ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστιοπλοία

Το SPORT 24 σας παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στο άθλημα της ιστιοπλοΐας

Η ιστορία του αθλήματος



Στην αρχαιότητα η ιστιοπλοΐα χρησιμοποιούταν ως μέσο μεταφοράς, αλλά σε κάποιες αναφορές γίνεται λόγος και για αγώνες ιστιοπλοΐας. Ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει στα «Κορινθιακά» ότι κατά τον 2ον π.Χ. αιώνα στην Ερμιόνη στο ναό της Αφροδίτης, γίνονταν κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες προς τιμή του Διονύσου Μελαναίγιδος.

Ωστόσο σαν αγώνισμα οι απαρχές της βρίσκονται στα μέσα του 17ου αιώνα. Η εμφάνιση του αθλήματος έγινε την εποχή εκείνη στην Ολλανδία, αλλά άρχισε να αναπτύσσεται στην Αγγλία. Ο βασιλιάς Κάρολος ο δεύτερος ήταν εξόριστος στην Ολλανδία, όταν ήρθε σε επαφή με το άθλημα το οποίο λάτρεψε. Αμέσως το μετέφερε στην πατρίδα του και άρχισε να διαδίδεται στον κόσμο με την ονομασία γιότινγκ (yaghting)

Το America’s Cup και οι αγώνες αναψυχής


Ο πρώτος διεθνής αγώνας γιότινγκ διεξήχθη το 1851, όταν μέλη του New York Yacht Club, κατασκεύασαν ένα σκάφος που είχε μήκος 101 πόδια και το ονόμασαν Αμέρικα. Το γιοτ, ταξίδεψε ως την Αγγλία όπου κέρδισε το τρόπαιο Hundred Guineas Cup σε έναν αγώνα γύρω από το νησί Γουάιτ. Ο αγώνας ονομάστηκε The America's Cup και το τρόπαιο παρέμεινε στην κατοχή των Αμερικάνων επί 132 ολόκληρα χρόνια, ως το 1983. Τη χρονιά εκείνη ένα γιοτ από την Αυστραλία έσπασε την απίστευτη κυριαρχία του New York Yacht Club

Πέρα από το America’s Cup, οι αγώνες αναπτύχθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου με τη μορφή αγώνων αναψυχής των αλιευτικών. Το 1907 δημιουργήθηκε η Διεθνής Ένωση Αγώνων Ιστιοπλοΐας αποτελώντας το πρώτο βήμα της παγκόσμιας ανάπτυξης του αθλήματος.

Η συνεχής εξέλιξη των υλικών και των σχεδίων είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας τα τελευταία 100 χρόνια, ιδιαίτερα με τη μαζική παραγωγή σκαφών ενός σχεδίου που βοήθησε στην εξάπλωση του αθλήματος σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Η ανάπτυξη και η εκλαΐκευση των διαφόρων αγωνισμάτων διεύρυνε τα όρια των αναζητητών της συγκίνησης μέσα από το άθλημα της ιστιοπλοΐας, την ώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το America’s Cup, οι αγώνες ανοιχτής θαλάσσης, αλλά και οι μεγάλοι αθλητές συνεχίζουν να δημιουργούν νέους ήρωες του αθλήματος.

Η Ολυμπιακή ιστορία της ιστιοπλοΐας


Η ιστιοπλοΐας πρωτοεμφανίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 στο Παρίσι αποσπώντας αρνητικά σχόλια. Επανήλθε το 1908 και από τότε βρίσκεται ανελλιπώς στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στους πρώιμους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ιστιοπλοΐα κυριαρχούταν από αγώνες με μεγάλα σκάφη των οποίων τα πληρώματα έφταναν μέχρι και τα 12 άτομα, ενώ οι νικητές κρίνονταν ανάλογα με τους βαθμούς πονιής. Από το 1924, η τάση ήταν να διεξάγονται οι αγώνες με ολοένα και μικρότερα σκάφη με μικρότερα φυσικά πληρώματα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι δοκιμές στους εξοπλισμούς έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων σκαφών στα οποία αντανακλώνται οι εξελίξεις του αθλητισμού. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μόνο ένα αγώνισμα (Yngling), είχε πλήρωμα τριών ατόμων, ενώ πέντε αγωνίσματα είχαν πλήρωμα ένα μόνο άτομο.

Πλέον, τα σκάφη αποτελούν ένα μίγμα ανάμεσα στις κατηγορίες με μεγάλη ιστορία, όπως τα Star και τα Finn και σε αυτές στις οποίες αντανακλώνται το σχέδιο και η εξέλιξη της τεχνολογίας όπως τα 49ers.

Οι γυναίκες επιτρεπόταν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους άντρες, αλλά το 1988, δημιουργήθηκαν ξεχωριστά αγωνίσματα μόνο για γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, η ιστιοπλοΐα έκανε ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, καθώς μέχρι και την Ολυμπιάδα της Ατλάντα η ιστιοπλοΐα ήταν γνωστή ως γιότινγκ.

Κανονισμοί


H διαδρομή της Ολυμπιακής κούρσας είναι ένα νοητό τραπέζιο με έξι τμήματα ή μία ευθεία την οποία τα σκάφη διατρέχουν πέντε φορές πάνω - κάτω, δηλαδή όρτσα (κόντρα στον άνεμο) και πρίμα (με τον άνεμο πίσω). Tο τελικό σημείο κάθε τμήματος ορίζεται από μια σημαδούρα. Tα σκάφη περνούν τις σημαδούρες διαδοχικά και κάθε σημαδούρα πρέπει να περνιέται από τη σωστή πλευρά.

Στο τραπέζιο στο πρώτο τμήμα της διαδρομής τα σκάφη πηγαίνουν κόντρα στον άνεμο (σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ), ενώ από κει και πέρα πηγαίνουν δύο φορές με τον άνεμο στα πλάγια, δύο φορές με τον άνεμο πρίμα και μία φορά με τον άνεμο κόντρα. Η σειρά των διαφορετικών πλεύσεων εξαρτάται από τον σχεδιασμό της διαδρομής.

Στην Ιστιοπλοΐα υπάρχουν δύο ειδών ιστιοδρομίες: ο «στόλος», όπου όλα τα σκάφη αγωνίζονται στην ίδια κούρσα με στόχο να τερματίσουν στην πρώτη θέση και τα «ματς», όπου δύο πληρώματα συναγωνίζονται μεταξύ τους και οι ηττημένοι αποκλείονται από τη συνέχεια. Με εξαίρεση τα Yngling στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι υπόλοιπες κατηγορίες σκαφών συμμετέχουν σε ιστιοδρομίες «στόλου».

