X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Κληρώνει" για το 2016

Κππεγχάγη

Η αγωνία κορυφώνεται καθώς στις 20:30 θα ανακοινωθεί η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Αποκλείστηκαν Τόκιο και Σικάγο. Το SPORT 24 παρουσιάζει (v)

Αποκλείστηκαν Τόκιο και Σικάγο

Το Σικάγο δεν κατάφερε να αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών αποκλείστηκε στην πρώτη ψηφοφορία (σ.σ. ως τελευταία στις προτιμήσεις των «αθανάτων») για την πόλη που θα αναλάβει τη «φιλοξενία» του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού εκείνης της χρονιάς. Ετσι, στην «μάχη» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 συνεχίζουν το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Τόκιο και η Μαδρίτη.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Μαδρίτη θα διεκδικήσουν «μέχρις εσχάτων» τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Και αυτό γιατί, μετά το Σικάγο, αποκλείστηκε στη σχετική ψηφοφορία και το Τόκιο. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η ιαπωνική πρωτεύουσα αποκλείστηκε στη δεύτερη ψηφοφορία (ήταν τελευταία στις προτιμήσεις των «αθανάτων»). Έτσι, στη διεκδίκηση για τη «φιλοξενία» του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού εκείνης της χρονιάς παραμένουν το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Μαδρίτη.

Η αναδρομή στις... Ολυμπιακές ψηφοφορίες

Το θερμόμετρο εν’ όψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Μάλιστα σε μια προσπάθεια ώστε να γνωρίζουμε όλοι όσο το δυνατόν νωρίτερα τα αποτελέσματα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναμένεται να κάνουν χρήση της τεχνολογίας στέλνοντας άμεσα (με sms) τα αποτελέσματα από κάθε εκλογική περιφέρεια. Έστω και έτσι όμως θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να βγει η τελική ετυμηγορία.

Αντίθετα η αποψινή διαδικασία στην Κοπεγχάγη για την εκλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, δεν θα κρατήσει πάνω από ώρα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα που εφαρμόζει η ΔΟΕ (με το πάτημα ενός κουμπιού, η ψήφος κάθε αθάνατου καταγράφεται άμεσα) επισπεύδει τις διαδικασίες, αν και θέλει προσοχή, καθώς δεν είναι δύσκολο να γίνει λάθος, όπως αυτό πριν από τέσσερα χρόνια.

Τότε που σύμφωνα με το μέλος της ΔΟΕ, τον Ισραηλινό Αλεξ Ζιλέιντι, ένας "αθάνατος" (είχε πει μάλιστα ότι νομίζει πως είναι ο δικός μας Λάμπης Νικολάου) στην τρίτη και προτελευταία ψηφοφορία, είχε ψηφίσει λάθος το Παρίσι αντί για τη Μαδρίτη.

Η γαλλική πρωτεύουσα πήγε με 33-31 στον τελικό με το Λονδίνο, ενώ αν είχε ψηφίσει κανονικά ο "αθάνατος" όπως ήθελε την ισπανική πόλη θα είχε ισοβαθμία (32-32) και θα πήγαιναν σε επαναληπτική. Τότε όλοι οι υποστηρικτές του Λονδίνου θα ψήφιζαν Μαδρίτη για να βγάλουν νοκ άουτ το Παρίσι, βασικό αντίπαλο της βρετανικής πόλης.

Στον τελικό λοιπόν με το Λονδίνο θα πήγαινε η Μαδρίτη, όπου θα έπαιρνε λογικά (όπως ισχυρίστηκε τότε ο Ζιλέιντι) τους ψήφους από το Παρίσι και θα νικούσε το Λονδίνο. Θεωρίες…συνομωσίας που δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Το SPORT 24 με αφορμή την αποψινή ψηφοφορία, κάνει μια αναδρομή στη συγκεκριμένη διαδικασία, που μπορεί να κορυφώθηκε από την διοργάνωση της Βαρκελώνης (1992) και μετά, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο παρελθόν.

Το 1894 στο Παρίσι, τα μέλη της ΔΟΕ αποφάσισαν όπως οι δύο πρώτες διοργανώσεις να γίνουν τιμής ένεκεν στην Αθήνα (1896) όπου "γεννήθηκαν" στην αρχαιότητα οι αγώνες και στο Παρίσι (1900) όπου είχε την έδρα της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Με την ίδια διαδικασία πήρε το 1901 (στο Παρίσι) την 3η διοργάνωση το Σικάγο (1904) και από εκεί και έπειτα άρχισε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Για την ακρίβεια ξεκίνησε στο μακρινό 1904 στο Λονδίνο. Εκεί τα μέλη της ΔΟΕ συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσει την επόμενη διοργανώτρια. Υπήρχαν μόνο δύο υποφήφιες πόλεις, αλλά το Βερολίνο αποσύρθηκε και η Ρώμη πήρε τους αγώνες, οι οποίοι τελικά μετά την έκρηξη του Βεζούβιου και την αδυναμία της ιταλικής πόλης να ανταποκριθεί, φιλοξενήθηκαν στο Λονδίνο.

