επανεκκίνηση. Αυτή γίνεται από την δημοτική αρχή του νησιού και μετατρέπεται σε μια σύγχρονη εγκατάσταση, πρότυπη σε πανελλήνιο επίπεδο.
Θέλαμε η Χίος να μπει στο χάρτη του αθλητισμού
Το Sport24.gr βρέθηκε στο δημαρχείο της Χίου και είχε συζήτηση με τον Μανώλη Βουρνού, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το πώς κατάφερε να εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους, αποτελώντας... οδηγό και για συναδέλφους του σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που θέλουν να διεκδικήσουν ανάλογο κονδύλι για δικές τους αθλητικές εγκαταστάσεις.
Κατ' αρχάς, ρωτήθηκε για το πώς κατάφερε να φέρει στο νησί μια δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση υγρού στίβου μετά το περσινό Final-4 του Κυπέλλου στους άνδρες. Ο ίδιος ανέφερε πως "για μας ήταν μεγάλος στόχος οι μεγάλες διοργανώσεις. Ο λόγος είναι διττός. Πρώτον θέλουμε να έχουμε μεγάλες ομάδες και μεγάλους αθλητές στο νησί μας και να γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Θυμίζω πως είχαμε διοργανώσει πέρυσι στη Χίο και το Final-4 στο βόλεϊ γυναικών με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Γ.Σ. Ηλιούπολης.
Δεύτερον, θέλαμε η Χίος να μπει στο χάρτη του αθλητισμού ενεργά και να ξέρουν οι μεγάλες ομάδες ποια είναι η Χίος, ποια είναι η πόλη της, οι αθλητικές εγκαταστάσεις της, ο κόσμος της. Είναι πολύ βασικό αυτό για μας. Πρέπει να είμαστε στο κέντρο των αθλητικών γεγονότων. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να φέρνουμε μεγάλα αθλητικά γεγονότα εδώ πέρα. Δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό. Για να φέρουμε, λοιπόν, ξανά μια μεγάλη διοργάνωση, ενεργοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι που είχαν την όρεξη για να το πετύχουν.
Φυσικά, έχουμε τους κατάλληλους χώρους, με την κατάλληλη υποδομή και επίσης οικονομικά βοηθώντας στον βαθμό που μπορούμε. Βοήθησε και η Περιφερειάρχης, η κ. Καλογήρου. Ενεργοποιήθηκαν και οι ιδιωτικοί φορείς".
Αντικατάσταστη της τέντας του Κολυμβητηρίου που είναι τέσσερα στρέμματα
Εν συνεχεία, η συζήτηση πήγε στην χρηματοδότηση του Κολυμβητήριου με ένα ποσό της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ και στο πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα που εξασφάλισε η δημοτική αρχή του Μανώλη Βουρνού. Ο ίδιος απάντησε:
"Αυτό που έχουμε εξασφαλίσει, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου με ένα ποσό της τάξεως των 3,7 εκατ. ευρώ. Ενεργειακή αναβάθμιση για το Κολυμβητήριο σημαίνει πρώτον την αντικατάσταση της τέντας, η οποία είναι τέσσερα στρέμματα για να καταλάβετε, δεν είναι σαν αυτές που καθόμαστε από κάτω και πίνουμε καφέ. Αυτή έχει ειδικά χαρακτηριστικά ως προς την αντοχή της. Η πρώτη τέντα είχε τοποθετηθεί, όταν φτιάχτηκε το Κολυμβητήριο στα μέσα της δεκαετίας του '80, είναι η ίδια ακριβώς. Μπαίνει, λοιπόν, μια καινούργια διπλού τοιχώματος, η οποία βοηθάει πολύ στο κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, αντικαθίστανται κουφώματα και γίνονται και κάποιες μικρότερες παρεμβάσεις σε μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου.
Εμείς, σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, έχουμε βελτιώσει πολύ το κομμάτι της κατανάλωσης και έχουμε αποφύγει αυτό που δεν απέφυγαν άλλα δημοτικά κολυμβητήρια, τα οποία έκλεισαν λόγω των πολλών εξόδων τους για πετρέλαιο. Ο εκσυγχρονισμός βέβαια δεν είναι τα μεγάλα κονδύλια και τα πολλά λεφτά. Εκσυγχρονισμός θα πει φροντίδα για την καθημερινότητα με δικά μας μέσα, δικές μας παρεμβάσεις. Φτιάξαμε τα αποδυτήρια, τις ντουζιέρες, τις τουαλέτες. Δουλεύει επίσης όπως πρέπει ο χλωριωτής πισίνας. Επίσης, σημαντικό είναι το κομμάτι της ασφάλειας. Με τουρνικέ ξέρουμε πότε μπαίνει κάποιος μέσα και πότε φεύγει.
Επίσης, κάτι που εξέπληξε, είναι πως για χρόνια το Κολυμβητήριο λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας και ήταν κάτι που δεν είχε ενδιαφερθεί και κανείς. Το ίδιο ισχύει και για άλλες εγκαταστάσεις. Πλέον, όλες λειτουργούν με άδεια κανονικά, εκτός από ορισμένες περιφερειακές ήσσονος σημασίας, αλλά είναι περισσότερο για παιχνίδι και για όχι για πρωταθλήματα.