Οι κούρσες είναι προγραμματισμένες να διαρκούν από 30 ως 75 λεπτά, ανάλογα με το αγώνισμα. Οι βαθμοί δίνονται ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνει το σκάφος σε κάθε μια από τις δέκα ιστιοδρομίες. (μόνο στα 49ers είναι 15 οι ιστιοδρομίες). Από αυτές τις δέκα ιστιοδρομίες, το κάθε σκάφος μπορεί να “πετάξει” τη χειρότερη του.

Τα δέκα σκάφη με τις καλύτερες θέσεις σε όλες τις ιστιοδρομίες, συμμετέχουν σε έναν τελικό αγώνα, τον Αγώνα Μεταλλίου. Σε αυτόν οι βαθμοί μετρούν διπλοί και προστίθενται στους προηγούμενους δέκα με τα τρία κορυφαία πληρώματα να ανεβαίνουν στο βάθρο.

Εάν στην τελική βαθμολογία υπάρξει ισοπαλία, τότε το χρυσό μετάλλιο κατακτά το σκάφος που τερμάτισε σε καλύτερη θέση στον Αγώνα Μεταλλίου.

Αν ο Αγώνας Μεταλλίου για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωθεί, τότε το χρυσό μετάλλιο κατακτά το σκάφος που ήταν πρώτο στους δέκα προκριματικούς αγώνες.

Αν κάποιο σκάφος δεν καταφέρει να ξεκινήσει μέχρι και τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της κούρσας ακυρώνεται.

Αν κάποιο σκάφος την ώρα της εκκίνησης βρίσκεται μπροστά από τη γραμμή εκκίνησης ακυρώνεται.

Όλα τα σκάφη φέρουν τη σημαία της χώρας τους στο ιστίο, ενώ τα ονόματα των αθλητών στο σκαρί.

Λίστα Αγωνισμάτων



Στο πρόγραμμα των 29ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες ιστιοπλοΐας:

Κατηγορίες Ανδρών


- 470 (λέμβος πλήρωμα δύο ατόμων)
- Laser (λέμβος με πλήρωμα ένα άτομο)
- RS:X (ιστιοσανίδα, ένα άτομο)
- Star

Κατηγορίες Γυναικών



- 470 (λέμβος πλήρωμα δύο ατόμων)
- Laser Radial (λέμβος πλήρωμα ένα άτομο)
- RS:X (ιστιοσανίδα, ένα άτομο)
- Yngling

Μικτή


- 49er
- FINN
- Tornado

Αθλητές


Συνολικά 400 αθλητές θα λάβουν μέρος στους αγώνες της ιστιοπλοΐας. Οι 153 θα αγωνιστούν στα αγωνίσματα των ανδρών, 137 στα αγωνίσματα γυναικών και 100 αθλητές θα συμμετάσχουν στα μικτά αγωνίσματα.

Αριθμός Σκαφών ανά αγώνισμα


RS:X ανδρών: 35 (35 αθλητές)

RS:X γυναικών: 28 (28 αθλήτριες)

FINN: 26 (26 αθλητές)

Laser: 40 (40 αθλητές)

Laser Radial: 26 (26αθλήτριες)

470 ανδρών: 30 (60 αθλητές)

470 γυναικών: 19 (38 αθλήτριες)

49er: 19 (38 αθλητές)

Star: 16 (32 αθλητές)

Tornado: 16 (32 αθλητές)

Yngling: 15 (45 αθλήτριες)

* Κάθε χώρα μπορεί να στείλει μόνο ένα σκάφος σε κάθε αγώνισμα.

* Η διοργανώτρια χώρα έχει εκπροσώπηση σε όλα τα αγωνίσματα.

Κατηγορίες Σκαφών


To SPORT 24 σας γνωρίζει με δυο λόγια με τις κατηγορίες της ιστιοπλοΐας.

Laser radial


Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει σχεδιαστεί κυρίως για νεαρές γυναίκες ιστιοπλόους. Ε Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας έχει επιλέξει αυτή την κατηγορία για όλα τα μεγάλα γεγονότα και έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη μέλη. Πολύ ανταγωνιστική κατηγορία για νεαρούς ιστιοπλόους, το σκάφος έχει κατά 19% μικρότερο πανί και πιο εύκαμπτο ιστό από το Laser, αλλά το σκαρί είναι κατασκευασμένο από το ίδιο ελαφρύ και υλικό κι έχει και τον ίδιο εξοπλισμό. Το κατάλληλο βάρος για μια αθλήτρια είναι ανάμεσα στα 60 και στα 75 κιλά, αν και παραμένουν ανταγωνιστικά ακόμα κι αν το βάρος είναι λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο.

FINN


To FINN εμφανίστηκε το 1952. Παραμένει η πιο γρήγορη ατομική λέμβος που πλέει χωρίς μηχανή. Απαιτεί ο αθλητής να είναι ταυτόχρονα και πολύ γυμνασμένος και πολύ δυνατός, εξαιρετικός στην τακτική και συνηθισμένος σε τεχνικές ιστιοπλοΐας και συντονισμού.

Laser


Η πιο αγαπημένη λέμβος παγκοσμίως. Έκανε την εμφάνιση της το 1971 και αρχικά συνιστούσε μια λέμβο αναψυχής στην οποία είχε δει το όνομα Σαββατοκύριακο. Γρήγορα καθιερώθηκε ως ανταγωνιστική λέμβος κι έκανε το Ολυμπικαό της ντεμπούτο στην Ατλάντα το 1996.

470 ανδρών και γυναικών


Μια από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες στον κόσμο, έκανε την εμφάνιση της σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976, ενώ στους Pusan Games του 1986 συμμετείχαν για πρώτη φορά γυναίκες. Αποτελείται από πλήρωμα δύο ατόμων είναι εύκολο στην πλοήγηση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε χαμηλού βάρους αθλητές.

