Καμπή για τον διεθνή αθλητισμό: Ποινή φυλάκισης σε "γιατρό" που χορηγούσε φάρμακα σε αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων
Ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη αντιμετωπίζει ο Έρικ Λίρα, αφού δήλωσε ένοχος για την προμήθεια φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση σε αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Την πρώτη καταδίκη βάσει ενός νόμου - ορόσημο που σχεδιάστηκε στοχεύοντας ευρείας κλίμακας προγράμματα ντόπινγκ σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον 43χρονο Έρικ Λίρα, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για τον ρόλο του στη βοήθεια αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων να αποκτήσουν ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.
Ο νόμος του 2020 φέρει το όνομα του Ρώσου πληροφοριοδότη, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ.
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντέμιαν Γουίλιαμς δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι η υπόθεση αποτελεί “καμπή για τον διεθνή αθλητισμό”.
Ο νόμος κατά του ντόπινγκ Ροντσένκοφ επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να διώκουν άτομα που εμπλέκονται σε “συστήματα ντόπινγκ με σκοπό τον επηρεασμό διεθνών αθλητικών αγώνων”, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν διέπονταν προηγουμένως από τους αθλητικούς νόμους κατά του ντόπινγκ.
Ο Λίγα, όπως αναφέρει το BBC, βρέθηκε να έχει προμηθεύσει φάρμακα στη νιγηριανή σπρίντερ Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε (Blessing Okagbare), η οποία πέρυσι αποκλείστηκε από τον αθλητισμό για 11 χρόνια, μαζί με άλλους 19 συνολικά αθλητές.
Η 34χρονη αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λίγο πριν από τον ημιτελικό των 100 μέτρων γυναικών, αφού προέκυψε ότι είχε βρεθεί θετική σε ανθρώπινη αυξητική ορμόνη σε εξωαγωνιστικό έλεγχο στη Σλοβακία πριν από τους καθυστερημένους Αγώνες του 2020.
Ο Γουίλιαμς πρόσθεσε: “Ο Λίρα παρείχε απαγορευμένες ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση σε Ολυμπιακούς αθλητές που ήθελαν με διεφθαρμένο τρόπο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Τέτοιες άνανδρες προσπάθειες υπονόμευσης της ακεραιότητας του αθλητισμού υπονομεύουν τον σκοπό των Ολυμπιακών Αγώνων: την ανάδειξη της αθλητικής αριστείας μέσω ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Οι προσπάθειες του Λίρα να διαστρεβλώσει αυτόν τον στόχο δεν θα μείνουν ατιμώρητες”.
Η μέγιστη ποινή για την παραβίαση του νόμου κατά του ντόπινγκ Rodchenkov είναι 10 χρόνια φυλάκισης, αν και η ποινή του Λίρα θα καθοριστεί από δικαστή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
“Χωρίς αυτόν τον νόμο, ο Λίρα, ο οποίος εμφανιζόταν ως γιατρός για τους αθλητές, πιθανότατα θα είχε διαφύγει των συνεπειών για τη διανομή επικίνδυνων φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση και τη συνωμοσία του για την εξαπάτηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, επειδή δεν εμπίπτει σε κανέναν αθλητικό κανόνα αντιντόπινγκ”, δήλωσε ο Travis Tygart, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόσθεσε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης του Λίρα “στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι κανόνες του αθλητισμού έχουν σημασία και ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να ξεριζώσουν και να τιμωρήσουν τις δόλιες δραστηριότητες που κλέβουν τους καθαρούς αθλητές και το κοινό.
“Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με πολλές διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Fifa 2026 και των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2028, που έρχονται σύντομα στις ΗΠΑ”.
Πηγή: News247