X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: "Η κοινή γνώμη πιέζει τους παίκτες να βγουν από τη γυάλα τους"

Barcelona's Jordi Alba, right, celebrates with Barcelona's Lionel Messi before the goal he scored was disallowed after a VAR decision during a Spanish La Liga soccer match between Barcelona and Real Sociedad at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday, March 7, 2020. (AP Photo/Joan Monfort) AP PHOTO/JOAN MONFORT

Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο προχωρούν σε περικοπές μισθών προκειμένου να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες από τον κορονοϊό. Δυο ρεπόρτερ των ομάδων εξηγούν στο Sport24.gr γιατί η κοινή γνώμη πιέζει έμμεσα τους παίκτες.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου ήταν η χειρότερη και πιο "μαύρη" ημέρα για την Ισπανία λόγω του κορονοϊού. Η χώρα της Ιβηρικής θρήνησε 832 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέβηκε κατά 8.000.

Συνολικά 5.690 κάτοικοι της Ισπανίας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 72.248.

Μεγάλες εταιρίες που εδρεύουν στη χώρα αναγκάζονται να ενταχθούν σε ERTE. Στη ρύθμιση, δηλαδή, του κράτους που δίνει τη δυνατότητα σε μια εταιρία να προχωρήσει σε προσωρινή απόλυση μέρους ή συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού της εφόσον αποδείξει ότι λόγω των εκτάκτων συνθηκών ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν το 70% της εργασιακής ημέρας.

Όλο και περισσότερες εταιρίες - Seat, Mercedes, Ford, Vueling, El corte ingles - προχωρούν σε περικοπές. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτήν την κατάσταση.

Η αγωνιστική δραστηριότητα ανεστάλη - ό πως σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, μόνο η... Λευκορωσία συνεχίζει απτόητη - ο χρόνος επιστροφής στη δράση είναι αδύνατο να προσδιοριστεί και όλα μοιάζουν να είναι στον... αέρα.

Από το μέλλον των διοργανώσεων, μέχρι τους μισθούς και τον προγραμματισμό των ομάδων. Την αρχή έκανε η Μπαρτσελόνα, η οποία το βράδυ της Πέμπτης (26/3) δίχως να έχει φτάσει σε συμφωνία με παίκτες και υπαλληλικό προσωπικό, ανακοίνωσε ότι λόγω κορονοϊού προχωρεί σε μειώσεις μισθών, βάζοντάς τους σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης.

Ακολούθησε η έτερη ομάδα της ισπανικής Liga με έδρα τη Βαρκελώνη, Εσπανιόλ, η οποία την Παρασκευή (27/3) ανακοίνωσε μείωση 30% στους μισθούς των παικτών της.

Η Ατλέτικο έγινε η τρίτη ομάδα της πρώτης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος που εντάσσεται στο πρόγραμμα ERTE και προχωρά σε περικοπές μισθών παικτών, προπονητών και υπαλληλικού προσωπικού.

Το βράδυ της Παρασκευής (27/3) σε ERTE εντάχθηκαν τόσο η μπασκετική, όσο και η ποδοσφαιρική ομάδα της Βιτόρια. Τόσο η Μπασκόνια, όσο και η Αλαβές θα προχωρήσουν σε περικοπές μισθών στο εργασιακό δυναμικό τους προκειμένου να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες από την αναστολή της δράσης λόγω κορονοϊού.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με δυο δημοσιογράφους που καλύπτουν το ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ των Καταλανών και των Μαδριλένων αντίστοιχα.

Ο Ζόρντι Μαρτί από την Cadena Ser και τη Βαρκελώνη μας μιλά για την πρόταση της Μπαρτσελόνα να μην δώσει το 70% των μισθών όσο διαρκεί η κρίση. Από τις 13 Μαρτίου μέχρι να επιστρέψει η ομάδα στις υποχρεώσεις της. Εξηγεί ότι η διοίκηση Μπαρτομέου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε περικοπές ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και τονίζει ότι τα αίτια της άρνησης των τεσσάρων αργηχών (Μέσι, Πικέ, Ρομπέρτο και Μπουσκέτς) είναι βαθύτερα.