Yngling


Η Ολυμπιακή καρίνα που αποτελείται από τρεις αθλήτριες σχεδιάστηκε το 1961 από τον Γιαν Λινγκε. Το Ίνκλγινγκ, έχει το ίδιο λείο κουφάρι με το Σόλινγκ, αλλά πιο ανταποκρινόμενο τιμόνι. Δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το Σόλινγκ, αλλά είναι πιο ευέλικτο και πιο ευκίνητο. Στρίβει πιο γρήγορα και σε μικρότερη απόσταση και ρυθμίζεται εύκολα ανάλογα με το βάρος του πληρώματος. Το Ίνγκλινγκ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας συνδυασμός προγραμματικής λέμβου και καρίνας σχεδιασμένης για ελαφριά πληρώματα. Έκανε ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Star


Η παλιότερη Ολυμπιακή κατηγορία. Σχεδιάστηκε το 1911 και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπαικών Αγώνων από το 1932. Μετά την Ολυμπιάδα της Ατλάντα βγήκε από το πρόγραμμα, αλλά έναν χρόνο αργότερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το επανέφεραν στο Σίδνεϊ.

RS:X


H συγκεκριμένη κατηγορία είναι η συνέχεια της ιστιοσανίδας, αλλά πλέον βρίσκεται πιο κοντά στα πρότυπα του windsurf αναψυχής. Φυσικά βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της Ολυμπιακής ρεγκάτας που προϋποθέτει σκάφη που πλέουν μεταξύ 3ων και 30 κόμβων.

Tornado


Η μοναδική κατηγορία σκάφους καταμαράν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Σχεδιασμένο το 1966 στην Αγγλία, ειδικά για να αποτελέσει την κατηγορία καταμαράν των Ολυμπιακών Αγώνων, πρωτοεμφανίστηκε σε Ολυμπιάδα το 1976. Το μεγάλο πανί σε μια μικρή αναλογία βάρους αποτελεί το μυστικό του πιο γρήγορου Ολυμπιακού σκάφους.

49er



To 1997 Διεθνής Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας υιοθέτησε το 49er ως σκάφος υψηλών επιδόσεων μικτού πληρώματος. Είναι η εξέλιξη του σκιφ 18 ποδιών του Σίδνεϊ και είναι σχεδιασμένο για ιστιοπλοΐα μεγάλων ταχυτήτων. Το 49er μπορεί να φτάσει και πάνω από 25 κόμβους.

Η πόλη Τσινγκντάο


Η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες ιστιοπλοΐας είναι η πόλη Τσινγκντάο. Βρίσκεται στη νότια ακτογραμμή του προαστίου Σαντόνγκ, αποκαλείται ανατολική Ελβετία και είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κίνας. Καλύπτει μια επιφάνεια 10.654 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αριθμεί πάνω από 7 εκατομμύρια κατοίκους.

Το Τσινγκντάο συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ η ακτογραμμή του φτάνει στα 862 χιλιόμετρα. Πολύ κοντά στο Τσινγκντάο βρίσκονται 69 μικρά νησάκια. Η πόλη αποτελεί φημισμένο κατασκευαστικό κέντρο, ενώ αποτελεί κι ένα από τα σημαντικότερα υφαντικά και βιομηχανικά κέντρα της Κίνας. Παράλληλα βρίσκεται σε πολύ κομβικό σημείο στο χάρτη καθώς αποτελεί πέρασμα για την Ευρασία, αλλά και για τον Ειρηνικό.

Το Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας βρίσκεται στην παλιά περιοχή του ναυπηγείου Beihai στον κόλπο Φουσάν. Το κέντρο καλύπτει μια επιφάνεια 450 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, τα 2/3 των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των Αγώνων.

Το πρόγραμμα (ημερομηνίες διεξαγωγής και οι τελικοί)

Οι αγώνες της ιστιοπλοΐας θα αρχίσουν από την πρώτη μέρα των Αγώνων το Σάββατο στις 9 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν με τους τελευταίους τελικούς τη 13η μέρα των Αγώνων στις 21 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη.

Οι ώρες διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας είναι προγραμματισμένες για 13:00-19:00 ώρα Κίνας.

Οι 11 τελικές κούρσες είναι προγραμματισμένες ως εξής:

Σάββατο 16/8: Τελικοί FINN & Yngling

Κυριακή 17/8: Τελικός 49er

Δευτέρα 18/8: Τελικοί 470 ανδρών και γυναικών

Τρίτη 19/8: Τελικοί Laser & Laser Radial

Τετάρτη 20/8: Τελικοί RS:X ανδρών και γυναικών

Πέμπτη 21/8: Τελικοί Star & Tornado

Λίστα μεταλλίων



Η ιστιοπλοΐα έκανε την εμφάνιση της ως Ολυμπιακό άθλημα στους Αγώνες του Παρισιού το 1900. Το 1904 δεν διεξήχθησαν ιστιοπλοϊκοί αγώνες στο Σεντ Λούις, αλλά από το 1908 στο Λονδίνο κι έπειτα καθιερώθηκε ως ένα από τα δημοφιλέστερα σπορ της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο.

41 χώρες μοιράζονται το σύνολο των μεταλλίων του αγωνίσματος με τη Μεγάλη Βρετανία να βρίσκεται πρώτη στη σχετική λίστα εξαιτίας των 20 χρυσών μεταλλίων που οι αθλητές της έχουν κρεμάσει στο στήθος. Από κοντά ακολουθούν οι ΗΠΑ με 18, αλλά υπερέχουν στο σύνολο των μεταλλίων έχοντας 57, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωριστά αναφέρονται η Γερμανία, η Δυτική Γερμανία και η Ανατολική Γερμανία, αλλά και η Σοβιετική Ένωση από τη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση της κατάταξης έχοντας κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο.

