Κολύμβηση
Το SPORT 24 πρέπει να γνωρίζετε για την κολύμβηση, τον... βασιλιά του υγρού στίβου
Εντάξει, εντάξει, τα κουλουάρ είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, αλλά πιστέψτε με, αν είχατε περάσει δεκαπέντε μέρες στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ πριν από τέσσερα χρόνια, ίσως να μην ποντάρατε και όλα σας τα χρήματα…
Η κολύμβηση (ή… το κολύμπι) αφού ήταν βασικό «χόμπι» των Αρχαίων Ελλήνων (ο Πλάτωνας θεωρούσε αμόρφωτο, όποιον δεν ήξερε να κολυμπάει), Ρωμαίων, Αιγυπτίων, καθώς και μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών και των στρατιωτών, πέρασε από την Ιαπωνία (εκεί πρώτα μάθαιναν να κολυμπούν και μετά να περπατούν) και κάπου στον 17ο αιώνα έφτασε στην Αγγλία.
Εκεί, το 1937 ιδρύθηκε ο πρώτος κολυμβητικός σύλλογος και σχεδόν εξήντα χρόνια αργότερα η κολύμβηση ήταν ένα από τα βασικά αθλήματα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (αρχικά με ελεύθερο και πρόσθιο ως αγωνίσματα). Το 1912 άρχισαν να κολυμπούν και γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το νερό… μπήκε στο αυλάκι. Για να ακριβολογούμε, στην πισίνα…
Οι Έλληνες πάνε Πεκίνο… κολυμπώντας
Η ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αριθμείται σε 18 άτομα (11 άνδρες και 7 γυναίκες). Περιμένουμε διακρίσεις, μπορούμε να ελπίζουμε σε μετάλλιο; Ήδη έχουμε 8 (1 χρυσό, 4 ασημένια και 3 χάλκινα), τα οποία όμως έχουν χαθεί στο χρόνο, αφού τα κατακτήσαμε στους Αγώνες του 1896. Το όνομά του Άρη Γρηγοριάδη είναι αυτό που μπορούμε να ποντάρουμε πάνω του. Έστω κι αν ο ίδιος μετρημένος στις δηλώσεις του, αλλά όχι φυσικά στα όνειρά του. Πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης ο «κολλημένος με τον Άρη» κολυμβητής, είναι έτοιμος να πέσει στην πισίνα και να δείξει ότι είναι από τους κορυφαίους του πλανήτη στο ύπτιο.
Μαζί του ο Σπύρος Γιαννιώτης. Για την ακρίβεια, όχι μαζί του, αφού παρά τη συμμετοχή του στα 400μ. και τα 1.500μ. ελεύθερο, εκεί που θα τα δώσει όλα είναι στην ανοιχτή θάλασσα στα 10χλμ. Περιμένουμε πολλά, είναι ικανός να μας δώσει τα πάντα.
Από εκεί και πέρα έχουμε τον Ανδρέα Ζήσιμο στα 200μ., τον Γιάννη Κοκκώδη στα 200μ. μικτή ατομική, τον Ρωμανό Αλυφαντή στα 200μ. πρόσθιο, τον Βασίλη Δεμέτη στα 400μ. μικτή ατομική, τον Δημήτρη Χασιώτη στα 200μ. ύπτιο, τον Απόστολο Τσακγαράκη στα 50μ. ελεύθερο και τον Σωτήρη Πάστρα στα 100μ. πεταλούδα. Επίσης είναι και η ομάδα των 4Χ200μ. με τους Νίκο Ξυλούρη, Ανδρέα Ζήσιμο, Βασίλη Δεμέτη και Γιάννη Γιαννούλη.
Στις γυναίκες η Ειρήνη Καβαρνού στα 100μ. πεταλούδα, η Αγγελική Έξαρχου στα 100μ. και 200μ. πρόσθιο, η Ελβίρα Ευσταθίου στα 800μ. ελεύθερο, η Ελένη Κωστή στα 100μ. και 200μ. ελεύθερο, η Στέλλα Μπούμη στα 200μ. ύπτιο, η Μάρθα Μάτσα στα 50μ. ελεύθερο και η Μαριάννα Λυμπερτά στα 10χλμ. ανοικτής θαλάσσης.
