Κορακάκη: "Ένιωθα όπως οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές στις φαβέλες"
Για 18η χρονιά το Πρόγραμμα Ολυμπιακών Υποτροφιών στέκεται δίπλα στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες με φόντο το Τόκιο το 2020. Η Κορακάκη και οι... φαβέλες, αλλά και η Στεφανίδη που δεν θέλει να ακούει δικαιολογίες για τις αποτυχίες. Το Sport24.gr ήταν στην εκδήλωση.
Στηρίζοντας το Ολυμπιακό όνειρο από το 1999, το πρόγραμμα Αθλητικών Υποτροφιών του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, έχει σταθεί, τα τελευταία 18 χρόνια κοντά σε εκείνους που προπονούνται σκληρά, συχνά σε ευνοϊκές συνθήκες, για να μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τους καλύτερους αθλητές του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη "γιορτή" του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από τα πρώτα χρόνια του προγράμματος έως σήμερα, περισσότερες από 400 υποτροφίες έχουν εστιάσει σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη νέα γενιά πρωταθλητών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επιδοθούν απρόσκοπτα στην προσπάθειά τους για τη διάκριση σε μια ανταγωνιστική, διεθνή σκηνή.
Με την κοινή επιθυμία να στηρίξουν την αριστεία, τον Ολυμπισμό, αλλά και τις ελπίδες, ιδιαίτερα των νέων, η Ελληνική Πρωτοβουλία και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώνουν τις δυνάμεις τους με το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη έως το 2020, ενισχύοντας Έλληνες και Κύπριους αθλητές στην επίπονη προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Με τη συνεργασία και των τριών Ιδρυμάτων, χορηγήθηκαν για την σεζόν αυτή 41 αθλητικές υποτροφίες σε αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο που αγωνίζονται σε ατομικά Ολυμπιακά αθλήματα, καθώς και δυο, αντίστοιχα, στον πρώτο Έλληνα και στην πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισαν στον 34ο Κλασικό Μαραθώνιο (Μερούσης και Ρεμπούλη).
Στην σημερινή (25/4) εκδήλωση στο κτίριο της ΕΟΕ, σε αυτό στάθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, στις δηλώσεις που έκανε, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα πως "οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Στο Ρίο κατακτήσαμε έξι μετάλλια και ήταν ένα ελληνικό θαύμα η 26η θέση που καταλάβαμε στο σύνολο.
Τα χρήματα που μαζεύουμε αποτελούν οξυγόνο για τους αθλητές μας. Στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο που βρισκόμουν, συγκεντρώσαμε πάνω από 200.000 δολάρια σε μόλις δέκα λεπτά, τα οποία θα πάνε στους αθλητές μας ενόψει Τόκιο".
Κορακάκη: "Ένιωθα όπως οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές στις φαβέλες"
Η Άννα Κορακάκη, η οποία κατέκτησε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έχοντας την υποστήριξη της Stoiximan σε όλη της την προσπάθεια, ρωτήθηκε για την κατάσταση των υποδομών στην Ελλάδα και την διαφορά σε σχέση με το εξωτερικό, αναφέροντας:
"Θα σταθώ λίγο στο θέμα των υποδομών και θέλω να πω πως είναι αλήθεια πως στο εξωτερικό δεν είναι η γη της επαγγελίας, δεν είναι όλες οι εγκαταστάσεις εξαιρετικές, δεν υπάρχει σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό ένα σκοπευτήριο ή Κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών.
Ωστόσο, αυτό που έκανα εγώ, όταν ρωτήθηκα που έκανα τις προπονήσεις μου και είχε προβληθεί πολύ το θέμα με το σκοπευτήριο, πρέπει να διευκρινίσω ότι είχε γκρεμιστεί πριν κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο και θέλω να πω κάτι που το αποκαλύπτω για πρώτη φορά. Θεωρώ πως ήταν καλή αυτή η αρνητική προβολή και εντέλει δεν ήταν τόσο αποτρεπτική για τα παιδιά.
Θέλω να πω πως έζησα άσχημες καταστάσεις εκεί που έκανα προπόνηση μικρή. Έπρεπε να βγαίνω έξω το χειμώνα, να μπαίνω μια ώρα στο αμάξι να ζεσταίνομαι και να ξανακατεβαίνω να κάνω πάλι την προπόνησή μου. Πολύ άσχημες συνθήκες.