Ας δούμε αναλυτικά την κατάσταση των μεταλλίων:

Θέση Χώρα Χρυσά Ασημένια Χάλκινα Σύνολο
1 Μ. Βρετανία 20 13 10 43
2 ΗΠΑ 18 22 17 57
3 Νορβηγία 17 11 4 32
4 Γαλλία 12 10 12 34
5 Δανία 11 8 6 25
6 Σουηδία 10 12 11 33
7 Ισπανία 10 4 1 15
8 Νέα Ζηλανδία 6 4 5 15
9 Βραζιλία 6 2 6 14
10 Αυστραλία 5 3 8 16
11 Ολλανδία 4 5 5 14
12 Σοβιετική Ένωση 4 5 2 11
13 Γερμανία 3 4 2 9
14 Αυστρία 5 3 8 16
15 Ιταλία 3 2 7 12
16 Ελλάδα 3 2 1 6
17 Βέλγιο 2 4 2 8
18 Δυτική Γερμανία 2 2 4 8
19 Ανατολική Γερμανία 2 2 2 6
20 Φινλανδία 2 1 6 9
21 Μικτές ομάδες 2 0 0 2
22 Ουκρανία 1 2 2 5
23 Ελβετία 1 2 1 4
24 Γερμανία 1 1 1 3
25 Μπαχάμες 1 0 1 2
26 Ισραήλ 1 0 1 2
27 Πολωνία 1 0 1 2
28 Χονγκ Κονγκ 1 0 0 1
29
Αργεντινή
0 4 3 7
30 Καναδάς 0 3 6 9
31 Πορτογαλία 0 2 2 4
32 Κίνα 0 2 0 2
33 Ιαπωνία 0 1 1 2
34 Ρωσία 0 1 1 2
35 Ολλανδικές Αντίλες 0 1 0 1
36 Κούβα 0 1 0 1
37 Τσεχία 0 1 0 1
38 Ιρλανδία 0 1 0 1
39 Παρθένοι Νήσοι 0 1 0 1
40 Εσθονία 0 0 2 2
41 Ουγγαρία 0 0 1 1
42 Σλοβενία 0 0 1 1

Η ιστιοπλοία στους Ολυμπιακούς της Αθήνας



Η ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό κέντρο του αγίου Κοσμά και διεξήχθησαν 11 αγωνίσματα. Όπως και στους φετινούς αγώνες υπήρχαν τέσσερις κατηγορίες ανδρών, τέσσερις κατηγορίες γυναικών και τρεις μικτές.

Οι μόνες αλλαγές που έγιναν ήταν η κατάργηση του Soling, η πρόσθεση του Yngling στις γυναικείες κατηγορίες και η αλλαγή του Star από μικτή κατηγορία σε καθαρά ανδρική.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε σε κάθε κατηγορία:

Άνδρες

Ιστιοσανίδα (RS:X)

Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου αγωνίσματος ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα Νίκος Κακλαμανάκης ήθελε να επαναλάβει τον άθλο του μέσα στην πατρίδα του.

Από την πρώτη ιστιοδρομία κατάφερε να διατηρείται μέσα στην πρώτη τριάδα. Στην τελευταία όμως χρειαζόταν να καταλήξει δύο θέσεις πάνω από τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ισραηλινό Γκαλ Φρίντμαν. Δυστυχώς δεν κατάφερε πληρώνοντας τις τρεις κακές του ιστιοδρομίες (4η, 6η, 10η). Ακόμα και το ασημένιο μετάλλιο όμως αποτελεί τεράστια επιτυχία για τον Έλληνα Ολυμπιονίκη.

1. Γκαλ Φρίντμαν (Ισραήλ)
2. Νίκος Κακλαμανάκης (Ελλάδα)
3. Νικ Ντέμπσεϊ (Μεγάλη Βρετανία)

FINN


Στην κατηγορία FINN κυριάρχησε ο Άγγλος Μπεν Άνσλεϊ που μετά την κακή αρχή του ήταν εντυπωσιακός, καθώς από την τρίτη ως τη δέκατη ιστιοδρομία είχε μόλις μία τέταρτη θέση κατακτώντας εύκολα το χρυσό μετάλλιο.

Ολυμπιονίκης στέφθηκε και ο Αιμίλιος Παπαθανασίου που ήταν 5ος. Αν δεν ήταν οι κακές πρώτες ιστιοδρομίες θα μπορούσε να είχε χτυπήσει και μετάλλιο.

1. Μπεν Άνσλεϊ (Μεγάλη Βρετανία)
2. Ραφαέλ Τρουχίλο (Ισπανία)
3. Ματέους Κουσνιέρεβιτς (Πολωνία)

470


Οι ΗΠΑ κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο με πλήρωμα τους Πολ Φέρστερ και Κέβιν Μπέρνχαμ. Ακολούθησαν οι Βρετανοί Νικ Ρότζερς και Τζο Γκλάνφιλντ, ενώ τρίτοι ήταν οι Ιάπωνες Καζούτο Σέκι και Κανζίρο ΤοντορόκιΑνδρέας Κοσματόπουλος και Κωνσταντίνος Τριγκώνης κατέληξαν στη 18η θέση.

1. ΗΠΑ
2. Μεγάλη Βρετανία
3. Ιαπωνία

Star


H κατηγορία που στην Αθήνα καθιερώθηκε ως καθαρά ανδρική είχε χρώμα σάμπα. Οι Τόρμπεν Γκραέν και Μαρτσέλο Φερέιρα δε χρειάστηκε καν να τρέξουν στην κούρσα μεταλλίου καθώς η διαφορά από τις δέκα πρώτες κούρσες ήταν πολύ μεγάλη που τους εξασφάλιζε το χρυσό μετάλλιο.

Οι Έλληνες Γεώργιος Κοντογούρης και Λεωνίδας Πελεκανάκης κατέληξαν στην 11η θέση ανάμεσα σε 17 πληρώματα.

1. Βραζιλία
2. Καναδάς
3. Γαλλία

Γυναίκες


Ιστιοσανίδα (RS:X)


Ίσως το πιο συναρπαστικό αγώνισμα της ιστιοπλοΐας στην Αθήνα. Τρεις αθλήτριες, η Φαουστίν Μερέ από τη Γαλλία, η Γιν Ζιαν από την Κίνα και η Αλεσάντρα Σενσίνι από την Ιταλία πάλεψαν μέχρι τελευταίας ιστιοδρομίας για να καταταγούν πρώτη, δεύτερη και Τρίτη αντίστοιχα με μόλις τρεις βαθμούς διαφορά. 31 βαθμοί για την Γαλλίδα, 33 για την Κινέζα και 34 για την Ιταλίδα που αυτοκτόνησε στην κούρσα του μεταλλίου όπου και κατετάγη 7η.

Η Αθηνά Φράι από Ελληνικής πλευράς έκανε το καλύτερο δυνατό, τερματίζοντας στην 15η θέση ανάμεσα σε 26 αθλήτριες.