Wet Stars
Δεν ξέρουμε αν είναι άνθρωπος, ημίθεος ή αν έρχεται τελικά από άλλον πλανήτη. Όπως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι στις φλέβες του κυλάει αίμα. Είναι πιθανό, να κυλάει και νερό, με λίγο χλώριο βέβαια. Στα 23 του χρόνια ο Μάικλ Φελπς πάει στο Πεκίνο –ίσως- για την τελευταία ευκαιρία του να σβήσει το όνομα του Μαρκ Σπιτς από τα βιβλία της Ιστορίας και στη θέση του να βάλει το δικό του.
Θέλει οκτώ μετάλλια μέσα σε λιγότερες από 15 μέρες και είναι ικανός να τα κατακτήσει. Παραλίγο να το κάνει στην Αθήνα, αλλά… δεν. Τώρα, παρότι δεν του αρέσει να κολυμπάει πρωί, θα αναγκαστεί να το κάνει αφού το NBC έχει «βάλει» τις κούρσες νωρίς για να βολευτούν οι τηλεθεατές και φυσικά οι σπόνσορες. Ο Φελπς δεν πρόκειται να… μασήσει. Με όπλο τα 203 εκατοστά του, το ταλέντο του και το πρόσφατο μουσάκι του είναι έτοιμος για το ραντεβού με την ιστορία. Δεν θα τη στήσει…
Η Ντάρα Τόρες θα μπορούσε να λεγόταν και… Τζόρνταν, αν υπολογίσει κανείς ότι έχει αποχωρήσει τρεις φορές από την ενεργό δράση και έχει επιστρέψει τέσσερις! Η ταυτότητά της μαρτυράει ότι είναι 41 ετών, όχι όμως και οι επιδόσεις της μέσα στην πισίνα που παραμένουν όχι απλά υψηλού επιπέδου, αλλά ικανές για να της δώσουν κι άλλα μετάλλια στην ήδη πλούσια συλλογή της (9 μετάλλια εκ των οποίων τα 5 πέντε τα κατέκτησε το 2000. Επίσης τα τέσσερα από τα εννιά είναι χρυσά). Οι ειδικοί λένε ότι στα 50μ. ελεύθερο είναι και πάλι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και από τη στιγμή που το λένε αυτοί, ποιοι είμαστε εμείς για να φέρουμε αντίρρηση. Άλλωστε και να το κάνουμε, θα μας διαψεύσει η Τόρες.
Οι ΗΠΑ με την Αυστραλία έχουν ανοίξει πόλεμο (ή μάλλον ναυμαχίες) εδώ και χρόνια στην κολύμβηση. Κι αν στο USA, πιστεύουν ότι με τον Μάικλ Φελπς (και τον Ιάν Θορπ σπίτι του) έχουν το πάνω χέρι στους άντρες, στις γυναίκες η Λίμπι Τρίκετ θα σηκώσει την αυστραλιανή σημαία και θα αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο μιας ολόκληρης χώρας-ηπείρου. Τον περασμένο Μάρτιο έσπασε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο και μαζί με τα πέντε χρυσά μετάλλια από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης δεν θυμίζει σε τίποτα την Λίμπι που είδαμε στους Αγώνες της Αθήνας, όταν περιορίστηκε σε ένα χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο.
Η Λορ Μανοντού θα μας μαγέψει εντός κι εκτός πισίνας, για… προφανείς λόγους, αλλά η Γαλλίδα κολυμβήτρια και χρυσή ολυμπιονίκης της Αθήνας, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αφού οι ερωτικές ιστορίες απασχολήσαν περισσότερο από τις αθλητικές επιδόσεις της τη σεζόν που πέρασε. Όπως και να χει στα 21 της χρόνια παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Υγρού Στίβου κι από τη στιγμή που ολόκληρο Paris Match την έχει βάλει δύο φορές στο εξώφυλλό του, φτάνει και περισσεύει για εμάς. Κι ας είναι για «κίτρινες» ειδήσεις… Το θέμα είναι τι λέει η Φεντερίκα Πελεγκρίνι, μεγάλη αντίπαλος, αλλά και αντίζηλος της Λορ, αφού εκτός από το παγκόσμιο ρεκόρ που έχει στα χέρια της, έχει και τον πρώην της Μανοντού, Λούκα Μαρίν.