Βέβαια, τότε, όταν δεν είχα το σθένος, γιατί ήμουν 12 χρονών και έκανα σε αυτό τον χώρο προπόνηση μέχρι τα 16 μου ένιωθα όπως οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές από τις φαβέλες. Τότε είπα ότι μπορώ και εγώ να το κάνω. Δεν είναι ποδόσφαιρο, αλλά μπορώ και εγώ να το κάνω.
Επίσης, ερωτηθείσα για το αν βελτιώθηκαν μετά το Ρίο οι συνθήκες, απάντησε:
"Όχι, δεν βελτιώθηκαν. Βέβαια παρερμηνεύτηκαν πολλά απ' όσα είπα, ίσως και από δικά μου λάθη. Δυστυχώς, το σκοπευτήριο μου που... δεν υπάρχει, δεν μπορεί να δεχτεί νέα παιδιά. Εγώ μπορώ να συνεχίσω να κάνω την δουλειά μου. Όμως, δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε νέα παιδιά. Παλεύουμε για τους υπόλοιπους πρωταθλητές. Εγώ μπορώ, έστω και έτσι, να φέρω και άλλα μετάλλια".
Στεφανίδη: "Όχι άλλες δικαιολογίες"
Μέσω Skype μίλησε η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία στηρίζεται σε όλη την προσπάθεια από την Stoiximan, αναφέροντας με τη σειρά της για τις συνθήκες προπόνησης:
"Έκανα προπόνηση το 2014 στην αυλή του προπονητή μου που δεν είχε τις διαστάσεις για να κάνω τα τρεξίματα που πρέπει και βάρη στο γκαράζ του.
Θεωρώ πως είναι μια δικαιολογία που λέμε στον εαυτό μας τα προβλήματα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Στο ΟΑΚΑ, φερ ειπείν, δεν έχουμε θέρμανση.
Πρέπει όμως να αρχίσουμε να βρίσκουμε τους λόγους που πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε και όχι δικαιολογίες. Βλέπω αθλητές που λένε σε δηλώσεις μετά από αγώνες ότι τους έφταιγε ο κακός καιρός.
Σου φταίει μια ο καιρός, σου φταίει δυο φορές. Μήπως θα έπρεπε, λοιπόν, να αρχίσεις να κάνεις προπονήσεις και σε κακό καιρό; Πρέπει να σταματήσουμε τις δικαιολογίες".
Στο φινάλε των δηλώσεών της, η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, καταχειροκροτήθηκε απ' όλη την αίθουσα για όσα είπε και ολοκλήρωσε την σύνδεσή της από τις ΗΠΑ με ένα πλατύ χαμόγελο σε όλους τους Έλληνες.
Πετρούνιας: "Αντιμετωπίζουμε καθημερινές δυσκολίες"
Ο Λευτέρης Πετρούνιας, επίσης αθλητής με χορηγό τη Stoiximan, πήρε το λόγο και μίλησε για την εκδήλωση, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν στον ελληνικό αθλητισμό και στην ενόργανη γυμναστική ειδικότερα:
"Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο από την κίνηση που γίνεται από το ίδρυμα Λεβέντη φυσικά. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ.
Αναφορικά με την ερώτηση για τις συνθήκες προπόνησης, δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι. Και εμείς έχουμε προβλήματα με τη θέρμανση.
Σίγουρα είναι κάποια πράγματα με οργάνωση και χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Η ενόργανη γυμναστική έχει προβληθεί πολύ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει μεγάλη ζήτηση το άθλημα και δεν υπάρχουν γυμναστήρια.
Όσο για το κάλεσμα στην πολιτική ηγεσία να έρθει να παρακολουθήσει το πώς προπονούμαστε, απλά θέλω να υπάρχει μια πλήρη εικόνα και είναι ο μοναδικός τρόπος για να μεταδώσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά".
Ζήτησαν κίνητρα για τους χορηγούς οι Μάντης - Καγιαλής
Από τη Γαλλία, όπου βρίσκονται για αγώνες, μίλησαν και οι Μάντης - Καγιαλής, που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ρίο, αναφέροντας πως το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα και να κάνει διευκολύνσεις στους χορηγούς, για να πάνε κοντά σε αθλητές και συλλόγους που τόσο το έχουν ανάγκη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.