1. Φαουστίν Μερέ (Γαλλία)
2. Γιν Ζιαν (Κίνα)
3. Αλεσάντρα Σελεστίνι (Ιταλία)

Europe


Στη συγκεκριμένη κατηγορία η Νορβηγίδα Σίρεν Σάντμπαϊ κυριάρχησε κατακτώντας εύκολα την πρώτη θέση, ενώ δεύτερη ήταν Λένκα Σμίντοβα από την Τσεχία με τρίτη την Σίγκνε Λίβμπγεργκ από τη Δανία. Στην άκρως τιμητική 9η θέση κατετάγη η Βιργινία Κραβαριώτη.

1. Σίρεν Σάντμπαϊ (Νορβηγία)
2. Λένκα Σμίντοβα (Τσεχία)
3. Σίγκνε Λίβμπγερκ (Δανία)

470


Η Αιμιλία Τσουλφά και η Σοφία Μπεκατώρου έκαναν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου να μοιάζει με πρόπόνηση, ενώ δε χρειάστηκε καν να συμμετάσχουν στην κούρσα μεταλλίου. Ήδη στην έτη ιστιοδρομία είχαν τρεις πρωτιές, έκαναν ένα διάλειμμα την 7η και συνέχισαν εντυπωσιακά στις τρεις τελευταίες φτάνοντας σε μια θριαμβευτική νίκη, αφήνοντας πολύ πίσω της Ισπανίδες και της Σοουηδέζες να μάχονται για τη δεύτερη θέση.

1. Ελλάδα
2. Ισπανία
3. Σουηδία

Yngling


Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία και Δανία μοιράστηκαν τα μετάλλια στη συγκεκριμένη κατηγορία με τις Ελληνίδες Κατερίνα Γιακομίδου, Ελένη Δημητρακοπούλου και Έφη Μαντζαράκη να τερματίζουν στην 11η θέση.

1. Μεγάλη Βρετανία
2. Ουκρανία
3 Δανία

Μικτές

Laser




Ο Ρόμπερτ Σχέιντ από τη Βραζιλία, ο Αντρέας Γκέριτζερ από την Αυστρία και ο Βασίλι Ζμπόγκαρ από τη Σλοβενία κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις με τον Έλληνα πρωταθλητή Βαγγέλη Χειμώνα να καταλήγει στην τιμητική 16η θέση ανάμεσα σε 42 αθλητές.

1. Ρόμπερτ Σχέιντ (Βραζιλία)
2. Αντρέας Γκέριτζερ (Αυστρία)
3. Βασίλι Ζμπόγκαρ (Σλοβενία)

49er


Ισπανία, Ουκρανία και Μεγάλη Βρετανία κατέκτησαν τα μετάλλια μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα Ο Αθανάσιος Παχούμας και ο Βασίλης Πορτοσάλτε κατέληξαν στην 17η θέση σε σύνολο 19 σκαφών

1. Ισπανία
2. Ουκρανία
3. Μεγάλη Βρετανία

Tornado


Αυστρία, ΗΠΑ και Αργεντινή μοιράστηκαν τα μετάλλια με τους Έλληνες Ιορδάνη Πασχαλίδη και Χρήστο Γκαρέφη να τερματίζουν 12οι.

1. Αυστρία
2. ΗΠΑ
3. Αργεντινή

Τα ελληνικά μετάλλια


Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που έχει χαρίσει αρκετές διακρίσεις στη χώρα μας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ έξι μετάλλια είναι συγκομιδή της Ελλάδας από το υπέροχο αυτό άθλημα της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα μετρά τρία χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ας δούμε αναλυτικά τους Έλληνες ιστιοπλόους που έγραψαν ιστορία.

- Ρώμη 1960


Χρυσό μετάλλιο Κατηγορία Dragon Σκάφος Νιρεύς (Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γέωργιος Ζαΐμης). Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη. Πέντε ήταν τα αγωνίσματα που υπήρχαν στο πρόγραμμα της ιστιοπλοΐας τότε κι ένα εξ αυτών ήταν η κατηγορία Dragon που πλέον δεν υφίσταται.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 20 ετών, με πλήρωμα τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γεώργιο Ζαΐμη χάρισαν το μοναδικό μετάλλιο της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς της Ρώμης και μάλιστα χρυσό, αφήνοντας δεύτερη την Αργεντινή και Τρίτη την Ιταλία.

1. Ελλάδα
2. Αργεντινή
3. Ιταλία

- Μόναχο 1972



Κατηγορία FINN Ασημένιο μετάλλιο Ηλίας Χατζηπαυλής
Δώδεκα χρόνια αργότερα στο Μόναχο η Ελλάδα κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια. Το ένα από αυτά το χάρισε στη χώρα μας η ιστιοπλοΐα με τον Ηλία Χατζηπαυλή. Ο Έλληνας ιστιοπλόος τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία FINN πίσω από το Γάλλο Σερτζ Μορί και μπροστά από τον Σοβιετικό Βίκτορ Ποταπόφ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η μία από τις έξι του προγράμματος της ιστιοπλοΐας.

1. Σερτζ Μορί (Γαλλία)
2. Ηλίας Χατζηπαυλής
3. Βίκτορ Ποταπόφ (Σοβιετική Ένωση)

- Μόσχα 1980



Κατηγορία Soling Χάλκινο μετάλλιο (Ανάστασιος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης)
Άλλη μια κατηγορία που έχει πάψει να υφίσταται μας έχει χαρίσει μια σπουδαία διάκριση. Στην κατηγορία Soling, η τριανδρία των Μπουντούρη, Γαβρίλη και Ραπανάκη κατετάγη τρίτη πίσω από τα πληρώματα της Δανίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτό ήταν το τρίτο μετάλλιο της χώρας μας στους Ολυμπιακούς της Μόσχας, όπου είχαμε ένα χρυσό κι άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο. Η Soling ήταν η μία από τις έξι συνολικά κατηγορίες του προγράμματος της ιστιοπλοΐας.

- Ατλάντα 1996


Κατηγορία Μistral Χρυσό μετάλλιο Νίκολαος Κακλαμανάκης


Το 1996 η ελληνική αποστολή έκανε την υπέρβαση και κατέκτησε 8 μετάλλια, 4 εκ των οποίων χρυσά και άλλα τόσα ασημένια. Ένας από τους ανθρώπους που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, είναι ο Νίκος Κακλαμανάκης

Ο γιος του ανέμου κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, μπροστά από τον Αργεντίνο Κάρλος Εσπινόλα και τον μεγάλο του φίλο και αντίπαλο τον Ισραηλινό Γκαλ Φρίντμαν. Η νίκη αυτή έβαλε την ιστιοπλοΐα σε όλα τα ελληνικά σπίτια ενώ αποτέλεσε και το έναυσμα για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το άθλημα στην Ελλάδα.