Χωρίς αντίπαλο ουσιαστικά πήραν τις διοργανώσεις η Στοκχόλμη (1912) και το Βερολίνο (1916) με το δεύτερο να μην φιλοξενεί τελικά τους αγώνες αφού ματαιώθηκαν λόγω του παγκοσμίου πολέμου. Η Αμβέρσα πήρε χωρίς ψηφοφορία το 1920, ενώ η πρώτη φορά που είχαμε πάνω από δύο υποψήφιες πόλεις ήταν το 1921 στη Λωζάνη.

Το Παρίσι όμως πήρε άμεσα το χρίσμα (για το 1924) επικρατώντας του Αμστερνταμ, τους Λος Αντζελες και της Ρώμης που είχε επανέλθει. Αμστερνταμ (1928) και Λος Αντζελες (1932) αποζημιώθηκαν στη συνέχεια, ενώ Βερολίνο (1936) και Λονδίνο (1948) πήραν επίσης άνετα τη διοργάνωση.

Η πρώτη φορά που χρειάστηκε η διαδικασία να μπει και σε δεύτερη ψηφοφορία ήταν το 1947 στη Στοκχόλμη όπου εκτός του Ελσίνκι (κέρδισε του αγώνες του 1952) υπήρχαν πέντε (!) υποψήφιες πόλεις από τις ΗΠΑ και το Αμστερνταμ.

Τα μεγάλα ντέρμπι ξεκίνησαν από τη διοργάνωση του 1956 (Μελβούρνη). Στη Ρώμη το 1949 βρέθηκαν και πάλι πολλές πόλεις (έξι) με την πρωτεύουσα της Αυστραλίας να νικά στο νήμα τελικά το Μπουένος Αϊρες (21-20).

Η Ρώμη (1960) χρειάστηκε τρίτο γύρο, ενώ το Τόκιο (1964) και το Μεξικό (1968) μόνο έναν. Το Μόναχο (1972) πήγε σε δεύτερο, ενώ Μόντρεαλ (1976) και Μόσχα (1980) χρειάστηκαν μόλις έναν, με το Λος Αντζελες να παίρνει χωρίς αντιπάλους τη διοργάνωση του 1984 (έχοντας χάσει αυτή του 1980).

Η Σεούλ (1988) ήταν η τελευταία πόλη που αρκούσε μια ψηφοφορία, αφού εκεί και πέρα άρχισε η ΔΟΕ αφενός να είναι πιο επιλεκτική αλλά και η διοργάνωση γιγαντώθηκε. Η Βαρκελώνη (1992) πήρε περίπατο τους αγώνες στη Λοζάνη το 1986, ενώ το 1990 στο Τόκιο η Ατλάντα (1996) μας "πλήγωσε" σε ένα πραγματικό θρίλερ, όπου χρειάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία να γίνουν πέντε ψηφοφορίες!

Η Αθήνα ήταν μπροστά στις δύο πρώτες, ισόπαλη στην 3η και οριακά πίσω στην 4η (34-30), αλλά μόλις έφυγε το Τορόντο οι περισσότεροι ψήφοι πήγαν "δαγκωτό" στην πρωτεύουσα της Τζόρτζια.

Το μεγαλύτερο σύγχρονο ντέρμπι έγινε στο Μόντε Κάρλο το 1993 όπου το Σίδνεϊ (2000) ανέτρεψε τα προγνωστικά πάνω στο νήμα της 4ης ψηφοφορίας, έστω και αν έχανε στις τρεις πρώτες από το Πεκίνο. Αθήνα (2004) και Πεκίνο (2008) έκαναν περίπατο σε Λωζάνη και Μόσχα, ενώ τα ντέρμπι επανήλθαν με την ανάθεση του Λονδίνου (2012) στη Σιγκαπούρη το 2005 όπου νίκησε δύσκολα το Παρίσι.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη

Ο αρθρογράφος του SPORT 24, Γιάννης Λαμπίρης, γράφει για τη ψηφοφορία και τις υποψήφιες πόλεις, αναλύοντας το θέμα από μια διαφορετική σκοπιά. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σχετικό σχόλιο

Το αφιέρωμα του SPORT 24

΄ Διαβάστε στο αφιέρωμα του SPORT 24 για τις υποψήφιες πόλεις, τα... μέσα που έριξαν στη "μάχη", αλλά και τον τρόπο ψηφοφορίας. Αναλυτικά:

Φαβορί και αουτσάιντερ

Όταν έμειναν τέσσερις φιναλίστ, το Σικάγο ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης. Έτοιμες οι περισσότερες εγκαταστάσεις, κοντά η μία στην άλλη και η παρουσία του πρώην γερουσιαστή του Ιλινόις και γνήσιου τέκνου της πολιτείας, Μπαράκ Ομπάμα εμφάνιζαν την "πόλη των ανέμων" ως σίγουρη νικήτρια.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε το ποσοστό ανεργίας να φτάσει σε διπλάσια νούμερα και η απροθυμία των κατοίκων της πόλης να αναλάβουν τη διοργάνωση, έφεραν το Σικάγο να τρέχει πίσω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Για αυτό αναγκάστηκε ο Ομπάμα να ταξιδέψει στο Σικάγο. Αφήστε που αν πάρει τους αγώνες, οι σύμβουλοι του εκτιμούν ότι θα γίνει ξανά δημοφιλής ανάμεσα στους ψηφοφόρους του.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο έγινε εκπληκτική δουλειά στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 2007, η Βραζιλία ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και ο πρόεδρος Λούλα έχει πάρει προσωπικά τη διεκδίκηση της διοργάνωσης.