Επίσης, η ενεργειακή αναβάθμιση, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει και τους ξενώνες που θα λειτουργούν. Πάνω από 20 δωμάτια για να μπορούν να φιλοξενούν μια ομάδα, προκειμένου να μείνει εκεί, να αθληθεί, να προετοιμαστεί και να αγωνιστεί. Είναι ένα πρόσθετο προσόν του Κολυμβητηρίου μας και κοστίζει περίπου 500.000 ευρώ. Επειδή εμείς είχαμε έτοιμες μελέτες για όλα αυτά, γι' αυτό και απορροφούμε τόσο μεγάλα ποσά. Η κ. Καλογήρου, η Περιφερειάρχης, που ηγείται της διαχειριστικής αρχής, προφανώς έχει πολύ μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό, την καίρια σημασία.
Επίσης, το ηλεκτρονικο συστημα χρονομετρησης του κολυμβητηρίου εκσυγχρονίζεται, για να μπορούμε να είμαστε σωστοί και να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες και να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε μεγάλες διοργανώσεις. Αυτή τη μελέτη την προτάξαμε και ο υπουργός ανάπτυξης, ο κ. Χαρίτσης, κατάλαβε ότι αυτό το έργο ήταν αναπτυξιακό και όχι απλά λειτουργικό. Ξεκινάνε άμεσα τα έργα και για τα χρονόμετρα ενόψει του πανελληνίου πρωταθλήματος τεχνικής κολύμβησης 11-14 Ιουλίου".
Δεν μας τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας η αντιπολίτευση
Ο Μανώλης Βουρνούς ανέφερε στη συνέχεια πως είχε και τη στήριξη της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης για τα έργα αυτά και πως οι περισσότερες αποφάσεις ήταν ομόφωνες, διότι "καταλάβαιναν πως γίνεται σωστά η δουλειά. Έχουμε πείσει και την αντιπολίτευση και έχει στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όποτε έχει χρειαστεί. Μικρές διαφοροποιήσεις και αντιδικίες υπάρχουν, αλλά επί της ουσίας υπάρχει στήριξη και κανένα εμπόδιο. Ειδικά η μείζονα αντιπολίτευση δεν στάθηκε απέναντι και έβαλε και τις ιδέες της και τους ανθρώπους της. Δεν μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας".
Έτοιμες μελέτες την κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσεις τα χρήματα
Για το πώς κατάφερε ο ίδιος να εξασφαλίσει ένα τέτοιο κονδύλι για το Κολυμβητήριό του, την ώρα που για παράδειγμα ο Ολυμπιακός παλεύει χρόνια για ένα καινούργιο σύγχρονο Κολυμβητήριο στον Πειραιά, σχολίασε: "Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλο πράγμα η Χίος, ο Πειραιάς, η Καρδίτσα, η Μυτιλήνη. Μάλιστα, η Μυτιλήνη βρίσκει ένα κάρο εμπόδια, αν και έχει εξασφαλίσει τα χρήματα. Στη δική μας περίπτωση, υπήρξε η στήριξη όλων. Και της Περιφέρειας και της αντιπολίτευσης, για να έχουμε τις μελέτες έτοιμες την κατάλληλη στιγμή, ώστε να διεκδικήσουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, που είναι το μεγάλο κομμάτι.
Το μικρό είναι το ειδικό αναπτυξιακό για τα νησιά του υπουργείου ανάπτυξης. Παράλληλα, υπάρχει άλλο ένα από το υπουργείο αθλητισμού για τη δημιουργία γηπέδου beach volley, για να διοργανώνονται το καλοκαίρι τουρνουά στον εξωτερικό χώρο του Κολυμβητηρίου. Τα χρήματα δεν τα δίνουν οι δήμοι, αυτοί κάνουν τη... λάντζα. Τα χρήματα δίνονται από την Περιφέρεια ή το υπουργείο, αλλά και από ιδιώτες χορηγούς. Εγώ βρήκα δωρητές, να κάνουν δωρεά μια μελέτη στο Δήμο Χίου, με την επίβλεψη βέβαια τη δική μας, του Δήμου".
Υγιείς, βιώσιμες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις
Για την "επόμενη μέρα" του νησιού στο αθλητικό κομμάτι, αν καταφέρει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, είπε: "Αδειδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, να είναι υγιείς, βιώσιμοι, να μπορούν να συντηρούνται σωστά και να μην γίνονται... χωμάτινες αλάνες, όπως συνέβαινε για χρόνια. Πρέπει να είμαστε ορθολογιστές και να έχουμε εγκαταστάσεις που να μπορούμε να τις συντηρούμε και όχι απλά να φτιάχνουμε χωρίς στόχευση και πρόγραμμα. Πρέπει να αλλάξουμε τη διαχείριση των εγκαταστάσεων".
Αίθουσα για TRX και όχι μόνο στο Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου
Το γυμναστήριο έχει όλα τα μηχανήματα που χρειάζονται και λειτουργεί άρτια
Ο χώρος που στεγάζεται το ιατρείο στο Κολυμβητήριο του νησιού
Ο χώρος των αποδυτηρίων έχει ανακαινιστεί
Λειτουργεί στο Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου και αίθουσα για σάουνα