1. Νίκολαος Κακλαμανάκης
2. Κάρλος Εσπινόλα
3. Γκαλ Φρίντμαν

- Αθήνα 2004


Κατηγορία 470 γυναικών Χρυσό μετάλλιο Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά
Ιστιοσανίδα ανδρών Ασημένιο μετάλλιο Νικόλαος Κακλαμανάκης

Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρα τους βρήκε την ελληνική αποστολή να κατακτά 16 συνολικά μετάλλια. Για πρώτη φορά μέσα σε μια Ολυμπιάδα η ιστιοπλοΐα μας χάρισε δύο μετάλλια, ένα χρυσό κι ένα ασημένιο.

Στην κατηγορία 470 γυναικών η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατέκτησαν την πρώτη θέση σαν σε προπόνηση χωρίς να χρειαστεί καν να συμμετάσχουν στην 11η κούρσα του μεταλλίου, αφήνοντας πίσω τους με μεγάλη διαφορά τις Ισπανίδες και τις Σουηδέζες.

Σε σύνολο δέκα ιστιοδρομιών τερμάτισαν πέντε φορές στην πρώτη θέση και τρεις φορές στη δεύτερη θέλοντας από την αρχή να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό. Έτσι δεν χρειάστηκε να αγωνιστούν στην 11η και τελευταία, καθώς από τη θάλασσα του Άγιου Κοσμά είχαν ήδη κατακτήσει την κορυφή του Ολύμπου με 38 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση έμειναν οι Ισπανίδες Ναταλία Βία Ντουφρένσε και Σάντρα Αθόν με 62 βαθμούς και στην τρίτη θέση οι Σουηδέζες Τερέζε Τόργκερσον και Βεντέλα Ζάχρισον με 63 βαθμούς.

Μάλιστα η Σοφία Μπεκατώρου τρεις μήνες πριν την Ολυμπιάδα είχε υποστεί έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό στη μέση, που όμως δε στάθηκε ικανός να της στερήσει τη συμμετοχή που οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο.

1. Ελλάδα
2. Ισπανία
3. Σουηδία

Πέρα από το χρυσό δίδυμο όμως, ήρθε κι άλλο ένα μετάλλιο από τον άνθρωπο που κατά την τελετή έναρξης άναψε την Ολυμπιακή φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τον Νίκο Κακλαμανάκη. Ο γιος του ανέμου κατέκτησε το δεύτερο του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι χρυσό αυτή τη φορά, αλλά ασημένιο, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Γκαλ Φρίντμαν.

Στην κούρσα του μεταλλίου έπρεπε να τερματίσει δύο θέσεις πάνω από τον Φρίντμαν. Δυστυχώς όμως κάποιες κακοτυχίες και κάποιοι τραυματισμοί άφησαν τον Έλληνα πρωταθλητή στη δέκατη θέση την ώρα που ο Φρίντμαν ερχόταν δεύτερος.

1. Γκαλ Φρίντμαν (Ισραήλ)
2. Νικόλαος Κακλαμανάκης
3. Νικ Ντέμπσεϊ (Μεγάλη Βρετανία)

Οι ελληνικές συμμετοχές



Οι Ελληνικές συμμετοχές από το 1948 ως το 2004

Πέρα από τις σπουδαίες αυτές διακρίσεις αξίζουν αναφοράς όλοι οι Έλληνες αθλητές που έχουν τιμήσει τη χώρα μας με τη συμμετοχή τους σε μια Ολυμπιάδα. Ας δούμε αναλυτικά όλες τις ελληνικές συμμετοχές στην ιστιοπλοΐα:

Πόλη Χρονιά Κατηγορία Πλήρωμα Θέση
Λονδίνο 1948 Star Καλαμποκίδης Γιώργος 10
Λονδίνο 1948 Star Καρόλου Χριστόφορος 10
Λονδίνο 1948 Star Ποταμιάνος Κώστας 10
Λονδίνο 1948 Star Βλάγκαλης Νίκος 10

Ελσίνκι 1952 Star Ραζέλος Τιμολέων 15
Ελσίνκι 1952 Star Ζιρώ Ανδρέας 15
Ελσίνκι 1952 Finn Μοδινός Αντώνης 26

Μελβούρνη 1956 12μ. Sharpie Μπόνας Στέλιος 12
Μελβούρνη 1956 12μ. Sharpie Μπόνας Σπύρος 12

Ρώμη 1960 Dragon Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος 1
Ρώμη 1960 Dragon Εσκιτζόγλου Οδυσσέας 1
Ρώμη 1960 Dragon Ζαίμης Γιώργος 1
Ρώμη 1960 Flying Dutchman Λυμπεράκης Κώστας 23
Ρώμη 1960 Flying Dutchman Κυριακίδης Στέλιος 23
Ρώμη 1960 Star Βλάγκαλης Νίκος 20
Ρώμη 1960 Star Μακριδάκης Σπύρος 20
Ρώμη 1960 Finn Καριοφύλης Γιάννης 22

Τόκιο 1964 Dragon Εσκιτζόγλου Οδυσσέας 8
Τόκιο 1964 Dragon Ζαίμης Γιώργος 8
Τόκιο 1964 Dragon Μαγουλάς Θεμιστοκλής 8
Τόκιο 1964 Finn Κουλιγκάς Παναγιώτης 8

Μέξικο 1968 Flying Dutchman Ανδρεάδης Γιώργος 22
Μέξικο 1968 Flying Dutchman Ψαρράκης Σταύρος 22
Μέξικο 1968 Dragon Εσκιτζόγλου Οδυσσέας 15
Μέξικο 1968 Dragon Ζαίμης Γιώργος 15
Μέξικο 1968 Dragon Βογιατζής Τάσος 15
Μέξικο 1968 Finn Κουλιγκάς Παναγιώτης 5

Μόναχο 1972 Flying Dutchman Βατίστας Τάσος 22
Μόναχο 1972 Flying Dutchman Μπόνας Αντώνης 22
Μόναχο 1972 Dragon Γιαπαλάκης Γιάννης 17
Μόναχο 1972 Dragon Μιχαήλ Παναγιώτης 17
Μόναχο 1972 Dragon Κιούσης Γιάννης 17
Μόναχο 1972 Finn Χατζηπαυλής Ηλίας 2