Η βραζιλιάνικη οικονομία είναι ανθηρή αν και εκατομμύρια κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της χώρας ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Οι Βραζιλιάνοι θέλουν τη διοργάνωση και σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ, παρουσίασαν τον καλύτερο φάκελο.

Το Τόκιο υπόσχεται μοντέρνους αγώνες με οικολογικό περιτύλιγμα, σφιχτό προϋπολογισμό, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Στα μείον είναι ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά τους ισχυρισμούς των Ιαπώνων και βέβαια οι κάτοικοι του Τόκιο δεν ενδιαφέρονται για την ανάληψη της διοργάνωσης.

Τέλος, η Μαδρίτη έχει δυνατό πακέτο αλλά ούτε αυτή τη φορά οι Ισπανοί θα πανηγυρίσουν. Η Ισπανία έχει εξελιχθεί σε μεγάλη δύναμη στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, οι 23 από τις 33 εγκαταστάσεις είναι ολοκληρωμένες και οι Μαδριλένοι ζητούν τη διοργάνωση. Ωστόσο αναμένεται να γνωρίσουν μία ακόμα ήττα μετά την υποψηφιότητα για το 2012. Η ΔΟΕ δύσκολα θα επιτρέψει να παραμείνουν οι αγώνες για δεύτερη 4ετία στην Ευρώπη.

Προσωπικότητες στην υπηρεσία της πατρίδας!
Οι Αμερικάνοι επιστράτευσαν την Όπρα Ουίνφρεϊ, τη Μισέλ Ομπάμα, τον Μάικλ Τζόνσον και περιμένουν και τον Μάικλ Τζόρνταν να βρεθεί στη Δανία.

Οι Βραζιλιάνοι έχουν βάλει μπροστά τον πρόεδρο Λούλα, τον Πελέ και τον γρηγορότερο κολυμβητή όλων των εποχών στο ελεύθερο, Σέζαρ Σιέλο Φίλιο.

Οι Ισπανοί ανέβασαν ξανά στο ποδήλατο τον έξι φορές νικητή στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, Μιγκέλ Ιντουραίν και επιστράτευσαν την επιβλητική φιγούρα του Βασιλιά Χουάν Κάρλος. Τέλος, οι Ιάπωνες στηρίζουν πολλά στο νέο πρωθυπουργό Γιούκιο Χατογιάμα και σε πλήθος Ολυμπιονικών.

Με μια ματιά!
Ρίο ντε Τζανέιρο:"Live your passion"

Συν: Πρώτη φορά η Νότια Αμερική θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Νεανικό κοινό-Οικονομική ασφάλεια και κυβερνητική υποστήριξη.
Πλην: Φόβοι για την ασφάλεια των επισκεπτών-Ανησυχία για το ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 θα απορροφήσει το βραζιλιάνικο ενδιαφέρον.
Bonus: Μπιτς βόλεϊ στην παραλία της Κόπακαμπάνα!



Τόκιο: "Uniting our world"
Συν: Οικονομική ασφάλεια-Άριστη λειτουργία μέσων μαζικής μεταφοράς-Μεγάλη τηλεθέαση στις ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Ινδίας.
Πλην: Έλλειψη ενδιαφέροντος από τους Ιάπωνες-Μόλις το 2008 η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην Ασία (Πεκίνο).
Bonus: Το Ολυμπιακό Στάδιο θα λειτουργεί αποκλειστικά μόνο με ηλιακή ενέργεια. Το πρώτο στον κόσμο.



Μαδρίτη: "Games with the human touch"
Συν: Η επιρροή του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ στα μέλη της ΔΟΕ-Η θερμή υποστήριξη του κοινού-Οικονομική υποστήριξη και ξεκάθαρο πρόγραμμα.
Πλην: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2012 θα γίνουν στο Λονδίνο-Πέντε Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ευρώπη μετά το 2004 (Aθήνα 2004-Σότσι 2014)-Το χειρότερο logo με μία πολύχρωμη ανοιχτή παλάμη.
Bonus: Η αξιοποίηση των αξιοθέατων της πόλης.



Σικάγο: "Let friendship shine"

Συν: Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται 8 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης-Μεγάλες ευκαιρίες στο μάρκετινγκ-Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν τους αγώνες για τελευταία φορά το 1996-Ο Ομπάμα.
Πλην: Η αρνητική στάση των κατοίκων-Μη εξασφαλισμένη οικονομική βοήθεια από την τοπική κυβέρνηση-Εγκληματικότητα-Προβλήματα στις μεταφορές.
Bonus: Το ολυμπιακό χωριό χτισμένο στην όχθη της λίμνης Μίσιγκαν.

































































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