"Είναι βαθύτερα τα αίτια της διαφωνίας ανάμεσα σε παίκτες και διοίκηση της Μπαρτσελόνα. Οι παίκτες τα έχουν μαζεμένα στη διοίκηση. Είναι πολλές οι κόντρες τους το τελευταίο διάστημα. Από το θέμα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον οποίον τ' αποδυτήρια στήριξαν μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι και το θέμα που ξέσπασε με τον Αμπιντάλ και τον Μέσι.

Είναι μεγάλο το χάσμα και δύσκολο να γεφυρωθεί σε ένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα. Μιλάμε για μείωση της τάξης του 70% για όσο υπάρχει αναστολή της δράσης.

Οι παίκτες θεωρούν ότι η διοίκηση εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να καλύψει οικονομικές τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από κακή διαχείριση

Η διοίκηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Έχει δώσει αυτές τις πέντε ημέρες ως χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης, αλλά η ουσία βρίσκεται ότι οι περικοπές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς".

Ο Ζόρντι Μαρτί τονίζει ότι η κοινή γνώμη πιέζει με τον τρόπο της τους παίκτες να δεχθούν τις περικοπές. Όχι γιατί έχει όφελος, αλλά γιατί πρέπει να βγουν από τη γυάλα τους τη στιγμή που επηρεάζεται από τον κορονοϊό όλη η υφήλιος.

"Η κοινή γνώμη με τον τρόπο της πιέζει τους παίκτες να βγουν από τη γυάλα τους. Να δουν τι γίνεται πραγματικά στον κόσμο. Η εργασιακή ζωή αλλάζει στην Ισπανία και - φαντάζομαι - σε όλο τον κόσμο.

Η ERTE εφαρμόζεται παντού. Η Καταλονία είναι η περιοχή της Ισπανίας με τους περισσότερους νεκρούς και κρούσματα. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν σταματήσει να δουλεύουν ή έχουν ενταχθεί στην ERTE. Δεν μπορούν οι ποδοσφαιριστές να μείνουν απέξω.

Ακολούθησε η Εσπανιόλ, η Ατλέτικο, προστέθηκε τελευταία η Αλαβές. Είναι βέβαιο ότι θ' ακολουθήσουν κι άλλες. Θ' ακολουθήσουν οι περισσότερες για την ακρίβεια. Όσο κι αν πιέζει το συνδικάτο για να μην υπερβούν οι περικοπές το 10%, το βλέπω αναπόφευκτο".

Μετά από την Μπαρτσελόνα ακολούθησε η Εσπανιόλ. Και τρίτη η Ατλέτικο. Η τρίτη δύναμη του ισπανικού ποδοσφαίρου μετά από τους μπλαουγκράνα και τη Ρεάλ.

Ο Χόρχε Γκαρθία καλύπτει το ρεπορτάζ των κολτσονέρος χρόνια για λογαριασμό της AS. Στέκεται κι αυτός στην έμμεση πίεση της κοινής γνώμης και τονίζει πώς άλλαξαν τα δεδομένα για την ομάδα της Μαδρίτης μέσα σε λίγες ημέρες.

"Η Ατλέτικο δεν έδωσε λεπτομέρειες στην επιστολή του CEO, Χιλ Μαρίν. Η ομάδα αυτή τη σεζόν κοστίζει 385.000.000 ευρώ και ο πρόεδρος, Ενρίκε Θερέθο, είχε πει στην αρχή της κρίσης ότι δεν θα επηρέαζε την ομάδα. Από το ρεπορτάζ όμως χθες προκύπτει ότι θα επηρεαστούν. Δεν έχει γίνει γνωστό το πώς. Υπάρχει πίεση. Έμμεση. Όχι υπερβολική".

Ο Χόρχε Γκαρθία εκφράζει την ελπίδα να μην είναι μια γενική πολιτική όλων των ομάδων και μεταδίδει τα δυο συναισθήματα από την Ισπανία: Φόβος και πανικός.

"Δεν είναι μια γενική οδηγία η ERTE. Έκανε την αρχή η Μπαρτσελόνα, ακολούθησαν άλλες τρεις ομάδες. Εξαρτάται όμως από την ομάδα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της.

Η εργασιακή κατάσταση στην Ισπανία είναι δύσκολη έτσι κι αλλιώς. Φαίνεται ότι αυτή η κρίση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη. Υπάρχει φόβος για τον ιό και πανικός για το μέλλον".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