Η Στέφανι Ράις έχει όλο το πακέτο: παγκόσμια ρεκόρ στα 200μ. και 400μ. μικτή ατομικής, όμορφη σε σημείο που θες να τη δεις και… με μπικίνι και με το μέλλον μπροστά της, αφού είναι μόλις 20 ετών. Όταν στο προφίλ της στο Facebook αναρτήθηκαν φωτογραφίες της με κάτι στενά ρούχα αστυνομικίνας, η ομοσπονδία της Αυστραλίας είπε ότι είναι «κακά πράγματα αυτά». Για εμάς όχι, αλλά επειδή εδώ ασχολούμαστε με τα αθλητικά μεταφέρουμε δήλωση της Ράις: «Οτιδήποτε εκτός από ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, θα είναι αποτυχία για μένα».
Παλιά έλεγαν ότι ένας πολύ γυμνασμένος άντρας δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει μετάλλια και μεγάλη καριέρα μέσα στις πισίνες. Παλιά… Όχι τώρα. Ο Γάλλος Αλέν Μπερνάρντ είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για τα 50μ. ελεύθερο και αν δείτε το σώμα του, θα σταματήσετε κι εσείς να πιστεύετε όσα λένε στις… ειδήσεις!
Αγωνίσματα
Πρόσθιο: Κινήσεις χεριών και ποδιών συγχρονισμένες. Τα χέρια μπροστά και προς τα έξω, τα πόδια σπρώχνουν προς τα πίσω και μακριά. Πιο απλά «σαν βάτραχος».
Ύπτιο: Οι κούρσες ξεκινάνε μέσα από το νερό και όχι από τους βατήρες. Οι ώμοι περιστρέφονται, τα χέρια κάνουν κυκλικές κινήσεις και τα πόδια λακτίσματα.
Ελεύθερο: Το κλασικό κολύμπι (αυτό που κάνουμε όλοι μας, αλλά όχι με… ολυμπιακό στιλ). Διαρκής κίνηση των ποδιών και κυκλική κίνηση των χεριών.
Πεταλούδα: Θυμίζει το έντομο ή έτσι νόμιζαν όταν το βάπτισαν έτσι. Τα χέρια κινούνται γύρω από τον άξονα, ενώ τα πόδια είναι κολλημένα και κάνουν λακτίσματα προς τα κάτω.
Μικτή ατομική και ομαδική: πεταλούδα, ύπτιο, πρόσθιο, ελεύθερο
Το αναλυτικό μενού των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου
100μ. πρόσθιο
100μ. ύπτιο
100μ. ελεύθερο
100μ. πεταλούδα
200μ. ύπτιο
200μ. πεταλούδα
200μ. πρόσθιο
200μ. ελεύθερο
400μ. ελεύθερο
400μ. μικτή ατομική
1.500μ. ελεύθερο ανδρών
800μ. ελεύθερο γυναικών
4Χ100μ. ελεύθερο
4Χ200μ. ελεύθερο
4Χ100μ. μικτή ομαδική
50μ. ελεύθερο
Μαραθώνιος 10χλμ.
*Η μοναδική διαφορά στους άνδρες και τις γυναίκες είναι ανάμεσα στα 1500μ. και τα 800μ.
Μάθετε επίσης…
Η πισίνα χωρίζεται σε 8 διαδρομές
Το νερό της πισίνας έχει μια σταθερή θερμοκρασία 25-28 βαθμούς Κελσίου
Ο βατήρας στην άκρη της πισίνας έχει γωνία κλίσης 10 μοιρών
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 θα κάνει ντεμπούτο το Speedo LZR, το μαγιό με το παλμικό υλικό που εφαρμόζει στο σώμα και δίνει μεγαλύτερη ώθηση.