Μόντρεαλ 1976 470 Ανδρών Γεροντάρης Δημήτρης 27
Μόντρεαλ 1976 470 Ανδρών Μπόνας Αντώνης 27
Μόντρεαλ 1976 Soling Ανδρεάδης Γιώργος 14
Μόντρεαλ 1976 Soling Λυμπεράκης Κώστας 14
Μόντρεαλ 1976 Soling Περράκης Νίκος 14
Μόντρεαλ 1976 Finn Μπουντούρης Τάσος 6

Μόσχα 1980 Finn Χατζηπαυλής Ηλίας 10
Μόσχα 1980 Soling Μπουντούρης Τάσος 3
Μόσχα 1980 Soling Γαβρίλης Τάσος 3
Μόσχα 1980 Soling Ραπανάκης Αριστείδης 3

Λ.Αντζελες 1984 Soling Μπουντούρης Τάσος 6
Λ.Αντζελες 1984 Soling Δεληγιάννης Δημήτρης 6
Λ.Αντζελες 1984 Soling Σπυρίδης Γιώργος 6
Λ.Αντζελες 1984 Windglider Γεωργουσόπουλος Στέλιος 31
Λ.Αντζελες 1984 Star Χατζηπαυλής Ηλίας 6
Λ.Αντζελες 1984 Star Πελεκανάκης Λεωνίδας 6
Λ.Αντζελες 1984 Finn Ορτολάνο Αρμάντο 16

Σεούλ 1988 Lechner Γεωργουσόπουλος Στέλιος 36
Σεούλ 1988 Soling Μπουντούρης Τάσος 18
Σεούλ 1988 Soling Πρέκας Γιώργος 18
Σεούλ 1988 Soling Δεληγιάννης Δημήτρης 18
Σεούλ 1988 Star Χατζηπαυλής Ηλίας 12
Σεούλ 1988 Star Μάνθος Κώστας 12
Σεούλ 1988 Finn Ορτολάνο Αρμάντο 14

Βαρκελόνη 1992 470 Ανδρών Κοσματόπουλος Ανδρέας 17
Βαρκελόνη 1992 470 Ανδρών Παχούμας Θανάσης 17
Βαρκελόνη 1992 Lechner Κακλαμανάκης Νίκος 9
Βαρκελόνη 1992 Soling Μπουντούρης Τάσος 20
Βαρκελόνη 1992 Soling Πρέκας Γιώργος 20
Βαρκελόνη 1992 Soling Δεληγιάννης Δημήτρης 20
Βαρκελόνη 1992 Star Κισέογλου Ιάκωβος 8
Βαρκελόνη 1992 Star Μπούκης Γιάννης 8
Βαρκελόνη 1992 Finn Ορτολάνο Αρμάντο 9

Ατλάντα 1996 Mistral A Κακλαμανάκης Νίκος 1
Ατλάντα 1996 Mistral Γ Σκαρλάτου Αγγελική 23
Ατλάντα 1996 Laser Θεοδωράκης Δημήτρης 27
Ατλάντα 1996 Star Μπουντούρης Τάσος 4
Ατλάντα 1996 Star Μπούκης Δημήτρης 4
Ατλάντα 1996 470 Α Κοσματόπουλος Ανδρέας 11
Ατλάντα 1996 470 Α Τριγκώνης Κώστας 11
Ατλάντα 1996 470 Γ Καλούδη Κατερίνα 17
Ατλάντα 1996 470 Γ Τσουλφά Αιμιλία 17
Ατλάντα 1996 Soling Αλευράς Σταύρος 18
Ατλάντα 1996 Soling Αλευράς Παναγιώτης 18
Ατλάντα 1996 Soling Χανδακάς Σταύρος 18
Ατλάντα 1996 Europe Μυλωνά Μαρία 22
Ατλάντα 1996 Finn Παπαθανασίου Αιμίλιος 27

Σίδνεϊ 2000 Mistral Α Κακλαμανάκης Νίκος 6
Σίδνεϊ 2000 Mistral Γ Σκαρλάτου Αγγελική 21
Σίδνεϊ 2000 Europe Βλάχου Μαρία 18
Σίδνεϊ 2000 Laser Μπουγιούρης Αντώνης 15
Σίδνεϊ 2000 Finn Παπαθανασίου Αιμίλιος 12
Σίδνεϊ 2000 470 Γ Μπεκατώρου Σοφία 14
Σίδνεϊ 2000 470 Γ Τσουλφά Αιμιλία 14
Σίδνεϊ 2000 470 Α Κοσματόπουλος Ανδρέας 8
Σίδνεϊ 2000 470 Α Τριγκώνης Κώστας 8
Σίδνεϊ 2000 Star Πελεκανάκης Λεωνίδας 11
Σίδνεϊ 2000 Star Μπούκης Δημήτρης 11

Αθήνα 2004 470 Γ Μπεκατώρου Σοφία 1
Αθήνα 2004 470 Γ Τσουλφά Αιμιλία 1
Αθήνα 2004 Mistral Α Κακλαμανάκης Νίκος 2
Αθήνα 2004 Star Πελεκανάκης Λεωνίδας 11
Αθήνα 2004 Star Κοντογούρης Γιώργος 11
Αθήνα 2004 Torneido Πασχαλίδης Ιορδάνης 12
Αθήνα 2004 Torneido Γαρέφης Χρήστος 12
Αθήνα 2004 49er Παχούμας θανάσης 17
Αθήνα 2004 49er Προτοσάλτε Βασίλης 17
Αθήνα 2004 Mistral Γ Φράι Αθηνά 15
Αθήνα 2004 Laser A Χειμώνας Βαγγέλης 16
Αθήνα 2004 Yngling Γιακουμίδου Κατερίνα 11
Αθήνα 2004 Yngling Δημητρακοπούλου Ελένη 11
Αθήνα 2004 Yngling Ματζαράκη Ευτυχία 11
Αθήνα 2004 470 A Κοσματόπουλος Ανδρέας 18
Αθήνα 2004 470 Α Τριγκώνης Κώστας 18
Αθήνα 2004 Finn Παπαθανασίου Αιμίλιος 5
Αθήνα 2004 Europe Κραβαριώτη Βιργινία 9

Οι Ελληνικές συμμετοχές του 2008

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στις 8 από τις 11 κατηγορίες της ιστιοπλοΐας. Συνολικά 12 αθλητές μας θα λάβουν μέρος με 8 σκάφη. Ας δούμε αναλυτικά:

Κατηγορία RS:X ανδρών: Νικόλαος Κακλαμανάκης
Κατηγορία RS:X γυναικών: Αθηνά Φράι
Laser ανδρών: Ευάγγελος Χειμώνας
Laser radial γυναικών: Ευτυχία Μαντζαράκη
Yngling: Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη
Tornado: Ιορδάνης Πασχαλίδης, Κωνσταντίνος Τριγκώνης
470 ανδρών: Ανδρέας Κοσματόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος
FINN: Αιμίλιος Παπαθανασίου

Οι πρωταγωνιστές του Πεκίνου



Οι περισσότερες από τις κατηγορίες της ιστιοπλοΐας που βρίσκονται στο πρόγραμμα του Πεκίνου είναι αμφίρροπες και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ποιοι αθλητές πρόκειται να κλέψουν την παράσταση. Ωστόσο το SPORT 24 σας παραθέτει μερικούς από τους αθλητές που αξίζει να παρακολουθήσετε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπεν Άνσλεϊ FINN (Μεγάλη Βρετανία)

Αδιαφιλονίκητο φαβορί της κατηγορίας FINN ο Μπεν Άνσλεϊ αποτελεί αθλητή σύμβολο της Αγγλίας καθώς σε ηλικία 31 ετών έχει ήδη καταφέρει να ανέβει σε βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων τρεις φορές και ετοιμάζεται για την τέταρτη. Το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα ήρθε δεύτερος στα Laser, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα στο Σίδνεϊ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Στην Αθήνα αγωνίστηκε στην κατηγορία FINN κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τρίτο στο σύνολο. Και πώς να μην τα καταφέρνει τόσο καλά όταν έχει ξεκινήσει ιστιοπλοΐα από τα τέσσερα του και έτρεξε για πρώτη φορά σε ηλικία δέκα ετών;

Πρώτο του χρυσό μετάλλιο ήρθε το 1995 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων, ενώ το 1998 και το 2002 αναδείχτηκε κορυφαίος ιστιοπλόος του κόσμου. Φέτος είναι πολύ πιθανό να κρεμάσει το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος του.

Yngling (Μεγάλη Βρετανία)

Οι Σάρα Άιτον, Σάρα Γουέμπ και Πίπα Γουίλσον είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία. Οι δύο πρώτες είχαν πετύχει τον ίδιο θρίαμβο τέσσερα χρόνια πριν στον Άγιο Κοσμά. Την θέση της Σίρλεϊ Ρόμπερτσον έχει πάρει η Πίπα Γουίλσον, αλλά η συνταγή της επιτυχίας είναι η ίδια.

Νέιθαν Γουίλμοτ 470 (Αυστραλία)
Γκλεν Άσμπι, Ντάρεν Μπάντοκ Tornado (Αυστραλία)
Πέρα από την Αγγλία πολύ δυνατές συμμετοχές θα έχει και η Αυστραλία. Μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου αποτελούν ο Νέιθαν Γουίλμοτ στην κατηγορία 470, αλλά και οι Γκλεν Άμσπι και Ντάρεν Μπάντοκ στα Tornado.

Ελληνικές ελπίδες στα Tornado


Ωστόσο το έργο των Αυστραλών στα Tornado δε θα είναι και τόσο εύκολο καθώς απέναντι τους θα βρουν τους πρωταθλητές Ευρώπης Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κωνσταντίνο Τριγκώνη που αποτελούν τη μεγάλη ελληνική ελπίδα για διάκριση.

Για ψηλά έχει βάλει πλώρη και ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στα FINN, ενώ κανείς δε μπορεί να ξεγράψει τον θαλασσόλυκο Νικόλαο Κακλαμανάκη που σε ηλικία 40 ετών θα προσπαθήσει να επιστρατεύσει όλη του την εμπειρία για μια ακόμα διάκριση.

Τα σύμβολα του αθλήματος

Τόρμπαν Γκράελ (Βραζιλία)

Αν τα πέντε Ολυμπιακά μετάλλια δεν αρκούν για να χαρακτηριστεί ως σύμβολο της ιστιοπλοΐας τότε απλά δεν υπάρχουν σύμβολα. Ο Βραζιλιάνος Ιστιοπλόος Τόρμπαν Γκράελ έχει κατακτήσει πάρα πολλά μετάλλια στην καριέρα του, αλλά τα πέντε Ολυμπιακά είναι αυτά που έχουν σημαδέψει την καριέρα του.

Η αρχή έγινε το 1984 στo Λος Άντζελες όταν και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Soling. Τέσσερα χρόνια αργότερα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Star. Το χρυσό άργησε οκτώ ακόμα χρόνια. Στην Ατλάντα ο Τόρμπαν Γκράελ κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Star.

Στο Σίδνεϊ ήρθε και πάλι τρίτος για να ανέβει ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Αθήνα το 2004 και σε ηλικία 44 ετών. Η «Τουρμπίνα» είναι ο Βραζιλιάνος αθλητής με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια στην κατοχή του ενώ είναι και ο μοναδικός ιστιοπλόος στον κόσμο που έχει πέντε μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πολ Έλβστρομ (Δανία)
Ο Έλβστρομ μπορεί να μην έχει πέντε μετάλλια στο παλμαρέ του, αλλά έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το μυθικό και μάλλον ακατάρριπτο αυτό ρεκόρ του Δανού ιστιοπλόου συνοδεύεται και από 15 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Από το 1948 ως το 1988 συμμετείχε σε οκτώ Ολυμπιάδες και είναι ο ένας από τους τρεις αθλητές στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που έχει κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια στη σειρά. Οι άλλοι δύο είναι ο Καρλ Λιούις στο μήκος και ο Αλ Έρτερ στο δίσκο.

Η αρχή έγινε στην κατηγορία Firefly το 1948 στο Λονδίνο. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην κατηγορία FINN κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στις Ολυμπιάδες του Ελσίνκι το 1952, της Μελβούρνης το 1956 και της Ρώμης το 1960.

Το 1996 εκλέχθηκε ως Δανός αθλητής του αιώνα! Πλέον σε ηλικία 80 χρόνων μπορεί να καμαρώνει για τα κατορθώματα και να είναι περήφανος για αυτά! Αποτελεί σίγουρα πρότυπο για τους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο.
















































































































































































































































































































































































































































































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